Thuistest LG G1-serie oled tv: familie Massin (gezin 4)

LG-OLED65G1RLA-Lifestyle2

De afgelopen weken zijn diverse gezinnen met lezers van FWD aan de slag gegaan met de nieuwste oled tv van LG. Wat vinden zij van de G1-serie oled tv? Wat zijn de belangrijkste plus- en minpunten? En zouden zij als gezin deze premium producten aanraden? In dit artikel lees je de conclusies van gezin 4; familie Massin.

Introductie

Wij zijn familie Massin, een gezin van zeven (vier dochters en één zoon, tussen 15 en 24 jaar oud). Zowat alle vormen van moderne mediaconsumptie komen in ons gezin aan bod, van traditionele lineaire (digitale) tv, ook via satelliet, over films en series (dvd en bluray), tot Netflix, Streamz, Disney+, en allerhande platforms (Youtube, Tiktok) waar vooral de jongere gezinsleden hun gading vinden. Lineaire uitzendingen zijn niet meer aan hen besteed, zoveel is duidelijk.

Ons huidige toestel is een plasma-tv van Panasonic (Viera VT50; 55inch). Die dateert van 2012. Op zich een veelzijdig toestel, met goede (natuurlijke) beeldkwaliteit, voldoende kwaliteit van geluid voor traditionele tv (dat was in 2012 toch nog het meest voorkomende gebruik). Wat we wel gemerkt hebben is dat Panasonic al meerdere jaren geen ondersteuning meer biedt qua software en apps. Netflix en cons. moeten via een chromecast worden weergegeven, en kunnen dus niet via een dedicated app worden bekeken. Dit is een (weliswaar oplosbaar) probleem dat ook bij andere producenten schering en inslag is.  Met de test wilden we ervaren hoe de techniek de afgelopen erop is vooruit gegaan. En dat blijkt toch aanzienlijk.

Eerste indruk

Een 65-inch OLED komt behoorlijk “binnen”. Een gigantische doos, waaruit nog een uit de kluiten gewassen tv-scherm komt, dat maakt indruk.
Qua design, komt de LG duidelijk over als een toestel dat aan de muur hoort (niet onlogisch aangezien het gaat om de ‘G’-alerij versie in LG’s lineup). Dat blijkt ook uit de verpakking: de muurbeugel zit netjes mee in de doos, terwijl de voetjes afzonderlijk werden aangeleverd. Omdat wij het toestel maar een beperkte tijd op bezoek hadden, hebben wij het LG-toestel op de voetjes geïnstalleerd. Deze komen uiterst links en rechts van het toestel, zodat de voetjes de volle breedte van het toestel gebruiken, en daarom net niet helemaal pasten op de (toch al behoorlijk brede) ondertafel. Wij waren ook minder overtuigd van dit design; het zag er nogal spartaans uit. Door de voetjes zou je een soundbar kunnen plaatsen, maar die zal – afhankelijk van de hoogte – toch 1 à 2 cm voor het beeld komen te staan.

De eerste installatie verliep zeer vlot en intuïtief. Bij de eerste opstart, moet je de verschillende schermen doorlopen (taal, land, connectie met het wifi-netwerk, enz.). Vervolgens hebben we de firmware geüpdatet. Alles verliep zeer vlot, zoals het hoort.

De beeldkwaliteit was uitstekend (digitale tv, HD), en zelfs overweldigend (Netflix in HD en Dolby Vision). OLED heeft toch wel een enorme voorsprong op plasma en (Q)LED (het zwart!).

De LG is uitgerust met Dolby Atmos geluid. Op dat vlak was de eerste indruk gematigder. Ja, het geluid klinkt “goed”, en je merkt wel een breder en gedetailleerd geluidsbeeld, maar echt ‘vol’ klonk het niet, ook niet wanneer we het laag via de equalizer optrokken. Wel ruimschoots voldoende om gewoon tv te kijken, maar onvoldoende voor een cinemabeleving. De instelling ‘cinema’ of ‘muziek’ leek ons het best te klinken. De AI-instelling klonk ook te ‘hol’ om lekker weg te luisteren, ook naar het uitmeten van het geluid via de AI-assistent. Van een ruimtevullend geluid was geen sprake. De Dolby Atmos-feature voegt weinig toe.

De structuur van de menu’s is niet evident en te weinig intuïtief. Er is veel trial en error nodig om een en ander terug te vinden (bv. een transponder zoeken op een satelliet).

De afstandsbediening ligt goed in de hand, maar heeft een minder premium ‘feel’ dan het toestel. De drukknoppen voelden nogal stroef aan met een wat goedkoop aanvoelende klik. De AB heeft geen knop voor ‘play’ of ‘pauze’; je hoeft daarvoor enkel op de enkel knopje van de ‘pad’ te drukken. Het scrollen tussen de menu’s en de apps via de pointer verliep zeer vlot.

Beeldkwaliteit

Zoals al kort gezegd, was de beeldkwaliteit van de LG uitmuntend, in het bijzonder bij blurays en 4K-content op Netflix en Disney + (Dolby Vision). Wij hebben voor het eerst kunnen kennis maken met het ‘zwart’ van OLED dat tegelijk het ganse beeld opwaardeert. De vergelijking met plasma is spectaculair te noemen (en het gaat hier toch om een plasma met een zekere reputatie).

Voor blurays en dvd’s hebben wij gebruik gemaakt van de Filmmaker Mode (FMM), die het beeld wat ‘geliger’, en dus minder hard maakt. De scherpte in de FMM hebben we wel wat hoger ingesteld; de vooraf ingestelde scherpte was te soft naar onze smaak. Maar de FMM maakt het beeld duidelijk ‘filmisch’, dus het heeft wel een zekere toegevoegde waarde, hoewel we ons kunnen indenken dat er ook mensen zijn die hiervan minder overtuigd zijn. FMM is naar onze mening minder geschikt voor het gewone kastje kijken. Daaraan merk je dat digitale tv qua kwaliteit toch serieus achterop blijft ten opzichte van het echte HD- en UHD-content. Voor lineaire televisie hebben we uiteindelijk de ‘Standaard’-modus gebruikt, maar met een serieuze beperking van het contrast en de kleuren.

Het aanpassen van het beeld aan de eigen smaak, vergt wel een inspanning omdat het menu ook op dit punt niet echt intuïtief is; het duurt een tijd eer je de structuur wat onder de knie krijgt. Bij het kijken overdag is er behoorlijk wat reflectie van de omgeving merkbaar.

De indruk na een paar weken, was dat lineaire tv (HD) toch ook wel bijzonder goed oogt, maar het blijft natuurlijk een upscaling naar 4K. SD-content (dvd) is uiteindelijk het minst overtuigend; dit blijft aanvaardbaar (of gewoon goed), maar het gebrek aan definitie aan de bron blijft ondanks de beeldverwerking zichtbaar aan de hand van gekartelde ondertiteling en een ‘lijntje’ tussen het zwart van de bovenste en onderste banden en het beeld bij het 2.35:1 formaat, wat erg opvalt op een groot scherm. Dit zal zonder twijfel het gevolg zijn van de beperking aan de bron, en of dit op een ander 4K-scherm echt beter kan worden weergegeven is nog maar de vraag. Een SD-bron op een groot scherm kan het gewoon niet halen van een hoogwaardige bron, zo eenvoudig is het. Dit kan dus niet worden aangewreven aan de beeldkwaliteit van de LG. De kwaliteit van gestreamde content (4K, via wifi) is uitmuntend (ook bekeken in de FMM).

Smart tv

De tv heeft het nieuwste webOS van LG aan boord. Wij hebben geen ervaring met de vorige versies. De apps zijn snel en vlot consulteerbaar. De ‘usual suspects’ van apps zijn allemaal aanwezig (Netflix, Disney +, Amazon Prime, en Streamz voor de Belgische markt, Youtube enz.). Hierdoor kan native 4K worden gestreamd. De apps starten snel en zonder haperingen op. Via een zoekfunctie zijn talrijke andere apps op te zoeken, hoewel naar onze ervaring het overgrote merendeel weinig of geen toegevoegde waarde heeft. Enig zoeken leverde wel geen enkel resultaat op voor Telenet (geen Yelo-app).

Op de homepage heb je bovenaan drie grotere blokken (o.a. weer). Daaronder komen de apps, en daaronder dan weer de laatst bekeken programma’s. De grote blokken bovenaan zijn te groot maar dienen tot weinig nut, en de laatst bekeken programma’s onderaan zijn naar onze ervaring overbodig. De apps die je het meest gebruikt horen bovenaan te staan. Ik dacht ergens gelezen te hebben dat dit aan te passen is, maar dat hebben we niet verder uitgezocht.

Opvallend was dat het toestel soms wel en soms niet automatisch overschakelde naar de extern aangesloten toestellen (digicorder, blurayspeler) wanneer die werden opgestart. Lukte dit niet, dan moet je eerst via het homescreen de externe HDMI-aansluiting aanduiden wat eerder omslachtig is.

Gaming

Gaming verliep vlot en zonder merkbare inputlag (Game-modus). Tijdens de test hebben we de volgende games gespeeld: ‘Civilization 6’ en ‘CS:GO’. Deze games werden gespeeld via een laptop die via HDMI was aangesloten op het toestel. We hebben wel de aspect ratio moeten aanpassen, omdat bij een automatische weergave, een gedeelte van het scherm niet werd weergegeven, maar dit was eenvoudig op te lossen door een wijziging van de AR in het menu ‘beeld’.

De omvang van het scherm had een aanzienlijke toegevoegde waarde vooral bij Civ 6 omdat het toeliet voldoende detail te combineren met een goed overzicht van de kaart van de gamewereld. We hebben het spel wel moeten spelen via een link tussen de dekstop waarop de spelletjes draaiden en de laptop die was geconnecteerd met de LG, omdat er momenteel geen Steam-link-app beschikbaar voor webOS, wat toch wel als een gemis werd ervaren. De beeldkwaliteit zelf was uitstekend, en alle tekst was zonder probleem leesbaar.

Conclusie

OLED biedt een uitmuntende beeldkwaliteit, en de LG scoort op dit punt indrukwekkend goed. Wij waren allemaal onder de indruk van de beeldkwaliteit. Enig ‘nadeel’ is dat minderwaardige content ook zo overkomt, maar dat is een gevolg van het verschil in kwaliteit die het toestel levert bij hoogwaardige bronnen. Hoe goed de beeldverwerking is bij SD-content ten opzichte van andere toestellen hebben we natuurlijk niet kunnen testen. Onze volgende tv wordt een OLED, zonder discussie. Het geluid voldoet, maar kan onvoldoende laag leveren. De AI-feature levert op dit punt geen toegevoegde waarde. Apps starten vlot op, maar een deel van de info op het homescreen blijkt overbodig.