Review: TCL 55C735 (C735-serie) lcd led tv

20 juli 2022 + 10 minuten 13 Reacties
TCL_55C735_lifestyle

Ook als je budget wat beperkter is, kan je een mooie tv in huis halen. Deze TCL 55C735 levert voor een heel scherpe prijs een 55 inch scherm, meer dan degelijke beeldkwaliteit en een volledige smart tv-omgeving. Op welk vlak zijn de grootste compromissen gemaakt?

TCL 55C735 – specificaties

Wat Ultra HD LCD-tv (Direct LED, global Dimming, Quantum Dot)
Schermformaat 55 inch (139 cm), vlak
Aansluitingen 4x HDMI (2x v2.1 18 Gbps, 2x V2.1 48 Gbps, eARC/ARC, ALLM, VRR, 4K120), 1x composiet video, 1x stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 1x USB, 1x hoofdtelefoon, 2x antenne, Bluetooth (A2DP, HID)
Extra's Dolby Vision IQ, HDR10+, HDR10, HLG, WiFi (802.11b/g/n/ac) ingebouwd, Android TV (11 R), USB/DLNA-mediaspeler, Airplay 2, DVB-T2/C/S2, CI+-slot
Afmetingen 1.227 x778 x 316 mm (incl. voet)
Gewicht 11,7 kg (incl. voet)
Verbruik SDR 85 (G) / HDR 145 watt (G)
Adviesprijs 799 euro

TCL 55C735 - Design

Een prima afwerking geeft een tv altijd net dat klein beetje meer uitstraling. En deze TCL toont dat. Het scherm ziet er heel slank uit omdat het dikkere deel dat de elektronica en aansluitingen bevat slechts een relatief klein deel van de rug in neemt.

Een fijne geborsteld titaniumkleurige rand, die vooraan enkel als een fijn lijntje zichtbaar is, maakt het ontwerp af.

De voet bestaat uit twee L-vormige poten, die centraal onder het scherm staan. Ze worden afgedekt met een kunststof plaat, maar we vonden het ontwerp ook leuk als je die plaat weglaat. Omdat de tv erg licht is, staat hij zeer stabiel.

TCL 55C735 - Aansluitingen

De aansluitingen zijn net dezelfde als op de C835. Je vindt dus vier HDMI-aansluitingen. Twee daarvan zijn HDMI 2.1-aansluitingen die 48Gbps bandbreedte leveren (HDMI 1 en 2). Ze ondersteunen 4K120, ALLM, VRR en eARC.

Verder is er één USB-aansluiting, een composiet video en stereo cinch audio ingang, twee antenneaansluitingen, optische digitale uitgang en een hoofdtelefoonuitgang. Ethernet, WiFi en Bluetooth (voor muis/toetsenbord of draadloze hoofdtelefoon) maken de lijst compleet.

TCL 55C735 - Gebruiksgemak en smart tv

De quad-core ARM Cortex-A73 met 3GB RAM en Mali-G52 MP GPU die vorig jaar dienst deed vinden we nog steeds terug als motor van deze smart tv. De chipset is krachtig genoeg om voor een uitstekende Google TV ervaring te zorgen. Installeren is in een wip gebeurd met de Google Home App. Je logt dan in met je Google account, maar TCL vraagt je ook om in te loggen met een TCL-account. We zien daar weinig nut voor, het laat je toe om de TCL Home App te gebruiken, dat is alles. We zouden liever zien dat TCL dat optioneel houdt.

Google TV is sinds vorig jaar flink uitgebreid. Er zijn nog steeds heel weinig mogelijkheden om je Home scherm te personaliseren. Maar je kan ondertussen wel al bepalen uit welke apps Google TV je aanbevelingen toont. Dat is dan wel beperkt tot Amazon Prime Video, Disney+ en Apple TV. De content-aanbevelingen zijn bovendien opgedeeld in handige categorieën zoals ScienceFictionfilms, Thrillers, enzovoort, uiteraard gebaseerd op jouw kijkgedrag. Dat maakt het toch wat interessanter om naar nieuwe dingen op zoek te gaan. Het app-aanbod van Google TV blijft verder een van de meest uitgebreide die je kan vinden.

De menu’s met instellingen vinden we terug onder de Google TV menu’s. Ze zijn goed opgebouwd, met logische groeperingen en ze navigeren vlot. Ze nemen wel vaak een relatief groot deel van het scherm in.

Afstandsbediening

Ook de twee bijgeleverde remotes zijn dezelfde als die bij de C835. De oude remote (te herkennen aan het numeriek blok) leggen we onmiddellijk in de schuif. De nieuwe remote is een pak handiger. Die mikt immers duidelijk op de streaming kijker. Hij werkt via Bluetooth, je hoeft hem dus niet te richten. Het beperkt aantal toetsen maakt hem gemakkelijker te gebruiken. Functies zoals de Quick Setttings, vorige app, of Game Bar zijn bovendien met één toets te bereiken. Zoekopdrachten spreek je in via de ingebouwde microfoon. De iconen zijn weliswaar niet altijd even vanzelfsprekend, maar je leert snel wat waarvoor dient. Van de zes sneltoetsen zijn er eigenlijk maar vier nuttig: YouTube, Netflix, Prime Video en de TCL mediaspeler. De twee andere TCL Channel en TCL Guard lijken ons veel minder interessant.

Functies

De TCL is uitgerust met een tv-tuner voor digitale tv (DVB-T2/C/S2) en een CI+-slot. Opnemen is niet mogelijk, TCL biedt die functie enkel als het model een dubbele tuner heeft. Naast Chromecast heeft TCL de C735 ook uitgerust met Apple Airplay 2. Er is ook een multiview functie die tv-content en het scherm van een smartphone samen op het scherm zet, maar die werkt voorlopig enkel met TCL smartphones. Het TCL Channel is een aparte streaming dienst met trailers en (erg) oude films. TCL Guard is een soort van opschoondienst van je tv. Hij kijkt apps na, ruimt ongebruikte bestanden op enzovoort.  De mediaspeler ondersteunt alle belangrijke audio- en videoformaten, inclusief HDR, ondertitels, en Dolby en DTS soundtracks.

TCL 55C735 - Beeldverwerking

In veel opzichten lijkt de C735 op zijn grotere broer, de C835 maar op vlak van beeldverwerking ook op zijn voorganger de C728. Echt substantiële verbeteringen zien we niet, maar het moet gezegd dat de prestaties wel erg goed zijn. De machinelearning en neural net gebaseerde technieken leveren mooie upscaling resultaten. Wie het beeld iets te zacht vindt, schroeft de ‘scherpte’ instelling op (tot maximum 10). Nog iets beter resultaat kregen we door ‘lokaal contrast’ te activeren, het accentueert contrast heel subtiel waardoor het beeld soms wat aan diepte wint. De ruisonderdrukking werkt willekeurige ruis goed weg, maar blijft worstelen met MPEG-ruis (blokvorming bij zwaar gecomprimeerde video).  TCL heeft wel een extra troef in handen met ‘superieure gradatie’. Die instelling activeert een prima anti-banding filter. In beelden met zachte kleurgradiënten haalt die hinderlijk kleurbanden weg. Het filter werkte ook goed in onze lastige, donkere Game of Thrones scène. Beperk je wel tot de laagste stand, de hoge stand is vrij agressief en gomt ook veel detail weg.

Middenklassers met een 120 Hz-paneel zijn geen uitzondering meer. Je krijgt dan ook heel wat bewegingsscherpte, maar de fijnste details in actiescènes blijven verborgen door een licht vage rand. Zelfs met ‘Bewegingsduidelijkheid’ geactiveerd, en ‘Verminder Vervagen’ op 10 blijft er detail verborgen. ‘LED Beweging wissen’ introduceerde een ongebruikelijke BFI-techniek aan 150 Hz. Die veroorzaakte geen flikkering in beeld, maar kost wat helderheid terwijl hij geen extra detail leverde. Die laat je dus uit staan. ‘Verminder trillen’ activeert de motion interpolation waardoor panbeelden niet meer stotteren. We zagen de processor daarbij vrij snel ingrijpen, maar hij introduceert wel redelijk duidelijke artefacten.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze tips en advies sectie door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.

Geavanceerd/Helderheid Geavanceerd Kleur Geavanceerd Klaarheid Geavanceerd Beweging
Helderheid: 80
Contrast: 90
Zwart niveau 50
Dynamisch contrast: Uit
Zwart stretch: Hoog
Dynamisch Helderheid: auto
Lokaal Contrast: Uit/Laag/Hoog
Gamma: 0-2
Kleurverzadiging: 50
Tint: 50
Dynamische Kleur: Uit
Blauwlichtfilter: Uit
Kleurtemperatuur: Warm (-5)
Scherpte: 0-10
MPEG NR: laag
DNR: laag
Superieure gradatie: uit/laag
Bewegingsduidelijkheid: Aan
LED-beweging wissen: Uit
Verminder vervagen: 10
Verminder trillen: 4-10Scherminstellingen/Overscan: Uit

TCL 55C735 - Beeldkwaliteit

De 55C728 gebruikt een direct led achtergrondverlichting met quantum dots en een VA-paneel.

We meten een ANSI-contrast van 4.300:, een zeer goed resultaat. Omdat het scherm geen global dimming gebruikt in plaats van local dimming is er weinig of geen effect op het contrast. Probeer het contrast ook niet verder op te krikken met ‘Dynamisch Contrast’, die instelling gaat veel te ruw te werk. ‘Lokaal Contrast’ kan zoals eerder vermeld wel een kleine gunstige invloed hebben.

Het paneel heeft een redelijke uniformiteit (denk er aan dit kan verschillen van toestel tot toestel). In zowel donkere als heldere beelden zagen we aan de linkse en rechtse randen wat afwijkingen.

De ‘Film’ beeldmode is zeer goed gekalibreerd. Zeker voor een middenklasser zijn dit bovengemiddelde resultaten. Het verbergt wel wat zwartdetail, dat kan je beter zichtbaar maken door de Gamma-instelling op nul of één te zetten. Met Portrait Displays Calman kan deze tv automatisch gekalibreerd worden, maar dat lijkt ons echt niet nodig.

TCL 55C735 – HDR

Op dit vlak moet de 55C735 wel wat terrein prijs geven. De piekhelderheid klokt af op 365 nits, een flinke stap onder de 500 nits die we graag als grenswaarde zien voor echt HDR-effect. Hij kan die waarde wel op een 10% venster en op een volledig wit scherm tonen. Bij kleinere vensters knijpt hij de lichtopbrengst wat dicht om zwart beter te bewaren. Je kan dat ongedaan maken door ‘Zwart Stretch’ uit te zetten.

Het kleurbereik van het paneel is goed, ook al valt het met 87% P3 kleurbereik nipt onder de grens van 90% die we graag zien. Veel hangt bij deze categorie van tv’s af van de tonemapping en op dat vlak scoort de TCL wel erg goed.

Met ‘Dynamische Tonemapping’ geactiveerd respecteert hij de HDR-metadata en toont witdetail tot 4.000 nits. Bovendien analyseert hij elk beeld om het optimaal weer te geven, en dat zorgt voor erg mooie resultaten. Hij behoudt goed kleurintensiteit, schaduwnuances en witdetail. Je merkt uiteraard dat je werkt met een beperkte piekhelderheid. Die sprankeling van lichtaccenten ontbreekt, maar het algehele karakter van HDR-beelden blijft erg goed bewaard. Schakel de tv ook in HDR naar de uitstekend gekalibreerde Film beeldmode en het genieten kan beginnen.

Daar komt nog eens bij dat de 55C735 zowel Dolby Vision IQ als HDR10+ ondersteunt. Die universele ondersteuning garandeert dat je de beste HDR-beelden binnenstreamt.

Gaming, Reflecties en kijkhoeken

Bij een VA-scherm hoort steeds een waarschuwing voor de kijkhoek. Wie niet centraal voor het scherm zit, ziet het contrast dalen, ook de 55C735 kan dat niet vermijden. Kleuren blijven echter goed bewaard, voor heldere kleurrijke content is de kijkhoek dan ook goed. Het scherm gaat goed om met reflecties.

De twee HDMI 2.1-aansluitingen hebben een uitstekende  input-lag van 16,6ms (4K60) en 8,2 ms (2K120). Ze leveren naast 48 Gbps bandbreedte ook ALLM en VRR (HDMI VRR en AMD Freesync). Het paneel ondersteunt tot 144 Hz refresh, al heb je daar enkel iets aan als je een pc aansluit, spelconsoles leveren immers maximaal 120 fps. Ook TCL heeft een Game Bar voorzien waar je snel informatie over de framerate ziet en bepaalde instellingen kunt aanpassen. Merk op dat eARC op HDMI 4 staat, zodat HDMI 1 en 2 beiden vrij blijven voor je spelconsole(s).

TCL 55C735 - Geluidskwaliteit

De 2x 10 Watt audio-oplossing draagt een Onkyo handtekening, dat label vind je terug rechts onderaan op het kader. Maar ondanks de naam van een bekende audiofabrikant stelt de klank ons wat teleur.

Zolang je niet overdreven veel volume eist, vallen de prestaties van de 55C735 nog binnen de verwachtingen voor een middenklasser. De klank is goed voor praatprogramma’s of zachte muziek, maar daar eindigt het wel. Films met een stevige soundtrack of wat hardere muziek tonen de beperkingen. De klank is hard, en klinkt wat gecomprimeerd. De meeste geluidspresets maken dat vaak nog erger. En zodra je het volume te ver open draait, grijpt de processor hard in om de vervorming tegen te gaan, maar knijpt daarbij alle dynamiek dicht. Blijf bij de ‘standaard’ preset, en wil je echt regelmatig van filmgeluid genieten, overweeg dan een soundbar.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Onze projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.

TCL 55C735 – Conclusie

Deze TCL 55C735 toont aan dat je prima beeldkwaliteit krijgt bij de middenklassers, maar wel met een beperking. De echte impact van HDR tonen, daarvoor is hij niet helder genoeg. Verder zijn we op dit toestel toch wat teleurgesteld door de erg matige audiokwaliteit. Op smart tv-vlak word je rijkelijk bediend, maar waarom TCL een aparte login vereist is ons niet duidelijk. Daar heb je als eindgebruiker weinig of niets aan. Google TV heeft flinke vooruitgang geboekt, maar nog wat extra customisatie opties zouden het af maken. Gelukkig ben je wel verzekerd van een aantal toekomstige versies.

Waar kan de C735 wel mee uitpakken? Deze tv levert prima contrast, al moet je bij donkere beelden wel rekening houden met de kijkhoek. Hij is erg goed gekalibreerd, zowel in SDR als HDR zodat je het maximum haalt uit zijn capaciteiten. Vooral in HDR levert hem dat extra punten op, waar de prima tonemapping wat goed maakt voor de beperkte piekhelderheid. De uitstekende beeldverwerking en degelijke bewegingsscherpte zijn pluspunt ongeacht wat je kijkt.  Gamers krijgen de nodige HDMI 2.1-aansluitingen en gamerfeatures en met Google TV heb je een van de rijkste smart tv-omgevingen in huis. TCL heeft bovendien een prima prijs op de C735 gekleefd.

8.0
TCL_55C735_toestel

Beoordeling
TCL 55C735

Pluspunten
  • Mooi contrast
  • Uitstekende kalibratie in SDR en HDR
  • Dolby Vision én HDR10+
  • Vlot werkende Google TV
  • HDMI 2.1 met volledige gamer-features
Minpunten
  • Te lage helderheid voor HDR
  • Zeer matige geluidskwaliteit
  • Verplicht inloggen met TCL-account
  • Weinig personalisatie mogelijk in Google TV

Beoordeling TCL 55C735

Deze TCL 55C735 toont aan dat je prima beeldkwaliteit krijgt bij de middenklassers, maar wel met een beperking. De echte impact van HDR tonen, daarvoor is hij niet helder genoeg. Verder zijn we op dit toestel toch wat teleurgesteld door de erg matige audiokwaliteit. Op smart tv-vlak word je rijkelijk bediend, maar waarom TCL een aparte login vereist is ons niet duidelijk. Daar heb je als eindgebruiker weinig of niets aan. Google TV heeft flinke vooruitgang geboekt, maar nog wat extra customisatie opties zouden het af maken. Gelukkig ben je wel verzekerd van een aantal toekomstige versies.

Waar kan de C735 wel mee uitpakken? Deze tv levert prima contrast, al moet je bij donkere beelden wel rekening houden met de kijkhoek. Hij is erg goed gekalibreerd, zowel in SDR als HDR zodat je het maximum haalt uit zijn capaciteiten. Vooral in HDR levert hem dat extra punten op, waar de prima tonemapping wat goed maakt voor de beperkte piekhelderheid. De uitstekende beeldverwerking en degelijke bewegingsscherpte zijn pluspunt ongeacht wat je kijkt.  Gamers krijgen de nodige HDMI 2.1-aansluitingen en gamerfeatures en met Google TV heb je een van de rijkste smart tv-omgevingen in huis. TCL heeft bovendien een prima prijs op de C735 gekleefd.

Prijsvergelijker TCL 55C735

Reacties (13)