TCL is op een missie om knappe miniLED-tv’s zo toegankelijk mogelijk te maken. Enkele jaren geleden moest de voorganger van deze 55C765 het nog stellen met een eenvoudige direct led-achtergrondverlichting. Daartegenover kan dit nieuwe model uitpakken met een fijnmazige full array local dimming achtergrondverlichting en indrukwekkende piekhelderheid. Tijd voor een test.
Wat | Ultra HD 4K 144 Hz Full Array miniled QLED LCD-tv met lokale dimming (36x20 segmenten) |
---|---|
Schermformaat | 55 inch (139 cm) |
Aansluitingen | 4x HDMI (2x v2.0, 2x v2.1, eARC/ARC, ALLM, VRR, 4K144), 1x minijack voor composiet video en stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 1x USB, 2x antenne, Bluetooth (A2DP, HID), ethernet, WiFi (802.11b/g/n/ac) |
Extra's | Dolby Vision IQ, HDR10+, HDR10, HLG, Google TV (Android 12), USB/DLNA-mediaspeler, Airplay 2, DVB-T2/C/S2, CI+-slot |
Afmetingen | 1224 x 770 x 308 mm (incl. voet) |
Gewicht | 14,7 kg (incl. voet) |
Verbruik | SDR 75 W (F) / HDR 235 W (G) |
Adviesprijs | 1.199 euro |
TCL 55C765 - Design
We zien dit toestel zonder problemen een plaats innemen in je woonkamer. Het design is keurig afgewerkt en heeft dat typisch moderne uitzicht. Het scherm heeft vooraan enkel een kleine metalen rand. Het zwart kader is onderaan iets breder (nog steeds maar een goede centimeter) met plaats voor het TCL-logo. Rechts bovenaan een metalen clip met opschrift ‘Premium QD Miniled’. Dat valt niet echt op, maar mag wat ons betreft weg.
Ook achteraan is de afwerking zeer mooi. De afgeschuinde randen verhullen het wat dikkere profiel. Het vierkantjespatroon op de vlakke rug is sierlijk, en de Onkyo woofer centraal in de rug belooft degelijk geluid. De kabels kan je wegleiden langs de voet, een kleine rubber bevestiging net boven de voet houdt ze netjes vast.
De centrale voetplaat oogt neutraal, en geeft de tv een goede basis.
TCL 55C765 - Aansluitingen
Deze middenklasser biedt je nog steeds vier HDMI-poorten. Twee daarvan leveren 48Gbps bandbreedte van HDMI 2.1. Er is ondersteuning voor 4K120, ALLM, VRR en ARC/eARC. Opvallend daarbij is dat ARC/eARC op de HDMI 1 staat (een 48Gbps-poort) waar die tot hiertoe op alle andere TCL-tv’s op HDMI 4 stond (een 18Gbps-poort). Daarmee verliest TCL een van de voordelen die het had voor gamers, namelijk de optie om een soundbar aan te sluiten en toch nog twee high-end gaming-poorten vrij te laten.
Verder vinden we één USB-aansluiting, een minijack ingang voor composiet video en stereo cinch, twee antenneaansluitingen, en een optische digitale uitgang. Voor de netwerkaansluiting kan je gebruik maken van ethernet of WiFi 5. De hoofdtelefoon aansluiting ontbreekt, daarvoor ben je aangewezen op Bluetooth. Alle aansluitingen staan aan de zijkant zodat wandmontage probleemloos mogelijk is.
TCL 55C765 - Gebruiksgemak en smart tv
Onder de motorkap schuilt een quad-core ARM Cortex-A73, 2.5GB RAM en Mali-G52 GPU die Google TV aandrijven. TCL heeft flink wat opslag voorzien (we zagen 47GB vrije ruimte na installatie), zodat je niet op een app meer of minder moet kijken. De installatie van Google TV verloopt het handigst als je de Google Home-app gebruikt, dat bespaart een hoop gedoe met het intypen van paswoorden. TCL vraag je nog steeds om ook in te loggen met een TCL-account, maar vermits dat optioneel is en eigenlijk niks bijdraagt, sla je die stap gewoon over.
Mocht je dat wensen, dan kan je de tv installeren als ‘basis tv’, zonder de franjes van Google TV. Dat kan nuttig zijn als je enkel de interne tuner en aangesloten bronapparaten gebruikt.
Al zouden we toch aanraden om Google TV te gebruiken. Dit smart tv-systeem biedt het rijkste aanbod apps en de layout van de gebruiksinterface is ondertussen bijna standaard geworden op alle tv’s. Het Home-scherm toont hoofdzakelijk gesponsorde content en een rij aanbevelingen met links in de rij de laatst geselecteerde bron. Onderaan staat je rij favoriete apps, pas die aan naar je eigen smaak, je kan zowel volgorde als inhoud bepalen.
Verder naar onder krijg je een lange reeks aanbevelingen, maar dan wel handig gesorteerd per genre in plaats van per streamingdienst. Die aanbevelingen komen echter nog steeds enkel uit Apple TV, Prime Video, Disney+ en Crunchyroll. We blijven hopen dat daar in de toekomst andere diensten bijkomen.
Naast de soms toch wat verwarrende organisatie van de instellingen op Google TV levert TCL ook een paar handige shortcuts. Zo kan je via de “ingangen” toets ook apps starten. De ingangen verschijnen in een lint onderaan het scherm, daarin vind je ook recent gebruikte apps, of apps die je zelf daar vastpint. Er is ook een snelmenu waar je eenvoudig beeld- en geluidsmode en een aantal andere instellingen kunt aanpassen.
Afstandsbediening
Bij een middenklasser hoort een gewone remote, geen luxe-versie dus zoals op de C855. Het is een erg klassiek uitziende zwart kunststof reep met zachte rubber toetsen. De afgeronde, lange vorm ligt goed in de hand. Er is een volledig numeriek pad, en onderaan zes sneltoetsen waarvan er helaas drie wat minder nuttig zijn (TCL Channel, TCL Home en de webbrowser). Er is een ingebouwde microfoon voor de Google Assistant. De layout van de toetsen is prima.
Helaas, net zoals op de mooiere versie van de C855 maken de toetsen een vrij luide en goedkoop klinkende klik.
Functies
De TCL is uitgerust met een tv-tuner voor digitale tv (DVB-T2/C/S2) en een CI+-slot. Opnemen is niet mogelijk, TCL biedt die functie enkel als het model een dubbele tuner heeft. Naast Chromecast heeft TCL de C855 ook uitgerust met Apple Airplay 2.
TCL 55C765 - Beeldverwerking
Voor de beeldverwerking leunt TCL op zijn AI PQ 3.0-processor, gebouwd op basis van de Mediatek Pentonic 700. Daarmee leveren ze prima prestaties, maar een aantal aandachtspunten blijven wel. Zo is de upscaling goed, maar zorgt ze over het algemeen voor vrij zachte beelden. Dat konden we wat verbeteren door de scherpte-instelling te verhogen, al blijf je best onder maximaal 10. Deinterlacing van 1080i-content is goed, maar liet af en toe een kleine jaggie, een wat gerafelde rand zien als de achtergrond erg complex is. De processor werkt erg goed willekeurige ruis weg, zelfs in de laagste stand. Compressieruis is moelijker, maar leverde in sommige testen ook goede resultaten. TCL heeft een aparte instellingen (Superieure Gradatie) die dient om kleurstroken in zachte kleurovergangen te elimineren. Dat werkte uitstekend, al blijven grote kleurstroken in donkere beelden zichtbaar. Detail bleef ook goed bewaard, enkel in de hoogste instelling is er risico op wat verlies.
Het lcd-paneel heeft een erg goede reactietijd, zoals blijkt uit het feit dat snel bewegende voorwerpen slechts een zeer fijne vage rand hebben. Daar komt bij dat je het paneel in een 240Hz refreshmode kunt schakelen (activeer “Dynamische versnelling”) om nog wat extra bewegingsscherpte te krijgen, ten koste weliswaar van verticale resolutie (en dus detail). Een 4K-input wordt dan teruggebracht naar halve verticale resolutie 3.840 x 1.080 voor alle bewerkingen, en het paneel interpoleert de ontbrekende lijnen net voor het ze toont. Of je dat compromis de moeite vindt, moet je zelf bepalen. Een bijkomend voordeel is wel dat motion interpolation vloeiendere resultaten geeft. In de gewone 120Hz refreshrate zien we in snelle camerabewegingen immers nog steeds wat gestotter. Een alternatieve methode om detail te winnen in snelle bewegingen is “LED beweging wissen”, maar deze Black Frame Insertion techniek creëert een zichtbaar geflikker in het beeld en raden we dus af.
Belangrijkste instellingen
In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze tips en advies sectie door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.
Geavanceerd/Helderheid | Geavanceerd Kleur | Geavanceerd Klaarheid | Geavanceerd Beweging |
Helderheid: 60 Contrast: 90 Zwart niveau 50 Dynamisch contrast: Uit Zwart stretch: Hoog Dynamisch contrast: Uit Dynamisch Helderheid: auto Lokale verduistering: Hoog Lokaal Contrast: Uit/Laag/Hoog Gamma: 2 |
Kleurverzadiging: 50 Tint: 50 Blauwlichtfilter: Uit Kleurtemperatuur: Warm (-5) |
Scherpte: 0-10 MPEG NR: laag-middel DNR: laag Superieure gradatie: uit/laag Nauwkeurig Detail: Aan |
Vernieuwingsfrequentie: standaard of performance (voor games)
Bewegingsduidelijkheid: Aan Dynamische versnelling: uit/aan Scherminstellingen/Overscan: Uit |
TCL 55C765 - Beeldkwaliteit
De 55C765 gebruikt een VA-paneel met mini-LED Full Array Local Dimming achtergrondverlichting met quantum dots. Net zoals de C855 is hij uitgerust met vernieuwde leds, en een flinke stijging van het aantal zones.
Het scherm had een opvallend goede uniformiteit, zeker in donkere beelden. In heldere beelden zijn de hoeken bovenaan een tikje donkerder en is de onderste rand iets helderder, maar dat was vooral zichtbaar op testbeelden. In echte content is het resultaat zeer goed, en er is geen dirty screen effect.
Het VA-paneel zelf levert een ANSI-contrast van 4.845:1, een goede start. Daarnaast zorgt de achtergrondverlichting voor een sterke verbetering, dankzij de 36×20 (720) zones. Voor een toestel in deze prijscategorie toch wel erg sterk. Het contrast stijgt tot 8317:1 in de ANSI-test en zelfs 40.000:1 en meer in de eenvoudigere sequentiële test.
Ook de aansturing laat geen steken vallen. Vooraan een bewegend voorwerp is een fijne donkere rand zichtbaar, maar er is geen zichtbaar sleepspoor. Bij kleinere voorwerpen kan er een lichte halo te zien zijn, maar dat was enkel het geval op testbeeld, niet bij normale content. Met dit aantal zones houdt TCL zwart ook erg goed vast. De banden boven en onder een film zijn pikdonker. Kleinere heldere objecten worden wel iets donkerder, dat is een designkeuze die TCL gemaakt heeft.
We schakelen naar de ‘Film’ beeldmode. Die is goed gekalibreerd, maar zeker niet perfect. De grijsschaal heeft een lichte gele tint, die zich zwak doorzet in de kleurweergave. Huidskleuren blijven wel goed. De fouten flirten met de zichtbare grens, maar het beeld blijft prima te smaken. Zwartdetail is indrukwekkend goed. De donkerste tinten zijn net wat te donker, maar zowel in Gravity, Harry Potter als The Revenant konden we alles zien, met zeer mooie en duidelijke nuances. De C765 kan automatisch gekalibreerd worden met behulp van Portrait Displays Calman, al zouden we dat enkel voor de meest veeleisende kijkers aanraden.
TCL 55C765 – HDR
Kan de 55C765 naast dat prima contrast ook goede piekhelderheid leveren? Absoluut wel ja. In HDR Film beeldmode haalt het 10% venster een piekhelderheid van 1.552 nits, het volledig wit beeld scoort 755 nits. TCL levert de maximale helderheid bij een 25% venster. Volgens de fabrikant heeft de meeste content een gemiddeld lichtniveau van 25-50% dus is het zinvol daar het meeste licht te geven. Het is in elk geval een knappe prestatie. Vergelijken we bijvoorbeeld met de Hisense U79N, dan zit deze TCL toch ruim 20% hoger.
De quantum dots in de achtergrondverlichting garanderen een groot kleurbereik, 92% P3 en 74% Rec.2020 volstaat ruimschoots voor sterke HDR-beelden.
Veel contrast, veel helderheid, veel kleur, kan de C765 dat omzetten naar mooie HDR-prestaties? De HDR Film-beeldmode bleek in elk geval iets te helder gekalibreerd. Met uitzondering van de donkerste tinten is het beeld iets te helder. De grijsschaal heeft hier een licht blauwe tint, die maakt het beeld koeler, maar stoort minder dan de wat gelige tint in SDR. De C765 bewaart goed alle witdetail in HDR10, tenminste als de content onder de 2.000 nits gemasterd is. Daarboven is het absoluut noodzakelijk om “Dynamische Tonemapping” te activeren. Daarmee maak je het beeld nog iets helderder, maar win je wel veel heldere nuances en kleur terug. Omdat het beeld wat helderder wordt, verlies je ook wat contrast en diepte. Blijf daarom best bij de laagste stand (“Gedetailleerde beschrijving prioriteiten”, ja dat is een bijzonder vreemde vertaling). Je kan die ook veilig geactiveerd laten. Het kan dus beter, mogelijk met een goede kalibratie, maar dat neemt niet weg dat de C765 mooie HDR-beelden levert. Ze zijn helder en impactvol met knappe kleuren. Opvallend is ook hoe goed deze tv het doet met onze zeer donker House of The Dragon strandscène. Daar zien we veel detail en nuance en geen artefacten, een uitstekende prestatie. Net als de C855 is deze tv uitgerust met Dolby Vision IQ met Precision detail. Dolby Vision levert zo al de beste HDR-beelden, maar dankzij Precision Detail zien we nog meer contrast en diepte in het beeld.
Gaming, Reflecties en kijkhoeken
Het VA-paneel heeft zoals verwacht een wat beperkte kijkhoek. Wie te ver opzij zit, ziet het contrast sterk dalen, waardoor grote halo’s zichtbaar worden en kleuren verzwakken. Ook voor reflecties let je best op, daar is het scherm niet zo goed tegen opgewassen.
De C765 biedt twee HDMI 2.1-poorten voor high-end gaming. Op HDMI 1 kan je maximaal 4K in 144Hz aanbieden, daarvoor moet je in de instellingen van de aansluitingen wel ‘High Frame rate mode’ activeren. Wie in Full HD wil gamen kan zelfs 240Hz refreshrate gebruiken. De tv ondersteunt HDMI VRR, AMD FreeSync en NVIDIA G-Sync compatible. Met een input-lag van 7,7ms (2K120) en 12,0ms (4K60) is een aangename game-ervaring gegarandeerd. Daarvoor moet je wel de instelling “Vernieuwingsfrequentie” op “Performance” zetten. Zoals we al eerder vermeldden, staat ARC/eARC op HDMI 1. Wie dus een soundbar wil aansluiten moet het mogelijk stellen met een resterende aansluiting voor high end-gaming. Daarmee speelt TCL een voordeel kwijt dat het lang als enige had.
TCL 55C765 - Geluidskwaliteit
De audioconfiguratie is een 2.1-oplossing met 2x 15W en een woofermodule van 20W, getekend Onkyo. Die levert krachtige audio, met meer dan voldoende volume, maar klonk wel vrij scherp. Vooral in onze harde metalmuziek ging de tv wat uit de bocht. Rock en vocaal werk klonken wel beter. Er zit voldoende bas in de klank, en met ondersteuning voor Dolby Atmos en DTS:X ben je ook gegarandeerd van degelijke surroundklanken, uiteraard zonder hoogte-effect want die luidsprekers zitten niet in het toestel. De Dolby Atmos-bug die we ontdekten op de C855 is gelukkig niet aanwezig op dit model. De prestaties zijn in lijn met de verwachtingen voor deze categorie. Een soundbar zal merkbare verbetering brengen.
Review-apparatuur
Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Ons projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.
TCL 55C765 – Conclusie
De opmars van miniled in meer betaalbare modellen lijkt niet te stuiten en voor de consument is dat uitstekend nieuws. De TCL 55C765 heeft ook geen echt harde minpunten. We zouden graag een slimmere Dynamische tonemapping zien, die beter rekening houdt met de content. HDR10 is ook wat te helder en de Film beeldmode in HDR en SDR kan nauwkeuriger gekalibreerd worden. Maar het huidige beeldresultaat is wel degelijk vrij goed. Wat we echt jammer vinden is de beslissing om ARC/eARC op HDMI 1 te zetten, een 48Gbps HDMI-poort. Op vroegere modellen stond die feature op een HDMI 2.0-poort zodat de twee HDMI 2.1-poorten altijd beschikbaar bleven voor high end-gaming. Toegegeven het is niet voor iedereen belangrijk, maar wel jammer.
De miniled-achtergrondverlichting met 720 zones is een fantastische troef. TCL levert daarmee indrukwekkend goed contrast en uitstekende schaduwnuances. Er is ook meer dan voldoende helderheid en kleurbereik om HDR de nodige punch te geven die het verdient. Dolby Vision met Precision Detail haalt het echte potentieel van de tv naar boven. De optie om een 240Hz verversingsfrequentie te gebruiken is goed, maar zelfs zonder dat levert de tv goede bewegingsscherpte. Voor gamers zijn alle noodzakelijke features aanwezig, en Google TV met Chromecast en Airplay 2 maakt van de C765 een moderne veelzijdige tv. Net als bij de C855 zien we wel dat TCL de prijs van de 55C765 verhoogd heeft, maar gezien de sterk verbeterde prestaties lijkt dat aanvaardbaar.
Beoordeling
TCL 55C765
- Uitstekende local dimming met 720 zones
- Zeer goed contrast en zwartdetail
- Hoge piekhelderheid en ruim kleurbereik
- Goede beeldverwerking
- Verbeterde bewegingsscherpte tot 240Hz
- Dolby Vision IQ Precision Detail en HDR10+
- HDMI 2.1 met volledige gamer-features
- Google TV, Airplay 2
- Degelijke audio, Dolby Atmos en DTS:X
- Dynamische HDR Tonemapping met beperkte meerwaarde
- HDR10 is wat te helder
- ARC/eARC neemt nu een HDMI 2.1-poort in
- Kijkhoek
Beoordeling TCL 55C765
De opmars van miniled in meer betaalbare modellen lijkt niet te stuiten en voor de consument is dat uitstekend nieuws. De TCL 55C765 heeft ook geen echt harde minpunten. We zouden graag een slimmere Dynamische tonemapping zien, die beter rekening houdt met de content. HDR10 is ook wat te helder en de Film beeldmode in HDR en SDR kan nauwkeuriger gekalibreerd worden. Maar het huidige beeldresultaat is wel degelijk vrij goed. Wat we echt jammer vinden is de beslissing om ARC/eARC op HDMI 1 te zetten, een 48Gbps HDMI-poort. Op vroegere modellen stond die feature op een HDMI 2.0-poort zodat de twee HDMI 2.1-poorten altijd beschikbaar bleven voor high end-gaming. Toegegeven het is niet voor iedereen belangrijk, maar wel jammer.
De miniled-achtergrondverlichting met 720 zones is een fantastische troef. TCL levert daarmee indrukwekkend goed contrast en uitstekende schaduwnuances. Er is ook meer dan voldoende helderheid en kleurbereik om HDR de nodige punch te geven die het verdient. Dolby Vision met Precision Detail haalt het echte potentieel van de tv naar boven. De optie om een 240Hz verversingsfrequentie te gebruiken is goed, maar zelfs zonder dat levert de tv goede bewegingsscherpte. Voor gamers zijn alle noodzakelijke features aanwezig, en Google TV met Chromecast en Airplay 2 maakt van de C765 een moderne veelzijdige tv. Net als bij de C855 zien we wel dat TCL de prijs van de 55C765 verhoogd heeft, maar gezien de sterk verbeterde prestaties lijkt dat aanvaardbaar.
Reacties (3)