Review: Samsung The Premiere LSP9T – Ultra Short Throw projector met indrukwekkende specs

24 december 2020 + 10 minuten 10 Reacties
Samsung-LSP9T-lifestyle
FWD award

Na heel wat jaren afwezigheid op de projectormarkt verschijnt Samsung terug in beeld. En ze kiezen meteen voor een Ultra Short Throw projector met stijlvolle looks en indrukwekkende specificaties. We testen of Samsung het juiste recept gevonden heeft.

Samsung The Premiere LSP9T – specificaties

WatUltra HD DLP-projector met triple laser lichtbron
Resolutie3.840 x 2.160 (2.716 x 1.528 met pixelshifting)
Lichtopbrengst2.800 ANSI lumen
Projectieverhouding0,189 (100 inch diagonaal op 0,11 m)
Geluidsniveau32dB (standaard)
Aansluitingen3x HDMI (2.0, eARC, ALLM), 1x USB (media), 1x optisch digitaal uit, ethernet, WiFi ingebouwd, 2x antenne, Bluetooth
Levensduur lamptriple laser lichtbron, tot 20.000 uur
Extra'sHDR10+, HDR10, HLG, 3D, 40Watt luidspreker
Afmetingen550 x 141 x 367 mm
Gewicht11,5 kg
Adviesprijs6.499 euro

Samsung The Premiere LSP9T - Design

Wie van curves en rondingen houdt is aan het juiste adres bij Samsung. De LSP9T ziet er erg knap uit. Glossy witte behuizing, strakke, licht concave verluchtingsroosters aan de zijkant, stijlvolle lichtgrijze stoffen afdekking vooraan, en alles mooi afgerond afgewerkt. We gebruiken niet graag het woord aaibaarheidsfactor, maar toch…

De lensopening neemt betrekkelijk weinig plaats in, maar het toestel blijft wel in een oogopslag herkenbaar als een ultra short throw model. Ook wat afmetingen betreft sluit het netjes aan bij de andere UST-modellen die we al testten. De Samsung zal erg mooi in je woonkamer staan. Wit is weliswaar de enige beschikbare kleur.

Samsung The Premiere LSP9T - Aansluitingen

De aansluitingen en stroomaansluiting zitten aan de kant die naar het scherm wijst. De Samsung is uitgerust met drie HDMI 2.0-aansluitingen, waarvan één met eARC. Ook ALLM (Auto Low Latency Mode) is beschikbaar. De aansluitingen zijn klaar voor Ultra HD HDR in de beste kwaliteit.

Er is een USB-aansluiting voorzien (medialezer). Optisch digitale audio-uitgang is beschikbaar als je een oudere audio-installatie wenst te gebruiken. De Samsung beschikt verder over bedraad en draadloos netwerk, en is uitgerust met Bluetooth die je kan gebruiken voor een draadloze hoofdtelefoon.

Samsung The Premiere LSP9T – Plaatsing

Deze Samsung mikt zonder pardon op een groot beeld. De minimale schermgrootte is 100 inch diagonaal, het maximum is 130 inch. Je hebt dus minstens 2,2m breedte nodig op de wand, liefst met nog 10 cm links en rechts ook. Wie mikt op iets kleiner, bijvoorbeeld een 90 inch beeld, moet uitwijken naar een ander model zoals de LSPT7.

Dankzij een projectieverhouding van amper 0,189 realiseert hij die 100” schermafmeting wanneer de projector amper 11 cm van de muur staat. Dat is nog net voldoende om de aansluitingen ietwat bereikbaar te houden. De voorkant van de projector staat dan 48 cm van de muur, dat past nog net op heel wat tv-meubels.

De projectie-offset is 118%, de onderzijde van het beeld komt ongeveer 18% van de beeldhoogte boven de bovenzijde van het toestel uit. De focus stel je bij via de menu’s, zodra je de focus-instelling selecteert krijg je ook een handig testbeeld. De focus is gemotoriseerd en werkt prima. We konden op minder dan een minuut het beeld haarscherp maken. Zoom ontbreekt, zoals op zowat alle UST-projectoren.

Aangezien UST-projectoren zelfs bij de minste afwijking in plaatsing al een duidelijke trapeziumvervorming veroorzaken is een goede bijsturing van die vervorming vereist om dat op te vangen. Daar heeft Samsung een uitgebreid systeem voor voorzien waarbij je de vier hoeken onafhankelijk kunt corrigeren, of zelfs uitgebreider 15 punten op het scherm kunt bijsturen.

Na alle correcties merken we dat de projector de drie hoofdkleuren niet perfect aligneert. Dat is normaal gezien onmogelijk bij single chip DLP-modellen, en zien we dat enkel bij LCD-modellen (die per kleur een aparte LCD-chip gebruiken). Vermoedelijk gaat het dus om chromatische afwijking in de lens. Het effect is gelukkig erg klein, kleiner dan een pixel, en viel ons nooit op tijdens ons gebruikelijk testmateriaal.

Zeer positief zijn we over het ventilatorlawaai van de LSP9T. Het is laag genoeg dat we er ons tijdens het testen nauwelijks bewust van waren. De lichte ruis op de achtergrond zal je werkelijk niet storen, en we vragen ons zelfs af of het cijfer van 32 dB dat Samsung zelf aangeeft niet te hoog is. Opmerkelijk, de projector heeft geen enkele instelling aan boord die toelaat om de lichtbron wat lager in te stellen. Dat vonden we nochtans op alle andere projectoren tot hier toe.

Verder moet je rekening houden met alle voor-en nadelen van UST-projectie die we bespreken in ons artikel over Ultra Short Throw projectie. De belangrijkste? Weet dat zelfs de kleinste verplaatsing er voor zorgt dat je het beeld opnieuw moet bijregelen. Zorg voor een perfect vlak projectieoppervlak om beeldvervorming te voorkomen. We gebruiken een Projecta Tensioned Elpro Concept scherm, een elektrisch oprolbaar en opgespannen scherm.

Samsung The Premiere LSP9T - Gebruiksgemak

Ongetwijfeld een van dé troeven dan deze Samsung is zijn gebruiksgemak. De projector biedt immers dezelfde smart tv-omgeving, afstandsbediening en instellingenmenu als de Samsung televisies. Ze navigeert snel, is overzichtelijk en biedt alle nodige instellingen om de projector te kalibreren. Maak je geen zorgen over de overdadige kleuren in het menu. Kennelijk gebruikt Samsung in de menu’s een zo breed mogelijk kleurbereik, en dat ziet er bijvoorbeeld in Netflix niet om aan te zien uit. Zodra je echter een film of een reeks start schakelt hij naadloos naar het juiste kleurbereik.

De LSP9T beschikt over een sensor die de lamp uitschakelt als je je over de projector buigt, handig als je kinderen in huis hebt die willen opzoeken waar het beeld vandaan komt.

Afstandsbediening

De compacte remote is uitgevoerd in wit, passend bij de projector. Hij is licht gebogen, en ligt fijn in de hand. De toetsen zijn makkelijk in te drukken.

Net zoals op de tv’s zijn enkel de minimale toetsen beschikbaar. Maar dat vormt absoluut geen hinderpaal voor het gebruiksgemak, dankzij de handige Tizen smart tv-omgeving. De remote kan ook ingesteld worden om aangesloten apparaten mee te bedienen.

Het enige, kleine minpunt: de remote is niet verlicht, dus in het duister is het op de tast werken. Al valt dat door de kleine hoeveelheid toetsen heel goed mee.

Functies

Waar de Samsung werkelijk een voetje voor heeft op veel concurrenten is de uitgebreide smart tv-functionaliteit. Enkel de LG HU85LA kon ook uitpakken met een mooie smart tv-omgeving.

In dezelfde vlotte en handige omgeving die we ook op Samsung tv’s gewend zijn vinden we onder andere alle belangrijke streaming apps. Netflix, YouTube, Amazon Video, Apple TV, Disney+, ze zijn er allemaal. Kijken kan in HDR en vanuit YouTube en Netflix kan je zelfs casten naar de projector. Ook Airplay2 is ondersteund.

De mediaspeler neemt bestanden vanop USB of een DLNA-server. Hij is vrij volledig, maar hou er rekening mee dat hij geen Divx/Xvid codec meer ondersteunt, noch DTS-soundtracks. Net zoals op Samsung tv’s dus.

Ja, deze projector kan de plaats innemen van je tv, en hij beschikt zelfs over ingebouwde tv-tuners (DVB-T/C/S). Helaas, er is geen CI+-slot te bespeuren waardoor de meerwaarde in België en Nederland dan weer beperkt is. Je kan er immers enkel onversleutelde zenders mee bekijken, en die lijst is vrij kort.

Samsung The Premiere LSP9T - Beeldverwerking

De Samsung is, ondanks zijn hoge prijs, nog steeds geen native 4k-projector. Deze DLP-projector gebruikt de 0,66 inch DLP-chip van Texas Instruments. Die biedt een resolutie van 2.716 x 1.528, en shift het beeld twee maal om zo tot een volledig 4K-beeld te komen. Meer informatie over pixelshiften vind je in ons achtergrondartikel over projectortechnologie. Daarmee slaagt hij er in om bijna perfect 4K-detail te tonen.

De beeldverwerking is zeer goed, de projector heeft een uitstekende deinterlacer aan boord, en herkent vlot en betrouwbaar verschillende video- en filmframerates. De ruisonderdrukking levert prima werk, maar je moet wel vertrouwen op Samsungs inschatting, er is enkel een ‘auto’ stand of volledig uitgeschakeld. Hier zagen we toch liever een paar extra keuzemogelijkheden.

De projector kan ook frame interpolation uitvoeren, en dat vonden we noodzakelijk want bij 24p-bronnen zie je toch vaak wat lichte judder. Die kan je dus wel wegwerken met frame interpolation, dat is onze persoonlijke preferentie, maar dat vinden sommige kijkers dan weer not done. Voor een projector van dit kaliber hadden we toch graag een 24p-weergave zonder judder gezien.

Samsung The Premiere LSP9T – Beeldkwaliteit

Deze laserprojector gebruikt geen laser-fosfor combinatie, maar gebruikt drie lasers (een voor rood, groen en blauw). Een kleurwiel is daarmee overbodig, wat voor een deel zijn stil functioneren verklaart. Toch kan je ook op deze projector nog regenboog-effect zien. Ja, er is geen kleurwiel, maar de projector moet nog steeds een rood, groen en blauw beeld na elkaar projecteren. Er is immers maar één DLP-chip. In de praktijk konden we dat enkel zien als we vanuit een ooghoek naar het scherm keken, en dan nog niet op alle beelden. Maar wie er gevoelig voor is moet er wel rekening mee houden.

“Laser speckle”, dat typisch effect dat laserlicht een soort van piepkleine sterretjes toont, is ook zichtbaar, maar enkel als je op een meter van het scherm staat. Op een normale kijkafstand hadden we er geen enkele last van.

Samsung claimt 2.800 lumen. In de helderste beeldmode (Dynamic met Kleurruimte ingesteld op Normal, en het contrast volledig open gedraaid) halen we ongeveer 2.400 lumen. De projector is dan ook iets luidruchtiger. In de fabrieksinstellingen voor alle beeldmodes (Dynamisch, Standaard, Cinema en Filmmaker Mode) ligt het resultaat rond de 1.600 à 1.700 lumen. Dat is nog steeds uitstekend, en voldoende voor een 110 inch bij omgevingslicht, en voor 130 inch bij wat minimale verduistering. Hou er wel rekening mee dat er geen eco-stand is voor de lasers. Wie echt volledig verduistert kan die 1.600 lumen misschien wat veel vinden, zelfs op een 130 inch scherm.

De LSP9T heeft nog een ander voordeel omdat hij geen kleurwiel gebruikt. Dat kleurwiel filtert immers een deel van het licht weg, waardoor kleuren op DLP-projectoren altijd wat minder helder zijn dan de prestaties van de wit-waardes laten vermoeden. De LSP9T kan zijn drie lasers gewoon probleemloos inzetten om wit te creëren, maar verliest ook niets aan punch als hij kleuren moet tonen.

De projector levert een contrast van ongeveer 1.900:1. Dat is zeer goed, en zorgt voor beelden met erg veel diepte.

De Cinema en Filmmaker Mode zijn goed gekalibreerd. De grijsschaal is neutraal, en de gammacurve mikt netjes op 2,2, met enkel de helderste tinten die iets te helder zijn.

We merken wel dat het niet eenvoudig is om het kleurgeweld van drie lasers in het gareel te houden. De kleurweergave is overwegend goed, maar rood blijft te hevig, terwijl cyaan en geel heel zacht naar groen neigen. Dat heeft ook lichte impact op huidskleuren die soms een tikje rood getint zijn. Het totaalbeeld blijft weliswaar zeer goed, maar een goede kalibrator kan hier ongetwijfeld meer uit halen.

Samsung The Premiere LSP9T - HDR

De lasers van de LSP9T zorgen ook voor een primeur in onze testruimte. Het maximale kleurbereik klokt af op 95% Rec.2020, met dank aan de bijna monospectrale kleuren van de lasers.  Het rood blies ons werkelijk van onze sokken. Dat is echt wel een indrukwekkende prestatie, maar eerlijk is eerlijk, je hebt er natuurlijk niet zo veel aan. Content die gebruik maakt van dat kleurbereik is nagenoeg onbestaand. De projector dekt wel mooi DCI-P3 af, daar wees de meter 90% aan, al zal je met een betere kalibratie nog hoger raken.

Ook in HDR haal je verder een gelijkaardige lichtopbrengst (geen filter nodig herinner je!) en contrast als in SDR, en dat geeft de Samsung meer dan voldoende basiscapaciteiten om mooie HDR-beelden te leveren. De projector kan niet alleen met HDR10 en HLG, maar ook met HDR10+ overweg. Hij houdt netjes de metadata in het oog en toont alle witdetail. De luminantiecurve ligt wel iets onder het verwachtte verloop, waardoor beelden iets donkerder zijn dan nodig. Omdat de projector zo een ruime voorraad licht heeft, stoort dat niet.

Wie dat wil kan de contrast instelling nog licht optrekken om de beelden nog net iets helderder te maken. We hadden hier graag een instelling gezien die je toelaat om eenvoudig te sleutelen aan de tonemapping zoals we dat al zagen op andere projectoren. In het donkere bereik merken we wel dat hij een beetje zwartdetail verbergt. Niet dramatisch, zeker aangezien de projector niet echt mikt op kijken bij verduistering.

De kleurweergave is goed, maar ook hier lijkt de LSP9T het wat moeilijk te hebben om zijn kleurenkracht in te dijken. HDR-beelden hebben heel wat impact, maar we zijn er ook hier van overtuigd dat een goede kalibrator de beeldkwaliteit nog een streepje hoger kan tillen.

Samsung The Premiere LSP9T – Gaming

Met een input-lag van 56,9 ms in de game-mode is deze projector misschien niet de beste keuze voor hardcore gamers. Casual gamers zullen het mogelijk genoeg vinden,  hij beschikt ook over ALLM.

Samsung The Premiere LSP9T - Geluidskwaliteit

De LSP9T is uitgerust met Bluetooth, niet alleen voor een draadloze hoofdtelefoon, je kan er ook het geluid van je smartphone mee naar de projector sturen. Het sprong ons onmiddellijk in het oog, met 40W geluid levert de Samsung flink wat meer vermogen op papier dan concurrenten. Maar hoor je dat ook? Absoluut. De projector pakt uit met erg goede geluidskwaliteit. Een dikke streep bas, gecontroleerd hoog en duidelijke dialogen. Sterker nog, hij creëerde een erg goed ruimtelijk beeld, waardoor we vaak een zeer leuke surround-indruk hadden. Daarvoor maakt de Samsung gebruik van de Acoustic Beam-technologie die we ook in een aantal Samsung soundbars terug vinden.

Die uitstekende prestaties bij filmsoundtracks vertalen zich ook in een meer dan degelijke muzieksound. Wie de volumeknop ver open draait wordt echt wel verrast door hoe hard deze projector kan gaan, al klinkt het dan wel wat benepen. Hou het op een redelijke volume, en wees gerust dat is meer dan gewoon wat achtergrondmuziek, en de klank is prima. Uiteraard heeft goeie pop/rock daar wat voordeel, het hardere en ruigere werk is soms toch wat te intens, zelfs voor deze soundbar.

Een kleine misser: geen Dolby Atmos ondersteuning. Ja, je kan via eARC Dolby Atmos uitsturen naar een soundbar of AV-receiver, maar het lijkt wat vreemd dat je voor een projector met zo’n degelijke audio-oplossing nog een extra soundbar zou voorzien.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Bij projectietesten gebruiken we een Projecta Tensioned Elpro Concept scherm met HD Progressive 1.1 doek.

Meer info over onze meetapparatuur vind je hier.

Samsung The Premiere LSP9T – Conclusie

Samsung heeft zijn rentrée op de projectorscène niet gemist! Een 4K-projector met triple laserbron die garant staat voor een ongezien kleurbereik, ruime lichtopbrengst en prima contrast. Dat zou op zich al een mooie projector zijn, maar daarbovenop krijg je een volledig smart tv-systeem met alle modern gebruiksgemak en functies, én een knappe geluidsoplossing die een externe audio-installatie in het merendeel van de gevallen overbodig maakt.

Heeft de LSP9T, The Premiere, dan geen fouten? Dat extreem kleurbereik lijkt een uitdaging om correct aan het werk te zetten. Alhoewel de projector erg mooie beelden toonde, zowel in SDR als HDR, was het duidelijk dat een professionele kalibratie er nog wat extra beeldkwaliteit uit kan halen. De projector ondersteunt HDR10+, maar Dolby Vision ontbreekt. Echt jammer vinden we het gebrek aan Dolby Atmos ondersteuning, gezien de uitstekende ingebouwde soundbar. En dan is er uiteraard de prijs. Wie toptechnologie zoals dit in huis wil halen moet toch een flink budget opzij zetten.

Zoek je een projector die echt de plaats van je tv (bijna letterlijk) kan innemen, dan is de The Premiere, LSP9T een uitstekende keuze. Hij draait zijn hand niet om voor een 100 inch beelddiagonaal en biedt alle slimme functies die je op een moderne tv vindt. De uitstekende ingebouwde soundbar zorgt bovendien voor knallend geluid.

9.0
Samsung-LSP9T-toestel
FWD award

Beoordeling
Samsung The Premiere LSP9T

Pluspunten
  • Triple Laser lichtbron met uitzonderlijk kleurbereik
  • Ultra Short Throw, makkelijk te plaatsen
  • Ruime lichtopbrengst en uitstekend contrast
  • Bijna echt 4K-detail
  • Fantastische audiokwaliteit (voor een projector)
  • Zeer goede smart tv-platform
Minpunten
  • Vereist kalibratie om zijn maximum potentieel te tonen
  • Geen Dolby Vision / Dolby Atmos
  • Prijs

Beoordeling Samsung The Premiere LSP9T

Samsung heeft zijn rentrée op de projectorscène niet gemist! Een 4K-projector met triple laserbron die garant staat voor een ongezien kleurbereik, ruime lichtopbrengst en prima contrast. Dat zou op zich al een mooie projector zijn, maar daarbovenop krijg je een volledig smart tv-systeem met alle modern gebruiksgemak en functies, én een knappe geluidsoplossing die een externe audio-installatie in het merendeel van de gevallen overbodig maakt.

Heeft de LSP9T dan geen fouten? Dat extreem kleurbereik lijkt een uitdaging om correct aan het werk te zetten. Alhoewel de projector erg mooie beelden toonde, zowel in SDR als HDR, was het duidelijk dat een professionele kalibratie er nog wat extra beeldkwaliteit uit kan halen. De projector ondersteunt HDR10+, maar Dolby Vision ontbreekt. Echt jammer vinden we het gebrek aan Dolby Atmos ondersteuning, gezien de uitstekende ingebouwde soundbar. En dan is er uiteraard de prijs. Wie toptechnologie zoals dit in huis wil halen moet toch een flink budget opzij zetten.

Zoek je een projector die echt de plaats van je tv (bijna letterlijk) kan innemen, dan is de LSP9T een uitstekende keuze. Hij draait zijn hand niet om voor een 100 inch beelddiagonaal en biedt alle slimme functies die je op een moderne tv vindt. De uitstekende ingebouwde soundbar zorgt bovendien voor knallend geluid.

Prijsvergelijker Samsung The Premiere LSP9T


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (3)

Frans

Frans
24 december 2020 om 15:05

Goede uitleg maar koop voor dat geld toch liever een lg oled 65inch en voor de rest kan ik een dure marantz reciever er bij kopen dan hou ik nog geld over. Kan ik rest 4 k uhd films kopen dan een beamen.

Inloggen
Rob

Rob
29 december 2020 om 09:39

Mooi zeg, heb nu een 82 inch Samsung van 2019, maar wil graag nog groter, dus dit zou een mooie vervanger kunnen zijn? Of is het verschil met een normale TV toch nog aanzienlijk? Uit het verslag lees ik denk ik dat het verschil minimaal is

Inloggen
Arnold

Arnold
30 december 2020 om 15:43

Zou zelf een keer dan gaan kijken of het wat voor je is.
Niet iedereen is gecharmeerd van het beeld van beamers, zeker met daglicht en anderen vinden het helemaal geweldig.
Dit is echt een geval van smaak is heel persoonlijk.

Inloggen
Rob

Rob
31 december 2020 om 07:39

Hoi Arnold, o, dat ga ik ook zeker doen, daar heb je gelijk in en de CES begint op 11 jan, dus mogelijk komen ze met grotere dan 82 inch op de markt

Inloggen
HAWK

HAWK
08 februari 2021 om 10:30

Dank voor de review. Lijkt wel erg veel op deze tekst trouwens: https://allhomecinema.com/review-samsung-lsp9t-ust-projector-with-impressive-specs/ 🙂

Vraag: ondanks dat deze UST projector heen DTS support, kan dit dan wel via eARC (of SPDIF) doorgestuurd worden (passthrough) naar een audio systeem die dit wel kan?

Blijft lastig om dit soort UST projectors in een goede surround set te integreren. Mijn belangrijkste eis zou zijn als je de ingebouwde speaker(s) als center en/of front left/right kunt inzetten, en kunt uitbreiden met surround en LFE/subwoofer.

Ook de LG, Vava, etc supporten dit volgens mij (nog) niet. Mogelijk de nieuwe LG UST die er aan komt wel (via WiSA!), net als de nieuwe LG HU810P long-range laser projector?

Inloggen
Martijn Chel

Martijn Chel
08 februari 2021 om 10:38

Ik hoop dat je beseft dat dit de originele tekst is. 🙂 Wij hebben erg veel last van deze site, die alle content van ons kopieert. Aangegeven bij diverse partijen (oa Google) maar het is lastig er iets aan te doen. Help in ieder geval mee door deze site te negeren of aan te geven, dankjewel!

Inloggen
HAWK

HAWK
08 februari 2021 om 11:53

Zag inderdaad dat jullie artikel 2 dagen eerder was dan die Engelse vertaling, nou zegt dat nog niet alles, maar ging er al wel vanuit dat jullie te goede trouw zijn 🙂

Wel bizar natuurlijk, dit zou toch niet mogen?
Jullie hebben neem ik aan ook al de provider aangesproken?
https://www.transip.nl/whois/prm/allhomecinema.com

Bij aantal andere artikelen zie je ook gewoon de Nederlandstalige foto’s er bij staan (bv die over LG WebOS 5).

Ben nog wel benieuwd naar de vraag mbt DTS (passthrough) via eARC en/of SPDIF, of dat wel mogelijk is (ondanks dat de Premier zelfs geen DTS af kan spelen)?

Inloggen
Martijn Chel

Martijn Chel
08 februari 2021 om 12:22

Absoluut. We hebben die wegen bewandeld, maar Cloudfare wijst weer naar een andere partij (zij geven puur door) en die andere partij wil de zaak niet opnemen omdat zij ook beweren dat de site weer ergens anders officieel gehost wordt. Het is van het kastje naar de muur, helaas. En ik ben het met je eens: dit mag niet kunnen maar het gebeurt veel.

Eric zal zsm op je vraag reageren.

Dankjewel!

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
08 februari 2021 om 12:33

DTS: Daar kan ik helaas niet op antwoorden. Het is niet getest, en het staat niet in de handleiding. Ervaring tot hier toe leert dat DTS via eARC enkel kan als de speler in kwestie ook DTS kan afspelen. Maar een echte harde regel is dat misschien niet. Via ARC, ook daar kan ik helaas niks over zeggen. Nu is dat niet noodzakelijk een ramp, want indien je toch gebruik maakt van een AV-receiver bvb, dan kan je evengoed een speler op de AVR aansluiten. Streaming (van de projector) gebruikt toch nooit DTS.
Het is inderdaad lastig om hem in een audio-oplossing mee te nemen omdat je indien je een center-kanaal wenst, er dan nog een speaker voor moet zetten. Voorlopig zie ik geen projectoren die dat anders aanpakken. WiSA zou mogelijk een oplossing kunnen zijn. Maar ook dat blijft afwachten.

Inloggen
HAWK

HAWK
08 februari 2021 om 13:11

Dank voor je snelle reactie.

Het blijft toch een jungle al die formaten die wel of niet gesupport worden. Heb hier in de woonkamer een Philips OLED935 met de bijbehorende B&W soundbar, en ik moet zeggen dat ik enorm blij ben dat dit 1 geïntegreerd systeem is, en (mede daardoor) heel veel audio/video formaten ondersteunt, dus zowel HDR10(+) als Dolby Vision (uiteraard in 4K), maar ook Dolby Atmos, DTS:X en de overige Dolby en DTS (HD) formaten. Extra voordeel van Android TV is dat je er native Kodi op kan draaien (die ook veel formaten support), maar ook VLC en andere media spelers.

Bij de projectors zie je dat toch (veel) minder, de LG HU85LS/A UST laser projector staat hoog bij mij op de lijst, die support (met WebOS 4.5) wel DTS (passthrough) las ik in de handleiding, maar goed, heeft alleen SPDIF en ARC (geen eARC, dus geen Atmos of DTS:X vrees ik) en je blijft zitten met die center speaker. Alternatief zou nog zijn de nieuwe LG HU810PB long range laser projector, die support (met WebOS 5.0) gek genoeg geen DTS (meer), maar wel eARC en ook WiSA (let op, alleen de PB versie in zwart doet WiSA!), maar ik zag al even snel dat dit tot max 5.1 kanalen is (terwijl de WiSA standaard zelf wel 7.1.2 ondersteunt).

De LG HU85LS/A is al bijna 2 jaar op de markt, dus hopelijk komt er snel een opvolger met WebOS 5.0, met eARC en DTS support en WiSA 7.1.2……..waarbij je ook de interne projector speakers mee kan configureren als center (en eventueel front left/right).

Een Shield (Pro) aansluiten kan dan altijd nog om ook de Android TV ervaring te krijgen, maar dan moeten alle audio formaten wel (via eARC) doorgestuurd worden. Of, zoals je al aangeeft, eerst naar je AV device (voor de audio) en HDMI passthrough voor het beeld naar de projector (en dan maar hopen dat HDR10 / Dolby Vision goed doorkomen…..het is nog niet zo eenvoudig allemaal vrees ik).

Ga binnenkort nog wel even testen bij een vriend van me met een recente Samsung QLED TV met eARC. Dan kijken of er DTS passthrough mogelijk is op die manier.

Inloggen