Review: LG HU85LA Ultra HD-projector

29 januari 2020 + 10 minuten 16 Reacties
lg-short-new

Een ultra short throw-projector zet je vlak bij het projectiescherm in plaats van er ver van af. Daardoor lijkt het een goed alternatief voor televisie als je heel groot beeld wenst. Deze LG HU85LA Ultra HD projector is bovendien uitgerust met laserlichtbron, hoge helderheid, ondersteuning voor HDR, en WebOS 4.5. Een heel aantrekkelijk pakket.

LG HU85LA – specificaties

 • Wat: Ultra HD DLP-projector
 • Opstelling: 3.840 x 2.160 (2.716 x 1.528 met pixelshifting), lichtopbrengst 2.700 ANSI lumen, dynamisch contrast 2.000.000:1, projectieverhouding 0,19 (100 inch diagonaal op 0,1 m), geluidsniveau 30/26 dB (standaard, ecomode)
 • Aansluitingen: 2x HDMI (2.0, ARC), 2x USB, 1x USB-C (mediaspeler, MS office speler), 1x optisch digitaal uit, 1x ethernet
 • Levensduur lamp: tot 20.000 uur
 • Extra’s: HDR10, 2x 5 Watt speakers, WiFi, WebOS 4.5, DLNA, mediaspeler, screenmirroring
 • Afmetingen: 680 x 347 x 128 mm
 • Gewicht: 12,2 kg
 • Adviesprijs: 5.999 euro

LG HU85LA – design

Wie dit toestel voor het eerst ziet denkt mogelijk niet aan een projector. De strakke lijnen, de luidsprekerstof vooraan… misschien een Bluetooth luidspreker? Enkel de lensopening bovenop het toestel, en de achteraan verstopte aansluitingen verraden dat het om een projector gaat.

Dit maar om te zeggen, de LG valt op door zijn witte kleur en toch wel forse maten, maar zijn minimalistisch design en mooie afwerking maken dan weer dat hij relatief onzichtbaar plaats in neemt je interieur.

Aansluitingen

Alle aansluitingen, inclusief de stroomkabel, staan aan de achterzijde, waarmee we bedoelen: de kant die naar de muur wijst. Die kunnen, als je voor het kleinst mogelijke scherm wilt gaan, lastig te bereiken zijn.

De projector is uitgerust met twee HDMI-aansluitingen, beide klaar voor Ultra HD HDR, en een is uitgerust met ARC. Daarnaast zijn er twee USB-poorten en en USB-C poort. Die laatste kan gebruikt worden om een laptop of smartphone aan te sluiten indien die toestellen de ‘DisplayPort (DP) Alternative Mode’ ondersteunen. Tot slot is er nog een optische digitale audio-uitgang en een netwerkaansluiting. De projector is ook voorzien van WiFi en Bluetooth voor een draadloze hoofdtelefoon of om de projector te gebruiken als Bluetooth speaker.

LG HU85LA – Plaatsing

Deze LG HU85LA is een Ultra Short Throw (UST) projector, en eentje die je echt bijna tegen de muur kunt plaatsen. Met een projectieverhouding van amper 0,19 creëer je een 100 inch beeld als de lens op 42 cm van de projectiewand staat. Dat betekent dat de achterzijde van de projector dan zelfs maar op 10 cm van de muur staat. De projectieoffset is 120%, de onderzijde van het beeld verschijnt dus 20% van de beeldhoogte boven de lens. Met andere woorden, de projector staat eigenlijk waar normaal gezien een televisie staat. Dat maakt hem heel wat makkelijker te plaatsen dan een traditionele projector.

Die extreem korte projectieverhouding heeft wel drie belangrijke gevolgen. Ten eerste, het kleinste beeld dat je kunt projecteren heeft een 90 inch beelddiagonaal (ongeveer twee meter breed). Wie dus geen twee meter breedte beschikbaar heeft moet naar een ander model uitkijken. Een tweede gevolg is dat, wanneer je op een 90 inch beeld mikt, de achterzijde van de projector op nauwelijks vijf centimeter van de muur staat. De aansluitingen zijn op dat moment erg moeilijk bereikbaar, vooral omdat je de projector, eens geïnstalleerd, best niet meer verplaatst. Plug dus eventueel een extra HDMI-kabel en/of USB-verlangkabel in als je af en toe iets anders wilt aansluiten.

Het laatste gevolg van de extreme projectieverhouding is dat de projector iets meer eisen stelt aan het projectieoppervlak. Elke oneffenheid in je doek of muur wordt duidelijk zichtbaar. Je kiest daarom best voor een voorgespannen projectiescherm om mogelijke beeldvervorming te voorkomen.

Hou er ook rekening mee dat zelfs een kleine verplaatsing van de projector al grote gevolgen kan hebben voor het beeld. Wanneer de projector zelfs een fractie schuin staat krijg je duidelijke trapeziumvervorming. De eerste opstelling vereist daarom wat extra geduld. LG biedt een zeer uitgebreide keystone correctie (op basis van 12 punten die je individueel kunt aanpassen, zie foto hierboven), maar probeer dat te vermijden, keystone correctie resulteert immers altijd in detailverlies. Met de manuele focusring midden op het toestel stel je het beeld scherp.

De projector is behoorlijk stil, vooral ook omdat hij verder van je af staat dan bij andere projectoren. Zelfs met de lamp in de hoogste stand vonden we het lawaai niet storend.

LG HU85LA – Gebruiksgemak

De LG HU85LA projector gebruikt WebOS 4.5, en dat betekent dat je kunt rekenen op alle gebruiksgemak dat dit smart tv systeem biedt. Lees ons webOS 4.5 artikel voor een uitgebreid overzicht. Via het QuickMenu kan je aantal instellingen snel aanpassen.

De beeldinstellingen zijn net als op de LG tv’s erg volledig. Er is een volledig kleurbeheersysteem aan boord, en 2-punts en 20-punts grijsschaal aanpassing. De menu’s opstarten duurt enkele seconden, maar zodra ze op het scherm staan zijn er geen verdere vertragingen.

Afstandsbediening

De afstandsbediening ziet er erg bekend uit voor wie een LG televisie in huis heeft. Afgezien van enkele kleine wijzigingen is dit een standaard Magic Remote. De aanwijzer op het scherm bedien je eenvoudig door de remote te bewegen. Dat principe is erg handig binnen WebOS, maar vereist soms wat gewenning. Wie dat wilt kan de hele interface ook bedienen zonder de aanwijzer te gebruiken.

Er zijn toetsen waarmee je Netflix en Amazon Primevideo opstart, en de remote is verlicht zodat je zelfs in het donker makkelijk alles vindt.

LG HU85LA – features

Deze Ultra HD DLP-projectoren gebruikt een 0,66 inch DLP-chip van Texas Instruments. Die biedt twee miljoen pixels en gebruikt pixelshift techniek om Ultra HD beelden te tonen. Wie nog even wil weten hoe dat in zijn werk gaat kijkt in ons achtergrondartikel over projectoren. De meeste goedkopere Ultra HD DLP projectoren gebruiken de kleinere TI-chip, maar moeten het beeld dan vier keer shiften. Deze grotere versie kan 4K realiseren door slechts twee keer te shiften.

De ingebouwde luidsprekers (2x 5 Watt) leveren ondanks hun bescheiden vermogen een flinke soundtrack met heel wat volume. Ze lijken ons geoptimaliseerd voor prestaties rond het stembereik en middentonen. Dat betekent dat de hoge tonen wat zwak zijn, en bassen eerder bescheiden. Maar zelfs met het volume op maximum is er van vervorming weinig sprake. Gezien de toch wel premium prijs van de projector hadden we op meer gehoopt, maar dit kan zeker op een voldoende rekenen.

Je kunt de projector via Bluetooth, optisch digitaal uit, of HDMI-ARC weliswaar aansluiten op andere audioinstallaties, maar hou er rekening mee dat de projector op de plaats staat waar je normaal gezien een center-luidspreker zet. In het menu kan je er wel voor kiezen op de externe uitgang én de interne speaker tegelijk te gebruiken.

Onze versie, de HU85LA, verschilt volgens de specificaties niet van de in België en Nederland verkochte HU85LS. Toch, wanneer we België als land selecteerden tijdens de installatie bleek Netflix niet beschikbaar. Door UK als land te selecteren was dat opgelost.

WebOS 4.5 biedt een hele rits features waarvoor je bij andere projectoren op een externe oplossing aangewezen bent. Zo beschik je onder meer over YouTube, Netflix, Amazon Prime en alle andere smart tv-apps die WebOS biedt. Je kunt ook het beeld van je smartphone en of laptop mirroren. De ingebouwde mediaspeler van WebOS ondersteunt alle belangrijke audio- en videoformaten, inclusief ondersteuning voor 4K, HDR en ondertitels.

LG HU85LA – Beeldkwaliteit

Uitstekende beeldverwerking op deze HU85LA projector, en in dit opzicht beduidend beter dan veel concurrenten.  De deinterlacing en detectie van film- en videoframerates is snel en betrouwbaar. De ruisonderdrukking levert goede resultaten. Kleurbanden kan je lichtjes wegwerken met de ‘Smooth gradations’ instelling.

Net zoals alle Ultra HD DLP-projectoren krijg je bij deze pixelshifter geen perfect Ultra HD detail, maar je komt wel redelijk in de buurt. Het resultaat is dankzij het gebruik van de grotere DLP-chip iets beter dan de goedkopere projectoren en we konden de projector niet betrappen op andere fouten. Als laatste feature voor beeldverwerking heeft de LG ook TruMotion (Motion interpolation), om panbeelden mooi vloeiend te maken, mocht je dat wensen.

De LG is uitgerust met een dubbele laser: een rode en een blauwe. Die laatste wordt gesplitst om via een fosfor ook groen te creëren. Dat betekent dat er geen kleurwiel in de projector zit, wat voor een deel verklaart waarom hij relatief stil is, maar de projector heeft dus ook geen last van regenboogeffect.

De laserlichtbron levert op papier 2.700 lumen. Maar zelfs in de helderste beeldmode krijgen we niet meer dan ongeveer 1710 lumen uit de meter. Het beeld is dan wel erg koel en kleuren zijn te intens. In de Bioscoop beeldmode is de beeldkwaliteit prima, maar haal je nog maar 1.220 lumen, met de lamp in de helderste stand. Dat is echter nog altijd genoeg voor een 130 inch scherm bij verduistering en ongeveer 95 inch bij omgevingslicht. De twee eco-standen voor de lamp brengen de lichtoutput terug naar 74% of zelfs 60%. In die standen kijk je best enkel bij verduistering en kan je nog steeds een 100 tot 110 inch scherm belichten.

Naast die flinke lichtopbrengst mag je bovendien ook op een prima contrast rekenen. In de Bioscoop beeldmode halen we 1.620:1 en in de helderste beeldmode (Vivid) zelfs nog 2.200:1. Met Dynamisch contrast maak je donkere tinten wat donkerder en middentonen iets helderder, wat het beeld wat meer diepte geeft maar inherent het contrast niet verbetert. Er is een relatief dunne heldere rand rond het beeld te bespeuren maar die stoorde niet.

De Bioscoop beeldmode is degelijk gekalibreerd. De kleurtemperatuur is wat te koel, maar zeker niet in die mate dat we het erg vinden. De kleurweergave is prima en huidstinten zijn erg natuurlijk. De projector verbergt in sommige scènes een minimum aan zwartdetail.

LG HU85LA – HDR

De HDR-ondersteuning is beperkt tot HDR10, geen HLG, geen Dolby Vision en geen HDR10+. De rode laser levert een erg diep en intens rood, maar de blauwe en groene kleur schieten toch nog wat te kort. De HU85LA landt op ongeveer 82% DCI-P3 (64% Rec2020), ietwat nipt voor een goede HDR weergave, maar wel al een zichtbaar ruimer HDR kleurbereik.

De LG gebruikt een eigen dynamische tonemapping en toont zeer nipt alle aanwezig witdetail. Enkel in materiaal dat boven de 2.000 nits helderheid moet tonen verdwijnt er, ondanks de tonemapping, wat witdetail. Die dynamische tonemapping levert overigens beelden met mooie impact, al kijk je voor het beste HDR-effect wel bij verduistering.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Spectracal Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex.

LG HU85LA – Conclusie

Ja, deze LG HU85LA geeft ons hoop dat er een toekomst is voor laserprojectie. Al moeten we er onmiddellijk bij zeggen dat het prijskaartje toch vrij fors is. Ondanks de laserlichtbron is het kleurbereik (met uitzondering van rood) iets te klein voor spetterende HDR-prestaties, maar je kunt er bij verduistering toch van genieten. Zoals alle pixelshifters heeft hij geen perfect Ultra HD detail. De audioprestaties zijn adequaat, maar gezien zijn prijs, en ruime vormgeving hadden we ook op iets beter geluid gehoopt.

De Ultra Short Throw HU85LA neemt bijna perfect de plaats in van je televisiescherm. De plaatsing is relatief eenvoudig, maar zoals bij alle UST projectoren wel gevoelig voor kleine afwijkingen. Kies een voorgespannen scherm voor de mooiste beelden. De laserlichtbron garandeert niet enkel een stevige levensduur, maar ook flink wat licht. Dat weet de projector te paren met een prima contrast. Zo heb je zowel bij verduistering als bij wat omgevingslicht erg leuk beeld, dat bovendien prima gekalibreerd is. Dat je ook over WebOS 4.5 beschikt, met alle voordelen en streamingfuncties erbij, is een troef die geen enkele andere projector je biedt.

8.5
LG-HU85LA-toestel

Beoordeling
LG HU85LA

Pluspunten
 • WebOS functionaliteit
 • Ultra Short Throw, makkelijk te plaatsen
 • Prima contrast
 • Goede beeldkwaliteit
 • Laserlichtbron met lange levensduur
Minpunten
 • Prijs
 • Geen perfect Ultra HD detail
 • Nipt voor HDR
 • Geluidsprestaties mogen beter

Beoordeling LG HU85LA

Ja, deze LG HU85LA geeft ons hoop dat er een toekomst is voor laserprojectie. Al moeten we er onmiddellijk bij zeggen dat het prijskaartje toch vrij fors is. Ondanks de laserlichtbron is het kleurbereik (met uitzondering van rood) iets te klein voor spetterende HDR-prestaties, maar je kunt er bij verduistering toch van genieten. Zoals alle pixelshifters heeft hij geen perfect Ultra HD detail. De audioprestaties zijn adequaat, maar gezien zijn prijs, en ruime vormgeving hadden we ook op iets beter geluid gehoopt.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (7)

Rene

Rene
29 januari 2020 om 19:55

Mooie review met veel details.
Ik had graag nog vergelijkende short throw beamer willen lezen. Nu zie ik geen alternatief.

Inloggen
Bart van Vreedendaal

Bart van Vreedendaal
30 januari 2020 om 17:28

Als alternatief is er bijvoorbeeld de nieuwe ultra short throw projector van Optoma, deze is ook al leverbaar. Binnenkort komt er van dit model ook een test beschikbaar.

Inloggen
Yah

Yah
31 januari 2020 om 10:45

Is jullie scherm nou zo slecht? Ik projecteer op een muur, en heb echt top beeld met mijn sony projector. Ik zie echt hele slechte beelden in jullie voorbeelden. Buiten vervorming lijken er hele andere ertifacts in te zitten. Ligt dit aan de projector?

Inloggen


31 januari 2020 om 13:43

Ik ga er vanuit dat dit een combinatie van scherm en camera is, maar dat zal Eric wel verduidelijken gok ik.

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
31 januari 2020 om 15:48

Er zit inderdaad een kleine golving in mijn scherm (het is dan ook al 15 jaar oud), dat veroorzaakt de kleine golfjes in het linksboven deel. Omdat het ook al lang opgerold was zitten er vage horizontale lijnen in, die zie je ook in het beeld.
Zoals in de tekst vermeld: dat zijn zaken waar je enkel last van hebt met een UST-projector. Jouw Sony is vermoedelijk een klassieke projector (3-4 meter van het scherm), daarmee maakt dat niets uit. Ik heb hier zelf een JVC staan op ongeveer 3,5m en dan is er van al die problemen niets zichtbaar.
De kleurartefacten zijn een gevolg van smartphonefotografie.

Inloggen
Rene

Rene
31 januari 2020 om 15:41

Ja dat weet ik, en die optoma is naar meer in weten niet in wit beschikbaar (erg jammer dat had de keuze een stuk makkelijker gemaakt)

Inloggen
Rene

Rene
31 januari 2020 om 15:41

Ja dat weet ik, en die optoma is naar mijn weten niet in wit beschikbaar (erg jammer dat had de keuze een stuk makkelijker gemaakt)

Inloggen
Renik

Renik
02 februari 2020 om 08:55

Bedankt voor de review en een interessant model. Kun je de ingebouwde speaker nu als center speaker gebruiken i.c.m. een receiver?

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
03 februari 2020 om 12:02

Er zitten geen luidsprekeraansluitingen op de projector, dus je kunt hem niet rechtstreeks als luidspreker aansluiten op je AVR. Je kan wel de ingebouwde luidspreker samen gebruiken met de optische uitgang (die je dan naar je AVR stuurt). Dat is uiteraard niet de ideale oplossing om toch een center kanaal te hebben, maar het kan wel.

Inloggen
Renik

Renik
03 februari 2020 om 15:21

Dank voor je reactie! Weet niet helemaal zeker of ik begrijp hoe dit gaat werken maar zal me er eens in verdiepen.

Je zegt dus dat m’n AVR de speakers van de projector als center kan aansturen (via optisch out) naast de huidige speakers en sub (en dan koppel ik m’n huidige center logischerwijs af).

Heb nu een 65” oled waarvan HDMI 1 met arc naar de AVR loopt (hier zit de UHD speler en STB aan) en HDMI 2 direct naar de PS4 om zo deep color zonder issues te kunnen gebruiken. Optisch wordt niet gebruikt nu.

Als ik de projector een keer ergens kan zien en testen overweeg ik het want het zou echt top staan in mijn situatie. Het verlies in beeldkwaliteit t.o.v. oled kan dan wellicht gecompenseerd worden door het indrukwekkende 100-110” formaat.

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
03 februari 2020 om 15:50

Neen, ik verduidelijk.
Veronderstel, je sluit een BR-speler via HDMI aan op de projector, en je speelt een film met Dolby Digital.
Sluit de optische uitgang van de projector aan op je AVR (ik zeg maar wat, op OPT1). Als je nu OPT1 als bron selecteert op je AVR en hebt een 5.1 speakeropstelling, dan hoor je nu de volledige Dolby Digital surround track.

Als je in de projectormenu’s nu kiest om audio uit te sturen zowel langs de optische uitgang, als via de speakers van de projector, dan hoor je nu audio zowel langs je 5.1 opstelling als via de projectorspeaker.

Je zou nu je echte centerspeaker kunnen uittrekken. De projector staat immers fysisch op die plaats én hij speelt geluid. Hij speelt weliswaar de volledige soundtrack (en niet enkel het centerkanaal). Als die audio niet perfect gesynchroniseerd is ga je dat uiteraard wel horen.

Inloggen
Bart van Vreedendaal

Bart van Vreedendaal
02 februari 2020 om 16:01

Klopt, de Optoma ultra short projector is alleen in zwarte behuizing

Inloggen
Renik

Renik
03 februari 2020 om 16:33

Bedankt voor de heldere uitleg Eric! Het is me duidelijk en meteen ook niet de meest wenselijke optie.

Andere mogelijkheid nog is om te kijken/testen hoe hoog de onderste rand van de projectie is zodat de speaker er wellicht onder past als ik de projector zelf in het tv meubel laat verzinken.

Online lastig te zien in de beschikbare filmpjes. Soms lijkt er best wat hoogte/ruimte te zitten tussen de projector en de onderste rand waar deze projecteert. Deze ruimte wordt ook groter naarmate de afstand tot de muur toeneemt volgens mij.

Anders zou ik een hele andere tv meubel over de gehele lengte moeten nemen waar de huidige center speaker eronder komt te staan. Probleem is dat alles nu juist zo mooi weggewerkt is. Ach allemaal luxe problemen. Nogmaals dank voor je feedback!

Inloggen
Marcel

Marcel
13 februari 2020 om 16:22

Wellicht kun je overwegen om een UST projector aan het plafond te hangen.
Ik weet niet of dat met deze kan.

Met de Optoma kan het momenteel alleen met het USA model (de “P1”) maar naar verluidt komt deze feature ook naar het EU model.

Voorts kun je nog overwegen om een akoestisch transparant projectiescherm te plaatsen en de Center speaker op de gewenste hoogte erachter te plaatsen. Maar dan maak je weer extra kosten, hoewel de meeste pro’s wel adviseren om te projecteren op een scherm ipv op een muur. Zeker wanneer je systeem in je huiskamer staat ipv in een ultra dark man cave.

Inloggen
Martin

Martin
03 april 2021 om 11:10

“In het menu kan je er wel voor kiezen op de externe uitgang én de interne speaker tegelijk te gebruiken”

Hoe werkt dit precies? Kan de projector daarmee dienen als centerkanaal in een 5.1 opstelling of worden alle inputkanalen dubbel afgespeeld dan?

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
05 april 2021 om 14:52

Ik vermoed dat je dan alle inputkanalen dubbel afspeelt ja, ik zie het dan ook eerder een soort van ‘hack’ om de projector als center te gebruiken.

Inloggen