Review: Harman Kardon Go + Play 3 – Weet te verrassen

16 december 2023 8 Minuten 1 Reacties
Harman Kardon Go + Play 3

De Go + Play 3 is een nieuwe draagbare bluetoothspeaker van Harman Kardon. Op papier lijkt dit model qua functies behoorlijk mager uitgerust ten opzichte van de concurrentie. Het heeft dezelfde functies als de voorganger ruim acht jaar geleden. Toch weet deze speaker ons echt te verrassen op het gebied van geluid.

Denk je aan stijlvolle bluetoothspeakers? Dan denk je al snel aan Harman Kardon. Dit zagen we al aan de vorige maand geteste Harman Kardon Aura Studio 4 met de unieke verlichting, dit keer gaan we met de Harman Kardon Go + Play 3 aan de slag. De draagbare bluetoothspeaker met premium design is verkrijgbaar in het zwart en het grijs en heeft een adviesprijs van 349 euro.

Dit is de Harman Kardon Go + Play 3

De Harman Kardon Go + Play 3 is een echte design bluetoothspeaker. Dit model beschikt over een drieweg luidsprekerdesign en moet volgens de fabrikant gedetailleerd en helder stereogeluid geven. Twee tweeters (20mm) en twee drivers (70mm) en een 5-inch subwoofer zorgen voor het geluid. Dankzij een extra passieve radiator aan de voorkant belooft dit model extra stevig geluid. Het totale vermogen is 160 Watt. De speaker ondersteunt Multi Point-verbindingen voor bijvoorbeeld je smartphone én tablet. Ook kun je twee van deze speakers tegelijk gebruiken voor echt stereo-geluid. Leuk detail: dankzij de ingebouwde microfoon kun je dit model ook als conferentiespeaker gebruiken tijdens gesprekken.

Minstens zo belangrijk als het geluid bij een speaker van Harman Kardon is het design. De bekende vorm van de voorganger is grotendeels aangehouden, alleen loopt de aluminium handgreep nu verder door over de zijkanten. De speaker is wederom voorzien van een hoogwaardige stof rondom, terwijl de bovenkant nu voorzien is van een touchscreen van gehard glas. De nieuwe bluetoothspeaker van Harman Kardon beschikt over een ingebouwde batterij van 25,92Wh voor acht uur speeltijd. Opladen duurt ongeveer drie uur.

Design en installatie

Na het openmaken van de doos valt direct op hoe zwaar deze speaker is. Met een gewicht van 4,7 kilogram valt meteen de uitstekende bouwkwaliteit op. De stevige aluminium draagarm en de goed afgewerkte stof zorgen voor een echte designspeaker die in veel interieurs niet zou misstaan. Achterop vinden we de stroomaansluiting, aux-aansluiting (je kunt dus ook een andere bron aansluiten en bluetooth uitschakelen) en een ‘charge out’. Deze usb-c-aansluiting zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld je smartphone kunt opladen via de ingebouwde batterij van deze speaker. Handig als je in het park zit te genieten van een muziekje en je telefoon is bijna leeg. Bovenop vinden we een glasplaat met touchbediening. Hieronder vind je touchknoppen voor het volume, aan of uit, zie je de status van de ingebouwde batterij met vijf lampjes aangegeven en kun je de bluetoothverbindingsmodus inschakelen. Ook kun je telefoongesprekken aannemen. De knoppen werken soepel en de glasplaat zorgt voor een nog meer premium afwerking van het geheel.

De installatie is ook een fluitje van een cent. Het is tenslotte een bluetoothspeaker. Druk op de powerknop en de speaker gaat aan dankzij de ingebouwde batterij of sluit de speaker aan op een stekker om de batterij op te laden en dit model via een stroomkabel te gebruiken. Even op de bluetoothverbindingsknop drukken en het blauwe lampje gaat knipperen. Zoeken via je smartphone naar een bluetoothapparaat en klaar ben je. Nu kun je direct beginnen met muziek af te spelen.

Bluetooth en bediening

Het is goed om te zien dat Harman Kardon dit keer voor een modernere bluetoothvariant kiest ten opzichte van de eerder door ons geteste Harman Kardon Aura Studio 4. Gelukkig geen Bluetooth 4.2 meer, maar bluetooth 5.2. Voor de audiokwaliteit maakt dit niets uit, maar het zorgt voor een snellere en betrouwbaardere verbinding en voor meer bereik. Helaas betekent dit niet dat er ook betere ondersteuning voor hoogwaardige audiocodecs te vinden is bij de Harman Kardon Go + Play 3. We moeten het nog steeds alleen doen met SBC en in deze prijscategorie mag je toch echt meer verwachten.

Een goede vergelijking is te trekken met de Teufel Boomster uit 2021. Dezelfde prijscategorie, maar die speaker heeft veel meer te bieden. Het is niet alleen een bluetoothspeaker, maar je kunt ook FM en DAB+-radio beluisteren, er is ondersteuning voor aptX en de speaker is spatwaterdicht. Nu heeft deze Harman Kardon Go + Play 3 een veel hoogwaardiger design en meer vermogen, maar met de toevoeging van een DAB+-radio en wat hoogwaardigere audiocodecs was de speaker wat meer bij de tijd. Dat is nu helaas niet het geval. Het hoeft niet meteen een volwaardige wifi-speaker te worden, maar in de basis is de Harman Kardon Go + Play 3 nog steeds dezelfde bluetoothspeaker als de vorige versie. En dat model werd al bijna acht jaar geleden uitgebracht.

Gelukkig is de betrouwbaarheid dit keer prima in orde. In tegenstelling tot bij de JBL Authentics 500 viel de verbinding niet weg. De verbinding was iedere keer snel te maken en was stabiel en betrouwbaar. Fijn dat je dit keer een aan/uit-knop tot je beschikking hebt op de Go + Play 3 zelf. Even de touchknoppen aanraken op de glasplaat en de speaker reageert direct. Uiteraard kan je het volume ook aanpassen met een verbonden smartphone. Dankzij de aux-aansluiting kun je ook een andere (bekabelde) bron aansluiten. Zo sla je het bluetoothgedeelte over.

Het geluid

Om eerlijk te zijn was ik vooraf een beetje bezorgd over deze speaker. We zijn de afgelopen maand ook al met twee andere speakers uit de stal van Harman Kardon en JBL (beide onderdeel van de Harman Group, dat weer een dochteronderneming is van Samsung) aan de slag geweest. De Harman Kardon Aura Studio 4 viel een beetje tegen qua geluid. Het aanwezige geluidsprofiel had teveel een danssausje en was ook niet aanpasbaar. De JBL Authentics 500 was eigenlijk veel meer een partyspeaker dan het design liet zien. Beide speakers konden goed geluid weergeven, maar wel specifiek bij bepaalde genres. Met name dance, trance en pop met een beat kwamen daar goed tot z’n recht. Andere muziekgenres wisten de speakers niet helemaal goed mee om te gaan. Ik was bang dat ditzelfde zou gebeuren bij de Harman Kardon Go + Play 3. Maar tot mijn opluchting gebeurde juist het tegenovergestelde. Dit is verreweg de beste speaker van de drie voor muziekliefhebbers.

Wederom herkennen we direct het Harman Kardon-geluid. Het is warm en vol, maar zonder het midden en hoog te vergeten. Dat moet ook wel, want er is geen equalizer beschikbaar om het geluid naar wens af te stellen. De geluidsmensen van Harman Kardon hebben echter een hele goede balans weten neer te zetten met dit model. Ook de soundstage valt op, want die is behoorlijk breed te noemen. Ook een wat grotere kamer wordt door de power van 160W goed gevuld met geluid. En het goede geluid blijft dit keer ook bij andere muziekgenres behouden en dat is erg prettig om te horen. Folk, jazz, metal of klassieke rock. Deze speaker presteert op alle fronten goed. Ja, de Harman Kardon Go + Play 3 is wederom basgedreven. En soms naar mijn smaak ook eventjes teveel. Maar de muziek leeft, iets wat we bij de andere twee recent geteste speakers niet altijd even goed konden horen. Voor een draagbare bluetoothspeaker presteert dit model erg naar behoren. Details vallen wellicht soms een klein beetje weg en de iets te aanwezige bas is wellicht gewoon een persoonlijk dingetje, maar het is een genot om muziek te luisteren op de Harman Kardon Go + Play 3.

Conclusie

De zorgen vooraf bleken niet terecht, want dit is verreweg de beste speaker in het nieuwe assortiment van JBL en Harman Kardon. Een warm en vol geluid, basgedreven, maar het levert goede prestaties bij allerlei soorten muziekgenres. De muziek leeft en de geluidsmensen hebben een (bijna) perfecte afstelling van het geluid weten neer te zetten. Het is een genot om naar te luisteren. Feit blijft echter wel dat Harman Kardon achter de feiten aan begint te lopen. Niet qua design, want dat is helemaal top. Qua functies en andere mogelijkheden lijkt de tijd bij Harman Kardon al jaren stil te staan. En dat moet echt beter in het nieuwe jaar.

8.5
Harman Kardon Go + Play 3-product

Beoordeling
Harman Kardon Go + Play 3

Pluspunten
  • Premium design
  • Makkelijk te bedienen
  • Warm en vol geluid
Minpunten
  • Alleen SBC
  • Ouderwets qua functies

Beoordeling Harman Kardon Go + Play 3

De zorgen vooraf bleken niet terecht, want dit is verreweg de beste speaker in het nieuwe assortiment van JBL en Harman Kardon. Een warm en vol geluid, basgedreven, maar het levert goede prestaties bij allerlei soorten muziekgenres. De muziek leeft en de geluidsmensen hebben een (bijna) perfecte afstelling van het geluid weten neer te zetten. Het is een genot om naar te luisteren. Feit blijft echter wel dat Harman Kardon achter de feiten aan begint te lopen. Niet qua design, want dat is helemaal top. Qua functies en andere mogelijkheden lijkt de tijd bij Harman Kardon al jaren stil te staan. En dat moet echt beter in het nieuwe jaar.

Prijsvergelijker Harman Kardon Go + Play 3

Reacties (1)