Een draagbare projector zoals de Philips PicoPix Max TV is een handig en leuk hebbeding. Je kijkt waar je wilt, zolang er maar een min of meer witte muur beschikbaar is. En je kan hem gebruiken voor tal van andere leuke dingen, van feestversiering tot accessoire voor je boardgames. Kan deze kleine Philips ons overtuigen?
Wat | Full HD DLP-projector met LED lichtbron |
---|---|
Opstelling | 1.920 x 1.080, projectieverhouding 1,2 (100 inch diagonaal op 2,65 m) |
Aansluitingen | 1x HDMI (2.0), 1x USB (media), 1x USB-C (video),1x optisch digitaal uit, 1x hoofdtelefoon |
Levensduur lamp | LED lichtbron, tot 30.000 uur |
Extra's | HDR10, HLG, 2x 12 Watt luidspreker, ingebouwde batterij, Android TV 10, auto keystone, autofocus, ingebouwde WiFi, Bluetooth |
Afmetingen | 158 x 150 x 119 mm |
Gewicht | 1,96 kg |
Adviesprijs | 899 euro |
Philips PicoPix MaxTV - Design
De glossy zwarte kubus met afgeronde ribben en hoeken is geen toonbeeld van modern design. Toegegeven, het is saai, maar het is ook wel handig en duidelijk. Aan de voorzijde schuif je het lenskapje naar beneden, bovenaan staan de tiptoetsen binnen handbereik en achteraan vind je de aansluitingen. Een tip: de aan/uit toets staat achteraan naast de aansluitingen, niet bovenaan bij de bedieningstoetsen.
Geen gezoek naar verborgen compartimenten of onder kunstig ontworpen uitsparingen. De zijdes zijn geperforeerd voor verluchting. Hij is niet uitzonderlijk zwaar, maar zeker ook geen lichtgewicht.
Philips PicoPix MaxTV - Aansluitingen
Deze projector heeft één HDMI 2.0-aansluiting. Wie er aan denkt om hem op een soundbar of andere audio-apparatuur aan te sluiten moet er rekening mee houden dat deze geen ARC ondersteunt. Dat is eerder uitzonderlijk. Er is wel een digitaal optische audio-uitgang voorzien, en Bluetooth waarmee je niet alleen audio naar de projector kunt sturen, maar ook van de projector naar een hoofdtelefoon of soundbar. De USB-C poort dient niet voor media maar voor video. Dat is een handige optie voor een laptop.
Tot slot krijg je nog een USB-poort voor media, een hoofdtelefoonaansluiting, en ingebouwde WiFi.
Philips PicoPix MaxTV – Plaatsing
De projector opstellen is niet erg ingewikkeld. Hij heeft geen lensshift of optische zoom, maar net omdat hij draagbaar is, kan je hem gemakkelijk op de juiste plaats zetten. Hij heeft ook schroefaansluiting aan de onderzijde voor montage op een statief. De vaste projectieverhouding van 1,2 geeft een 80 inch beeld vanop 2,1m en een 100 inch beeld vanop 2,65m. Autofocus en autokeystone zorgen automatisch voor een correct beeld. We merkten wel nog wat kleine punten op voor verbetering. De autofocus werkt goed, maar besloot op willekeurige momenten om opnieuw te focussen. Dat kan je gelukkig wel uitzetten via de menu’s. Mocht je dat willen kan je de focus ook manueel aanpassen. De lens heeft een kleine beetje last van chromatische aberratie, maar dat blijft onder normale omstandigheden onzichtbaar.
De autokeystone past uiteraard enkel verticale afwijkingen aan. Moet je wat naar opzij projecteren, dan kan je de resulterende vervorming met een vierpuntscorrectie wegwerken.
Luidruchtig is de projector niet, maar het geluid van de ventilator kan wat hinderlijk zijn omdat het niet erg constant is. Soms lijkt het alsof het lager waarin de ventilator draait een schurend geluid maakt.
Philips PicoPix MaxTV - Gebruiksgemak
De projector draait Android TV 10 op een quad core Cortex A53 CPU met 2GB RAM en Mali-G31 GPU. De gebruikservaring is prima, alles verloopt vlot. Het menu voor projectorinstellingen zit niet volledig in de Android omgeving geïntegreerd. Het is bovendien vrij rudimentair, instellingen voor een echte kalibratie vind je niet.
Afstandsbediening
De afstandsbediening is erg minimalistisch, maar dat stoorde nooit. Wat we wel graag gezien hadden is een aparte toets om de beeldmode aan te passen. Je hebt wel twee sneltoetsen voor Netflix en Amazon Prime Video, en een voor de Google Assistant.
Nog een vreemd detail: binnen het aparte instellingenmenu werkt de afstandsbediening met infrarood en moet je dus richten. Binnen de Android tv-omgeving werkt ze met Bluetooth.
Functies
Tot onze vreugde is deze Philips uitgerust met een volwaardig Android TV systeem. Daarin vinden we alle gebruikelijke streaming-apps, inclusief Netflix. Daarmee is hij de eerste draagbare projector die we testen en die Netflix biedt.
Met behulp van VLC of Plex speelt de projector ook moeiteloos videobestanden die je aanlevert via USB, inclusief HDR, ondertitels en DTS of Dolby soundtracks. Natuurlijk kan je ook casten vanop je smartphone.
De ingebouwde batterij gaat vier uur mee, volgens specificatie. Met de lamp in de helderste stand haalden we net twee uur, dat is voldoende voor een film. Als je de lamp in een lagere stand zet haal je mogelijk die vier uur wel.
Philips PicoPix MaxTV - Beeldkwaliteit
De MaxTV is een DLP-projector met Full HD resolutie. De beeldverwerking is heel beperkt. Hij detecteert correct film- en videoframerates, maar omdat er geen motion interpolation aanwezig is, blijft er in 24fps filmbeelden altijd wat lichte judder zichtbaar. Dat is hoofdzakelijk in pan-beelden zichtbaar. Er is geen ruisonderdrukking, maar het projectiebeeld is zacht en vrij vergevingsgezind voor ruis.
We vinden in de specificaties geen lichtopbrengst van de RGB LED-lichtbron. Maar na meting zien we dat de maximale lichtsterkte, met de lamp in de helderste mode, uitkomt op 354 ANSI-lumen. Daar hadden we toch op meer gehoopt. Gelukkig is de beeldkwaliteit in die mode goed. Maar je moet er toch rekening mee houden dat 80 tot 90 inch schermdiagonaal het maximum is voor deze projector, bij volledige verduistering. Bij wat omgevingslicht schroef je de schermmaat best terug naar 60 inch. De LED-lamp kan gebruik maken van een lichtsensor, maar los van de sowieso al relatief lage lichtopbrengst, werkte de sensor ook niet naar behoren. Soms greep die onverwacht in, zelfs zonder dat de lichtomstandigheden in de kamer wijzigden.
Op een volledig zwart beeld (0 – 10% zwart) zien we een opmerkelijke fout. De rechterhelft van het beeld is licht rood/magenta getint. Dat was gelukkig zelden op echt beeldmateriaal te zien en als dat het geval was, dan was het effect klein en hoofdzakelijk merkbaar aan de extreem rechtse kant van het beeld. We signaleerden het probleem aan Screeneo, de fabrikant. Die stuurde ons een tweede sample op, maar die vertoonde dezelfde fout, weliswaar iets minder intens.
Ook het contrast is geen echte hoogvlieger, maar is toch beter dan we verwacht hadden. In de Cinema beeldmode komt het uit op 469:1. Dat geeft beelden net voldoende diepte. Maar in echt donkere scènes verdwijnt helaas veel zwartdetail en merk je snel dat zwart eerder donkergrijs is. De Cinema beeldmode levert een matige, maar net voldoende kalibratie af. De kleurtemperatuur is goed, waardoor kleuren natuurlijk zijn. Zoals typisch voor deze projectoren hou je het dus best bij helder en kleurrijk beeldmateriaal.
Maar ook de weergave schiet toch wat te kort. Beelden zijn over het algemeen veel donkerder dan gewenst, door het beperkte contrast verliest hij ook veel zwartdetail. En de projector gaat regelmatig uit de bocht bij zeer heldere beelden. Daar kan ongewenste banding ontstaan, of verbergt hij veel witdetail. We zien ook vaak veel te intense kleuren. Vermits er weinig te kalibreren valt, moet je het daarmee stellen.
Deze foto illustreert het effect erg goed. De zon is bijzonder intens en gekleurd, maar door de overmatige kleuren, en clipping zie je plots een heel vreemd effect in de zon. Merk ook de kleurbanden in de lucht.
Philips PicoPix MaxTV – Gaming
De input-lag van 28,7 ms in de game beeldmode is vrij goed voor dit type projectoren. Hij kan maximaal 4K60 aan, geen 2K120. En hij biedt geen HDMI 2.1-gaming features, dus geen ALLM of VRR.
Philips PicoPix MaxTV - Geluidskwaliteit
Kijk, hier kan de kleine projector echt wel mee uitpakken. De 2x 12 Watt is opvallend veel en de Philips kan er flink wat volume mee produceren. De klank is ook aangenaam gebalanceerd, met voldoende laag. Het ruige metal werk stuurt hem ook niet in overdrive, hij houdt de vervorming goed onder controle. Je kan hem dan ook als draagbare Bluetooth-speaker inzetten.
Review-apparatuur
Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Onze projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.
Philips PicoPix MaxTV – Conclusie
De Philips PicoPix MaxTV is een goede, draagbare projector, maar wel eentje met wat aandachtspunten. Zo is hij toch minder helder dan we gehoopt hadden, terwijl dat toch net erg handig is voor een projector die zelden op een ideale plaats zal staan. Het contrast is beperkt, maar dat moet je voor lief nemen in deze categorie toestellen. De autofocus en lichtsensor doen soms hun eigen ding. Zet ze gewoon uit, en dan stoort het niet meer. De vreemde fout die het beeld aan de uiterste rechterkant soms wat donkerder en rood getint kan maken valt niet al te hard op.
Aan de pluskant zijn we helemaal in onze nopjes met de volledige Android TV ervaring. Ook Netflix ontbreekt niet op het appel. Heb je wat films op een USB-stick? Geen probleem. Laptop koppelen via HDMI of USB-C? Ook dat kan. De ingebouwde batterij gaat ongeveer een film mee. Verduister de kamer, en je kan toch nog rekenen op vrij groot beeld. Met prima geluidskwaliteit en beeldkwaliteit overigens, zolang je de voorkeur geeft aan helder kleurrijk materiaal. HDR vermijd je best, de kalibratie is daar niet goed genoeg voor.
Beoordeling
Philips PicoPix MaxTV
- Een volledige Android TV mét Netflix
- Ingebouwde batterij
- Uitstekende audio voor dit formaat
- Auto focus, auto keystone
- LED lichtbron met lange levensduur
- Goede beeldkwaliteit (SDR)
- Vrij beperkte lichtopbrengst
- Soms donkerrode tint aan de rechterkant zichtbaar
- Matig contrast
- Autofocus en lichtsensor grijpen onverwacht in
- HDR-weergave heeft zichtbare fouten
Beoordeling Philips PicoPix MaxTV
De Philips PicoPix MaxTV is een goede, draagbare projector, maar wel eentje met wat aandachtspunten. Zo is hij toch minder helder dan we gehoopt hadden, terwijl dat toch net erg handig is voor een projector die zelden op een ideale plaats zal staan. Het contrast is beperkt, maar dat moet je voor lief nemen in deze categorie toestellen. De autofocus en lichtsensor doen soms hun eigen ding. Zet ze gewoon uit, en dan stoort het niet meer.
Aan de pluskant zijn we helemaal in onze nopjes met de volledige Android TV ervaring. Ook Netflix ontbreekt niet op het appel. Heb je wat films op een USB-stick? Geen probleem. Laptop koppelen via HDMI of USB-C? Ook dat kan. De ingebouwde batterij gaat ongeveer een film mee. Verduister de kamer, en je kan toch nog rekenen op vrij groot beeld. Met prima geluidskwaliteit en beeldkwaliteit overigens, zolang je de voorkeur geeft aan helder kleurrijk materiaal. HDR vermijd je best, de kalibratie is daar niet goed genoeg voor.
Reacties (0)