Review: Philips 65PUS8909 (PUS8909) The One

12 juni 2024 + 10 minuten 0 Reacties
Philips-65PUS8909-lifestyle

Philips pakt al enkele jaren uit met een model dat bij een breed publiek moet aanslaan. Een scherpe prijs, goede beeldkwaliteit en alle belangrijke features. The One, zoals de 65PUS8909 (PUS8909-serie) bekend staat, gaat met andere woorden een stevige uitdaging aan. Het model kreeg dit jaar een paar opvallende nieuwigheden, waaronder een nieuw smart tv-besturingssysteem.

Philips 65PUS8909 – specificaties

Wat Ultra HD 4K 144 Hz Direct LED LCD-tv
Schermformaat 65 inch (164 cm), vlak
Aansluitingen 4x HDMI (4x v2.1 48 Gbps, ARC/eARC, ALLM, 4K144, VRR (AMD FreeSync), 2x USB, 1x optisch digitaal uit, 1x hoofdtelefoon, 2x antenne, 1x Ethernet, WiFi 5, Bluetooth
Extra's HDR10, HLG, Dolby Vision, HDR10+, Dolby Atmos, DTS:X, Titan OS, DTS Play-Fi, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, 7e Gen P5 Perfect Picture Engine, driezijdige Ambilight
Afmetingen 1451 x 905 x 313 mm (incl. voet)
Gewicht 26,9 kg (incl. voet)
Verbruik SDR 85 (E) / HDR 235 watt (G)
Adviesprijs 1.399 euro

Philips 65PUS8909 - Design

Het ontwerp van dit model lijkt bewust vrij neutraal gehouden. Dat betekent geen opvallende franjes of kleuren, maar wel een modern goed afgewerkt design. Kaders vinden we al lang niet meer op televisies, enkel onderaan is er een iets bredere rand, waar je het Philips-logo vindt. Rechts onderaan springt de IR-ontvanger wat in het oog.

Aan de zijkant zien we een antracietgrijze rand, die overgaat in de gewelfde rug. Die lichte buiging verbergt vrij goed dat het toestel toch redelijk dik is, ongeveer acht centimeter. In de rug zit een driezijdige Ambilight verwerkt. Dat is de handtekening van een Philips-tv en mag dus zeker niet ontbreken.

De voet van de 65PUS8909 (PUS8909-serie) gebruikt geen vol metalen voetplaat maar een kunststof deksel op een metalen plaat, weliswaar netjes gekleurd in antracietgrijs. De spits toelopende hals is een optische kunstgreep die een mooi accent geeft aan de voet. De draaivoet is een aangename verrassing.

Philips 65PUS8909 - Aansluitingen

Vier HDMI-aansluitingen, het lijkt standaard, maar toch is er een opvallende wijziging te melden. Door het gebruik van een nieuwe chipset zijn dit vier HDMI 2.1-aansluitingen met 48 Gbps bandbreedte. Er is ondersteuning voor ALLM, 4K120 én 4K144, en VRR. Een poort kan je gebruiken voor ARC/eARC.

Verder beschikt deze tv over twee USB-aansluitingen, digitaal optische uitgang, een hoofdtelefoonuitgang, draadloos en bedraad netwerk, en Bluetooth (voor draadloze keyboards, de remote en draadloze hoofdtelefoon). Alle aansluitingen, inclusief de stroomaansluiting, wijzen naar onder of opzij zodat je strak tegen de muur kunt monteren indien gewenst.

Philips 65PUS8909 - Gebruiksgemak en smart tv

Philips heeft dit jaar voor een groot deel van de toestellen een nieuw smart tv-os gekozen, Titan OS. Het nieuwe besturingssysteem ziet er modern uit, dat mag je lezen als: het volgt duidelijk de trend die we bij alle andere smart tv-systemen zien. Wie niet goed oplet, zou op het Home-scherm denken dat het nog steeds Google TV is bijvoorbeeld.

Het systeem werkt bijzonder vlot, dat is alvast een goed punt. Maar zijn er voldoende apps beschikbaar? De belangrijkste diensten zoals YouTube, Netflix, Prime Video, Disney+ en Rakuten TV zijn er, maar Apple TV ontbreekt nog. Lokale content dan, in België vonden we VTM Go en Streamz, maar geen VRT Max. Voor Nederland is er Pathé Thuis, Viaplay, NLziet en Videoland, maar geen Kijk of HBO Max. Titan OS is dus goed op weg, maar moet zijn lijst nog vervolledigen.

De FAST-kanalen, streaming kanalen die met advertenties ondersteund worden, zijn in België nog niet beschikbaar, maar wel in Nederland. Voorlopig lijkt de meerwaarde erg beperkt. Hoe zit het met zaken zoals de zoekfunctie? Je kan inderdaad per genre zoeken, maar de resultaten leken ons erg beperkt. We zochten ‘The Beekeeper’, en kregen daarvoor enkel een trailer op YouTube als resultaat, terwijl de film zowel op Prime Video als Rakuten beschikbaar is.

Titan OS heeft ook nog wat kleine kinderziektes. Zo gebeurde het wel dat we op een zwart scherm terecht kwamen, zonder verdere feedback. Of leek de interface uitzonderlijk niet te reageren. Voor het meest courante gebruik lijkt Titan OS ons momenteel al heel degelijk. Maar om echt zijn beloftes waar te maken. lijkt het OS nog wat updates nodig te hebben. Lees ons overzicht van wat Titan OS belooft

Afstandsbediening

The One pakt ook uit met een nieuwe afstandsbediening, een iets minder luxueuze versie van de remote die bij de OLED908 geïntroduceerd werd. Het is een moderne remote, waarop numerieke toetsen weggelaten zijn, althans zo lijkt het. Philips heeft dat goed opgelost door de d-pad een tweede functie te geven. Zodra je de nummer-toets indrukt, lichten er op de d-pad cijfers op. Slim bedacht en erg handig. Een aantal andere toetsen lichten mee op overigens. De vormgeving is bijzonder rechtlijnig, de scherpe randen zijn wat ongemakkelijk in de hand. Voor volume en kanaal koos Philips kanteltoetsen, dat is ook iets wat we voor het eerst zien en het is even wennen.

Onderaan zijn er sneltoetsen voor Netflix, Prime Video, Disney+, YouTube, een toets voor de FAST-channels en een die je rechtstreeks naar de apps brengt. En nu we toch over de toetsen hebben, daar moeten we het belangrijkste minpunt aanstippen. Heel wat toetsen hebben een bijzonder onnauwkeurige aanslag, met nauwelijks een duidelijke feedback. Dat is lastig op alle toetsen, maar vooral op de d-pad die door een combinatie van zijn design en die wollige aanslag gemakkelijk tot fouten leidt. Jammer, want de luxeversie had dat probleem niet.

Functies

De 65PUS8909 (PUS8909-serie) beschikt over een single tv-tuner en één CI+-slot. Opnemen kan naar USB harde schijf, maar tegelijk een ander kanaal bekijken is niet mogelijk. Titan OS ondersteunt Chromecast, maar Airplay 2 niet. Dat zou een goede toevoeging zijn. Je krijgt ook DTS Play-Fi waarmee je de tv kunt opnemen in een multiroom-omgeving.

Philips 65PUS8909 - Beeldverwerking

De nieuwe onderliggende chipset van de P5-processor levert goede beeldverwerking. We merken prima deinterlacing, en de processor herkent nauwkeurig en uiterst snel alle mogelijk film- en videoframerates. Ruisonderdrukking werkt goed voor willekeurige ruis, bij zware gevallen blijft er wat ruis achter tenzij je naar de hogere instellingen gaat voor ‘ruisreductie’. De ‘artefactreductie’ lijkt ons eerder aan de zwakke kant, blokvorming die veroorzaakt wordt door sterke videocompressie blijft gemakkelijk zichtbaar. En ook kleurstroken in zachte gradiënten verwijdert hij nauwelijks. Overigens is ‘artefactreductie’ niet beschikbaar voor 4K-bronnen. Dat kan lastig zijn als je speler voor de upscaling zorgt en dus altijd 4K-beeld aanlevert. De upscaling in de tv is goed, en met ‘Textuurverbetering’ kan je beelden wat extra detail geven. Hou de scherpte-instelling onder drie, anders ziet het er vaak wat onnatuurlijk uit.

Het scherm heeft een goede bewegingsscherpte, met licht verlies van de fijnste details in snel bewegende beelden. Storende sleepsporen of sterk vervaagde randen zijn er echter niet. Het motion algoritme grijpt snel in, maar toont met lage resolutie-beelden zoals dvd toch nog vrij veel artefacten. Ook de Echt Bioscoop en Films instelling laten iets te veel schokken achter in het beeld. We raden aan om voor Standaard te kiezen.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze tips en advies sectie door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.

Beeld Beeld Beeld Geavanceerd
Beeldstijl: Film

Contrast/Helderheid:
Optimalisatie Omgevingslichtniveau: Aan/Uit
Contrast Achtergrondverlichting: 100
Contrastmodus: Geoptimaliseerd voor beeld
Videoniveau: 100

Contrast/Donkere details:
Gamma: 0-2
Zwartniveau: 50

Contrast/Contrastverbetering:
Dynamisch verbeteringsniveau: Minimum-MediumContrast/HDR Controle:
HDR tone mapping: Statisch
HDR10-Effect: Meer detailsKleur:
Verzadiging: 50
Kleurverbetering: Uit
Breed Kleurengamma: Uit
Kleurtemperatuur: Witpunt: Warm
Scherpte:
Verbetering: 0-2
Textuurverbetering: AanScherp Beeld:
Ruisreductie: Minimum
Artefactreductie: MinimumBeweging:
Motionstijl: Standaard/Vloeiend

Philips 65PUS8909 - Beeldkwaliteit

De 65PUS8909 (PUS8909-serie) is bekend als The One, een tv die voor een breed publiek alles moet bieden. Vanuit die redenering koos Philips voor een ADS-type paneel (een variant van IPS) met lager contrast maar bredere kijkhoek.

Er is vaag wat ‘Dirty screen effect’ zichtbaar onder de vorm van twee verticale lijnen, maar echt storend is het niet. Dit kan ook variëren van toestel tot toestel. In de heldere beelden is de uniformiteit aanvaardbaar, maar in donkere beelden is duidelijk wolkvorming zichtbaar. Zeker aan de randen van het toestel kan dat storen, omdat dat zichtbaar is in de donkere balken boven en onder een filmbeeld. Gedeeltelijk wordt dat vermoedelijk veroorzaakt door het beperkte contrast van het paneel. We meten een ANSI-contrast van 1748:1. Dat is niet slecht, maar uiteraard minder goed dan een VA-paneel. De achtergrondverlichting gebruikt enkel global dimming. In een gemakkelijkere contrast-test laat dat het cijfer oplopen tot 3.138:1.

Onder de contrastinstellingen vind je ‘Dynamisch verbeteringsniveau’ en daarmee kan je het beeld wat meer diepte geven. In de minimum of medium stand leverde dat geen nadelige gevolgen. Nog een optie is de gamma-waarde naar twee schuiven zodat in donkere beelden de middentinten wat donkerder zijn.

De Film-beeldmode is goed, maar niet uitmuntend gekalibreerd. De gamma-waarde is aan de lage kant en dat maakt donkere beelden soms nogal vlak en flets. Die iets hoger instellen zoals eerder vermeld, verbergt bovendien de uniformiteitsproblemen in donkere beelden.  Je verliest ook wat minimaal witdetail. De kleurweergave is echter prima met mooie, natuurlijk huidstinten.

Philips 65PUS8909 – HDR

Voor een toestel dat een ruime aantrekkingskracht moet hebben, is Philips relatief zuinig geweest met de piekhelderheid. We meten 434 nits piekhelderheid in de HDR Film-mode. Die 434 nits kan het toestel leveren zowel op kleinere vensters als op het volledige witte scherm. We leggen de grens voor goede HDR op 500 nits, daar zit deze tv dus lichtjes onder. Het kleurbereik haalt 92% P3 en 66% Rec.2020, dat is prima.  Een belangrijke troef voor het toestel is dat het naast HDR10 en HLG ook Dolby Vision én HDR10+ aankan. Zeker de aanwezigheid van Dolby Vision is belangrijk, daarmee krijg je de beste resultaten en levert de tv een beeld dat erg dicht bij de intentie aanleunt.

De HDR Film beeldmode toont over het algemeen vrij goede resultaten. Wat wel opvalt is dat de donkerste tinten duidelijk te donker worden weergegeven. Dat heeft een zware impact op donkere beelden. Die verliezen duidelijk aan schaduwnuance, een feit dat nog eens extra wordt benadrukt als we de pikdonkere House of the Dragon strandscène bekijken.

Ook het eerder matige contrast van het ADS-scherm en de uniformiteitsproblemen zijn in zo’n scènes geen cadeau. Met meer doorsnee beelden doet The One het wel prima, maar wel enkel zolang de HDR10-content niet veel helderder gemastered is dan 1000 nits. Het toestel kijkt wel naar HDR10-metadata, maar toch verliezen we hier en daar een klein beetje witdetail. In helderder gemasterde beelden zien we witnuances verdwijnen en worden kleuren te helder en soms ook te flets waardoor ook het contrast nadelig beïnvloed wordt. Als toekomstige content meer die richting uitgaat, is dat toch een beperking. Laat in elk geval de instelling ‘HDR10-effect’ op ‘Meer detail’ staan of je verliest nog meer nuance en contrast.

Gaming, Reflecties en kijkhoeken

De kijkhoek van het scherm is degelijk, maar dat is vooral het geval voor overwegend heldere content. Daar blijft zowel kleur als contrast voldoende behouden. In donkere beelden kan je last hebben van een lichte gloed over het scherm als de kijkhoek te groot is. Reflecties vermijd je best, de 65PUS8909 (PUS8909-serie) heeft geen uitzonderlijke prestaties op dat vlak.

Met die vier HDMI 2.1-poorten en ondersteuning voor framerates tot 144Hz is The One zeker ook voor gamers een aantrekkelijke keuze. De input-lag bedraagt 14,9ms in 4K60 en 6,5ms in 2K120. Dolby Vision is ondersteund in 4K120. Vergeet niet de relevante HDMI-aansluiting naar ‘Optimal Auto Game 144Hz Pro’ te schakelen voor ALLM en VRR-ondersteuning (HDMI VRR, AMD FreeSync premium). Het gamemenu toont je de beeldeigenschappen van het game, en je kan er verschillende spel-gerelateerde instellingen aanpassen.

Philips 65PUS8909 - Geluidskwaliteit

De 4×10 W audioconfiguratie levert ondersteuning voor Dolby Atmos en DTS:X. De prestaties sluiten aan bij positionering van The One, ze zijn voldoende voor de doorsnee gebruiker. Zo horen we dat er wel degelijk wat basklank aanwezig is en de tv kan een redelijk surroundbeeld ophangen. Voor echte Dolby Atmos of DTS:X-ervaring ga je echter andere oplossingen moeten gebruiken. Dialogen zijn klaar en duidelijk. Het volume kan voldoende hoog, maar als je wat te enthousiast bent met de volumeknop hoor je wel dat het systeem op zijn tippen loopt.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Ons projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.

Philips 65PUS8909 – Conclusie

Er is de laatste jaren flink wat concurrentie bijgekomen in het middensegment. Dat betekent dat beperkingen die we vroeger aanvaardbaar achtten nu toch wat zwaarder doorwegen. Een beperkte piekhelderheid en contrast zijn daar het beste voorbeeld van. De nieuwe afstandsbediening ziet er prima uit, maar die onzuivere toetsaanslag vinden we soms erg lastig. En dan is er Titan OS, het nieuwe smart tv-systeem heeft een goede start genomen, maar moet nog een beetje rijpen. Er is in elk geval de belofte van langdurige upgrades, dus op dat vlak is er vrij zeker verbetering in zicht.

De Philips 65PUS8909 (PUS8909-serie) komt het best tot zijn recht als je kijkt bij wat beperkt omgevingslicht. Hij levert dan voldoende helderheid en contrast, en kan met heldere content zelfs erg mooie beelden op het scherm zetten. De beeldverwerking is goed, en dankzij de 120Hz refresh rate is het een prima keuze voor sport. Gamers krijgen vier HDMI 2.1-poorten en voor pc-gamers is er zelfs een 144Hz refresh rate. Ruime HDR-ondersteuning en een vlot werkend smart tv-systeem zijn mooie troeven. We denken wel dat deze tv wat te hoog geprijsd is. Voor  deze prijs zijn er concurrenten die significant beter scoren op contrast en helderheid, terwijl ze nagenoeg dezelfde features leveren.

7.0
Philips-65PUS8909-toestel

Beoordeling
Philips 65PUS8909

Pluspunten
  • Stijlvol design met draaivoet
  • Driezijdige Ambilight
  • Goede kijkhoek
  • Viermaal HDMI 2.1 met gamerfeatures
  • Prima beeldverwerking
  • Goede kalibratie
  • Goede bewegingsscherpte
  • Ondersteunt Dolby Vision en HDR10+
  • Titan OS werkt vlot
Minpunten
  • Beperkte piekhelderheid
  • Beperkt contrast
  • Onzuivere toetsaanslag op de afstandsbediening
  • Titan OS moet nog wat rijpen
  • Uniformiteit
  • Prijs

Beoordeling Philips 65PUS8909

Er is de laatste jaren flink wat concurrentie bijgekomen in het middensegment. Dat betekent dat beperkingen die we vroeger aanvaardbaar achtten nu toch wat zwaarder doorwegen. Een beperkte piekhelderheid en contrast zijn daar het beste voorbeeld van. De nieuwe afstandsbediening ziet er prima uit, maar die onzuivere toetsaanslag vinden we soms erg lastig. En dan is er Titan OS, het nieuwe smart tv-systeem heeft een goede start genomen, maar moet nog een beetje rijpen. Er is in elk geval de belofte van langdurige upgrades, dus op dat vlak is er vrij zeker verbetering in zicht.

De Philips 65PUS8909 komt het best tot zijn recht als je kijkt bij wat beperkt omgevingslicht. Hij levert dan voldoende helderheid en contrast, en kan met heldere content zelfs erg mooie beelden op het scherm zetten. De beeldverwerking is goed, en dankzij de 120Hz refresh rate is het een prima keuze voor sport. Gamers krijgen vier HDMI 2.1-poorten en voor pc-gamers is er zelfs een 144Hz refresh rate. Ruime HDR-ondersteuning en een vlot werkend smart tv-systeem zijn mooie troeven. We denken wel dat deze tv wat te hoog geprijsd is. Voor  deze prijs zijn er concurrenten die significant beter scoren op contrast en helderheid, terwijl ze nagenoeg dezelfde features leveren.

Prijsvergelijker Philips 65PUS8909

Reacties (0)