Philips 55PUS8807 – specificaties
Op zoek naar een compleet overzicht van alle Philips 2022 modellen met hun specificaties? Of je wil je even bladeren in alle andere tv line-ups voor 2022.
Een tv kiezen hoeft niet moeilijk te zijn volgens Philips. Met de PUS8807-reeks zetten ze een toestel in de markt dat een heel breed publiek moet aanspreken. Een tv die alle belangrijke eigenschappen biedt voor een heel redelijke prijs. We testen of ‘The ONE that has it all’ ook werkelijk die naam waard is.
Op zoek naar een compleet overzicht van alle Philips 2022 modellen met hun specificaties? Of je wil je even bladeren in alle andere tv line-ups voor 2022.
Wat | Ultra HD LCD-tv |
---|---|
Schermformaat | 55 inch (139 cm), vlak |
Aansluitingen | 4x HDMI (2x v2.1 48 Gbps, 2x v2.0, ARC/eARC, ALLM, 4K120 HFR, VRR, AMD Freesync), 2x USB, 1x optisch digitaal uit, 1x hoofdtelefoon, 2x antenne, Bluetooth |
Extra's | HDR10, HLG, Dolby Vision, HDR10+ Adapative, Dolby Atmos, WiFi ingebouwd, Android TV 11.0, DTS Play-Fi, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, 6th Gen P5 Processor |
Afmetingen | 1.231 x 788 x 263 mm (incl. voet) |
Gewicht | 17,9 kg (incl. voet) |
Verbruik | SDR 82 (G) / HDR 138 watt (G) |
Adviesprijs | 899 euro |
Een mooi design staat misschien niet bij iedereen bovenaan de verlanglijst, maar het blijft wel belangrijk. Deze Philips hoeft zich op dat vlak al zeker niet te schamen. Hij staat op een stevige zilverkleurige voet die perfect past bij het fijne kader rond het scherm.
De achterzijde van de PUS8807-serie is eenvoudig afgewerkt in mat zwart. In profiel is de tv wat breder dan we gewoon zijn, maar dat is vooral aan de onderzijde het geval. De gewelfde rug zorgt voor een slank uitzicht, en hij zal er zeker mooi uitzien aan de muur.
Wat aansluitingen betreft moet deze Philips niet onderdoen voor topmodellen. Hij beschikt over twee HDMI 2.0-aansluitingen en twee HDMI 2.1-aansluitingen die 48Gbps bandbreedte leveren en voorzien zijn van ALLM, VRR, eARC (op HDMI 2), 2K en 4K HFR.
De lijst wordt volledig gemaakt door twee USB-aansluitingen, een optisch digitale audio-uitgang, een hoofdtelefoonaansluiting, twee antenne-aansluitingen, een ethernetpoort, WiFi en Bluetooth. Alle aansluitingen wijzen opzij of naar onder zodat ze niet in de weg zitten voor wandmontage.
Onder de motorkap van de PUS8807-serie vinden we dezelfde chipset als in de OLED806 (de 9970A, gebaseerd op de mt5895), het is een quad-core ARM Cortex-A73, met 3 GB RAM en de Mali G52 GPU. De gebruikservaring is dan ook van premium niveau. Android TV loopt vlot, navigeren en apps open loopt soepel, en alle menu’s reageren snel.
Philips houdt het bij Android TV. Dat smart tv-systeem zit ondertussen aan versie 11. We geven er nog altijd de voorkeur aan boven Google TV omdat het Home scherm beter te personaliseren is. Philips liet ons weten dat ze voor de voorziene toekomst bij Android TV blijven. Een volledig overzicht van Android TV lees je ons artikel over de mogelijkheden Android TV (gebaseerd op versie 9, maar nog steeds relevant).
Helaas, nog steeds geen nieuw jasje voor het instellingen menu van Philips. Ze zijn erg uitgebreid en vrij goed georganiseerd, maar wie een instelling wil aanpassen moet dat doen terwijl die het hele scherm of een groot deel ervan afdekt. Dat is niet erg handig als je aan de beeldinstellingen sleutelt. Voor de doorsnee gebruiker zal dat echter niet storen.
De zilverkleurige afstandsbediening ziet er erg bekend uit. Ze heeft dezelfde afmetingen en layout als de remote die we bij de topmodellen vinden. Enkel de toetsen zijn anders en dat is, raar maar waar, een verbetering. Op de topmodellen sluiten de toetsen bijna naadloos op elkaar aan waardoor je vinger gemakkelijk dwaalt en een foute toets indrukt. Deze remote heeft kleinere toetsen, en een duidelijke afstand tussen de toetsen onderling. Een dwaling is minder waarschijnlijk.
De remote is in elk geval licht, is aangenaam in gebruik en heeft een vlotte, duidelijke toetsaanslag. Hij biedt drie sneltoetsen voor Netflix, Rakuten TV en Prime Video, en heeft een ingebouwde microfoon voor de Google Assistant.
De PUS8807-serie heeft een single tv-tuner en één CI+-slot. Opnemen kan naar USB harde schijf, maar tegelijk een ander kanaal bekijken is niet mogelijk. De mediaspeler weigerde Divx en Xvid, maar speelde verder al onze bestanden, inclusief HDR-video, ondertitels en Dolby of DTS soundtracks.
Philips rust zijn tv’s uit met DTS Play-Fi. Via dit WiFi multiroom-systeem kan je een draadloze surroundopstelling creëren of bijvoorbeeld het tv-geluid op je smartphone beluisteren of op een draadloze speaker in de keuken.
Een nieuwe functie dit jaar is Aurora. Daarmee springt Philips mee op de trend om je tv een decoratieve functie te geven als hij uit staat. Je kiest uit een ingebouwde bibliotheek van sfeerbeelden, bewegende scènes, kunst of speelse tijdsaanduidingen. Samen met Ambilight zorgt je tv op die manier voor een uniek accent in de woonkamer.
De driezijdige Ambilight blijft een exclusieve Philips troef. Led-lampjes achter in de rug van het toestel schijnen sfeervol licht op de achterliggende wand. Ze volgen het beeld, maar je kunt ze ook laten reageren op muziek. Ambilight heeft een WakeUp en Sleep functie, of je kunt het gebruiken als Loungelicht.
De Philips P5 beeldprocessor heeft ondertussen zijn strepen wel verdiend en zit al aan zijn zesde generatie. Hij zorgt voor goede deinterlacing en herkent vlot alle vide- en filmframerates zodat tv-beelden van je settopbox of tv-tuner zonder gekartelde randen op het scherrm verschijnen. De processor werkt goed willekeurige ruis weg, maar presteert iets minder met MPEG-ruis (blokvorming). Dat probleem sleept al enkele jaren aan bij Philips. De processor heeft ook efficiënte oplossing voor kleurbanden. In zachte kleurgradiënten blijven er daarom altijd kleurbanden zichtbaar. In de donkere Game Of Thrones scène valt dat toch relatief goed mee, maar dat heeft meer te maken met het beperkte contrast van het tv-paneel. De tv verbergt ook redelijk wat zwartdetail. Je kan daarom ‘Dynamisch Contrast’ op minimum zetten, dat maakt al heel wat verschil.
De bewegingsscherpte is dan weer een sterk punt. De processor grijpt snel en goed in bij snel bewegende beelden. We vonden dat ‘Echte Bioscoop’ toch nog te veel judder achterliet, dus wie de toch die lichte bioscoopstijl-judder wil, raden we toch aan om de Motionstijl ‘Films’ te gebruiken. Wie ‘Standaard’ of Vloeiend’ kiest, merkt dat de Philips erg vloeiende beelden kan maken, zonder bij snelle actie echt uit de bocht te gaan.
In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze tips en advies sectie door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.
Beeld | Beeld Geavanceerd | Beeld Geavanceerd |
Beeldstijl: Films
Kleur: 50 |
Scherp Beeld/Ruisreductie: Minimum Scherp Beeld/MPEG Artefactreductie: MinimumScherpte/Ultra Resolution: AanKleur/Kleurverbetering: Uit Kleur/Kleurengamma: Normaal Kleur/Kleurtemperatuur: Warm – Normaal |
Contrast/Contrastmodus: Optimaal Beeld
Contrast/HDR upscaling: Uit/Aan Motion/Motionstijl: Films/Standaard/Vloeiend |
De Philips 55PUS8807 (PUS8807-serie) gebruikt een S-IPS Scherm met goede kijkhoek maar matig contrast. De achtergrondverlichting is van het direct led type. De uniformiteit is redelijk, maar zeker niet perfect. We zien een klein beetje ‘dirty screen’ effect op heldere beelden en bovenaan het scherm zijn er kleine lichte vlekken te zien in donkere beelden (foto is sterk overbelicht om effect te tonen).
Om de contrastperceptie te verbeteren gebruikt de PUS8807 global dimming. En dat is nodig merken we. Met een ANSI-contrast van 1.216:1 scoort de Philips nog relatief goed voor dit type paneel, maar je merkt wel dat zwart sterk naar donkergrijs neigt. Dat is op zich niet zo erg, maar de Philips verbergt ook heel veel zwartdetail. Samen met het relatief beperkte contrast ontneemt dat donkere beelden alle diepte en detail. Gelukkig heeft de tv wel wat trucjes achter de hand om dat te verbeteren.
Met de dimming geactiveerd komt het ANSI-contrast niet echt hoger, dat is logisch gezien het dimmen niet lokaal, maar over heel het scherm gebeurt. Maar in wat meer relax testpatronen stijgt het contrast dan wel naar 3.300:1. En om zwartdetail terug te winnen activeer je best Dynamisch Contrast in de minimum stand. Dat levert een flinke verbetering.
De Films beeldmode is minder goed gekalibreerd dan we gewend zijn. De grijsschaal toont overmatig veel rood. Dat zet zich ook door in sommige huidstinten, en dat kan storend zijn. Wie vindt dat de acteurs last lijken te hebben van zonnebrand schakelt naar de ‘normaal’ kleurtemperatuur. Die is weliswaar wat koel, maar het vermijdt die aangebrande look.
Hoe interpreteer ik deze metingen?
Door een bug in Calman dragen een aantal rapporten de foute fabrikant/modelnaam. De rapporten zijn echter allemaal gecontroleerd en correct.
Hoe interpreteer ik deze metingen?
Door een bug in Calman dragen een aantal rapporten de foute fabrikant/modelnaam. De rapporten zijn echter allemaal gecontroleerd en correct.
Hoe interpreteer ik deze metingen?
Door een bug in Calman dragen een aantal rapporten de foute fabrikant/modelnaam. De rapporten zijn echter allemaal gecontroleerd en correct.
Wie nog iets meer aan het beeld durft sleutelen kan ook HDR upscaling geactiveerd laten. Dat geeft beelden een klein beetje meer pep.
Met een 90% P3 kleurruimte (66% Rec.2020) lijkt hij goed uitgerust voor HDR-weergave, maar zijn maximale helderheid is helaas vrij beperkt. Het toestel haalt in de HDR Films beeldmode een piekhelderheid van 371 nits, zowel op een 10% venster als op een volledig wit veld. Dat is te weinig om HDR-beelden de vereiste impact te geven.
Hoe interpreteer ik deze metingen?
Door een bug in Calman dragen een aantal rapporten de foute fabrikant/modelnaam. De rapporten zijn echter allemaal gecontroleerd en correct.
Hoe interpreteer ik deze metingen?
Door een bug in Calman dragen een aantal rapporten de foute fabrikant/modelnaam. De rapporten zijn echter allemaal gecontroleerd en correct.
De Philips 55PUS8807 (PUS8807-serie) houdt wel rekening met de metadata, maar tonemapped niet zo erg goed. In de helderste tinten verlies je al te gemakkelijk veel witdetail. Bovendien probeert hij het beeld helderder te maken, maar zo verliest hij vaak kleur, of verschijnen er ongewenste kleurbanden in beeld. We konden dat gelukkig tegengaan door HDR Perfect uit te schakelen. Het beeld wordt dan een tikje donkerder, maar je krijgt heel wat witdetail terug, en de lastige kleureffecten verdwenen.
Hoe interpreteer ik deze metingen?
Door een bug in Calman dragen een aantal rapporten de foute fabrikant/modelnaam. De rapporten zijn echter allemaal gecontroleerd en correct.
Hoe interpreteer ik deze metingen?
Door een bug in Calman dragen een aantal rapporten de foute fabrikant/modelnaam. De rapporten zijn echter allemaal gecontroleerd en correct.
Hoe interpreteer ik deze metingen?
Door een bug in Calman dragen een aantal rapporten de foute fabrikant/modelnaam. De rapporten zijn echter allemaal gecontroleerd en correct.
Ook het beperkte contrast blijkt een lastige horde. Net als in SDR drukt de tv in HDR relatief veel zwartdetail weg.
Philips ondersteunt naast HDR10 en HLG ook Dolby Vision en HDR10+. TV’ s uit de middenklasse zijn nu eenmaal wat beperkter dan topmodellen, maar het is net dan dat de voordelen van Dolby Vision het best tot uiting komen. Dolby Vision content ziet er bijzonder goed, ook al mist hij uiteraard de intense helderheid van een topmodel.
Het IPS-scherm van de Philips 55PUS8807 (PUS8807-serie) heeft een vrij ruime kijkhoek. Reflecties vermijd je best.
Met zijn 120Hz-paneel en twee HDMI 2.1-aansluitingen, met ALLM en VRR heeft deze Philips best wat potentieel voor gamers. De input-lag is goed, met 17,9 ms in 4K60 en 8,6 ms in 2K120. Ook Philips biedt nu bovendien een Game Dashboard waarop je de nodige informatie krijgt in verband met input lag en framerate, en waar je een aantal beeldinstellingen kunt aanpassen.
Met 2x 10 Watt mag je geen indrukwekkende audio verwachten, zelfs niet met de Dolby Atmos ondersteuning. Je kan de klank met een korte testprocedure aanpassen om de akoestiek in de kamer mee in rekening te brengen. Maar meer dan basisprestaties zitten er niet in. Dialogen, rustige rockmuziek, dat klinkt allemaal redelijk goed. Maar zodra je de lat wat hoger legt, gaat de klank door de knieën. Onze luistersessie met Metallica was iets te hoog gegrepen. Dat is al bij al in lijn met de verwachtingen voor dit toestel, en een soundbar is aangewezen voor een beter resultaat.
Review-apparatuur
Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Onze projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.
De Philips 55PUS8807 (PUS8807-serie) mikt dan wel op een breed publiek, maar haalt hij dat doel wel? Het is duidelijk dat wie alle mogelijke features aan een goede prijs wilt, toch hier en daar offers moet brengen. Zo levert het IPS-paneel geen contrast waar je als filmliefhebber blij van wordt. Bovendien moet je ook behoorlijk wat zwartdetail missen. Voor echte HDR-weergave is het toestel ook niet helder genoeg. Tot slot is de kalibratie minder goed dan we gewoon zijn.
Als familie-tv lijkt deze Philips ons wel geschikt. Voor nieuws, duiding, documentaires en kinderprogramma’s is het kleurrijke beeld helder genoeg, en is het beperkte contrast geen hinderpaal. Sportliefhebbers genieten dankzij het 120 Hz-paneel van scherpe beelden. Ook gamers vinden heel wat aantrekkelijke eigenschappen: lage input-lag, 4K120 en VRR. De ruime kijkhoek is voor de familie een pluspunt. En ook aan modern comfort ontbreekt het niet, Android TV werkt snel en vlot en biedt heel wat mogelijkheden. Ambilight is de spreekwoordelijke kers op de taart. De prijs voor dat alles is aantrekkelijk, zeker voor modellen van dit jaar. Kijken we ook naar modellen van vorig jaar, dan lijkt hij ons een tikje te duur geprijsd.
De Philips 55PUS8807 mikt dan wel op een breed publiek, maar haalt hij dat doel wel? Het is duidelijk dat wie alle mogelijke features aan een goede prijs wilt, toch hier en daar offers moet brengen. Zo levert het IPS-paneel geen contrast waar je als filmliefhebber blij van wordt. Bovendien moet je ook behoorlijk wat zwartdetail missen. Voor echte HDR-weergave is het toestel ook niet helder genoeg. Tot slot is de kalibratie minder goed dan we gewoon zijn.
Als familie-tv lijkt deze Philips ons wel geschikt. Voor nieuws, duiding, documentaires en kinderprogramma’s is het kleurrijke beeld helder genoeg, en is het beperkte contrast geen hinderpaal. Sportliefhebbers genieten dankzij het 120 Hz-paneel van scherpe beelden. Ook gamers vinden heel wat aantrekkelijke eigenschappen: lage input-lag, 4K120 en VRR. De ruime kijkhoek is voor de familie een pluspunt. En ook aan modern comfort ontbreekt het niet, Android TV werkt snel en vlot en biedt heel wat mogelijkheden. Ambilight is de spreekwoordelijke kers op de taart. De prijs voor dat alles is aantrekkelijk, zeker voor modellen van dit jaar. Kijken we ook naar modellen van vorig jaar, dan lijkt hij ons een tikje te duur geprijsd.
Reacties (3)