De indrukwekkende introductie van de G3 vorig jaar verlegde de grenzen voor piekhelderheid. Kan LG met de OLED65G4 nog een stap verder gaan? Het toestel is niet alleen uitgerust met een tweede generatie paneel met microlens-array, maar ook met een verbeterde processor.
Wat | Ultra HD 4K 144 Hz W-OLED-tv |
---|---|
Schermformaat | 65 inch (164 cm), vlak |
Aansluitingen | 4x HDMI (4x v2.1 (48 Gbps), ARC/eARC, ALLM, VRR, HFR), 3x USB, 1x optisch digitaal uit, 2x antenne, 1x IR-blaster, WiFi 6 (802.11ax), ethernet, Bluetooth 5.1, WiSA |
Extra's | HDR10, HLG, Dolby Vision IQ, Dolby Atmos, WebOS 24, AirPlay 2, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, Alpha 11 processor |
Afmetingen | 1.441 x 910 x 263 mm (incl. voet) |
Gewicht | 29,1 kg (incl. voet) |
Verbruik | SDR 97 (F) / HDR 222 watt (G) |
Adviesprijs | 3.399 euro |
LG OLED65G4 - Design
Geen wijzigingen in het design van het toestel, de G4 is en blijft een topmodel dat luxe uitstraalt. Van het smalle profiel, tot het fijne metalen kader, en de vlakke rug, er valt niets aan te merken op deze tv. De keuze voor wandmontagebeugels of voet voor tv-meubel is wel veranderd. Vroeger werd de beugel standaard meegeleverd, en was de voet een optionele aankoop.
Dit jaar zit de wandmontagebeugel in de doos als je kiest voor het model met de letters LW achteraan in de modelcode (zoals bijvoorbeeld de OLED65G45LW). Alle modellen zijn in die optie verkrijgbaar. De muurbeugel is onveranderd, hij past in de rug in, waardoor het toestel bijzonder nauw tegen de muur aansluit. Je kan hem een tiental centimeter naar voor klappen, dat laat toe het toestel in beperkte mate links of rechts te draaien.
Wij kregen het model met de voet geleverd, dat is handiger voor de testen, die modelcode herken je aan de letters LS achteraan (OLED65G45LS). De nieuwe voet is ook eleganter en steviger en kan op twee manieren gemonteerd worden, in de hoge stand is er voldoende plaats voor een soundbar onder de televisie.
LG OLED65G4 - Aansluitingen
LG heeft geen enkele reden om zaken te wijzigen bij de aansluitingen. De G4 beschikt, net als zijn voorgangers over vier HDMI 2.1-aansluitingen met 48Gbps bandbreedte. Die ondersteunen QMS, ALLM, VRR, 2K en 4K HFR. ARC en eARC zijn beschikbaar op HDMI 2.
Verder vinden we drie USB-poorten, een optisch digitale audio-uitgang, twee antenne-aansluitingen, een ethernetpoort en WiFi. Wil je een hoofdtelefoon gebruiken dan moet je een draadloos exemplaar met Bluetooth kiezen. De IR-uitgang en IR-blaster zijn handig als je brontoestellen wil verbergen in een kast. De G4 ondersteunt WiSA (Wireless Speaker and Audio Association), maar is net zoals de G2 beperkt tot 2.1-configuraties, zodat je er geen draadloze surroundopstelling mee kunt maken.
LG OLED65G4 - Gebruiksgemak en smart tv
WebOS 2024 oogt lichtjes anders, maar in essentie zijn er geen grote wijzigingen. Het Home-scherm is nog steeds erg responsief, al bevat het ondertussen toch weer meer dan twee pagina’s als je naar beneden scrollt. Op de eerste pagina vind je in het bovenste deel van het beeld reclame (daarover verder meer).
De Quick Cards zijn kleiner geworden, maar blijven een handige manier om naar bepaalde groepen van functionaliteit te gaan. Er zijn Quick Cards voor Thuiskantoor, Games, Muziek, Thuis-hub, Sport en nieuw dit jaar, Toegankelijkheid. Die laatste is een handige manier om alle toegankelijkheidsfeatures te bereiken. Quick Cards kan je ordenen naar persoonlijke voorkeur.
Daaronder vind je de rij met apps, uiteraard ook te personaliseren. De laatste rij op het Home-scherm bevat links de meest recente bron, en daarnaast een aantal trending items. De volgende pagina’s bevatten de Life’s Good Hub (geselecteerd app-aanbod), Nu aan het streamen (aanbevelingen uit streamingdiensten), Nieuwe releases en Populaire Bioscoopfilms. Helemaal onderaan vind je de optie om die vier categorieën te orden. We vinden het jammer dat je niet kan beslissen om bepaalde categorieën weg te laten.
Wat wel mogelijk is, is al die categorieën verbergen. Dat doe je in de instellingen, “Algemeen, Systeem, Aanvullende instellingen, Startpagina-instellingen” en schakel “Inhoudsaanbevelingen” uit. Dat heeft als bijkomend voordeel dat je Home scherm maar één pagina beslaat. Terwijl je daar bent, schakel dan ook “Home-promotie” uit om vervelende reclame van het Home-scherm te weren. De bovenste helft van het Home-scherm krijgt dan een neutrale WebOS-banner. Dit gezegd zijnde, vinden we het een vreselijke beslissing van LG om standaard op het Home-scherm reclame te tonen. Bovendien toonde de tv in plaats van de gebruikelijke screen saver soms reclame voor de eigen LG Channels dienst. Aanbevelingen voor content, dat begrijpen we, maar compleet niet-gerelateerde reclame dat is ons een brug te ver. En al helemaal op een duur premium-toestel. Onaanvaardbaar, vinden we, en we zouden die instelling dan ook liever standaard uit zien staan.
Re:New
Gelukkig is er ook uitstekend nieuws. LG biedt vanaf nu vijf jaar lang updates op WebOS, onder de naam WebOS Re:New. Dat betekent dat je de volgende vier updates naar nieuwe versies zeker krijgt. Ook op een aantal oudere toestellen zoals de OLED-modellen uit 2022 en alle modellen uit 2023 komen de nieuwste versies van WebOS beschikbaar. Daarmee pakt LG een van de lang staande pijnpunten aan.
Een volledig overzicht van WebOS24 volgt later.
Afstandsbediening
De afstandsbediening kreeg geen aanpassingen. We houden wel van de Magic Remote, die met zijn afgeronde vorm fijn in de hand ligt. Dankzij de aanwijsfunctie is hij ook erg handig in gebruik, al kan dat voor de eerste keer wat wennen zijn. Het spaar je in elk geval veel klikken op de d-pad. Onze enige opmerking over deze afstandsbediening blijft dat de toetsaanslag vrij zwaar is.
Onderaan zijn er zes sneltoetsen, maar LG biedt als enige ook programmeerbare toetsen. De numerieke toetsen kan je immers koppelen aan apps of tv-kanalen die je dan met één klik te starten. Houd de 0 lang indrukt om deze functie in te stellen.
Functies
De G4 heeft een enkelvoudige tv-tuner voor digitale tv (DVB-T2/C/S2) en CI+-slot. Kijken en tegelijk een ander kanaal opnemen is niet mogelijk, een dubbele tuner is in de lage landen kennelijk niet nodig. Er is ondersteuning voor Apple Airplay 2 en sinds dit jaar ook Chromecast.
LG biedt, via de Quick Cards een uitgebreide lijst functies aan. Met MultiView bekijk je twee bronnen tegelijk. Je kan de tv gebruiken op je thuiskantoor. Naast de Google-diensten kan je Microsoft 365 gebruiken of een remote pc aansluiten. Sports Alert houdt je op de hoogte van allerlei sportuitslagen, en met Always Ready heeft de tv een functie als hij uitstaat, als decoratief item.
LG OLED65G4 – Beeldverwerking
De beeldprocessor kreeg flink wat extra rekenkracht, wat ook resulteerde in een nieuwe naam, de G4 heeft nu een Alpha11-processor. Op onze standaardtesten leek dat geen grote vooruitgang op te leveren. Je krijgt goede ruisonderdrukking, en uitstekende upscaling. De fout die we vorig jaar in de deinterlacing opmerkten is gelukkig wel verdwenen. Blokvorming door zware compressie kan hij prima wegwerken, en dankzij de ‘Soepele Gradatie’ instelling kan je ook de kleurbanden in subtiele kleurgradaties laten verdwijnen. De processor kan dat in de ‘Laag’ stand op bijna alle voorbeelden elimineren, maar voor de zwaarste gevallen moesten we naar ‘Midden’ uitwijken. Detail blijft daarbij over het algemeen goed bewaard.
De belangrijkste nieuwe features voor beeld zijn de ‘Perceived Object Enhancing’, waarbij de processor meer diepte in het beeld brengt, en AI Director Processing waarbij kennis van kleurtheorie en AI scherpte, belichting en kleuren aanpast. Die features zitten in de algemene AI-beeldverwerking, maar we vonden het effect niet echt opvallend.
De nieuwe processor heeft geen verbeteringen gebracht voor de bewegingsscherpte. Het OLED-scherm zelf heeft dankzij de snelle pixelresponstijd al een uitstekende bewegingsscherpte die enkel een het fijnste detail verbergt. Maar die snelle responstijd en hoge helderheid maken het gestotter van filmcontent soms echt hinderlijk. De TruMotion instelling ‘Cinematografische Beweging’ verbetert dat gedeeltelijk, maar behoudt wel het film-gevoel. Persoonlijk prefereren we een vloeiender beeld, en dat kan je krijgen met de ‘Natuurlijk’ of ‘Vloeiend’ keuze. In heel snelle camerabeweging kan de LG wel wat in de fout gaan, helaas. Vermijd de ‘OLED motion’ instelling, deze Black Frame Insertion techniek (wat is BFI) werkt aan 60 Hz, levert wat extra detail maar we hebben een hekel aan het flikkerende beeld.
Belangrijkste instellingen
In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze tips en advies sectie door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.
Algemeen | Geavanceerde Instelling | Geavanceerde Instelling |
Beeldmodus: Filmmaker mode / Bioscoop Beeldverhouding: Origineel Scannen: Aan Algemeen / Energiebesparing: Uit of Automatisch |
Helderheid:
OLED Pixelhelderheid: 80 Kleur: Kleurdiepte: 50 |
Zuiverheid:
Scherpte: 10 OLED Motion: uit |
LG OLED65G4 - Beeldkwaliteit
Het OLED-paneel van de G4 is uitgerust met een laag microlenzen. Die zijn volgens LG verbeterd ten opzichte van vorig jaar wat tot meer helderheid moet leiden. Voor wie dat zoekt in de speficaties, LG houdt nog steeds de naam “Brightness Booster Max” aan, om aan te duiden dat het een combinatie is van hardware en software (meer detail over de Brightness Booster Max). Dit jaar hebben de 55, 65, 77 en 83 inch-panelen de laag microlenzen gekregen, het 97 inch-paneel niet, dat is dus minder helder. LG levert overigens vijf jaar garantie op het paneel.
De uniformiteit is bijzonder goed. We merken in donkerste patronen nauwelijks wat fijne lijnen, maar absoluut niets dat normale content beïnvloedt. Van ‘Dirty Screen Effect’ is helemaal geen sprake.
Filmmaker Mode is de beste keuze als je een gegarandeerde beeldkwaliteit zoekt, die zo goed mogelijk aansluit bij het origineel. De kalibratie is zeer goed, bijna van referentieniveau zelfs, met prachtige kleuren en natuurlijke huidstinten.
De allerdonkerste tinten blijven een uitdaging, daar verlies je een minimum aan zwartdetail. Het scherm dithert die donkerste tinten, en dat maakt donkere beelden hier en daar wat ruw. Wie in een iets meer heldere omgeving kijkt, schakelt beter over naar de Bioscoop beeldmode. Zelfs in SDR kan de tv al flink wat helderheid leveren, zeker als je de ‘Maximale Helderheid’ inschakelt.
LG OLED65G4 – HDR
De verbetering in piekhelderheid van het nieuwe paneel is beperkt. We komen uit op 1615 nits piek op een 10% venster, en 241 nits op een volledig wit scherm, dat is iets meer dan 10% beter dan de G3. Dat is dus zeker geen spectaculaire stap. De G4 moet op dat vlak in elk geval de duimen leggen voor de Samsung S95D, maar het blijft een bijzonder mooie prestatie. Piekhelderheid is ook niet zaligmakend, wat je ermee doet is veel belangrijker.
Het kleurbereik van 97% DCI-P3 en 71% Rec.2020 is binnen de OLED-modellen erg goed. En de G4 heeft een zeer groot kleurvolume. Allemaal uitstekende zaken voor HDR waar je gebruik kan maken van HDR10, HLG en Dolby Vision IQ (met Precision Detail), maar geen HDR10+. Dat vinden we jammer, maar gezien Dolby Vision heel wat populairder is, geen groot probleem. Zeker omdat LG met OLED Dynamische Tonemapping Pro een goed real-time alternatief biedt voor HDR10+.
De Filmmaker Mode is prima gekalibreerd, maar over het algemeen wat helder. In de donkerste beelden, bijvoorbeeld de strandscène uit House of Dragons valt opnieuw het wat ruwe uiterlijk aan dat veroorzaakt wordt door de dithering. Maar verder is er veel witdetail, en kijkt de G4 correct naar de metadata. Met beelden die tot 2.000 nits gaan houdt hij nagenoeg elke nuance perfect in beeld. Helderder gemasterde content verliest echter wat kleur en lichtnuances, tenminste als je Dynamische Tonemapping uit laat staan. Met Dynamische Tonemapping geactiveerd zien we onmiddellijk dat LG goed de beperkingen die we vorig jaar zagen weggewerkt heeft. Kleuren blijven uitstekend bewaard, de tonemapping grijpt enkel in wanneer nodig, en het algoritme geeft het beeld de nodige diepte. Je kan het dan ook veilig geactiveerd laten.
De “Expression Enhancer” heeft nog steeds maar beperkte meerwaarde. De “detail” stand accentueert contrast lichtjes door sommige tonen donkerder te maken. “Helderheid” maakt het beeld gewoon iets helderder.
LG OLED65G4 – Gaming, Reflecties en kijkhoeken
De kijkhoek van de G4 is dankzij zijn microlens-array beter dan die van een standaard OLED. Niet alleen behoudt hij uitstekend contrast, maar ook kleurweergave is zeer goed. Reflecties worden goed geweerd, maar gezien de glossy aard van het scherm vermijd je ze toch best.
Gamers zijn altijd goed bediend door LG, niet in het minst omdat het toestel vier HDMI-poorten biedt met 48Gbps. Er is nu ook ondersteuning voor 4K144, die moet je in het game menu activeren, een logische beslissing vermits enkel PC-gamers daar nut aan hebben. De input-lag bedraagt 9,8ms (4K60) en 5,3ms (2K120), en er is ondersteuning voor ALLM, en VRR (zowel HDMI VRR, Nvidia G-Sync als AMD FreeSync). Dolby Vision 4K120Hz gaming (voor de Xbox Series X) is ondersteund.
LG OLED65G4 - Geluidskwaliteit
De 60 Watt 4.2-configuratie herkennen we van vorig jaar en LG ondersteunt niet alleen Dolby Atmos, maar ook DTS:X. Het is een prima audio-opstelling die geen ernstige gebreken toont. Toch wel verrassend gezien het slanke profiel. We draaien de volumeknop open en de G4 kan nog steeds de vervorming goed onder controle houden. We hadden misschien iets meer volume gewenst, maar kijk je moet ergens een compromis maken en hij is echt niet te stil. Zelfs een redelijk basweergave is een mooi pluspunt, en de klank heeft een aangenaam gebalanceerd karakter. Kies voor standaard, muziek of bioscoop al naargelang wat je beluistert. De Alpha11-processor kan geluid upscalen naar 11.1.2 virtuele kanalen, maar echt voordeel puur je daar niet uit. Er is een degelijke surroundervaring, maar voor een echte Dolby Atmos-ervaring met hoogte-effect ga je toch beter een goede soundbar in huis halen.
Review-apparatuur
Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Ons projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.
LG OLED65G4 – Conclusie
De LG OLED65G4 is een prachtige televisie met bijzonder mooie beeldprestaties. De verbeterde dynamische tonemapping maakt de afwezigheid van HDR10+ bijna onbelangrijk. Onze enige, maar wel belangrijke klacht is de aanwezigheid van reclame op het Home-scherm. Dat hoort echt niet thuis op een duur toestel zoals dit. We vragen aan LG om dit standaard uit te schakelen. Tot het zover is, kan je dat zelf doen via de instellingen.
Waarom houden we van de G4? Het nieuwe OLED-paneel zet een kleine stap vooruit op vlak van helderheid, maar het is vooral de manier waarop LG de capaciteiten van het paneel inzet die een bijzonder goede indruk nalaten. De kalibratie in Filmmaker Mode is zeer goed, en in HDR krijg je fantastische beelden, met rijke kleuren, intense accenten en uiteraard perfect OLED-contrast. Goede tonemapping garandeert dat alle HDR-content er nagenoeg perfect uitziet. Sterke beeldverwerking garandeert op zijn beurt dat zowel oudere content als nieuwe content er op zijn best uitziet. Ook op audiovlak is de G4 zeer degelijk uitgerust en voor gamers zijn alle vereiste features aanwezig. Wat prijs betreft, zit de G4 momenteel op hetzelfde niveau als de G3 vorig jaar. Het is duidelijk een premium-model, maar wel zijn geld waard.
Beoordeling
LG OLED65G4
- Mooi ontwerp, keuze tussen wandbeugel of voet
- Zeer goede piekhelderheid voor OLED
- Uitstekende kalibratie
- Zeer goede beeldverwerking
- Indrukwekkende HDR-beelden
- HDMI 2.1 en ruime selectie gamerfeatures
- Prima geluid, inclusief Dolby Atmos en DTS:X
- Vlot WebOS 24, en vijf jaar nieuwe versies
- Reclame op het Home-scherm!
- Geen HDR10+
- Prijs
Beoordeling LG OLED65G4
De LG OLED65G4 is een prachtige televisie met bijzonder mooie beeldprestaties. De verbeterde dynamische tonemapping maakt de afwezigheid van HDR10+ bijna onbelangrijk. Onze enige, maar wel belangrijke klacht is de aanwezigheid van reclame op het Home-scherm. Dat hoort echt niet thuis op een duur toestel zoals dit. We vragen aan LG om dit standaard uit te schakelen. Tot het zover is, kan je dat zelf doen via de instellingen.
Waarom houden we van de G4? Het nieuwe OLED-paneel zet een kleine stap vooruit op vlak van helderheid, maar het is vooral de manier waarop LG de capaciteiten van het paneel inzet die een bijzonder goede indruk nalaten. De kalibratie in Filmmaker Mode is zeer goed, en in HDR krijg je fantastische beelden, met rijke kleuren, intense accenten en uiteraard perfect OLED-contrast. Goede tonemapping garandeert dat alle HDR-content er nagenoeg perfect uitziet. Sterke beeldverwerking garandeert op zijn beurt dat zowel oudere content als nieuwe content er op zijn best uitziet. Ook op audiovlak is de G4 zeer degelijk uitgerust en voor gamers zijn alle vereiste features aanwezig. Wat prijs betreft, zit de G4 momenteel op hetzelfde niveau als de G3 vorig jaar. Het is duidelijk een premium-model, maar wel zijn geld waard.
Reacties (2)