Review: Hisense C1 laserprojector

18 september 2024 + 10 minuten 2 Reacties
Hisense-C1-lifestyle
FWD award

Hisense maakt niet alleen televisies en Ultra Short Throw-projectoren, maar zet nu ook een compacte C1 laserprojector in de markt. Opvallend is dat het toestel is uitgerust met een triple laser lichtbron, volledig geautomatiseerde beeldopstelling, ondersteuning voor Dolby Vision en HDR10+ en voorzien van het VIDAA U smart tv-systeem. Dat is een zeer volledig aanbod, dus zijn we benieuwd wat de prestaties zijn.

Hisense C1 – specificaties

Wat Ultra HD DLP laser-projector
Opstelling 3.840 x 2.160, lichtopbrengst 1600 ANSI lumen, contrastverhouding 1.600:1, projectieverhouding 1,2 (100 inch diagonaal op 2,65 m), geluidsniveau 32/28 dBA
Aansluitingen 2x HDMI (2.0b, ARC/eARC, ALLM), 2x USB (media), 1x digitale audio uit, 1x hoofdtelefoon, 1x ethernet, WiFi 5, Bluetooth
Extra's HDR10, HLG, Dolby Vision, HDR10+, 2x 10 watt luidspreker, Dolby Atmos, auto keystone, autofocus, auto obstacle avoidance, auto screen alignment, VIDAA U6, Airplay 2, USB/DLNA-mediaspeler
Levensduur lamp triple laser-lichtbron, tot 25.000 uur
Afmetingen 245mm x 179mm x 216mm
Gewicht 4,6kg
Verbruik 180W (max) / 0.5W (standby)
Adviesprijs 2.199 euro

Hisense C1 - Design

Deze compacte (bijna) kubusvormige projector is een leuke verschijning, afgewerkt in geborsteld blauw en grijs metaal. De zijkanten zijn geperforeerd voor koeling. Aan de voorzijde is de lens veilig verzonken in de wand, en mooi omlijst in een zilverkleurige ring.

We gaan een projector niet elegant noemen, maar kijk de C1 is toch een leuke afwisseling van de grotere schoendozen die we al jarenlang gewend zijn. Aan de bovenzijde zijn vier bedieningstoetsen te vinden.

Hisense C1 - Aansluitingen

De selectie aansluitingen is vrij volledig, alvast een pluspunt. Ze zitten allemaal achteraan onderaan. Voor de stroomaansluiting moet je rekening houden met een aparte transformator, een lijvig blok, iets groter dan wat we tegenwoordig gewoon zijn voor bijvoorbeeld een laptop. De projector komt met twee HDMI-poorten, allebei HDMI 2.0 wat bandbreedte betreft, dus je bent beperkt tot 4K60, er is wel ondersteuning voor ALLM en een poort kan gebruikt worden voor ARC/eARC.

Verder zijn er twee USB-aansluitingen voor media, een optisch digitaal audio uitgang, een hoofdtelefoonaansluiting, een ethernetaansluiting, Bluetooth en WiFi.

Hisense C1 - Plaatsing

De compacte (bijna) kubusvormige projector neem je gemakkelijk op, hij is zeker niet te zwaar en hij heeft niet veel plaats nodig. Verplaatsen is dus een optie, al zouden we hem niet draagbaar noemen. De vier rubbervoetjes zijn verstelbaar in de hoogte, en centraal onderaan is er een schroefdraadaansluiting voor een statief.

Lensshift en zoom ontbreken, de projector heeft een vaste projectieverhouding van 1,2. Wie een 100 inch-beeld wilt, plaatst het toestel op ongeveer 2,65m van het scherm. Wat de projector echter eminent verplaatsbaar maakt, zijn de beschikbare functies voor het instellen van het beeld. Niet alleen beschikt hij over autofocus, maar ook auto-keystone, automatische obstakeldetectie en automatische aanpassing aan een kader. De projector klaar maken voor kijkplezier is daardoor niet moeilijker dan hem plaatsen, richten en aanzetten.

Focus, keystone, digitale zoom en plaats van het uitgezoomde beeld binnen de volledige resolutie kan je indien gewenst ook manueel aanpassen, maar we vermoeden dat dat zelden noodzakelijk zal zijn. Tijdens onze testen paste de projector perfect zoom en keystone aan. De kwaliteit van de lens is zeer goed. We konden wat minimale chromatische aberratie zien, maar die is minder dan een pixel groot en dan nog enkel in de hoeken van het beeld. Het beeld is mooi scherp tot aan de randen. Wanneer je ook de Auto obstakeldetectie activeert, detecteert hij knap zaken die het beeld hinderen en verkleint hij het beeld om dat te vermijden.

De projector was erg stil, ook met de laserlichtsterkte op maximum. Dat is een pluspunt voor plaatsing, want gezien de projectieverhouding zal het toestel redelijk dicht bij zitplaatsen staan.

Natuurlijk probeer je best zo veel mogelijk keystone-correctie en obstakeldetectie te vermijden. Die functies zijn erg handig, maar extreme gevallen kosten onvermijdelijk resolutie en detail. Dat is vooral belangrijk als je de projector een (min of meer) vaste plaats geeft, waar je optimaal beeld wenst. Op verplaatsing zijn die kleine compromissen perfect te aanvaarden voor het installatiegemak dat hij levert.

projector-plaatsen
Lees ook

De ideale projector ophangen of plaatsen: dit moet je weten

Hisense C1 - Gebruiksgemak en smart tv

Voor een projector die je al eens wilt verplaatsen is ingebouwde smart tv des te belangrijker. Zo vermijd je dat je ook nog bronapparaten moet verplaatsen. De projector is uitgerust met VIDAA, hetzelfde smart tv-systeem dat Hisense gebruikt op zijn tv’s. Dit is versie 6, en ze loopt dus een versie achter op de tv’s van 2024, al zeggen we daar meteen bij dat dat enkel over wat cosmetische verschillen gaat. Voor meer info kan je altijd even kijken in ons artikel over VIDAA U. Aansluiten op het netwerk kan zowel bedraad als draadloos.

De instellingen zijn uitstekend geordend, ook dat heeft Hisense overgenomen uit zijn tv-interface. De categorieën zijn klaar en duidelijk en je hebt flink wat opties om de beeldkwaliteit aan te passen.

Het app-aanbod van VIDAA is redelijk, maar zoals we steeds herhalen bij de Hisense televisies, ontbreekt het aan lokale apps. YouTube, Netflix, Prime Video, Disney+, Apple TV, de grote namen zijn er allemaal. Voor Nederlandse kijkers zijn er voldoende (maar niet alle) lokale apps, voor Belgische kijkers is het aanbod vooralsnog beperkt tot VTM Go en HBO Max. Streamz, TV Vlaanderen/Canal Digitaal zijn wel onderweg liet Hisense weten.

De projector ondersteunt Airplay2 en je kan ernaar casten. De mediaspeler ondersteunt alle belangrijke videoformaten (behalve het ondertussen erg oude divx/xvid), ondertitels en audioformaten inclusief Dolby Atmos en DTS.

Afstandsbediening

De afstandsbediening is niet erg fancy, maar heel functioneel. Geen overdaad aan toetsen, maar wel een paar handige keuzes waarmee je snel belangrijke zaken kunt aanpassen. Zo is er een toets om de autofocus te herstarten, een waarmee je de laserlichtsterkte instelt en twee toetsen om beeld- en geluidsmode te kiezen. Vier sneltoetsen starten Netflix, Disney+, Prime Video en YouTube.

De zwarte kunststof ziet er misschien wat goedkoop uit, maar daar tillen we niet aan. De toetsen hebben een goede aanslag, en lichten even op als je ze indrukt. We vermelden ook de VIDAA-app, die kan zeker dubbelen als afstandsbediening en is ideaal als je snel foto’s of video’s naar de projector wilt sturen.

Hisense C1 - Beeldkwaliteit

De C1 is een DLP-projector die gebruik maakt van pixel shifting, en dus geen perfecte 4K-resolutie levert. Maar voor alles behalve de fijnste testpatronen is het verschil nauwelijks merkbaar. Ook voor een zichtbaar pixelrooster hoef je niet te vrezen.

Beeld: toestel2

De beeldverwerking van de Hisense C1 scoort meer dan behoorlijk. Er is ruisonderdrukking beschikbaar, zowel voor willekeurige ruis als voor blokruis (die zichtbaar kan zijn als gevolg van te sterke MPEG-compressie). Willekeurige ruis werkt hij degelijk, maar niet volledig weg. Een projectorbeeld ervaar je echter zachter dan tv-beeld dus stoort dat niet. Voor compressieruis is het resultaat minder goed. Ook kleurstroken in zachte kleurovergangen kan hij niet elimineren.

Wat we wel een echt pluspunt vinden is de aanwezigheid van goede motion interpolation. Filmfanaten zweren bij de 24fps-look, maar omdat de DLP-chip altijd in 60Hz werkt, is judder onvermijdelijk als de camera te snel beweegt. De motion interpolation elimineert dat probleem, en is instelbaar in tien stappen zodat je zelf kan kiezen hoe sterk het effect is. De presets zijn een uitstekend alternatief. Film is er voor de puristen, standaard levert een goed compromis, en vloeiend levert, niet verrassend, de vloeiendste beelden.

De laserlichtbron van de C1 levert op papier 1600 ANSI Lumen, en gezien het om een triple laser gaat verwachten we ook heel pure basiskleuren en een zeer ruim kleurbereik. De laserlichtsterkte kan ingesteld worden in tien stappen. In de laagste stand (1) hou je ongeveer 64% over van het licht dat je krijgt in de hoogste stand (10), en met de lichtsterkte in het midden (5) haal je 84%. En hoeveel licht is dat precies?

In de Sport mode halen we 1325 lumen, in Standaard en Dynamic mode 1.287 lumen en in Filmmaker Mode, Cinema Day en Cinema Night halen we nog ongeveer 1.000 lumen. Dat is gemeten met de laserlichtsterkte op tien, sommige modes zoals Cinema Night zetten de sterkte standaard wat lager. Een bijzonder goed resultaat, want de Filmmaker Mode is erg goed gekalibreerd, en met de 1000 lumen kan je comfortabel voor een 140 inch-beeld gaan bij verduistering, en zelfs nog 100 inch bij wat omgevingslicht. Met de meer heldere beeldmodes kan je zelfs bij relatief veel licht nog op 100 inch mikken. Ook de contrastprestaties zijn opvallend goed. Daar meten we tussen de 1.200 en 1.300:1, ongeacht de beeldmodes. Een lichtgrijze boord rond het scherm is wel zichtbaar, dat is typisch bij DLP-projectoren met pixelshifting.

De Filmmaker Mode liet een bijzonder sterke indruk na. De grijsschaal is neutraal en kleurweergave is erg natuurlijk. Er is heel wat zwartdetail zichtbaar, en in heldere beelden is het ruime contrast een garantie op veel diepte. Laserspeckle, dat typisch gespikkeld licht, was niet zichtbaar.

Hisense C1 - HDR

HDR blijft een lastige horde voor projectoren, zowel op vlak van contrast als piekhelderheid zijn tv’s op dat vlak niet bij te benen. Het kleurbereik mag wel gezien worden, daar leveren de lasers intense basiskleuren die op tv dan weer onmogelijk zijn. Een kleurbereik van 96% Rec.2020 en 98% P3, dat is uitstekend.

Voor HDR10 mag je prima beeld verwachten zolang de content niet hoger dan 1000 nits gemasterd is. De C1 tonemapt tot ongeveer 1.000 nits, ongeacht de metadata en dat betekent dat alles wat helderder is in beeld vrij duidelijk geclipped wordt. Je verliest dan heel wat witdetail. Het is ook duidelijk dat de projector het moeilijk heeft om kleurintensiteit te behouden als die erg helder moet zijn, dat valt makkelijk af te leiden uit de kleurmetingen. Het verschil in fout wanneer de meting al dan niet rekening houdt met helderheid is erg groot. Ook op onze testfragmenten is dat duidelijk zichtbaar. Het is jammer dat je geen opties krijgt om de tonemapping wat bij te sturen.

De meeste HDR-content blijft weg van die intense helderheid, en dus kan de C1 in heel wat gevallen nog vrij goed presteren. Ja, het beeld zal iets minder intens zijn dan verwacht, maar de weergave is wel goed. Voor de beste resultaten heeft hij nog een troef, Dolby Vision. Die techniek is lang afwezig gebleven op projectoren, maar dat is voorbij. Dolby Vision geeft de mooiste HDR-beelden, die erg dicht bij de originele intentie van het beeld zitten. Met dat type content is er nauwelijks sprake van clipping.

Hisense C1 – Gaming

De C1 mikt misschien niet zeer sterk op gamers, maar zo een groot beeld is wel verleidelijk. We meten een input-lag van 43,5ms in de 4K60 met de game mode geactiveerd. Dat is zeker niet op het niveau van een goede tv (die meestal rond de 16ms zit), maar volstaat wel voor wat relaxed gamen. Er is geen ondersteuning voor VRR, en alhoewel de HDMI-poort 2K120 zou moeten aankunnen, konden we die resolutie niet aanbieden.

Hisense C1 - Geluidskwaliteit

Gezien zijn verplaatsbaar karakter is een goed audiosysteem erg belangrijk. De C1 heeft een JBL-audiosysteem aan boord met 2x 10W vermogen. Daar haalt de projector verrassend goede resultaten uit, zeker gezien de compacte vorm. Niet alleen is er prima volume, maar ook een flink portie bas geeft zowel muziek als film een stevige onderlaag.

Zowel onze muziekfragmenten als filmfragmenten klonken zeer goed. Er is ondersteuning voor Dolby Atmos en DTS, maar echte surroundbeleving kan je van zo een compact systeem niet verwachten.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Ons projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.

Hisense C1 – Conclusie

Projectoren krijgen steeds meer concurrentie van grote tv-schermen. Maar de magie van een geprojecteerd beeld blijft. De Hisense C1 levert bijzonder mooie prestaties in een compact formaat. Voor zeer heldere HDR10-beelden schiet hij wat te kort, maar de aanwezigheid van Dolby Vision maakt veel goed. De laserlichtbron levert heel wat helderheid, genoeg voor groot formaat bij bescheiden omgevingslicht, en bij verduistering zijn de prestaties uitstekend. Mooi contrast, knappe kleuren, een goede kalibratie, en bijna 4K-detail, het is een combinatie die indruk laat. Verplaatsen is een fluitje van een cent, dankzij de talrijke automatische functies voor het instellen van het beeld. De kleine projector kan ook prima audio produceren, en is voorzien van VIDAA U zodat je nagenoeg alle belangrijke streamingdiensten bij de hand hebt.  De projector sleepte een EISA Award 2024-2025 in de wacht als Family Projector, perfect verdiend vinden we.

9.0
Hisense-C1-toestel
FWD award

Beoordeling
Hisense C1

Pluspunten
  • Automatische functies voor opstelling
  • Makkelijk te verplaatsen
  • Goede helderheid
  • Zeer ruim kleurbereik
  • Prima contrast
  • Triple Laserlichtbron met lange levensduur
  • Goede kalibratie
  • Dolby Vision-ondersteuning
  • Motion interpolation
  • VIDAA U, Airplay2 en een prima afstandsbediening
  • Prima geluidskwaliteit
Minpunten
  • HDR10-weergave toont veel clipping boven 1000 nits
  • Lokale apps (voor België) blijven een pijnpunt
  • Ruisonderdrukking kan geen kleurstroken wegwerken

Beoordeling Hisense C1

Projectoren krijgen steeds meer concurrentie van grote tv-schermen. Maar de magie van een geprojecteerd beeld blijft. De Hisense C1 levert bijzonder mooie prestaties in een compact formaat. Voor zeer heldere HDR10-beelden schiet hij wat te kort, maar de aanwezigheid van Dolby Vision maakt veel goed. De laserlichtbron levert heel wat helderheid, genoeg voor groot formaat bij bescheiden omgevingslicht, en bij verduistering zijn de prestaties uitstekend. Mooi contrast, knappe kleuren, een goede kalibratie, en bijna 4K-detail, het is een combinatie die indruk laat. Verplaatsen is een fluitje van een cent, dankzij de talrijke automatische functies voor het instellen van het beeld. De kleine projector kan ook prima audio produceren, en is voorzien van VIDAA U zodat je nagenoeg alle belangrijke streamingdiensten bij de hand hebt.  De projector sleepte een EISA Award 2024-2025 in de wacht als Family Projector, perfect verdiend vinden we.

Prijsvergelijker Hisense C1

Reacties (2)