Het is verleidelijk om een grote televisie in huis te halen voor het overweldigende beeld, maar lever je dan niet in op beeldkwaliteit? Met deze 85 inch grote 85UXKQ wil Hisense tonen dat dat niet moet. Een miniled-achtergrondverlichting van meer dan 5.000 zones, wat kan je daarvan verwachten?
Wat | Ultra HD 4K 144 Hz Full Array miniled QLED LCD-tv met lokale dimming (5.184 zones) |
---|---|
Schermformaat | 85 inch (216 cm), vlak |
Aansluitingen | 4x HDMI (2x v2.0, 2x v2.1 eARC/ARC, ALLM, VRR, 4K120), 1x composiet video, 1x stereo minijack, 1x optisch digitaal uit, 2x USB, 1x hoofdtelefoon, 2x antenne, Bluetooth |
Extra's | Dolby Vision IQ, HDR10+ Adaptive, HDR10, HLG, WiFi (802.11b/g/n/ac/ax) ingebouwd, VIDAA U7 OS, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot |
Afmetingen | 1947 x 1156 x 447 mm (incl. voet) |
Gewicht | 56,2 kg (incl. voet) |
Verbruik | SDR 155 (F) / HDR 340 watt (G) |
Adviesprijs | 5.999 euro |
Hisense 85UXKQ - Design
Het is opvallend hoe slank deze 85 inch miniled-tv is. Hij heeft een profiel van amper vier centimeter, en de achterzijde is volledig vlak. Het kader is mooi afgewerkt, en de zijkanten zijn 45 graden afgeschuind met perforaties voor het geluid.
De achterzijde is afgewerkt in verschillende panelen met horizontale en verticale streeppatronen. Het viel ons op dat sommige van die panelen wel erg dun zijn, en licht bol staan. Ze flexen ook gemakkelijk als je er op duwt. Die afwerking mag beter.
Het toestel staat op twee slanke maar erg diepe voeten. Je monteert ze ofwel aan het uiteinde van het toestel, of meer in het midden. Die laatste positie is handig als je tv-meubel niet breed genoeg is.
Hisense 85UXKQ - Aansluitingen
Deze Hisense biedt twee HDMI 2.0-poorten en twee HDMI 2.1-poorten. Die laatsten leveren 48Gbps bandbreedte en ondersteunen eARC, ALLM, VRR en 4K120 (en kunnen zelfs tot 4K144 gaan).
Verder zijn er twee USB-aansluitingen, een composiet video en stereo minijack ingang, optisch digitaal audio uit, een hoofdtelefoonaansluiting, Bluetooth, een ethernetaansluiting en WiFi. De selectie is dus niet verschillend van wat we op de 65U79KQ aantroffen, met uitzondering van de WiFi-versie. De UXKQ kreeg WiFi 6E, de U79KQ is uitgerust met WiFi 5.
Hisense 85UXKQ - Gebruiksgemak en smart tv
Net zoals op de U79KQ is VIDAA OS het smart tv-systeem. De ervaring loopt volledig gelijk met wat we op de U79KQ zagen, en dus hernemen we dat stuk van de review grotendeels. VIDAA OS werkt vlot, dat is een belangrijk punt voor Hisense. De installatie doe je ofwel met de afstandsbediening ofwel via de VIDAA-app op je smartphone. Je kan, optioneel, inloggen met een Hisense-account en verschillende gebruikersprofielen hanteren.
Bovenaan het Home scherm is behoorlijk wat ruimte voorzien voor een carrousel van gesponsorde content. Centraal in beeld is er je persoonlijke rij apps, dat kunnen er maximaal vijfentwintig zijn, twaalf daarvan zijn tegelijk zichtbaar. Aan de linkerzijde van het scherm staan iconen voor je account, de zoekfunctie, meldingen, ingangen en de instellingen. Zodra je naar beneden scrolt verandert het scherm. De apps schuiven naar boven, en van de geselecteerde app verschijnen er aanbevelingen, als de app die beschikbaar maakt natuurlijk. De aanbevelingen verder naar onder zijn georganiseerd per app, en je kan er niets aan wijzigen. Hisense beschouwt het Home scherm ook als een ingang omdat streaming steeds belangrijker wordt. Druk je op de input-toets dan verschijnt het Home Scherm bovenaan als eerste optie. Ietwat zinloos vinden we, vermits de afstandsbediening altijd een Home-toets zal bevatten. Hisense biedt behoorlijk wat instellingen, die zijn goed georganiseerd en navigeren verloopt vlot.
Afstandsbediening
De afstandsbediening is een kleine lichtmetalen versie, elegant en handig in gebruik. De toetsen zijn weliswaar erg compact, maar dankzij de duidelijke vorm van elke toets vergis je je niet gemakkelijk wanneer je op de tast iets indrukt.
Er zijn zes sneltoetsen, Netflix, YouTube, Amazon Prime Video, Disney+, Deezer en Vidaa TV, dat is een erg degelijke selectie.
Functies
Vidaa heeft een ruim aanbod apps waarin je alle belangrijke internationale namen aantreft. Op lokaal vlak zijn voor Nederland NPO, Kijk, NLziet, Videoland en Viaplay beschikbaar. In België blijft Hisense achterophinken, er is geen enkele lokale app beschikbaar. We vernamen dat VTM Go er eindelijk aankomt, maar over Streamz of VRT Max blijft het stil. VIDAA Free geeft je gratis toegang tot film-content. En VIDAA TV brengt streaming kanalen samen in dezelfde interface als je live tv-kanalen. In België en Nederland zijn er echter nog geen extra kanalen toegevoegd, VIDAA TV leidt je dus gewoon naar de live tv-kanalen.
De USB-mediaspeler ondersteunt de meeste van onze testformaten, inclusief ondertitels en soundtracks (ook in Dolby Atmos en DTS), maar het oudere Divx of Xvid niet meer. De tv heeft een enkelvoudige DVB-T2/C/S2 tuner en één CI+-slot, en je kunt opnemen naar externe USB-media.
VIDAA Voice is beschikbaar in het Nederlands, en is zeker een kijkje waard. Wie het even wil testen, zegt gewoon ‘help’ om een overzicht van mogelijke bevelen te zien.
Hisense 85UXKQ - Beeldverwerking
Goede resultaten over het algemeen, maar met ruimte voor verbetering. Upscaling, deinterlacing en ruisonderdrukking scoren goed. Oudere beelden worden prima opgepoetst en op het scherm gezet. De upscaling is aan de zachte kant, het beeld kan wat extra scherpte gebruiken, zeker op dit formaat, maar wees niet te enthousiast, vijf lijkt ons een goed maximum. De MPEG-ruisonderdrukking heeft heel weinig tot geen effect, daar moet Hisense echt aan werken. In een eerste testrun bleek ook ‘Soepel beeld met betere gradatie’ geen effect te hebben op kleurbanden. Na de installatie van nieuwe software kregen we wel het gewenste resultaat. De laagste stand volstaat om zachte vormen van banding te elimineren. Lastigere gevallen zoals onze Game Of Thrones testscène bleken te moeilijk, zelfs als we hogere standen selecteerden. Die hogere standen kosten ook detail, dus je vermijdt ze best.
Net zoals de U79KQ (en de U8KQ) is de UXKQ voorzien van een LCD-paneel dat een 240Hz refreshrate kan gebruiken ten koste van verticale resolutie. Dat resolutieverlies is zichtbaar wanneer er fijn verticaal detail in beeld is, maar valt eigenlijk best mee. Lastiger is dat sommige bewegende voorwerpen dan een duidelijke sleepspoor hebben. Die hoge refreshrate is wel een bonus voor de bewegingsscherpte, maar het blijft wel een compromis. Voor film en reeksen lijkt de meerwaarde ons te klein, eventueel voor sport is het te overwegen. Het paneel heeft in elk geval een prima bewegingsscherpte met minimaal verlies van detail door een vage zachte rand rond bewegende voorwerpen. Uitstekende punten voor de motion interpolation die heel weinig beeldartefacten introduceert, en zelfs in ‘Vloeiend” nagenoeg nergens haperde. De ‘Film’ preset laat iets te veel judder achter, voor een beter resultaat is ‘standaard’ de betere keuze.
Belangrijkste instellingen
In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze tips en advies sectie door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.
Beeldmodusinstellingen / Achtergrondverlichting | Beeldmodusinstellingen | Beeldmodusinstellingen | Geavanceerde instellingen |
Achtergrondverlichting: 50 Lokaal Dimmen: Laag Lichtsensor: Aan Zelfaanpassende Kleurtemperatuur: Uit |
Helderheid: 50 Contrast: 75 Kleurverzadiging: 50 Scherpte: 0-5 Adaptief contrast: uit |
Ultra Smooth Motion: Duidelijk-Vloeiend Clear Motion: Uit Ruisreductie: Uit/Laag MPEG-ruisreductie: Laag Kleurtemperatuur: Warm 1 Overscan: Uit |
Kleurengamma: auto Zwartniveau: Auto Gamma-correctie: BT.1886 of 2.2 Verbeterde schaduwdetails: Uit/aan HDR-Tonemapping: Uit Soepel beeld met betere gradatie: Laag 240Hz hoge vernieuwingssnelheid: Uit |
Hisense 85UXKQ - Beeldkwaliteit
Voor dit topmodel heeft Hisense echt alles op alles gezet. Het toestel heeft een VA-paneel, en de miniled-achtergrondverlichting is uitgerust met een ongezien aantal zones voor Full Array Local Dimming. Quantum dots zorgen voor het brede kleurbereik. Op een 85 inch scherm is uniformiteit nog belangrijker dan anders. In donkere beelden was die erg goed, in de heldere schermen zagen we een kleine donkere vlek, helaas centraal in beeld. Die is klein en vaag genoeg om niet echt te storen al konden we ze tijdens camerabewegingen wel zien.
We meten een ANSI-contrast van 4.094:1, dat is zeer goed. Maar de grootste impact komt van het lokaal dimmen. De 85UXKQ is immers voorzien van 5.184 zones. We konden geen nauwkeurige telling maken, de zones zijn erg klein. Wat levert zoveel zones op? In ANSI-contrast steeg het resultaat naar 44.052:1, een record in onze metingen. Op gemakkelijkere patronen steeg het contrast zelfs nog verder naar 230.000:1 en hoger. Het potentieel is er dus zeker, maar hoe vertaalt zich dat in gewone content?
Van halo’s is er nagenoeg geen sprake meer in SDR. Je moet al extreem contrastrijke content op het scherm zetten om het toch een beetje te kunnen zien. Zwart, en ook donkere achtergronden zoals de ruimte in Gravity of Star Wars komen prima tot uiting. Lichtaccenten blijven mooi zichtbaar. De dimming treedt bij snel bewegende voorwerpen soms wat laat in werking zodat een helder object op een donkere achtergrond een donkere rand heeft aan de voorzijde. Ook hier kan er dus nog wat verbeterd worden, maar met dit resultaat zijn we erg tevreden.
De Filmmaker mode is helder, sterker nog in SDR konden we het beeld tot meer dan 1.000 nits laten gaan, en dat is echt wat veel tenzij je in een zeer heldere kamer kijkt. Schroef de achtergrondverlichting terug tot 50 en activeer de lichtsensor. Er is uitstekend zwartdetail, en de kleurweergave is goed, maar voor een high end-toestel moeten we streng zijn.
In de middentinten heeft de grijsschaal een duidelijke rode tint, en in helderste tinten is de kleurtemperatuur te koel (blauwe tint). Vanzelfsprekend is dat in overwegend witte beelden soms zichtbaar. De gammacurve maakt middentinten ook wat te helder. Huidstinten kunnen door die grijsschaal soms wat rozig aanvoelen. Een referentiekalibratie is dit zeker niet, maar de fouten overschrijden maar net de zichtbare grens. Bij de meeste beelden waren we zeer tevreden over het resultaat.
Hisense 85UXKQ – HDR
De 85UXKQ levert uitstekend contrast, maar kan hij daar ook voldoende helderheid tegenover zetten. Het antwoord: ja, absoluut. In de HDR Filmmaker mode meten we een piekhelderheid van 3.478 nits op een 10% venster, en net geen 1.000 nits (934) op het volledig wit scherm. Dat is ronduit indrukwekkend, ongezien zelfs. Het dient gezegd dat je in de eerste seconde van zo’n meting maar ongeveer 2.500 nits meet. Maar het toestel haalt én overtreft ook ruim de specificatie (2.500 nits).
Het kleurbereik is zeer ruim, 77% Rec.2020 en 99% P3. Daarmee moeten flitsende HDR-beelden tot de mogelijkheden behoren.
Met zoveel licht en kleur tot zijn beschikking lijkt tonemapping bijna niet meer nodig. Maar dat was niet wat we zagen. De Filmmaker HDR beeldmode heeft een degelijke kalibratie. Tot ongeveer 30% volgde die netjes de EOTF, maar daarboven was hij veel te helder. Met een nieuw firmware was het resultaat beter, maar leek het probleem verschoven. Donkere tinten zijn nu veel te donker, maar heldere tinten volgen netjes de EOTF. De grijsschaal is neutraal, dat is beter dan in SDR. Het toestel houdt rekening met HDR10 metadata, zodat je nagenoeg alle witdetail ziet. Door die donkere weergave van de donkerste tinten mis je wat zwartdetail, maar dat verlies is klein. Je kan dat gedeeltelijk compenseren door ‘Verbeterde schaduwdetails’ te activeren. Voor donkere content bleek het lastiger dat de local dimming het beeld erg zacht maakt. Dat viel op tijdens de heel donkere strandscène uit House of Dragons. Dat soort scènes komt gelukkig niet veel voor, maar het was wel heel storend, alsof het beeld wat uitgegomd is. Onze hoop dat ‘HDR-tonemapping’ die opmerkingen zou oplossen bleek helaas vals. De resultaten varieerden, soms krijgt het beeld meer contrast en kleur, maar soms resulteerde het in wat clipping van witdetail of gewoon wat te helder beeld. Hisense geeft je weliswaar heel krachtige HDR-beelden, maar het laat veel potentieel onbenut naar ons gevoel.
Hisense 85UXKQ – Gaming, Reflecties en kijkhoeken
Zoals gebruikelijk laat verliest het VA-paneel wat contrast als je te ver van opzij kijkt. Dankzij de vele dimmingzones zijn er zelfs dan echter maar heel kleine halo’s zichtbaar. Kleur blijft wel goed bewaard.
De game-mode levert een input-lag van 16,8 ms (4K60). Het toestel ondersteunt HDMI VRR en AMD FreeSync Premium. Voor pc-gamers is er de optie om tot 144Hz refreshrate te gaan. Wie de resolutie beperkt tot Full HD kan zelfs tot 240Hz framerate gaan.
Hisense 85UXKQ - Geluidskwaliteit
Ook aan de audioprestaties is gedacht. De configuratie bevat naast de gewone speakers ook opwaarts en zijwaarts gerichte speakers, en in de rug zit een flinke woofer. Allemaal samen goed voor 82 watt vermogen. Er is ondersteuning voor Dolby Atmos en DTS:X.
Uit die opstelling haal je niet alleen heel wat volume, maar ook een heel goede surroundervaring. In Dolby Atmos tracks hoorden we een duidelijk hoogtekanaal, en hadden we echt het gevoel in de actie te zitten. De klank is krachtig, en de woofer kan een flinke hoeveelheid bas produceren. Ook voor muziek was het resultaat erg leuk. Als minpunt moeten we noteren dat echt diepe basklanken ook een ratelend neveneffect veroorzaakten. Ofwel is de woofer tegen zijn limiet gelopen, ofwel is dat te wijten aan de rugpanelen die wat rammelen.
Review-apparatuur
Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Ons projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.
Hisense 85UXKQ – Conclusie
De Hisense 85UXKQ is een duidelijke demonstratie van het potentieel van miniled-tv’s. De overvloed aan licht, contrast en kleur geeft zowat alle andere tv’s het nakijken. Maar om al die kracht in de juiste banen te leiden is er nog wat werk aan de winkel. De HDR tonemapping maakt donkere scènes te donker en in erg donkere HDR-scènes vervaagt het zwartdetail. De dynamische tonemapping levert soms een mooie verbetering, maar gaat soms ook wat te ver.
Het grote scherm, en de meer dan 5.000 dimming zones zijn wel in staat om prachtige beelden te genereren. Het contrast is fantastisch, en van zonegrenzen is nagenoeg geen sprake meer. In SDR is er zoveel helderheid beschikbaar dat je moeiteloos bij veel omgevingslicht kunt kijken. Maar de Hisense kan ook indrukwekkende bioscoopbeelden op het scherm zetten bij verduistering. In HDR laat hij wat potentieel liggen, maar dat neemt niet weg dat de prestaties knap zijn en je krijgt bovendien HDR-ondersteuning voor alle formaten. In het frame zitten flink wat speakers verborgen die een passende, krachtige klank produceren, met mooie surroundervaring. Voor deze 85 inch high-end tv betaal je wel wat meer. Voor die prijs willen we wel een oplossing voor de HDR-issues zien.
Beoordeling
Hisense 85UXKQ
- Fantastisch contrast, met enorm veel dimmingzones
- Uitmuntende piekhelderheid
- Goede beeldverwerking
- Uitstekende bewegingsscherpte
- VIDAA U werkt vlot
- Dolby Vision IQ én HDR10+ Adaptive
- Krachtige audio, Dolby Atmos, DTS:X
- Goede gamerfeatures met HDMI 2.1 ALLM, VRR en eARC
- Local dimming tast HDR-weergave van donkere details aan
- HDR-beeld te donker in donkere beelden
- HDR-Tonemapping heeft wisselende resultaten
- Geen lokale apps (in België)
- Slechts twee HDMI 2.1-aansluitingen
Beoordeling Hisense 85UXKQ
De Hisense 85UXKQ is een duidelijke demonstratie van het potentieel van miniled-tv’s. De overvloed aan licht, contrast en kleur geeft zowat alle andere tv’s het nakijken. Maar om al die kracht in de juiste banen te leiden is er nog wat werk aan de winkel. De HDR tonemapping maakt donkere scènes te donker en in erg donkere HDR-scènes vervaagt het zwartdetail. De dynamische tonemapping levert soms een mooie verbetering, maar gaat soms ook wat te ver.
Het grote scherm, en de meer dan 5.000 dimming zones zijn wel in staat om prachtige beelden te genereren. Het contrast is fantastisch, en van zonegrenzen is nagenoeg geen sprake meer. In SDR is er zoveel helderheid beschikbaar dat je moeiteloos bij veel omgevingslicht kunt kijken. Maar de Hisense kan ook indrukwekkende bioscoopbeelden op het scherm zetten bij verduistering. In HDR laat hij wat potentieel liggen, maar dat neemt niet weg dat de prestaties knap zijn en je krijgt bovendien HDR-ondersteuning voor alle formaten. In het frame zitten flink wat speakers verborgen die een passende, krachtige klank produceren, met mooie surroundervaring. Voor deze 85 inch high-end tv betaal je wel wat meer. Voor die prijs willen we wel een oplossing voor de HDR-issues zien.
Reacties (9)