Dat miniled aan een steile opmars bezig is, kan je eenvoudig vaststellen aan het aantal fabrikanten dat er gebruik van maakt, en op hoe breed de technologie wordt ingezet. Hisense brengt miniled in drie modellen naar de markt. Deze 65U8NQ is hun beste sub-topper en hij belooft indrukwekkende prestaties.
Wat | Ultra HD LCD-tv (MiniLED FALD, 1600 zones, Quantum Dot) |
---|---|
Schermformaat | 65 inch (164 cm), vlak |
Aansluitingen | 4x HDMI (2x v2.0, 2x v2.1, eARC/ARC, ALLM, VRR, 4K120), 1x composiet video, 1x stereo minijack, 1x optisch digitaal uit, 2x USB, 1x hoofdtelefoon, 2x antenne, 1x ethernet, WiFi 6E (802.11b/g/n/ac/ax), Bluetooth |
Extra's | Dolby Vision IQ with Precision Detail, HDR10+ Adaptive, HDR10, HLG, VIDAA U7 OS, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot |
Afmetingen | 1.449 x 916 x 290 mm (incl. voet) |
Gewicht | 30,7 kg (incl. voet) |
Verbruik | SDR 80 (E) / HDR 200 watt (G) |
Adviesprijs | 1.899 euro |
Hisense 65U8NQ - Design
Hisense zet niet zwaar in op een kunstig design, maar levert wel een degelijk en mooi ontwerp. Het metalen kader rond het scherm is vooraan nauwelijks zichtbaar. Enkel onderaan het scherm is het wat breder, en onder die brede rand zien we nog een dun luidsprekerrooster over de volledige lijn van het toestel.
Er is duidelijk minder design aandacht gegaan naar het profiel en de achterzijde. Die zien er eerder gewoontjes uit, het profiel doet weinig om de diepte te verhullen, ook al is dat met net geen zes centimeter helemaal niet te dik. De kunststof achterzijde kreeg een eenvoudig streeppatroon.
De achthoekige metalen voet is afgewerkt in een donkergrijze satijntint. Je kan hem monteren op twee hoogtes, op de hoogste stand laat hij zes centimeter ruimte voor een soundbar.
Hisense 65U8NQ - Aansluitingen
Dit toestel biedt twee HDMI 2.0-poorten en twee HDM 2.1-poorten. HDMI 3 en 4 beschikken over de volle 48Gbps bandbreedte en ondersteunen gamen in 4K120 (ook 4K144). Op de lijst met eigenschappen staan eARC, ALLM en VRR.
Daarnaast zijn er twee USB-aansluitingen, een composiet video en stereo minijack ingang via een gecombineerde minijack, optisch digitaal audio uit, een hoofdtelefoonaansluiting, Bluetooth, een ethernetaansluiting en WiFi. Voor WiFi gebruikt hij de 6E-standaard, al moet je er natuurlijk rekening mee houden dat ook je WiFi-toegangspunt die standaard moet aankunnen. De ethernetaansluiting, optisch digitale uitgang en één USB-aansluiting wijzen naar achter, die kunnen eventueel wat lastig zijn als je voor een strakke wandmontage kiest.
Hisense 65U8NQ - Gebruiksgemak en smart tv
Hisense blijft bij VIDAA OS, en de huidige versie VIDAA 7.6 lijkt op een paar minuscule cosmetische aanpassingen niet te verschillen van wat we vorig jaar zagen. Het smart tv-systeem is bijzonder vlot en navigeert werkelijk supersnel. Wie dat wenst kan verschillende gebruikersprofielen hanteren, maar het is wel degelijk optioneel. Tijdens de installatie maak je gebruik van de VIDAA-app of de afstandsbediening. Beide opties werkten prima, maar zoals ondertussen gebruikelijk bij de meeste merken is het net wat handiger om de smartphone-app te gebruiken. Die app kan daarna ook dienstdoen als afstandsbediening, en is bovendien een snelle manier om apps te lanceren of media van je telefoon op het tv-scherm te zetten.
Links aan de zijkant vind je vijf functies: het eventueel ingelogde profiel, de zoekfunctie, meldingen, ingangen en instellingen. De bovenste helft van het Home-scherm blijft voorbehouden voor een carrousel van gesponsorde content, zowel voor films of series als VIDAA-functies. Centraal in beeld staat een rij van maximaal vijfentwintig apps, waarvan er twaalf zichtbaar zijn. Voor de andere apps moet je naar rechts scrollen. Onderaan wordt trending content getoond. Wanneer je naar beneden scrolt, schuiven de apps naar boven. Zodra je er een selecteert, verschijnen er aanbevelingen indien de app die beschikbaar maakt. Verder naar onder vind je nog een heel reeks rijen met aanbevelingen, per app gesorteerd.
Het menu voor de ingangen en instellingen zijn ook grotendeels ongewijzigd. De instellingen zijn goed georganiseerd, in de beeldinstellingen zien we een nieuwe logische organisatie van de talrijke functies.
Afstandsbediening
Deze tv kreeg een gloednieuwe afstandsbediening, en een erg luxueuze nog wel. Het is een dunne, maar lange smalle versie. Ze is lang omdat er nog steeds nummertoetsen zijn, maar ook omdat er aan de voorzijde onderaan een fotovoltaïsch paneel zit. Dat laadt de ingebouwde batterij op. Mocht je snel wat extra stroom nodig hebben, daarvoor is een USB-C-poort voorzien. We konden geen enkele manier vinden om na te gaan wat de status is van de batterij. Niet erg lastig, maar wel iets dat we toch graag zouden zien.
De layout is degelijk, zeker niet vernieuwend. De toetsen hebben een heel laag profiel, maar je voelt ze gemakkelijk. Ze hebben bovendien een voorbeeldige aanslag, zacht maar erg duidelijk. Bovenaan vinden we zes sneltoetsen, Netflix, YouTube, Amazon Prime Video, Disney+, Rakuten TV en Vidaa TV, dat is een goede selectie.
Functies
De tv heeft een enkelvoudige DVB-T2/C/S2 tuner en één CI+-slot, en je kunt opnemen naar externe USB harde schijf. Het app-aanbod in VIDAA is prima wat de internationale streamingdiensten betreft. Enkel HBO Max blijft afwezig. Bij de lokale apps heeft België na lang wachten nu toegang tot VTM Go, maar VRT Max, Streamz, en Go Play ontbreken. In Nederland ontbreken NPO en Pathé. Hisense blijft aangeven dat er verder gewerkt wordt aan de beschikbaarheid van die apps.
Hisense 65U8NQ - Beeldverwerking
De HiView Pro AI-processor zorgt voor uitstekende deinterlacing, en detecteert alle film- en videoframerates correct, al kan dat in sommige gevallen een tot twee seconden duren. Daar ga je normaal gezien nooit last van hebben. De upscaling is goed, maar niet uitzonderlijk. De hoeveelheid detail blijft beperkt. Dit jaar kan je in de instellingen een ‘Superresolutie’ instelling activeren. Die geeft lage resolutiebeelden zoals Blu-ray en dvd wat extra diepte, maar we vonden het resultaat niet altijd goed. Je kan er kleine beeldfouten mee benadrukken zoals de occasioneel zichtbare moire in heel fijn detail. Of het fijne detail wordt een beetje te scherp, waardoor het net opvalt dat je upscalet. We lieten het uiteindelijk liever uitstaan, maar het is zeker niet erg om het te activeren. De processor liet ook een chroma upsampling error optekenen, waarbij je rond pure rode of blauwe lijnen soms een gekartelde rand ziet. Op een 4K-scherm is dat gelukkig niet meer zo zichtbaar als vroeger met dvd-content, maar het verdient wel een correctie van Hisense.
De ruisonderdrukking was bijzonder effectief voor willekeurige ruis waar hij uitstekend het detail bewaart, en ruis weghaalt. Maar compressieruis, blokvorming, blijft een lastigere opgave. Daar kan hij enkel de lichtste gevallen verwijderen, zelfs in de hoogte MPEG-ruisonderdrukking stand. De ‘Kleurverloop’ instelling werkt heel wat kleurstroken in gradiënten weg in onze testgevallen, maar daarvoor moet je bijna altijd uitwijklen naar de ‘Medium’ of zelfs ‘Hoog’ stand. Gelukkig blijft het verlies van detail wel heel beperkt, dus ‘Medium’ lijkt ons veilig aan te raden. Enkel de moeilijkste test met de Game Of Thrones scène faalde hij nog steeds.
Het scherm heeft een prima bewegingsscherpte, en verbergt enkel heel fijn detail in snelle bewegingen. Een optie om dat op te lossen is ‘Clear Motion’ activeren. Dat is een Black Frame Insertion (wat is BFI) die werkt aan 120Hz en daardoor nauwelijks of geen flikkering veroorzaakt in beeld, al wordt het wel iets donkerder. De U8N heeft echter genoeg helderheid om dat te compenseren. In de donkerste beelden verlies je dan wel wat detail. Een alternatief is ‘Hoge verversingssnelheid’ activeren. Het scherm schakelt dan naar een 240Hz refreshrate, maar offert in ruil wat verticaal detail. Voor sport of actiegames kan je een van beide kiezen, voor film en algemeen tv kijken laat je ze best uitstaan. Hisense levert goede motion interpolation, maar wie geen schokken wenst in camerabewegingen moet Ultra Smooth Motion minstens naar Standaard schakelen.
Belangrijkste instellingen
In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze tips en advies sectie door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.
Beeldmodusinstellingen |
Beeldmodusinstellingen/geavanceerd/helderheid |
Beeldmodusinstellingen/geavanceerd/Kleur |
Geavanceerde instellingen |
Achtergrondverlichting: 60 Overscan: Uit |
Lokaal Dimmen: Laag-Medium |
Kleurtemperatuur: Warm 1 Geavanceerd Helderheid: |
Ultra Smooth Motion: Duidelijk-Vloeiend |
Hisense 65U8NQ - Beeldkwaliteit
Het scherm gebruikt een VA-paneel met een ANSI-contrast dat uitkwam op 6.006:1, dat is een zeer goed resultaat. In de U8N-reeks heeft Hisense bovendien een miniled-achtergrondverlichting gebruikt met een hoog aantal segmenten, we telden 40×40 (1600) zones.
Dat is een flink upgrade ten opzichte van de 1008 zones in de U8KQ van vorig jaar. In de Filmmaker mode, met Lokaal Dimmen in de Laag stand, kon dat echter het contrast maar optrekken naar 18.563:1. Niet slecht natuurlijk, maar we hadden eigenlijk wel beter verwacht. In onze Gravity en Rapunzel testscènes werd snel duidelijk dat zwart in deze instelling niet donker genoeg is, zeker niet voor een tv met zoveel segmenten. We schakelden de Lokaal Dimmen instelling naar Medium en dat verbetert de zaak aanzienlijk. Je verliest wat effect op de kleine heldere accenten, maar de verbeterde zwartweergave is dat zeker waard. Je kan ook het gebruik van ‘Adaptief contrast’ (in de laagste stand) overwegen, dat zorgt voor meer diepte in heldere scenes, maar hielp weinig bij donkere content.
Het paneel heeft een vrij goede uniformiteit in donkere beelden. In heldere beelden was de linkse rand van ons exemplaar wat donkerder en was er vaag wat dirty screen effect te zien. Zonegrenzen van de local dimming zijn nooit zichtbaar en de aansturing is snel, zodat je enkel aan de voorzijde van een snel bewegend voorwerp soms wat verduistering ziet.
De Filmmaker mode is goed gekalibreerd, maar zeker niet uitstekend. De grijsschaal heeft, zeker in de helderste tinten, een wat rode schijn. Dat werkt ook door in de kleurweergave. Die is over het algemeen goed, maar huidstinten zijn iets roder dan gewenst. Vooral puur rood is ook duidelijk te intens.
Voor een Filmmaker mode hadden we graag iets betere resultaten gezien, maar zonder referentie ernaast is het beeld goed. Er is voldoende zwartdetail en met zoals aangegeven een hogere local dimming instelling zijn de beelden erg levendig.
Hisense 65U8NQ – HDR
De U8N heeft nog een geweldige troef achter de hand, namelijk zijn zeer goede HDR-prestaties. Om te beginnen ondersteunt hij niet alleen HLG en HDR10, maar ook Dolby Vision IQ en HDR10+ Adaptive. Voor Dolby Vision is dat zelfs de versie met ‘Precision Detail’. Je kan die activeren in de Dolby IQ-beeldpreset in de instellingen. Het zorgt voor meer diepte en contrast in het beeld, en dat zonder nadelen. Maar ook in HDR10 zet deze tv knappe beelden op het scherm. Dat heeft hij ten dele te danken aan een piekhelderheid van 2.759 nits op het 10% venster, en 770 nits op een volledig wit beeld. Voor een 65 inch is dat meteen het hoogste dat we gemeten hebben. Dat is bovendien gemeten in Filmmaker Mode.
De quantum dot achtergrondverlichting garandeert ook een zeer ruim kleurbereik, 77% Rec.2020 en 98% P3. Met dat soort reserves van kleur en licht kan je HDR-beelden echt van het scherm doen spetteren.
De HDR Filmmaker Mode is beter gekalibreerd dan de SDR-versie, de grijsschaal neigt nog steeds wat naar rood, maar minder sterk. We zien ook dat wat kleine missers van vorig jaar weggewerkt zijn. Het beeld bevat heel wat schaduwnuance, iets te veel soms maar dat is eigenlijk minder erg dan te weinig. De donkere House of The Dragon strandscène mist een beetje impact omdat ze wat wazig is, maar bevat wel veel detail. Het meest opvallend is dat de EOTF in de helderste tinten plots te helder is, en ongeacht de metadata afrolt tot aan 10.000 nits. Vreemd, want met zoveel helderheid zou de tv veel dichter bij de norm kunnen presteren en in veel gevallen zou hij zelfs helemaal niet moeten tonemappen. Maar we moeten er wel bij zeggen dat ondanks die afwijking, de beelden erg goed zijn. De U8N bewaart de rijke kleuren, ook in heldere tinten, en geeft nagenoeg alle witdetail weer. Dat terwijl hij erg helder kan presteren, met goed contrast. De tv zal bijzonder te smaken zijn, ook bij veel omgevingslicht. De HDR-Tonemapping instelling moeten we afraden, die maakt het beeld veel te helder. Zo helder zelfs dat er diepte verloren gaat, we zien er geen duidelijke meerwaarde in. HDR10 en Dolby Vision zijn werkelijk een bijzondere ervaring op de U8N.
Hisense 65U8NQ – Gaming, Reflecties en kijkhoeken
Het VA-paneel heeft een eerder matige kijkhoek. Wie te ver opzij zit, verliest heel wat contrast waardoor de dimmingzones zichtbaar worden, al zijn die gelukkig niet erg fel afgelijnd. Ook de kleurweergave gaat erop achteruit. Voor reflecties scoort de U8N dan weer vrij goed. Zoals steeds vermijd je ze best, maar hij weert lichtinval degelijk, en gezien zijn eigen helderheid kan hij heel wat reflecties overwinnen.
De U8N heeft een input-lag van 15,6 ms (4K60) en 6,8 ms (2K120), dat zijn uitstekende resultaten. De VRR-ondersteuning bevat HDMI VRR en AMD FreeSync Premium en alhoewel niet vermeld is hij ook NVIDIA G-Sync Compatible. PC-gamers kunnen zelfs tot 144Hz refreshrate gaan. Wie een soundbar of andere audio-oplossing wil aansluiten via eARC verliest wel een HDMI 2.1-poort.
Hisense 65U8NQ - Geluidskwaliteit
De 65U8NQ beschikt over een 2.1.2-audioconfiguratie die goed is voor 60 watt vermogen en hij ondersteunt alle belangrijke audioformaten, inclusief Dolby Atmos en DTS:X. Aan volume absoluut geen gebrek, de tv kan erg luid gaan. Maar hij mist de nodige controle om zoveel geluidsgeweld in goede banen te leiden.
Bij te hoge volumes hoor je duidelijke vervorming en wordt de klank te scherp. Beperk je de tv tot een meer gebruikelijk geluidsniveau, dan presteert hij vrij goed. Er is duidelijke wat bas aanwezig, al gaat die niet erg diep. En de surroundervaring is tastbaar, met een vage hint van hoogte-effecten.
Review-apparatuur
Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Ons projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.
Hisense 65U8NQ – Conclusie
Inzetten op miniLED lijkt voor Hisense een uitstekende strategie. De technologie laat toe om veel helderheid te combineren met veel contrast en een ruim kleurbereik. De achtergrondverlichting levert 1600 zones, maar wordt naar ons gevoel wat te voorzichtig ingezet, waardoor Hisense een deel potentieel onbenut laat. Ook het gebruik van al dat licht in HDR kan beter, maar dat is eerder een suggestie voor verbetering dan een minpunt. Wat we wel betreuren is het blijvend ontbreken van Belgische lokale apps. Er is nu VTM Go, maar dat is alles. Voor een model met deze allures zien we ook liever meer HDMI 2.1-poorten.
Het rauwe potentieel van de 65U8NQ is enorm. Hij levert een record piekhelderheid, enorm kleurbereik, en ondanks de voorzichtige aanpak erg goed contrast. De finesse om daar mee om te gaan moet Hisense nog wat bijsturen, maar het huidige niveau is in elk geval al zeer goed. De beeldverwerking is prima, de bewegingsscherpte staat op punt, en vooral in HDR kan deze tv prachtig zijn troeven uitspelen. VIDAA U zorgt voor een vlotte gebruikservaring, en de nieuwe afstandsbediening met oplaadbare batterij en ingebouwd fotovoltaïsch paneel is prettig in gebruik. Ook gamers komen zeker aan hun trekken met deze tv, en op audiovlak scoort hij degelijk. De prijs lijkt ons alleszins correct.
Beoordeling
Hisense 65U8NQ
- Topprestatie voor piekhelderheid
- Goed contrast en goed zwartdetail
- Prima bewegingsscherpte
- Dolby Vision IQ Precision Detail én HDR10+ Adaptive
- Heel knappe HDR-resultaten
- Goede beeldverwerking
- VIDAA U werkt vlot
- Prima afstandsbediening
- Goed audioresultaat
- Goede gamerfeatures met HDMI 2.1 ALLM, VRR en eARC
- Veel zones, maar iets te voorzichtige dimming
- Lokale apps (voor België) blijven een pijnpunt
- Slechts twee HDMI 2.1-poorten
- Matige kijkhoek
Beoordeling Hisense 65U8NQ
Inzetten op miniLED lijkt voor Hisense een uitstekende strategie. De technologie laat toe om veel helderheid te combineren met veel contrast en een ruim kleurbereik. De achtergrondverlichting levert 1600 zones, maar wordt naar ons gevoel wat te voorzichtig ingezet, waardoor Hisense een deel potentieel onbenut laat. Ook het gebruik van al dat licht in HDR kan beter, maar dat is eerder een suggestie voor verbetering dan een minpunt. Wat we wel betreuren is het blijvend ontbreken van Belgische lokale apps. Er is nu VTM Go, maar dat is alles. Voor een model met deze allures zien we ook liever meer HDMI 2.1-poorten.
Het rauwe potentieel van de 65U8NQ is enorm. Hij levert een record piekhelderheid, enorm kleurbereik, en ondanks de voorzichtige aanpak erg goed contrast. De finesse om daar mee om te gaan moet Hisense nog wat bijsturen, maar het huidige niveau is in elk geval al zeer goed. De beeldverwerking is prima, de bewegingsscherpte staat op punt, en vooral in HDR kan deze tv prachtig zijn troeven uitspelen. VIDAA U zorgt voor een vlotte gebruikservaring, en de nieuwe afstandsbediening met oplaadbare batterij en ingebouwd fotovoltaïsch paneel is prettig in gebruik. Ook gamers komen zeker aan hun trekken met deze tv, en op audiovlak scoort hij degelijk. De prijs lijkt ons alleszins correct.
Reacties (4)