Je tablet of smartphone schoonmaken: zo doe je dat

23 april 2023 5 Minuten 0 Reacties
Schoonmaken

Hoe vaak heb jij je smartphone of tablet al schoongemaakt? Waarschijnlijk is dat niet heel vaak. Toch is het wel raadzaam dat te doen.

Er wordt wel eens gezegd dat een smartphone meer bacteriën bevat dan de gemiddelde wc-bril, maar dat hangt er natuurlijk helemaal vanaf hoe hygiënisch je met je toestel omgaat. Sommige mensen zijn wat huiverig voor het schoonmaken van schermen, maar als je ook je televisie kunt schoonmaken, dan kun je natuurlijk ook je smartphone of tablet van een schoonmaakbeurt voorzien. Je smartphone schoonmaken: dit is hoe je dat aanpakt.

Smartphone schoonmaken

Tijdens het coronavirus werd de hygiëne van de smartphone (of eigenlijk van alles dat we aanraken) een stuk belangrijker. Hoewel we inmiddels allang van alle maatregelen af zijn, is het zeker geen overbodige luxe om te zorgen dat je telefoon geen ultiem ecosysteem is voor ziekteverwekkers en viezigheid. Het is echter niet zo dat alle middelen even verstandig zijn om te gebruiken op een smartphone of tablet, al zijn deze apparaten wel een stuk beter tegen poetsen en vocht bestand dan de gemiddelde televisie. Wil je toch zeker weten dat je het goed aanpakt, neem dan de volgende stappen.

Toestel uit

Allereerst kun je het beste je toestel uit de lader halen en helemaal uitzetten wanneer je schoonmaakt. Het voelt misschien overdreven, maar zorgen dat er geen stroom op het toestel staat maakt het toch net even wat veiliger wanneer je er met een vochtige substantie bij in de buurt komt. Niet op stil, niet alleen het scherm uit: het hele toestel moet uit voor een veilige, grondige poetssessie. Haal ook de case van je smartphone af, al is het aan te raden om ook die van een lap te voorzien: die is immers waarschijnlijk net zo vies als je toestel.

Ook al kunnen de meeste smartphones en tablets prima tegen wat water, het is verstandig om de oplaadpoort en de 3,5mm-port (indien aanwezig) vochtvrij te houden. Hoewel dit bij sommige toestellen is voorzien van allerlei slimme materialen om te zorgen dat ze wel tegen water kunnen, is het zeker in het geval van tablets vaak een enorm kwetsbaar deel van het apparaat en kun je maar beter het zekere voor het onzekere nemen. Plus: ook al kunnen sommige telefoons een duik in een emmer water nog met gemak overleven, dat wil niet zeggen dat ze zich even prettig voelen bij water waar zeep bij zit.

 

Water en zeep

En zeep is wel nodig als je iets wil schoonmaken. Besef alleen goed dat de IP-rating van een telefoon, dus de mate waarin het apparaat stof- en waterdicht is, bepaald wordt aan de hand van tests met gewoon water. Geen zout zeewater, geen zwembadwater, geen zeepwater. Het is dan ook niet aan te raden om vol met ammoniak, Glassex of andere producten aan de slag te gaan, hoe voor de hand liggend het ook lijkt om het glas van je telefoon met een raamreiniger te reinigen.

Gebruik dus zeep die enigszins mild is en kies daarnaast voor een vochtige microvezeldoek om te poetsen. Poets niet te hard, maar je kunt op een smartphone bijvoorbeeld wel iets meer druk uitoefenen dan op een tablet. Wees echter voorzichtig. Je kunt beter een paar keer over een plek gaan, dan heel hard drukken op één plek. Begin bij het schoonmaken met je scherm en ga dan door naar de achterkant. Heb je het allemaal iets te nat gemaakt en wil je het drogen, dan kun je de microvezeldoek ofwel uitwringen en opnieuw gebruiken om te drogen, ofwel een droge microvezeldoek inzetten om je toestel vochtvrij te maken.

 

Reinigen met alcohol

Heb je wat randen in je toestel of wil je wat extra aandacht besteden aan je camera’s (die ook vaak groeven hebben), dan kun je ervoor kiezen om een wattenstaafje met water en zeep te gebruiken om schoon te maken. Pas wel op dat je niet te hard duwt, want met de stok ertussen zet je soms meer kracht dan de bedoeling is.

Hoewel we tijdens corona gewend waren om heel veel alcoholische handreinigers te gebruiken, is het niet aan te raden die ook op je smartphone toe te passen. Een heel klein beetje kan in de meeste gevallen wel, zeker als je gaat verdunnen met water, maar zeep is en blijft altijd de veiligste manier om virussen te elimineren. Het kan namelijk voorkomen dat de handgel zorgt dat er een laag van je scherm afgaat en dat moet je niet willen. Voor hard plastic is dit vaak wel prima, maar je scherm is de grootste vuilpruim en die zal toch echt ook moeten worden meegenomen. Het klinkt misschien allemaal veel te simpel, maar zeep en een microvezeldoek doen het helemaal. Hetzelfde geldt voor UV-lampen: ze bestaan wel met als doel bacteriën te doden, maar je krijgt daarmee echt de vette vingers niet van je toestel af.

Hoe vaak moet je je smartphone of tablet ongeveer schoonmaken? Aangezien we honderden (!) keren per dag op onze smartphone kijken, is het helemaal geen slecht idee om dat heel regelmatig te doen. Het is natuurlijk aan jou om te bedenken wat je zelf goed vindt voelen, maar eigenlijk zou het geen kwaad kunnen om je toestel eens per week grondig schoon te maken, en dagelijks wel even snel van een lap te voorzien. Veel plezier met poetsen!

Meer informatie

Wil je weten of het ook verstandig is om speciale cleaning-apps te gebruiken? Lees dan ons artikel over deze schoonmaakapps voor de softwarekant van je toestel.

Reacties (0)