Beamers en projectors: dit zijn de vijf aanraders van onze redactie

26 december 2020 5 Minuten 1 Reacties
epson-projector-1

Ben je op zoek naar een beamer of een projector? In dit artikel geven we je kooptips en zetten we de vijf modellen onder elkaar die door onze experts aangeraden worden.

Een projector is niet voor iedereen en voor elke kamer de ideale oplossing, met name door de plaatsing, randvoorwaarden en prijs. Maar een beamer kan je van een indrukwekkend groot plaatje voorzien, zowel op korte als op lange afstand. De afgelopen maanden hebben we verschillende modellen aan de tand gevoeld en in dit artikel zetten we vijf aanraders van onze redactie onder elkaar. Wel alvast een waarschuwing vooraf: deze modellen met topprestaties zijn niet goedkoop!

Een projector kopen

Het kopen van een projector of beamer is weer een hele andere tak van sport dan het kopen van een televisie. Daarom hebben we de afgelopen jaren diverse tips en achtergronden geschreven waarmee je goed voorbereid op pad kunt gaan en na aankoop een beamer of projector optimaal kunt plaatsen en aansluiten. In onderstaande punten sommen we kort op waar je op moet letten bij het kopen en plaatsen van een projector.

Wil je meer weten over het aansluiten van je projector op je av-apparatuur? Lees dan onze tv tips en advies-sectie door.

header banner zwart projector

Waar moet je op letten?

  1. Voordat je een beamer koopt is het verstandig jezelf in te lezen over de begrippen en termen van deze productgroep. Zorg dat je de technische basiskennis onder de knie hebt.
  2. Ga je voor een projector die je achterin de kamer ophangt of een die je voorin de kamer bij het scherm zet? In ons artikel over Ultra Short Throw-projectie vertellen we je alles over de mogelijkheden om een beamer kortbij het scherm te zetten.
  3. En hoe plaats en positioneer je een beamer nu precies? In ons artikel over het plaatsen van een projector duiken we dieper in de do’s en don’ts.
  4. Tot slot is het veel gevallen verstandig om een projectiescherm aan te schaffen, maar ook hier heb je weer keuzemogelijkheden genoeg. Waar je op moet letten en wat de mogelijkheden zijn lees je in ons achtergrondartikel over projectieschermen.

De aanraders van onze redactie

De afgelopen tijd hebben we een aantal projectoren getest, maar bij lange na niet alle projectoren die er te koop zijn. Op basis van onze eigen ervaringen, ontwikkelingen in de markt en ervaringen die we tijdens beurzen en demonstraties opgedaan hebben zetten we vijf aanraders van onze redactie onder elkaar. We focussen ons hierbij op de prestaties van de apparaten, dus schrikt niet van de prijzen! Bij projectoren geldt immers nog vaak: voor de beste kwaliteit moet je diep in de buidel tasten.

Epson EH-LS500W

Epson wil graag je tv vervangen door deze Ultra Short Throw-projector met laserlichtbron. De EH-LS500W beschikt over een hoge lichtopbrengst van 4.000 ANSI lumen, 4K-weergave, een contrast van 2.500.000:1 en HDR10- en HLG-ondersteuning. Daarnaast komt dit model ingebouwde speakers en drie HDMI-poorten. De adviesprijs van 2.799 euro maakt het één van de ‘goedkopere’ modellen uit dit overzicht. We hebben de EH-LS500W onlangs getest en de resultaten daarvan lees je hieronder.

8.5
Epson-EH-LS500-toestel

Beoordeling
Epson EH-LS500W

Pluspunten
  • Ultra Short Throw, makkelijk te plaatsen
  • Indrukwekkende helderheid
  • Goede kleurprestaties, ondanks beperkingen
  • Laserlichtbron met lange levensduur
Minpunten
  • (Voorlopig) geen ingebouwd smart tv-platform
  • Ondermaatse audioprestaties
  • Matig contrast
  • Luidruchtig in de hoogste stand

Beoordeling Epson EH-LS500W

De Epson EH-LS500W is de eerste UST-projector met LCD-technologie die bij ons passeert, en hij laat meteen een sterke indruk achter. Toch zijn er ook nog punten om aan te werken. Wil een projector naadloos de tv vervangen, dan moet hij over een ingebouwd smart tv-platform beschikken. Dat heeft de Epson niet, voorlopig althans. Hetzelfde model komt zeer binnenkort echter met een Android TV dongle op de markt, voor dezelfde prijs. De audioprestaties zijn eerder ondermaats, daar zoeken we iets meer punch en impact. En dit LCD-model biedt een eerder matig contrast.

Maar hij heeft ook heel sterke troeven in huis. Zijn indrukwekkende lichtopbrengst kan bijzonder sterke beelden op het scherm zetten, zelfs in heel groot formaat. De kleurweergave kan zeker nog iets beter, maar Epson heeft binnen zijn beperkingen een erg mooie balans gevonden. Dat levert mooie resultaten, zeker als je naar kleurrijke, heldere content kijkt: kinderprogramma’s, natuurdocumentaires, soaps, animatie, sportevenenementen… Zelfs als je wat verlichting aan laat kan de Epson echt uitpakken met sterk beeld, en in dat geval is ook het beperkte contrast geen zware showstopper. Zoals steeds, wie echt veel bij omgevingslicht wil kijken kiest voor het beste resultaat wel een een ALR-scherm (Ambient Light Rejection).

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Epson EH-LS500W

Optoma UHZ65UST

Een stapje hoger zien we de Optoma UHZ65UST terug. Ook dit model is een Ultra Short Throw-projector met 4K-weergave, een laserlichtbron, een helderheid van 3.500 ANSI lumen, HDR-ondersteuning en drie HDMI-poorten. Het unieke van dit model is echter de ingebouwde soundbar. Hiermee kun je direct een uitstekende audioweergave verzorgen. Met een adviesprijs van 3.499 euro is de Optoma UHZ65UST een relatief betaalbaar model uit ons overzicht. We hebben de UHZ65UST onlangs getest en de resultaten daarvan lees je hieronder.

9.0
Optoma_UHZ65UST-aansluitingen

Beoordeling
Optoma UHZ65UST

Pluspunten
  • Ultra Short Throw, makkelijk te plaatsen
  • Uitstekend geluid
  • Prima contrast
  • Goede, heldere beeldkwaliteit
  • Laserlichtbron met lange levensduur
Minpunten
  • Smart tv platform moet beter
  • Geen perfect Ultra HD detail
  • Kalibratie uit de doos mag beter

Beoordeling Optoma UHZ65UST

Voor de grootste schermformaten hebben projectoren zeker nog een toekomst, en deze UST laserprojector van Optoma illustreert dat uitstekend. Al kan hij hier en daar nog beter. Vooral de ‘smart tv’ omgeving heeft nood aan een flinke boost. De op Android TV gebaseerde Aptoide appstore liet ons alweer met gemengde gevoelens achter. Ja, je hebt YouTube, Amazon, Netflix en een mediaspeler allemaal bij de hand. Maar die laten stuk voor stuk ook steken vallen, bij de apps vooral omdat die niet de echte smart tv-apps aanbieden, maar mobiele versies. Zo moet je uiteindelijk toch uitwijken naar een externe speler. Waar we dat bij een kleine draagbare projector zoals Philips Screeneo S4 nog door de vingers konden zien, vinden we dat voor de Optoma toch echt een minpunt. Ook een betere kalibratie zou een bijkomende troef zijn, al zijn de beelden best te smaken.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Optoma UHZ65UST

Epson EH-TW9400

Epson heeft vorig jaar de PRO-UHD-projectoren op de markt gebracht, waaronder de EH-TW9400. Dit zijn normale projectoren die op afstand van het scherm geplaatst moeten worden. De EH-TW9400 is voorzien van een dynamische contrastverhouding tot 1.200.000:1, 4K-enhancementtechnologie, 3LCD-technologie en HDR-ondersteuning.

De EH-TW9400 en EH-TW9400W zijn geschikt voor alle 4K-invoerapparaten en kunnen dus ook de 4K-resolutie weergeven. Met de EH-TW9400W kun je ook draadloos kijken. Zo kun je 4K-content streamen naar de projector vanaf smartphones, spelcomputers, Blu-ray-spelers en meer door de HDMI-aansluiting te verbinden met de 4K WiHD-zender. De Epson EH-TW9400 is te koop voor een prijs die rond de 2.700 euro ligt.

JVC DLA-N5

Een flinke stap hoger komen we uit bij de JVC DLA-N5. Dit is een projector voor diegenen die geen genoegen nemen met pixel shifting en een native 4K-resolutie willen. De projector uitgerust met de nieuwste 0,69 inch 4K “D-ILA” -module die bekend staat om zijn hoogwaardige weergave van hoge resolutie beelden. Vooral de diepe zwartwaarden en het grote kleurbereik worden geroemd.

De DLA-N5 biedt een hoog contrast (dynamisch tot 400.000:1), een helderheid van 1.800 ANSI lumen en een lage input lag voor gamers. Met de glazen 65mm lens ben je ook verzekerd dat het beeld van hoek tot hoek uiterst scherp is. Daarnaast ondersteunt de DLA-N5 de nieuwste HDR-formaten waaronder HDR10 en HLG. Aangezien JVC één van de beste merken op het gebied van projectie is betaal je er ook voor. De DLA-N5 kan gekocht worden voor prijzen die rond de 6.000 euro liggen.

Sony VW-590ES

Heb je nog iets meer te besteden en wil je voor de absolute top gaan dan is de Sony VW-590ES een model dat zeker op je verlanglijstje mag prijken. Dit is, net als de JVC, een native 4K-projector die dus de volledige 4K-resolutie op je scherm toont. De beamer komt met een helderheid van 1.800 ANSI lumen, een 350.000:1 contrast en twee HDMI-ingangen.

De projector maakt gebruik van de BRAVIA TV-videoverwerkingstechnologie en optimaliseert deze voor projectie. De X1 processor combineert technologieën voor beeldanalyse, met functies zoals Dynamic HDR Enhancer en Super Resolution voor beelden van hoge kwaliteit. De geavanceerde SXRD-paneeltechnologie biedt rijke, inktzwarte tinten en duidelijke vloeiende beelden. Hoge warmte- en lichtbestendigheid zorgt ook voor een hoge en stabiele helderheid.

De Sony VW-590ES wordt vooral geprezen om zijn uitmuntende 4K-detail, de dynamische en heldere HDR-weergave, de zeer goede motion-verwerking en het hoge contrast. De projector heeft een prijs die rond de 8.000 euro ligt.

Meer informatie

Neem onze reviews van de nieuwste televisies en projector door om te zien welke modellen nog meer hoge ogen gegooid hebben in de afgelopen maanden.

Meer informatie over de aanschaf, de installatie en het gebruik van een projector vind je in onze tips en advies-sectie.

Reacties (1)