België Beeld Beoordeling 8.5

Review: Panasonic TX-55HZ980 (HZ980-serie) oled tv

14 oktober 2020 + 10 minuten 0 Reacties
Panasonic-TX555HZ980-lifestyle

In deze review testen we de Panasonic TX-55HZ980 (HZ980-serie), een 55-inch oled tv met dHCX Pro processore en volledige HDR-ondersteuning.

Panasonic heeft een extra model toegevoegd om OLED nog wat toegankelijker te maken. De TX-55HZ980 belooft de Panasonic beeldkwaliteit, maar hoe presteert hij echt. En wat zijn precies de verschillen met het model van vorig jaar en hogere modellen dit jaar?

Let op; deze review is van het Belgische model. In Nederland heet dit model de TX-55HZW984.

Panasonic TX-55HZ980 – specificaties

 • Wat: Ultra HD OLED-tv
 • Schermformaat: 55 inch (139 cm), vlak
 • Aansluitingen: 4x HDMI (4x v2.0, eARC, ALLM), 1x composiet video, 1x stereo cinch, 1x optisch
 • digitaal uit, 3x USB (1x 3.0), 1x hoofdtelefoon (of subwoofer), 3x antenne, Bluetooth
 • Extra’s: HDR10, HDR10+, Dolby Vision, HLG, WiFi (802.11ac) ingebouwd, My Home Screen 5.0, USB/DLNA-mediaspeler, dual DVB-T2/C/S2, dual CI+-slot, HCX Pro processor
 • Afmetingen: 1.228 x772 x 350 mm (incl. voet)
 • Gewicht: 26,0 kg (incl. voet)
 • Verbruik: 105 / 0,5 watt (Energielabel A)
 • Adviesprijs: 1.799 euro

Een compleet overzicht van alle Panasonic LCD-modellen met hun specificaties vind je in de Panasonic 2020 oled tv line-up. Alle andere line-ups voor 2020 vind je hier.

Panasonic TX-55HZ980 – Design

De HZ980 is net als de andere Panasonic OLED-modellen dit jaar volledig afgewerkt in zwart. Superslank OLED-scherm, nauwelijks zichtbaar kader, die eigenschappen vinden we op alle modellen terug.

In profiel lijkt hij iets breder dan verwacht, maar dat is slechts schijn. Het is de hoekige afwerking van de achtermodule die die indruk creëert. Andere modellen zijn nauwelijks dunner.

De klassieke rechthoekige voetplaat die we op zoveel Panasonic toestellen zien heeft plaats gemaakt voor een rond model. Het toestel staat op een draaivoet. Dat begint een zeldzaamheid te worden, maar we vinden het nog steeds een pluspunt.

Panasonic TX-55HZ980 – Aansluitingen

De TX-55HZ980 is het instapmodel als je voor een Panasonic OLED-tv kiest. Toch heeft hij niet minder (maar ook niet meer) HDMI-aansluitingen. Het toestel biedt vier HDMI 2.0-aansluitingen (een aan de zijkant, drie aan de achterkant). Ze leveren de volle 18Gbps HDMI2.0-bandbreedte voor de beste Ultra HD HDR-beelden. ALLM (Auto Low Latency Mode) en eARC voorzien zijn de enige HDMI 2.1-features.

Daarnaast vind je drie USB-aansluitingen, een composiet video-ingang met stereo cinch, en een optisch digitale uitgang. De hoofdtelefoonaansluiting kan je omschakelen om een subwoofer op de tv aan te sluiten. Bluetooth is voorzien voor een draadloze hoofdtelefoon. Alle aansluitingen wijzen naar opzij en naar onder zodat wandmontage geen probleem is.

Panasonic TX-55HZ980 – Gebruiksgemak en smart tv

Ook op de TX-55HZ980 is My Home Screen 5.0 de smart tv-omgeving. Zowel bij installatie als gebruik is deze omgeving vlot, eenvoudig en handig.

Op de 5.0 versie werd het Home-scherm vereenvoudigd. Je ziet nog steeds een aantal tegels onderaan het scherm, maar er zijn geen verschillende rijen tegels meer die je moet bereiken met de pijltjestoetsen, alles zit nu op één rij. In de plaats daarvan tonen sommige tegels (zoals Netflix of YouTube) nu een tweede balk erboven zodra je de tegel selecteert. Daarin verschijnen dan aanbevelingen. Die aanpak kennen we al van bij Samsung en LG, het is vermoedelijk geen toeval dat alle fabrikanten dezelfde richting uitgaan.

Door naar onder te klikken op een icoon kan je de volgorde aanpassen of een icoon verwijderen. Iconen toevoegen doe je door ze te ‘pinnen’ via de optie-toets wanneer de app of input geselecteerd is. Panasonic heeft wel de handige categorieën Apparaten Apps en Live TV bewaard, daar kan je alles terugvinden dat niet op het Home scherm gepind staat. Er is nu ook een icoon bijgevoegd om vanuit het Home scherm naar de instellingen te gaan, maar het lijkt ons veel eenvoudiger om daarvoor gewoon de toets op de afstandsbediening te gebruiken. My Home Screen werkt erg vlot, en intuïtief.

Het menu met instellingen is enorm lang, en dat blijft iets waarvan we denken dat een betere organisatie het overzichtelijker zou maken. Wie nu op zoek moet gaan naar een of andere instelling loopt wel eens verloren.

Afstandsbediening

De Panasonic remote is een stevige, vrij grote afstandsbediening met grote en duidelijk gelabelde toetsen die goed in de hand ligt. Er valt weinig op aan te merken, ze blinkt niet uit in vernieuwing maar levert wel een prima gebruiksgemak.

Twee handige tips zijn de ‘My App’ toets en de ‘Picture’ toets. My App staat links onderaan, je kunt die knop zelf toewijzen aan een app naar keuze in de app-store, bijvoorbeeld YouTube. De ‘Picture’ toets staat links bovenaan naast de on/off toets, en draagt het icoon van de ‘filmmaker mode’. Via deze toets kan je snel van beeldmode wisselen, ook als je iets anders wenst dan filmmaker mode. Via de menu’s (Menu, Beeld, Instellingen Knop ‘Picture’) configureer je welke beeldmodes in de lijst verschijnen.

Functies

De HZ980 beschikt over een dubbele tv-tuner voor digitale tv (DVB-T2/C/S2) en een dubbel CI+-slot. Je kunt dus tv kijken en tegelijk een ander kanaal opnemen.  YouTube en Netflix kan je naar de tv casten. Voorlopig is er geen Disney+ app op het Panasonic platform, maar die zou er wel komen (er is geen informatie over wanneer dat zou gebeuren).

De ingebouwde mediaspeler speelt geen DTS-soundtracks af. Verder is hij echter erg volledig zowel op videovlak (met ondertitels) als op audiovlak.

Panasonic TX-55HZ980 – Beeldverwerking

De HCX Pro beeldprocessor in deze tv vonden we ook al in de HZW2004, Panasonics topmodel. Op dat vlak hoef je dus niet te vrezen, de prestaties van deze processor zijn uitstekend. Hij levert zeer goede upscaling met een relatief zacht beeld als resultaat. Je kan daarom de ‘Scherpte’ wat optrekken indien gewenst, en ‘resolutie remasteren’ activeren. De HCX pro werkt ruis goed weg, zowel willekeurige als compressieruis (blokvorming). Panasonic opteert ook hier voor de zachtst mogelijke aanpak. Zeker om blokvorming tegen te gaan in content van lage kwaliteit moet je ‘MPEG Ruisonderdrukking’ toch in de ‘Midden’ stand zetten. Als bijkomend voordeel werkt de tv dan ook relatief goed banding-effecten weg, zelfs in moeilijke donkere scènes.

Nieuw dit jaar is ondersteuning voor Dolby Vision IQ en Filmmaker mode met Intelligent Sensing. De laatste twee features betekenen dat Panasonic rekening houdt met het omgevingslicht voor al je content, ook Dolby Vision of HDR10 bijvoorbeeld.  Meer info daarover vind je in ons artikel over de Panasonic nieuwigheden hier.

Waar de TX-55HZ980 dan verschilt van de HZW1004? Deze laatste gebruikt de nieuwe Smooth Motion Drive Pro die we ook op de HZW2004 vonden, terwijl de HZ980 het moet stellen met Smooth Motion Drive. Geen verbeterde Black Frame Insertion (wat is BFI) dus, sterker nog, de BFI optie is volledig verdwenen uit het menu. Op zich zijn we daar niet rouwig om, het geflikker in beeld was toch een afrader maar er is meer. Wanneer we vergelijken met de 2019 GZ950 blijkt de 2020 HZ980 flink wat bewegingsscherpte in te leveren. Bewegende voorwerpen hebben een duidelijk wazige rand die we op het model van vorig jaar, of op de HZW2004 niet opmerken. En wanneer we IFC activeren zien we in sommige HDR-beelden ook een zeer lichte flikkering. Panasonic heeft dus meer gedaan dan enkel de Smooth Motion Drive Pro verwijderen, vermits het model iets minder goed presteert dan dat van vorig jaar. Wat er exact aan de hand is kunnen we voorlopig niet zeggen, we hebben Panasonic om feedback gevraagd. Het is duidelijk iets om rekening mee te houden als je bijvoorbeeld veel naar actiefilms of snelle sporten kijkt.

De prestaties van Intelligent Frame Creation blijven wel onveranderd. Het creëert mooie vloeiende panbeelden, maar daarvoor moet je wel de hogere standen activeren (Midden of hoger).

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.

BeeldBeeldBeeld
Beeldmodus: True Cinema

Verlichtingssterkte: 30-70
Kontrast: 90
Helderheid: 0
Kleur: 50
Tint: 0
Scherpte: 30-50
Warmte Kleur: Warm2
Levendige Kleuren: Uit
Kleur Remasteren: Uit

Omgevings Sensor: Aan
Ruis Reductie: Min
MPEG remasteren: Min-Midden
Resolutie Remasteren: Midden
Dynamisch Bereik remasteren: Uit
Intelligent Frame Creation: Minimum of hoger
Contrastregeling: Uit/Auto
Gamma: 2,4 / 2,2Beeldinstellingen
Beeldverhouding: 16:9 Beeldscan: Uit

Panasonic TX-55HZ980 – Beeldkwaliteit

Het OLED-paneel van de HZ980 lijkt als twee druppels water op dat van de 2019 GZ950. We verwachten dan ook standaard OLED-resultaten. Ons testsample had in elk geval een zeer goede uniformiteit, uniformiteit, zowel in donkere als heldere beelden. Er was van verticale strepen nauwelijks sprake, maar onthoud wel dat dit kan variëren van model tot model.

Net als op de HZW2004 is de THX-certificatie weggevallen, maar is er nu ‘Filmmaker Mode’. Dat is in essentie dezelfde mode als ‘True Cinema’. De mode is erg donker ingesteld, dus trek de ‘verlichtingssterkte’ op naar ongeveer 65 à 70 voor een beter, meer universeel bruikbaar resultaat. Je kan de lichtsensor aanlaten, dankzij ‘Intelligent Sensing’ past de tv dan het beeld aan op basis van het omgevingslicht.

De TX-55HZ980 is zeer goed gekalibreerd, een ondertussen traditioneel sterk punt van Panasonic. De mooi neutrale grijsschaal is de beste start voor accurate kleuren. Alhoewel hij in zowat alle testen de HZW2004 nog voor moet laten gaan is het verschil in veel gevallen academisch. De gemiddelde fout ligt onder de waarneembare drempel. Wie een iets helderder beeld wil voor overdag kan de gammawaarde naar 2,2 schakelen in plaats van 2,4. Zo geef je de middentonen een zetje. Het scherm toont uitstekend alle zwartdetail. De beelden zijn een plezier voor het oog.

Panasonic TX-55HZ980 – HDR

Panasonic is samen met Philips een van de weinige fabrikanten die HDR10, HLG, HD10+ én Dolby Vision ondersteunen. Ook daarop hoef je niet in te leveren.

Waar we wel een duidelijk verschil zien met de HZW2004 is de piekhelderheid. De TX-55HZ980 moet het met een ‘standaard’ OLED-paneel doen, en dat merken we. De piekhelderheid topt af op ongeveer 690 nits op een 10% venster en 131 nits op een volledig wit scherm. Dat zijn nog steeds typische OLED-waardes, maar zitten wel duidelijk aan het lager eind van het bereik.

Het toestel heeft een zeer goed kleurbereik van 96% DCI-P3 en 69% Rec.2020, daar lever je dus niets in. De kleurkalibratie is uitstekend, ook hier ligt de HZ980 amper een neuslengte achter de HZW2004. Het is nog steeds voldoende voor een duidelijke toppositie tussen alle OLED-modellen.

De HZ980-serie toont netjes alle witdetail, en respecteert de metadata tot 4.000 nits. De tonemapping is uitstekend en volgt perfect de gewenste curve, zodat beelden hun originele sfeer bewaren.

Net zoals op de hogere modellen kan je naast Dolby Vision IQ, ook HDR10 en HDR10+ laten reageren op de lichtsensor. De impact is duidelijk (voorbeelden) en stoorde nooit. Een tweede optie om de HDR weergave bij te sturen is de ‘Dynamisch HDR Effect’ instelling activeren. Die voert een real-time analyse van het beeld uit en optimaliseert tonemapping. We zagen in de meeste gevallen echter nauwelijks verandering in beeld.

Panasonic TX-55HZ980 – Gaming, Reflecties en kijkhoeken

De kijkhoek op OLED-schermen is uitstekend en reflecties worden redelijk goed onder controle gehouden.

In de True Cinema beeldmode is de input-lag 145,4 ms, dat is erg veel. In game mode zakt die naar 29,6 ms, een goed resultaat, maar tegenover concurrenten toch duidelijk minder.

Panasonic TX-55HZ980 – Geluidskwaliteit

De HZ980-serie is uitgerust met een 2x 15W geluidssysteem, iets krachtiger dan de doorsnee tv die het met 2x 10W moet stellen. De geluidskwaliteit is prima, met bijzonder heldere dialogen en een mooie partij mid-laag. Voor een echte basweergave schiet het systeem echter nog wat te kort (liefhebbers kunnen een externe subwoofer aansluiten). Dat licht gemis wordt nog geaccentueerd als je de volumeknop te ver open draait. De Panasonic beperkt dan bepaalde frequenties om oversturing te voorkomen, maar je hoort dat wel duidelijk in de muziek.

De televisie ondersteunt Atmos en geeft een degelijke, maar beperkte ruimtelijkheid aan de klank. Kortom, een goed resultaat voor doorsnee tv-plezier, maar wel wat te beperkt voor muziek of denderende filmsoundtracks.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Lees hier alles over onze meetapparatuur.

Panasonic TX-55HZ980 – Conclusie

Deze Panasonic HZ980-serie heeft heel wat te bieden maar is ook niet zonder compromis. Wat ons vooral opviel is dat TX-55HZ980 een minder goede bewegingsscherpte voorlegt dan zijn voorganger, de 2019 GZW954. Snel bewegende beelden ogen daardoor duidelijk minder scherp. En zoals alle andere Panasonic modellen moet ook deze het stellen zonder HDMI 2.1-aansluitingen. De toevoeging van eARC vinden we wel een pluspunt.

Wat je wel nog steeds krijgt is de indrukwekkende beeldkwaliteit die we kennen van Panasonic. Het toestel is uitstekend gekalibreerd en levert zowel in SDR als HDR prachtige beelden met diep zwart en intense, natuurlijke kleuren. De HCX Pro beeldprocessor zet al je content erg mooi op het scherm, en met de toevoeging van Dolby Vision IQ en Intelligent Sensing houdt de tv nu slim rekening met het omgevingslicht. De draaivoet, een dubbele tv-tuner, dubbel CI+-slot en My Home Screen 5.0 zijn de basis van zijn goede uitrusting.

Rest ons enkel nog even te kijken naar de prijs. Die lijkt ons iets te hoog, zeker vergeleken met de belangrijkste concurrent, de LG CX, al is hij wanneer we naar andere instap OLED-modellen kijken wel correct geprijsd.

8.5
Panasonic-TX555HZ980-toestel

Beoordeling
Panasonic TX-55HZ980

Pluspunten
 • Prachtige kleurweergave in HDR én SDR
 • Uitstekend zwart- en witdetail
 • Dolby Vision én HDR10+
 • Top beeldverwerking
 • Draaivoet
Minpunten
 • Geen HDMI 2.1-aansluitingen
 • Bewegingsscherpte lager dan verwacht
 • Prijs

Beoordeling Panasonic TX-55HZ980

Deze Panasonic HZ980-serie heeft heel wat te bieden maar is ook niet zonder compromis. Wat ons vooral opviel is dat TX-55HZ980 een minder goede bewegingsscherpte voorlegt dan zijn voorganger, de 2019 GZW954. Snel bewegende beelden ogen daardoor duidelijk minder scherp. En zoals alle andere Panasonic modellen moet ook deze het stellen zonder HDMI 2.1-aansluitingen. De toevoeging van eARC vinden we wel een pluspunt.

Wat je wel nog steeds krijgt is de indrukwekkende beeldkwaliteit die we kennen van Panasonic. Het toestel is uitstekend gekalibreerd en levert zowel in SDR als HDR prachtige beelden met diep zwart en intense, natuurlijke kleuren. De HCX Pro beeldprocessor zet al je content erg mooi op het scherm, en met de toevoeging van Dolby Vision IQ en Intelligent Sensing houdt de tv nu slim rekening met het omgevingslicht. De draaivoet, een dubbele tv-tuner, dubbel CI+-slot en My Home Screen 5.0 zijn de basis van zijn goede uitrusting.

Rest ons enkel nog even te kijken naar de prijs. Die lijkt ons iets te hoog, zeker vergeleken met de belangrijkste concurrent, de LG CX, al is hij wanneer we naar andere instap OLED-modellen kijken wel correct geprijsd.

Prijsvergelijker Panasonic TX-55HZ980


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)