Review: Panasonic TX-55GZW954 (GZW954-serie) oled tv

07 augustus 2019 + 10 minuten 37 Reacties
Panasonic GZW954 1

De TX-55GZW954 (GZW954-serie) is het instapmodel voor wie een Panasonic oled tv in huis wil. Nu Panasonic ook Dolby Vision én HDR10+ ondersteunt, en met de blijvende intentie om Hollywood getrouwe beelden te leveren, lijkt deze oled tv een bijzonder goede keuze voor de filmfan. Dat testen we.

Let op; deze review is van het Nederlandse model. In België heet dit model de TX-GZ950.

Panasonic TX-55GZW954 – specificaties

 • Wat: Ultra HD oled-tv
 • Schermformaat: 55 inch (139 cm), vlak
 • Aansluitingen: 4x HDMI (4x v2.0, ALLM, ARC), 1x component/composiet video, 1x stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 3x USB (1x 3.0), 1x hoofdtelefoon/subwoofer, 3x antenne, Bluetooth
 • Extra’s: Dolby Vision, HDR10+, HDR10, HLG, WiFi (802.11ac) ingebouwd, My Home Screen 4.0, USB/DLNA-mediaspeler, In House streaming, dubbele DVB-T2/C/S2, dubbel CI+-slot, stemcontrole, HCX PRO processor
 • Afmetingen: 1.228 x 774 x 300 mm (incl. voet)
 • Gewicht: 28,5 kg (incl. voet)
 • Verbruik: 117 / 0,5 watt (Energielabel B)
 • Adviesprijs: 1.999 euro

Een compleet overzicht van alle modellen die Panasonic in 2019 op de markt bracht, vind je in de 2019 Panasonic  tv line-up. Hier vind je ook de complete specificaties per model.

Panasonic TX-55GZW954 – design

Panasonic heeft als designmotto ‘Less is Perfection’, dus kunstige franjes hoef je niet te zoeken op deze televisie. Het design van de FZW804 (het OLED instapmodel van vorig jaar) werd integraal overgenomen voor de GZW954-serie. Het toestel is afgewerkt in zwart, de metalen rand rond het scherm buigt zich om naar de rug waarin het naadloos overgaat.

Advertentie

Achterop kreeg de behuizing van de elektronica en aansluitingen een lichte textuur mee, die doet denken aan een cameragrip.

De centrale matzwarte voet van de GZW954 is behoorlijk zwaar, maar hij zorgt dan ook voor een stevige opstelling. Helaas, het is geen draaivoet, dat zou een bijzonder aangename verrassing geweest zijn.

Aansluitingen

Vier HDMI aansluitingen zijn beschikbaar; twee opzij en twee achteraan. Ze zijn alle vier geschikt voor Ultra HD HDR en leveren de volledige HDMI 2.0 bandbreedte, en ARC. De enige HDMI 2.1 feature beschikbaar is ALLM (Auto Low Latency Mode). Achteraan vind je nog twee USB-aansluitingen, een component video aansluiting, stereo cinch, en de optisch digitale uitgang.

Aan de zijkant van de GZW954-serie zitten ook de netwerkaansluiting, drie antenne aansluitingen, een extra USB aansluiting en de hoofdtelefoonaansluiting. Die laatste kan je ook gebruiken om een externe subwoofer aan te sluiten, die functie activeer je dan via het menu.

Een afneembaar paneel verbergt alle aansluitingen, maar vermits er maar twee HDMI-aansluitingen opzij staan zal dat voor heel wat gebruikers geen optie zijn. Alle aansluitingen achteraan wijzen bovendien naar de muur, opgelet dus bij wandmontage.

Panasonic TX-55GZW954 – gebruiksgemak

Installatie is een fluitje van een cent, je doorloopt de gebruikelijke keuzes voor land, taal, internetaansluiting en instelling van de zenders.

Afstandsbediening

De afstandsbediening van de GZW954 is zo goed als identiek aan die van GXW804/GX830. Enkel de afwerking an de bovenzijde verschilt, die is nu in geborsteld metaalkleur in plaats van zwart. De remote ligt goed in de hand.

Een handige tip is de de beeldmode toets bovenaan, rechts naast de on/off toets. Via Menu, Beeld, Instellingen Knop ‘Picture’ kan je instellen welke beeldmodes via deze toets gekozen kunnen worden. Dat is de snelste manier om een aangepast beeldmode te kiezen.

Netflix heeft al een eigen toets op de remote. Onderaan links vind je de ‘My App’ toets die je in de app store via de de ‘Option’ toets zelf kunt toewijzen aan een andere favoriete app zoals YouTube of Rakuten TV.

Panasonic TX-40GXW804 – features

Smart tv-platform

My Home Screen 4 is nog steeds dezelfde snelle, en responsieve smart tv omgeving die we kennen van vorig jaar. Het menu met instellingen is de enige plaats waar we graag wat vereenvoudiging zouden zien. Panasonic biedt heel wat instellingen en soms is het een echte zoektocht in de menu’s om iets te terug te vinden.

Advertentie

Smart functies

De smart tv-omgeving daarentegen is bijzonder handig en overzichtelijk. De Home toets toont een lijst met mogelijkheden onderaan het scherm, in een balk. Aanvankelijk vind je hier een icoon voor alle ingangen, de live tv zenders en de apps. Ook de iconen voor Netflix, YouTube, en Amazon Prime Video zijn van bij de installatie beschikbaar. De interface neemt weinig plaats op het scherm en je kunt ongestoord verder kijken.

My Home Screen 4 lijkt vooral een kleine kosmetische upgrade ten opzichte van vorig jaar. Je kunt nog steeds aparte zenders, ingangen, of apps vast ‘pinnen’ aan de startbalk. Met de pijltjestoetsen op en neer kan je andere balken tevoorschijn halen. Bijvoorbeeld voor Netlfix, YouTube of live tv zenders. Via de instellingen van het startmenu (onderaan de lijst), kan je bepalen welke items verschijnen, in welke volgorde en welk item eerst verschijnt als je op de Home toets drukt.

Panasonic biedt op de GZW954-serie een volledige set tuners (DVB-T2/C/S2). Het is bovendien een dubbele set tuners, en er zijn twee CI+-slots zodat je met behulp van een USB harde schijf opnames kunt maken en tegelijk een ander kanaal bekijken.

De ingebouwde mediaspeler weigert een van onze Ultra HD videobestanden en al onze Dolby Vision samples. Die laatste kan je wel afspelen via een compatible Ultra HD Blu-ray speler. Hij speelt geen DTS-soundtracks af. Afgezien daarvan is hij erg volledig, ook ondertitels (srt en sub formaat) zijn geen probleem. De audiospeler is daarentegen zeer universeel en speelt zelfs FLAC en ALAC, al leest hij enkel tag-informatie uit mp3-bestanden.

Panasonic TX-55GZW954 – Beeldkwaliteit

Het ‘OLED Professional Edition’ paneel dat aangepast is door Panasonic is voorbehouden voor de GZ2000 die later op het jaar verschijnt. Deze versie is uitgerust met een standaard 2019 OLED paneel.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv. Met de basisinstellingen zijn we tot onderstaande settings gekomen voor deze tv.

BeeldBeeldGeavanceerde Instellingen
Beeldmodus: THX Cinema

Verlichtingssterkte: 30-60*
Kontrast: 90
Helderheid: 0
Kleur: 50
Tint: 0
Scherpte: 30
Warmte Kleur: Warm2
Levendige Kleuren: Uit
Kleur remasteren: Uit

Omgevings Sensor: Uit (Aan)*
Ruis Reductie: Minimum*
MPEG remasteren: Minimum*
Resolutie Remasteren: Auto
Dynamisch Bereik remasteren: Uit
Intelligent Frame Creation: *
Optie / Zwart kader invoegen: Uit *
Contrastregeling: Uit
Gamma: BT.1886

Uitleg belangrijkste instellingen;

 • De THX-Cinema en THX-Bright room zijn de keuze bij uitstek voor wie absoluut geen beeldverbetering wenst.
 • Met de verlichtingssterkte op 30 haalt het scherm 100 nits max, dat is bedoeld voor kijken bij verduistering, kies 60 voor een betere ervaring bij omgevingslicht. Of activeer de lichtsensor en zet dan de verlichtingssterkte op 70.
 • Ruis Reductie en MPEG remasteren activeer je best als je start van een slechte bron (oude dvd’s of lage kwaliteit YouTube). We prefereerden voor beide toch om de ‘Minimum’ stand te houden.
 • Intelligent Frame Creation: Uit voor puristen, maar de Midden stand gaf heel wat extra detail, en vloeiende beelden zonder overduidelijke artefacten. We raden toch aan om zeker de minimum stand geactiveerd te laten.
 • Heb je een hekel aan motion interpolation, maar wil je iets meer bewegingsdetail, activeer dan optie/zwart kader invoegen. Het beeld heeft dan wel een lichte flikker.
 • Zoek in Beeld, Beeldinstellingen, 16:9 beeldscan en zet dit ‘uit’. Daarmee vermijd je dat het toestel toch een deel van de beeldrand verbergt.
 • Voor een iets meer bewerkt beeld, maar nog steeds erg natuurgetrouw, selecteer je de Cinema instelling. Zet wel ‘Warmte Kleur’ op Warm2, en hou rekening met bovenstaande aanbevelingen.

Algemene beeldeigenschappen en beeldverwerking

De Panasonic HCX Pro beeldprocessor bouwt verder op de uitstekende resultaten van vorig jaar. Hij zorgt voor goede deinterlacing bij de meest gebruikte video- en filmframerates, gekartelde randen zijn dan ook eerder uitzonderlijk. De ruisonderdrukking werkt willekeurige ruis goed weg. Ook compressieruis (blokvorming) kan hij goed wegwerken, al moet je daarvoor vaak naar de ‘medium’ stand. De laagste standen van beide instellingen lijken ons daarom geen probleem om geactiveerd te laten, tenzij je werkelijk geen bewerking wenst. Bij beeldmateriaal met echt slechte kwaliteit kies je in elk geval beter voor de ‘medium’ stand. In onze Game of Thrones testscène bijvoorbeeld liet de ‘medium’ stand degelijke resultaten zien. Banding wordt licht weggewerkt, maar er is nauwelijks sprake van hinderlijk flikkeren. In de ‘Maximum’ stand gaat, begrijpelijk, wat detail verloren.

De Panasonic GZW954-serie levert ook prima upscaling resultaten. Wie het beeld wat extra scherpte wil geven kan ‘resolutie remasteren’ activeren. Het effect is erg gering, tenzij je ‘Scherpte’ ook optrekt naar bijvoorbeeld 40-60. We raden dat over het algemeen af, maar het is een optie. OLED-schermen hebben een zeer goede bewegingsscherpte. Hou ‘Intelligent Frame Creation’ wel minstens op ‘minimum’. Je hebt dan het beste detail zonder veel nadelige gevolgen van motion interpolation. Wie echt vloeiende beelden wilt, moet minstens voor ‘Midden’ kiezen.  Je kunt ook extra detail tevoorschijn halen met behulp van ‘Optie / Zwart kader invoegen’, maar het beeld flikkert dan licht. We blijven het in veel gevallen een matige oplossing vinden, de flikkering blijft zichtbaar.

De nieuwe HCX Pro processor levert fantastische kleurweergave. Sterker nog, dit scherm kwam zo uit de doos met de prestaties van een studiomonitor. Daarvoor gebruik je de THX Cinema instelling. Een gemiddelde kleurfout van 0,72 en grijsschaalfout van 0,57 zijn zelfs voor een professional onzichtbaar. Elke tint wordt accuraat weergegeven, over het volledige kleurbereik.

Advertentie

Onze enige opmerking is dat de donkerste tinten iets te donker zijn waardoor er zwartdetail verloren lijkt te gaan, maar dat is niet zo. De THX Cinema instelling is ingesteld op 100 nits max, wat expliciet voor kijken bij totale verduistering bedoeld is. Zet de ‘verlichtingssterkte’ op 60 voor een wat meer universeel inzetbaar maximum van 200 nits. Bovendien vallen dan ook de donkerste tinten beter in lijn, zodat je wat extra zwartdetail ziet. Waarlijk een fantastische prestatie, en uiteraard intens genieten. THX Helder of Cinema zijn alternatieven bij veel omgevingslicht, net als Professional 1.

HDR

De Panasonic TX-55GZW954 (GZW954) ondersteunt HDR10, HLG, HDR10+ én Dolby Vision. Geen kopzorgen dus of je tv wel het juiste HDR-formaat ondersteunt.

Met een piekluminantie van 805 nits op een 10% venster zit deze Panasonic op dezelfde hoogte als zijn voorganger. Hij houdt dat maximum bovendien relatief lang vast. Een volledig wit scherm klokt af op 164 nits. Typische OLED-waardes dus, maar genoeg om in de top van het OLED peloton terecht te komen. Idem voor het kleurbereik, typische OLED-waardes, maar net iets beter dan de concurrenten: 70% Rec2020, 97% DCI-P3.

Ook in HDR toont Panasonic zijn meesterschap. Schakel naar THX Cinema voor het beste beeldresultaat. De tonemapping is uitmuntend, de helderheidscurve volgt perfect het gewenste verloop tot ongeveer 200 nits, waarna de curve zacht afrolt naar het maximum toe. Er wordt ook rekening gehouden met de metadata, zodat je steeds alle witdetail ziet, tot een maximum van 4.000 nits.

De kleurweergave is fantastisch, en scoort in al onze metingen topresultaten. Ook in HDR beschouwen we de Panasonic als een echte referentie. Wie de tv toestaat een klein beetje te sleutelen aan de beelden, kan nog iets beter witdetail en iets meer kleur krijgen in heldere scènes. Activeer daarvoor in ‘HDR Helderheid’ de instelling ‘Dynamisch HDR Effect’. De Panasonic analyseert dan zelf het volledige beeld en voert een tonemapping uit die aangepast is voor elk beeld.

In Dolby Vision kies je voor Dolby Vision Donker als referentie, ook hier met schitterende resultaten.

Reflecties en kijkhoeken

De kijkhoek is uitstekend, met dank aan het oled-scherm, en ook reflecties worden goed onder controle gehouden.

Gaming

In de gewone beeldmodes meten we een lag van 123 ms, wat te veel is voor degelijke gaming. In de game-mode zakt de lag naar 21,8 ms wat een uitstekend resultaat is. Je kunt de game mode ook activeren in eender welke beeldmode door in de instellingen naar Beeld/Opties te gaan. ALLM activeer je via het menu ‘Setup, HDMI 2.1 Settings, ALLM’.

Panasonic TX-55GZW954 – Audiokwaliteit

Met 50 Watt vermogen is de GZW954-serie goed uitgerust voor krachtige audio. Zijn sterke punten zijn snel duidelijk, hij presteert opvallend goed in de middentonen, waar hij krachtig en vol is, ondersteund door een goede basweergave. De hoge tonen zijn echter wat schel, zeker als je het volume open draait. En ook de basweergave gaat bij hoog volume wat de mist in. Metalfans zullen dat iets vaker horen, maar bij onze Rock en klassiek samples bleef het resultaat erg goed.

Voor muziek kies je best de ‘muziek’ preset, helaas is er geen ’film’ preset. Kies de ‘Gebruiker’ mode, activeer Dolby Atmos, Dolby Surround, en Bass Boost voor een leuke surround ervaring. De GZW954 speelt Atmos soundtracks (als ze in Dolby Digital Plus zitten) en het resultaat was beter dan we verwachtten. Er is een goed gevoel van ruimtelijkheid, en we kijken uit naar de GZW2004 die nog beter uitgerust is voor Atmos. Wie de basweergave een extra zetje wil geven kan een subwoofer aansluiten op de hoofdtelefoonuitgang. Die schakel je dan in het menu om naar deze functie.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Alle andere metingen voeren we uit met een Spectracal C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Spectracal Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex.

Panasonic TX-55GZW954 – Conclusie

Het is moeilijk om een echt minpunt te vinden op deze Panasonic GZW954-serie. Nu we er over nadenken hadden we toch graag ook eARC en VRR op de HDMI-aansluitingen. Maar zoals we al eerder vertelden, die features zijn enkel belangrijk voor gamers of voor zeer specifieke audio-opstellingen. Ja, de klank kan nog iets beter, maar bij normale volumes presteert hij prima.

Pluspunten, die heeft deze tv in overvloed. Panasonic zet met de TX-55GZW954 een duidelijke referentie neer. Dit is perfecte kleurweergave, dit is zo goed als perfect zwartdetail. Het toestel scoort uitstekend op beeldverwerking, ook in onze moeilijkste testscènes. De piekhelderheid van het OLED-scherm is een van de beste in het aanbod. Het toestel biedt alle HDR-formaten en is ook in HDR werkelijk zo goed als perfect gekalibreerd. Een fantastisch resultaat voor de filmfan, maar ook een prachtig scherm voor elke televisiekijker, en zelfs voor gamers dankzij de erg lage input-lag. De fijne Smart Home 4.0 smart tv interface, dubbele tv-tuner en dubbele CA-slot zijn prima extraatjes. Ook het prijskaartje krijgt onze goedkeuring, kortom een top tv!

10.0

Beoordeling

Pluspunten
 • Referentie kleurweergave in HDR én SDR
 • Top contrast en zwartdetail
 • Dolby Vision én HDR10+
 • Uitstekende beeldverwerking

Minpunten
 • Geen eARC of VRR


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (12)

Bas

Bas
08 augustus 2019 om 09:35

Hoe staat deze in verhouding tot de Fzw804? Enkel verschil met Dolby Vision of zijn er nog grote verschillen tussen deze modellen?

Inloggen
Peter

Peter
08 augustus 2019 om 20:22

Goede vraag Bas, ben ook zeer benieuwd naar het antwoord temeer daar het prijsverschil 500 euro is en de 804 na deze introductie waarschijnlijk goedkoper wordt.

Inloggen
Hugo

Hugo
09 augustus 2019 om 12:04

Zie mijn antwoord op Bas voor de verschillen.

Heb zelf de 55FZW804 voor 1600 euro gekocht vorig jaar september. Dus met wat shoppen/onderhandelen kan je het prijsverschil vast boven de 500 euro krijgen.

Als je de extra functionaliteiten (HDMI 2.1 / Dolby Atmos) nu of in de nabije toekomst wil kunnen gebruiken, zou ik voor de GZW954 gaan. Anders volstaat de FZW804 ook, het beeld is schitterend.

Inloggen
Hugo

Hugo
09 augustus 2019 om 11:15

De FZW804 kan ook geen Dolby Atmos verwerken en slechts 2 van de 4 HDMI-poorten zijn ‘high speed’. Is ook HDMI 2.0 ipv 2.1 (dus geen ALLM).
Verder heeft de GZW954 een 2019 spec OLED-scherm en een verbeterde processor. Dus de beeldverwerking zal nog iets verbeterd zijn t.o.v. FZW804 (al was de beeldverwerking al het beste van alle 2018 OLED’s).

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
10 augustus 2019 om 18:04

Zoals hieronder al gezegd, de belangrijkste verschillen zijn:
Dolby Vision, ALLM ondersteuning, vier HDMI poorten met volledige bandbreedte ipv twee, en verbeterde beeldverwerking. Daarbij is vooral de weergave van zwartdetail verbeterd, waar je meer kleur, en minder banding hebt. De FZ800 drukt wat zwartdetail weg, vermoedelijk een bewuste keuze om deze problemen te verbergen.

Inloggen
Hugo

Hugo
12 augustus 2019 om 12:59

Banding is vanaf de 2018-panelen flink verminderd. Volgens mij speelt dat probleem alleen nog bij enkele panelen van 65 inch of groter (alle merken). Verder is het alleen in testbeelden zichtbaar/hinderlijk.

De Panasonics drukken inderdaad bewust wat zwartdetail weg. Dit om de uiterst irritante macro-blocking/flashing/artifacts problemen te voorkomen waar de andere 3 grote merken wel last van kunnen hebben. Dit is een tekortkoming/producteigenschap van de LG OLED-panelen wat Panasonic softwarematig heeft opgevangen ten koste van wat zwartdetail.

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
12 augustus 2019 om 13:06

“Banding… Volgens mij speelt dat probleem alleen nog bij enkele panelen van 65 inch of groter (alle merken). Verder is het alleen in testbeelden zichtbaar/hinderlijk.”

Absoluut niet, tenminste als we het over hetzelfde hebben. ‘Banding’ betekent kleurbanden in zachte kleurovergangen. Dat probleem is bij alle merken nog zichtbaar, ongeacht schermformaat. Het heeft strikt genomen ook weinig met OLED te maken. Het is wel zo dat het bij OLED in donkere scènes wat lastige neveneffecten veroorzaakt. Sony’s ‘Super Bitmapping’ lijkt tot vandaag de beste oplossing om dit tegen te gaan.

Als je met banding bedoelde dat OLED panelen uniformtiteitsproblemen hebben (zichtbaar in donkergrijze testschermen, als verticale strepen in beeld), dan klopt het inderdaad dat dat probleem sinds 2018 grotendeels verdwenen is.

Inloggen
Hugo

Hugo
13 augustus 2019 om 15:24

Ik doelde inderdaad op de verticale banding.

Color banding is een probleem wat voornamelijk optreedt bij het afspelen van een lage/slechte kwaliteit bronmateriaal. Toestellen van Sony schijnen hier inderdaad het beste mee om te kunnen gaan maar ik ervaar het zelf nooit als hinderlijk op mijn FZW804.

Inloggen
bert

bert
13 september 2019 om 14:12

In engeland op de avforums-website is een 950/954 gebruikers-draadje waar veelvuldig melding gemaakt wordt op problemen met het geluid bij de panasonic.. ! Ze noemen het crackles.. het schijn nog veelvuldiger op te treden in het eigenaren draadje van de panasonic 2000/2004..

De vraag is… Is dit ook al bij nederlandse eigenaren van deze gzw jaargang ??

zie enkele opmerkingen op 1 van de nu laatste bladzijden van de al vele weken sinds introductie over de ervaringen van eigenaren.. Zie ook #2568 bv..

https://www.avforums.com/threads/panasonic-gz-oled-series-owners-thread.2236654/page-86

Inloggen
bert

bert
13 september 2019 om 23:27

Wat betreft het geluid van de panasonic 950(engeland)… wordt door iemand ook gesteld.. dat het wel onnozel zou zijn om nu een Panasonic 950 oled te kopen…

Actually I currently only use my Rega AMP/DAC combo via optical for sound so for my specific circumstances that sounds more promising. I just think right now it would be silly to go buy one knowing this issue is almost certainly there given current owners have been told to sit and wait for Panasonic to come up with a solution. That is why Panasonic making a statement of intent with the issue could help them a lot. My money is waiting……

Inloggen
Rembranderd

Rembranderd
03 november 2019 om 16:45

Ik heb de televisie in bezit. Goed beeld, geen last van banding, voor een tv best goed geluid vooral ivm de lg c9. Ik heb echter ook kritische opmerking. De bij de 55 “geleverde afstandbediening is van beroerde kwaliteit en derhalve een verkeerde bezuiniging. Deze moet precies worden gericht op het oog van de tv, anders pakt tie hem niet en de toetsjes gaan relatief zwaar. Behoorlijke domper voor een toestel in de 1.5k-2k prijsrange. De metalen versie van de Pana 65”-versie is veel beter (1 op 1 vergeleken in de winkel). Pakt beter op en de toetsen gaan lekker licht.

Inloggen
bert

bert
03 november 2019 om 18:22

Volgens mij hebben de 55 en 65 allebeide dezelfde afstandsbediening. Zal in de winkel wel 1 van de gz1500 hebben gelegen.. Die heeft wel de metalen. net als de 2004

Inloggen
REMBRANDERD

REMBRANDERD
05 november 2019 om 20:44

Hoi Bert, Was deze N2QAYA000152 voor televisies van vorig jaar. Bediende uitstekend en misschien maar upgraden.

Inloggen
REMBRANDERD

REMBRANDERD
07 november 2019 om 19:51

OK geupgrade. Man man dit bedient inderdaad veel beter, knoppen drukken beter in en bereik is breder. Bovendien is deze ook verlicht. De afstandbediening behoort volgens bij de F serie van vorig jaar. De G serie hebben ze dus gedowngrade wat dit betreft. Slecht! Ik kan dus iedereen aanbevelen om de oudere afstandbediening aan te schaffen, alle functies werken!

Inloggen
Miguel

Miguel
14 november 2019 om 21:29

Vraag mij iets af: er staat dat hij geen DTS kan afspelen. Maar kan hij dit doorgeven? Ik ben aan uitkijken voor nieuwe tv en denk aan deze gezien de prijs. Zou ook een soundbar kopen, denk dan aan de Sony st5000. Deze zou wonderen doen let DTS:X (virtual surroundgeluid), alleen als TV geen DTS kan doorgeven zou dit zonde zijn…

Inloggen
Maarten

Maarten
01 december 2019 om 13:14

Geachte,
Bedankt voor de helder omschreven test van deze Panasonic OLED tv. De nadruk in alle tests ligt erg op de weergave van filmbeeld afgespeeld met een UHD-speler of streamingmedia.
Waar ik erg benieuwd naar ben wat de beeldprestatie is bij gewoon tv kijken met een Ziggo kastje in full hd? De opnamen op tv zijn niet altijd even best, en hoe werkt dan de upscaling? Wanneer ik namelijk in een kleine winkel ben met een 10-tal schermen en Ziggo, is de beeldweergave niet echt wat ik verwacht. Heb nu nog een Panasonic plasmascherm waar we nog met tevredenheid naar kijken.
Vraag is dus hoe presteert deze Panasonic OLED tv bij normaal tv-kijken. Alvast bedankt voor uw antwoord.

Inloggen
bert

bert
01 december 2019 om 16:27

#Maarten,,. Je hebt dezelfde ervaring als mij denk ik.. Als ik in de winkel die tv’s bekijk als ze op gewoon kabel-tv staan.. Is het 1 grote Pixel-Mania show.. Veel ghosting om alle objecten heen. Verschrikkelijk.. Je moet op 3 of wel 4 meter gaan staan wil je een rustig beeld hebben. Terwijl ik dan thuis komende op mijn oude crt sony kijk.. Alles strak is.Er beweegt niks geen pixel. Een punt is een punt en er zwermt niks.. En nee crt heeft geen echte pixels..
Maar als het signaal in die winkels iets minder is.. wellicht door al die tv’s op 1 bron.. dan zwermen de pixels..
Het kan wel beter in de winkel.. het verschilt.. En zo gauw ze echt 4k demo’s tonen uit de players/apps dan is het wel goed.
Daarom zie je ook de q90r altijd alleen met demo’s vaak.. (verplicht?!)/. Maar ja daar heb je niks aan. Maar met zwakke signalen die tv’s tonen is ook niks.
Daarbij zijn de winkels ook slecht voor serieuze kiezers/vergelijkers.. De verschillende tv’s staan ver uit elkaar en tonen verschillende beelden vaak.. Heb je niks aan. JE hebt de afstandsbediening er niet bij.. Staat de 1 op dynamisch de ander op standard, etc.. Zie ikeen lgc9 oled die gewoon faal van kleur is in de gezichten.. Je kunt niet checken of warmte op koel staat….

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
04 december 2019 om 12:37

Ik doe nog heel wat testen met Full HD materiaal (en tv-decoder beelden). De resultaten zijn prima, vooropgesteld dat je de juiste instellingen gebruikt, die we altijd meegeven in de test. Natuurlijk speelt de kwaliteit van het bronmateriaal ook een belangrijke rol, en die kan bij digitale tv wel wat variëren.
Ik zou met een gerust hart overstappen van plasma. Waar je wel rekening mee moet houden is dat het beeld er ongetwijfeld ‘anders’ uit zal zien op een OLED. Elke beeldtechnologie heeft immers zijn eigen karakteristieken. Wie jarenlang één bepaalde technologie heeft gekeken zal dat beeld als ideaal beschouwen, en is bij het overschakelen naar een nieuwe tv soms teleurgesteld. Dat heeft bijna altijd meer te maken met gewenning (het nieuwe beeld is ‘anders’ en dus niet ‘correct’), dan met echte kwaliteitsverschillen (al kunnen die er uiteraard wel zijn).

Inloggen
Maarten

Maarten
22 december 2019 om 13:30

Eric, een paar dagen geleden de Panasonic TX55GZT1506 gekocht. Volgens mij hetzelfde beeldscherm als de 954, echter met een vaste ‘soundbar’ aan de onderzijde van het toestel. Na installeren het de beeldinstellingen op eigen ‘smaak’ gezet. Kijken tv via een Ziggo-box en kan niet anders melden dat het resultaat verbluffend is. Wat een kleuren en een scherpte. Het beeld heeft ook diepte. Heb 11 jaar met veel kijkplezier naar onze Panasonic plasma-tv, maar deze OLED-tv slaat werkelijk alles. Zelfs mijn eigen opnamen, opgenomen met een Panasonic FullHD-camcorder, spetteren van het scherm. Wat een genot om naar te kijken.
Heb lang getwijfeld tussen QLED of OLED, maar uiteindelijk toch voor OLED gekozen. Is wel wat duurder maar dat betaald zich in kijkgenot terug.
Bedankt voor jullie heldere en hopelijk ook onafhankelijke testen. Deze bieden een schat aan informatie.
Groeten, Maarten

Inloggen
bert

bert
22 december 2019 om 13:57

#Maarten, Toch een panasonic.. vanwege merktrouwheid na je panasonic-plasma ?
Ik dacht ook dit jaar een panasonic te kiezen.. maar als ik op dit moment de keuze zou moeten maken.. Dan zou het vandaag een lg c9 zijn.. Mar kwa beeld zijn de oleds gewoon 99 % gelijk of meer, dus alle kezues zijn 100 % prima.
Ik zou nu voor de lg gaan omdat ik de panasonic nergens voor 1.300 zou kunnen krijgen denk ik zoals de lg wel.
En de lg heeft ook prima betere smart. Ook zeker zo goed geluid en atmos en dts.
Maar toch houdt het vraagstuk met image-retentie me van oled af..

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
22 december 2019 om 14:35

Bedankt, het is altijd fijn te horen dat we iemand geholpen hebben.

Inloggen
Hans

Hans
22 december 2019 om 16:23

Maarten,
Welke instellingen heb je
Ik en mijn vrouw vinden de Normaal
Stand bij TV ontvangst het mooiste.
Mvg

Inloggen
Marten

Marten
23 december 2019 om 09:06

Hans,
Beeldinstelling op Normaal. Ben nog niet zo lang bezig geweest met de instellingen. Alleen de verlichtingssterkte teruggeregeld naar 65 en kontrast naar 60, helderheid naar +5. De rest als uit de doos. Voorlopig bevalt dit prima.
Ik ga de aanbevelingen van deze site bij de test van de 954 nog wel eens uitproberen.
Groeten en veel kijkplezier.

Inloggen
Rik

Rik
06 december 2019 om 03:24

Verleden week… Deze tv gekocht op aanraden hier. Inderdaad kwalitatieve tv… Doch ik ga terug naar de winkel ermee. De setting ‘verlichtingssterkte’ verlaagt zichzelf binnen enkele minuten,en dit bij elke preset met een hoge lichtsetting!(licht sensor staat nochtans uit).

Inloggen
Frits

Frits
12 december 2019 om 21:02

Hebben jullie ook een aanbevolen instelling voor Dolby Vision content? In dolby vision zijn er andere beeldinstellingen beschikbaar.

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
16 december 2019 om 10:25

Dolby Vision Donker of Dolby Vision Helder als beeldmode. Andere instellingen hoef je niet aan te passen (tenzij eventueel ruisonderdrukking en Intelligent Frame Creation zoals in de aanbevelingen in het artikel).

Inloggen
Miguel

Miguel
14 december 2019 om 20:24

Op Black Friday de GZ950 besteld en nu reeds een week ervaring mee. Moet zeggen dat ik nog steeds versteld sta van de beeldkwaliteit. Mijn vorige tv was een 37 inch HD Ready, dus verschil is echt wel enorm. Ik ben al enkele maanden aan het kijken naar Game of Thrones. Nu op deze Oled is dat een heel andere ervaring. Het betreft al een zeer duistere serie, maar op Oled door het echte zwart ziet deze reeks er subliem uit. Heb er ook de soundbar 700 met bass module bij gekocht en dat maakt het geheel compleet. Ben nu Netflix aan het testen, wat ook een nieuwe ervaring is voor mij. Dolby vision films zien er super uit. Ga mij straks nog een UHD speler aanschaffen. Dacht aan de Sony UBP x-700. Kost maar een goede 170 euro en ondersteunt zowel Dolby Vision als HDR10+, wat je nergens tegenkomt voor deze prijs.
Tip: kalibreer de tv zoals beschreven in de review op homecinemamagazine. Dan heb je volgens mij perfect beeld.
Black frame insertion op minimum zetten en dan valt soap-operaeffect goed mee. Op maximum is het echt niet om aan te zien. Precies of je kijkt naar ‘Mooi en medogenloos’. Helemaal uit is mij iets te gewoon en doet de tv geen eer aan. Minimum is perfecte compromis.
En wat betref apps: wat je nodig hebt, zit er op. Netfix en Youtube zijn voor mij voldoende. Je kan ook een app op je gsm zetten: de panasonic tv remote 2. Hiermee kun je de video’s en foto’s vanop uw gsm casten naar uw tv. Ik mis één belangrijke app: facebook watch. Hiermee zou je facebookfilmpjes op uw tv kunnen bekijken. Andere app op uw tv is een browser, maar dit is wat omslachtig en surfen op het net doe ik nog liever met mijn tablet. Het blijft een TV hé. Buiten deze ook nog heel wat andere apps, maar die gebruik ik niet.
Ik ben ook een Sci-Fi liefhebber en daar is een Oled ook perfect voor. Heb al Star Wars bekeken, maar was een SD opname van TV. En dit zag er al goed uit door de opscaling naar 4k. Ga deze avond een Sci-Fi bekijken op Netflix met Dolby Vision. Dus ben benieuwd. Chips staan al klaar…
Als er vragen zijn, shoot, ik zal ze met plezier beantwoorden.
Een meer dan tevreden Panna kijker.
O ja en laat je niet vangen door de vele verkoopspraatjes van andere merken. Ik heb op Black Friday vier winkels aangedaan en overal uitleg gevraagd en er echt vanalles gehoord. Veel hangt af van de voorkeur van de verkopers over wat je te horen krijgt… Het is gewoonweg een supercoole TV punt uit. Heb geen enkel negatief punt te melden… 8)

Inloggen
bert

bert
14 december 2019 om 23:06

#Miguel,. Welke tv zat het dichts tegn je uiteindelijke keuze aan, na vier winkels.. En dan, het belangrijkste.. waren dat winkels waar je hetzelfde kabel tv materiaal gelijktijdig op verschillende tv’s kon zien ?
Was er nog wat met de prijs te doen want alle tv’s waren op internet met korting maar de panasonics niet..
En ze zijn ook in de meeste winkels niet te zien..

Inloggen
Miguel

Miguel
15 december 2019 om 12:53

Ik heb Mediamarkt, Krefel, Vandenborre en Selection bezocht. In die laatste verkochten ze alleen maar Samsung Qled en de verkoper was 100% anti oled vanwege het inbrandingsgevaar. Hij had er zelfs een ingebrand model in de toonzaal staan. Was wel een curved scherm, dus een oled van de eerste generatie. Maar ik had mijn keuze tussen oled en qled al gemaakt. Was wel interessant om verkoopspraatje van een qled te horen. Wat betreft keuze merk is het zo dat ik er twee jaar over heb gedaan om te kopen. Ik heb zowat alles gelezen en gevolgd op het internet dat er bestaat. Vooral hier haal je veel info.
In de andere winkels staan de tv’s meestal naast elkaar. Vandenborre en Krefel toonden zelfde content. In Mediamarkt staan ze altijd op eigen demostand. Wat ik heb geleerd is dat de tv’s nooit met zelfde kalibratie staan. Je kan dus nooit echt vergelijken. Mijn tv out of the box was ook niet perfect. Met de instellingen die hier in artikel staan is het een echt verschil.
In de winkels zien ze er allemaal even goed uit. Je moet gewoon keuze maken.
Ik heb mijn keuze wat laten afhangen van de vele reviews en forums. Geluid speelde geen rol. En beeld: van Panasonic zeggen ze dat dit het meest waarheidsgetrouw zou zijn. Vandaar. LG zou meer punch hebben (maar als ik mijn panna op bijv sportstand zet, spatten de kleuren ook van scherm, maar vind ik niet zo mooi. Een film moet niet in ‘fluo’ zijn voor mij. LG biedt ook geen HDR10+. Sony zou beter motionhandling hebben, maar daar heb ik op de mijne ook geen klagen van en Sony is zeer duur. Idem voor Philips: daar vond ik model met twee pootjes niet zo mooi… Doorslag was feit dat Panna zowel Dolby Vision als HDR10+ aankan. Enigste minpunt is geen ondersteuning voor DTS, maar dat was voor mij geen punt. Op Black Friday stond de 55 inch overal aan 1100 euro en voor een model 2019 was dit de goedkoopste. En volgens vele reviews toch wel één van de beste beelden voor films. Dus waarom twijfelen? Waarom meer uitgeven voor een tv als je bij deze al bij beste zit… Prijs kwaliteit voor mij gewoonweg 10/10.

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
16 december 2019 om 10:06

Veel plezier met je nieuwe aanwinst.
Een correctie: de Sony UBP-X700 ondersteunt geen HDR10+.

Inloggen
Hansw

Hansw
15 december 2019 om 14:49

Beste Miguel,

Je schrijft hierboven dat de Pan55GZW954 op Black Friday vooe 1100 euro te koop was.
Ik heb hem op die dag nergens voor 1100 euro kunnen kopen.
Welke zaak was dat .

Mvg

Inloggen
Miguel

Miguel
15 december 2019 om 16:21

In Belgie: Mediamarkt, Vandenborre en Krefel.
Prijs ondertussen weer gestegen

Inloggen
Ron Booden

Ron Booden
25 december 2019 om 09:33

Beste Eric,
Bedankt voor de uitgebreide review. Het heeft mij mede door jouw bevindingen doen besluiten om voor deze tv te gaan. Ik heb hem nu 2 weken en ben zeer tevreden met de kwaliteit van het beeld en de gebruiksvriendelijkheid. Ik heb nog wel een vraag: weet jij of het mogelijk is om meldingen die op het scherm verschijnen uit te schakelen? Als ik bijvoorbeeld met timer een opname gepland heb en ondertussen naar iets anders kijk, een ander net, Netflix of zelfs een blu-ray, dan verschijnt er een paar minuten voor de opname begint een hinderlijk grote melding op het scherm dat deze opname op punt staat te beginnen. En daarna een iets kleinere, maar toch nog zo’n 10×20 cm grote melding dat de opname begonnen is. Zit je net naar een spannend voetbalmoment te kijken, zie je dit dus in beeld.
Ik heb gezocht en gezocht, maar dus niet gevonden hoe dit uit te schakelen is. Enig idee?
Ik hoor graag van je.

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
27 december 2019 om 14:00

Geen idee, sorry. Ik vind het ook niet direct in de handleiding. Je kan de eHulp eens nakijken.

Inloggen
Joep

Joep
31 januari 2020 om 18:45

Sinds kort de Panasonic 55GZW954 in bezit echter bij aansluiting op receiver Pioneer VSX 827 met 5.1 speaker setup geeft dit bij combinatie met Netflix surround een bromtoon.
Setup:
glasvezel via Caiway > utp > Amino > hdmi V2 > Pioneer ingang DVR/BDR
Pioneer VSX 827 hdmi out > hdmi V2 > Panasonic hdmi2 arc
Bluray > hdmi V2 > Pioneer ingang BD
Geluidsinstelling Panasonic bij inschakelen Netflix (via wifi)
* luidspreker kiezen > Home Cinema
* Dolby Atmos > uit
* SPDIF kiezen > staat op PCM (noot: er is geen optische kabel aangesloten want hdmi arc) > zet ik deze op Auto of Dolby Audio om surround krijg ik de bromtoon.
Help! waarvoor alvast dank!

Inloggen
Hansw

Hansw
01 februari 2020 om 17:21

Beste , ik had problemen met de geluidsweergave op mijn soundbar.
Ik kreeg het advies om Modus 1 in te stellen voor een betere compatibiliteit. Stel in op Modus 1 als beeld of geluid op de HDMI-ingang niet goed wordt afgespeeld.

Mvg Hans

Inloggen
Joep

Joep
01 februari 2020 om 18:32

Dank voor je reactie Hans echter Modus 1 geeft ook het probleem. Ik hoop dat iemand anders nog een idee heeft.

Inloggen