Let op; deze review is van het Belgische model. In Nederland heet dit model de TX-55HZW2004.
Panasonic TX-55HZ2000 – specificaties
- Wat: Ultra HD OLED-tv
- Schermformaat: 55 inch (139 cm), vlak
- Aansluitingen: 4x HDMI (4x v2.0, eARC, ALLM), 1x component video, 1x composiet video, 1x stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 3x USB (1x 3.0), 1x hoofdtelefoon (of subwoofer), 3x antenne, Bluetooth
- Extra’s: HDR10, HDR10+, Dolby Vision, HLG, WiFi (802.11ac) ingebouwd, My Home Screen 5.0, USB/DLNA-mediaspeler, dual DVB-T2/C/S2, dual CI+-slot, HCX Pro processor
- Afmetingen: 1.225 x783 x 310 mm (incl. voet)
- Gewicht: 33,0 kg (incl. voet)
- Verbruik: 114 / 0,5 watt (Energielabel A)
- Adviesprijs: 2.999 euro
Een compleet overzicht van alle Panasonic oled-modellen met hun specificaties vind je in de Panasonic 2020 oled tv line-up. Alle andere line-ups voor 2020 vind je hier.
Panasonic TX-55HZ2000 – Design
Panasonic hanteert een designfilosofie die soberheid voorop stelt. Deze OLED-tv springt, ondanks zijn status als topmodel, dan ook niet echt in het oog. Het typische fijne kader van een OLED-scherm is afgewerkt in zwart, net als de rest van het toestel.
De luidsprekerbalk onderaan en de luidsprekers aan de bovenzijde van het toestel hebben een metalen, geperforeerde grille.
De voetplaat is een enorm zwaar stuk (6,5 kg) en zorgt voor een stevige en veilige plaatsing. Aan de achterzijde kan je de kabels laten weglopen via de voet, en afdekken met een verwijderbare plaat. Het is wat beperkt als kabelbeheer, maar het werkt.
Panasonic TX-55HZ2000 – Aansluitingen
Panasonic kiest net als een aantal andere fabrikanten nog steeds voor HDMI 2.0-aansluitingen. Het toestel biedt er vier (twee aan de zijkant, twee aan de achterkant). Ze leveren de volle HDMI2.0-bandbreedte voor de beste Ultra HD HDR-beelden. Als enige HDMI 2.1-features zijn ALLM (Auto Low Latency Mode) en eARC voorzien.
Het toestel beschikt ook over drie USB-aansluitingen, een component video-ingang met stereo cinch, en een optisch digitale uitgang. De hoofdtelefoonaansluiting kan je eventueel gebruiken om een subwoofer op de tv aan te sluiten. Er is Bluetooth voor een draadloze hoofdtelefoon en er is natuurlijk bedraad en draadloos netwerk.
Een deel van de aansluitingen wijzen naar achter wijzen en kunnen wandmontage bemoeilijken.
Panasonic TX-55HZ2000 – Gebruiksgemak en smart tv
Net als de HXW944 die we eerder testten is de HZ2000 uitgerust met My Home Screen 5.0? De installatie is erg eenvoudig en wijst zichzelf uit.
Het startscherm van versie 5.0 werd vereenvoudigd. Je ziet nog steeds een aantal tegels onderaan het scherm, maar er zijn geen verschillende rijen tegels meer die je moet bereiken met de pijltjestoetsen, alles zit nu op één rij. In de plaats daarvan tonen sommige tegels (zoals Netflix of YouTube) nu een tweede balk erboven zodra je de tegel selecteert. Daarin verschijnen dan aanbevelingen. Die aanpak kennen we al van bij Samsung en LG, het is vermoedelijk geen toeval dat alle fabrikanten dezelfde richting uitgaan.
Door naar onder te klikken op een icoon kan je de volgorde aanpassen of een icoon verwijderen. Iconen toevoegen doe je door ze te ‘pinnen’ via de optie-toets wanneer de app of input geselecteerd is. Panasonic heeft wel de handige categorieën Apparaten Apps en Live TV bewaard, daar kan je alles terugvinden dat niet op het Home scherm gepind staat. Er is nu ook een icoon bijgevoegd om vanuit het Home scherm naar de instellingen te gaan, maar het lijkt ons veel eenvoudiger om daarvoor gewoon de toets op de afstandsbediening te gebruiken. My Home Screen werkt erg vlot, en intuïtief.
Het menu met instellingen is enorm lang, en dat blijft iets waarvan we denken dat een betere organisatie het overzichtelijker zou maken. Wie nu op zoek moet gaan naar een of andere instelling loopt wel eens verloren.
Afstandsbediening
De TX-55HZ2000 wordt geleverd met de luxe remote die volledig in metaal uitgevoerd is. Hij is ongewijzigd ten opzichte van vorig jaar. De metalen toetsen laten zich gemakkelijk indrukken. Rechts bovenaan is er een toets om de remote te verlichten. Helaas zijn niet alle toetsen verlicht, onder andere het afspeelblok en de Netflix-toets blijven donker.
Twee handige tips zijn de ‘My App’ toets en de ‘Picture’ toets. My App staat links onderaan, je kunt die knop zelf toewijzen aan een app naar keuze in de app-store, bijvoorbeeld YouTube. De ‘Picture’ toets staat links bovenaan naast de on/off toets. Via deze toets kan je snel van beeldmode wisselen. Bovendien kan je via de menu’s (Menu, Beeld, Instellingen Knop ‘Picture’) configureren welke beeldmodes in de lijst verschijnen.
Functies
De HZ2000 beschikt over een dubbele tv-tuner voor digitale tv (DVB-T2/C/S2) en een dubbel CI+-slot. Je kunt dus tv kijken en tegelijk een ander kanaal opnemen. YouTube en Netflix kan je naar de tv casten.
De ingebouwde mediaspeler weigert al onze Dolby Vision samples en speelt geen DTS-soundtracks af. Verder is hij echter erg volledig zowel op videovlak (met ondertitels) als op audiovlak. De audiospeler leest helaas wel enkel tag-informatie uit mp3-bestanden.
Panasonic TX-55HZ2000 – Beeldverwerking
De HCX Pro beeldprocessor zorgt voor alle beeldverwerking op dit model. Deze processor kennen we al van vorig jaar waar hij zeer knappe prestaties neerzette. Geen verrassing dus dat we die prestaties onmiddellijk herkenning in dit nieuwe model. De upscaling is uitstekend en het beeld is erg zacht. Wie iets meer scherpte zoekt, kan de ‘Scherpte’ instelling veilig optrekken naar 40-60 en activeert ‘resolutie remasteren’.
De ruisonderdrukking werkt goed willekeurige ruis weg. Ook compressieruis (zichtbaar als lichte blokvorming) kan degelijk aangepakt worden, maar in de ‘minimum’ stand vinden we het effect net wat zwak. Je kan daar voor ‘Midden’ opteren bij kwalitatief lage bronnen. Nog steeds een zeer sterk punt zijn de prestaties bij zeer donkere, lage kwaliteit beelden zoals onze Game of Thrones testscène. De TX-55HZ2000 houdt de banding-effecten zeer goed onder controle, en het geflikker van de toortsen leidt niet tot lastig flikkeren van de donkerste delen van het beeld. Op dat vlak heeft de Panasonic nog steeds zijn gelijke niet.
De nieuwe features in deze processor zijn de toevoeging van een verbeterde Black Frame Insertion (BFI) techniek (Smooth Motion Drive Pro), Dolby Vision IQ en Filmmaker mode met Intelligent Sensing. De laatste twee features betekenen dat Panasonic rekening houdt met het omgevingslicht voor al je content, ook Dolby Vision of HDR10 bijvoorbeeld. Meer info daarover vind je in ons artikel over de Panasonic nieuwigheden.
De vernieuwde BFI (wat is BFI) zorgt voor uitstekende bewegingsscherpte. De optie ‘Zwart kader invoegen’ is instelbaar in vier stappen. Zelfs in de minimum stand zie je al betere bewegingsscherpte, met slechts een beperkte verlaging van de helderheid en zonder zichtbaar flikkeren. De hogere standen kosten wat meer helderheid, maar blijven nog steeds bijna perfect vrij van zichtbare flikker. Het beste compromis lijkt ons de Minimum stand, alhoewel we dat in HDR toch nog afraden vanwege de vermindering in helderheid.
Intelligent Frame Creation zorgt voor zeer mooie, vloeiende beelden en pikt zeer snel en correct in op snelle panbeelden. Ook hier raden we de Minimum stand aan, tenzij je echt graag de vloeiendste beelden hebt, in dat geval kan je tot Maximum gaan, al is hier en daar een klein beeldartefact niet uitgesloten.
Belangrijkste instellingen
In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.
Beeld | Beeld | Beeld |
Beeldmodus: True Cinema
Verlichtingssterkte: 30-70 |
Omgevings Sensor: Aan Ruis Reductie: Min MPEG remasteren: Min Resolutie Remasteren: Midden Dynamisch Bereik remasteren: Uit Intelligent Frame Creation: Minimum Scherpe bewegingen: Uit Zwart kader invoegen: Minimum |
Contrastregeling: Uit/Auto Gamma: 2,4 / 2,2Beeldinstellingen Beeldverhouding: 16:9 Beeldscan: Uit |
Panasonic TX-55HZ2000 – Beeldkwaliteit
Net zoals de 2019 GZ2000 is de HZ2000 uitgerust met ‘OLED Professional Edition’ paneel. Dit zijn standaard OLED-panelen waarvan Panasonic de koeling heeft verbeterd. Het paneel kan zo een hoger piekhelderheid bereiken. De resultaten merk je hoofdzakelijk in HDR-weergave. Het OLED-scherm heeft een uitzonderlijk goede uniformiteit, zowel in donkere als heldere beelden.
De HZ2000 maakt geen gebruik meer van THX-certificering, maar de prestaties zijn er daarom zeker niet minder om. Het toestel blijft de absolute koploper als je de meest accurate kleurweergave wenst. Je kiest daarvoor best de ‘True Cinema’ instelling. Die is weliswaar relatief donker, dus trek voor meer algemeen gebruik de ‘Verlichtingssterkte’ op naar 70 en activeer de omgevingssensor. Dankzij ‘Intelligent Sensing’ past de tv dan het beeld aan op basis van het omgevingslicht.
De grijsschaal is perfect neutraal, maar de relatief hoge gammawaarde kan een tikje zwartdetail verbergen, ook al is het er wel degelijk. Ook hier kan je voor iets meer algemeen gebruik de gamma-waarde naar 2,2 schakelen. In dat geval is alle zwartdetail moeiteloos zichtbaar. Over de kleurweergave valt werkelijk niets te vermelden, behalve dat ze flirt met absolute perfectie. Met foutwaardes die over algemeen rond de 1 liggen zit de HZ2000 inderdaad op het niveau van een studiomonitor.
Panasonic TX-55HZ2000 – HDR
Panasonic is samen met Philips een van de weinige fabrikanten die HDR10, HLG, HD10+ én Dolby Vision ondersteunen. Over de standaard van je HDR-materiaal hoef je je dus geen zorgen te maken.
Het ‘Professional Edition’ OLED-paneel kan ook een heel knappe helderheid voorleggen. Met een piekprestatie van 1008 nits op een 10% venster en een stabiel resultaat op ongeveer 930 nits zit de Panasonic een flink eind (om en bij de 20%) boven de concurrenten. Die voorsprong slinkt naarmate we een groter deel van het scherm wit maken, maar blijft wel zichtbaar. Op een volledig wit vlak haalt hij nog 150 nits, dat ligt meer in lijn met wat we bij andere fabrikanten zien.
Het toestel heeft een uitstekend kleurbereik van 97% DCI-P3 en 72% Rec.2020. Ook in HDR is de kleurkalibratie uitstekend, de Panasonic neemt op dat vlak resoluut de topplaats in.
De TX-55HZ2000 toont perfect alle witdetail, en respecteert de metadata. De tonemapping is uitstekend en volgt perfect de gewenste curve, zodat beelden hun originele sfeer bewaren. De kleurweergave is ook in HDR zeer goed. Als we de HZ2000 ergens een duidelijk pluspunt willen geven is dat voor de weergave van lichtaccenten. Die extra helderheid maakt dat schitteringen in het beeld er echt uit springen.
Naast Dolby Vision IQ, kan je ook HDR10 en HDR10+ laten reageren op de lichtsensor. De impact is duidelijk (voorbeelden hier) en stoorde nooit. Een tweede optie om de HDR weergave bij te sturen is de ‘Dynamisch HDR Effect’ instelling activeren. Die voert een real-time analyse van het beeld uit en optimaliseert tonemapping. We zagen in de meeste gevallen echter nauwelijks verandering in beeld.
Panasonic TX-55HZ2000 – Gaming, Reflecties en kijkhoeken
De kijkhoek op OLED-schermen is uitstekend en reflecties worden redelijk goed onder controle gehouden. In de True Cinema beeldmode is de input-lag 124 ms, dat is erg veel. In game mode zakt die naar 21,8 ms, een zeer goed resultaat zelfs voor veeleisende gamers.
Panasonic TX-55HZ2000 – Geluidskwaliteit
De HZ2000 is uitgerust met hetzelfde audiosysteem als de 2019 GZ2000. Dat betekent een bijzonder krachtige 140W audio-uitrusting, met twee upfiring speakers die achteraan, bovenaan het scherm zitten. Tijdens de installatie (of achteraf via het menu) stel je ‘Space Tune’ instellingen in, waarbij je aangeeft hoe de tv opgesteld staat.
Voor Atmos-tracks levert de HZ2000 uitstekende resultaten, met flink wat ruimtelijkheid en voldoende indruk dat er ook een hoogte-informatie aanwezig is. Echt uitgesproken is dat effect zelden, maar het is er wel. De tv kan erg luid, onaangenaam luid zelfs, spelen. Wees dus voorzichtig met de volumeknop.
Voor muziek is de klank zeer goed, en het lijkt ons dat Panasonic een deel van de problemen die we vorig jaar op de GZ2000 ervaarden aangepakt heeft. Er zit geen vertraging meer op de volumeknop, en alhoewel hogere volumes nog steeds wat invloed hebben op de klankkleur, is het effect minder uitgesproken. De HZ2000 is dan ook aangenamer om te beluisteren, al blijft hij wel wat scherp afgesteld. Wie dat wenst kan dat bijsturen via de equalizer. Je krijgt ook tal van opties om klank aan te passen. Zo kan je de met de ‘Creatie Geluidsveld’ instelling, de klank een andere ruimtelijkheid geven, die van een studio of een filmzaal bijvoorbeeld. Wie de bas een extra zetje wenst te geven kan een subwoofer aansluiten op de hoofdtelefoonuitgang.
Review-apparatuur
Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Spectracal Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Meer info over onze meetapparatuur vind je hier.
Panasonic TX-55HZ2000 – Conclusie
De TX-55HZ2000 is een licht verbeterde 2019 GZ2000, Panasonic stak dat op de persvoorstelling ook niet onder stoelen of banken. Maar dat is in dit geval absoluut geen probleem. Net zoals vorig jaar levert de HZ2000 referentieprestaties, en blijft het een echte topper zelfs tegenover de andere nieuwkomers. Net daarom is het jammer dat Panasonic deze tv geen HDMI 2.1-aansluitingen gaf, dat had hem vermoedelijk een 10 opgeleverd.
Beeldkwaliteit, dat is de sterke kant van de TX-55HZ2000. De HCX Pro beeldprocessor levert uitstekende prestaties, en de introductie van Smooth Motion Drive Pro brengt nu ook de bewegingsscherpte naar een nieuw niveau. Het ‘Professional edition’ OLED-paneel levert de beste helderheid onder de OLED-toestellen, en Panasonic toont alle wit- en zwartdetail, ook in HDR. Dolby Vision IQ en Intelligent Sensing zorgen voor aangepaste weergave van alle content op basis van omgevingslicht, zowel in SDR als HDR. De kleurweergave is een studiomonitor waardig. De HZ2000 lost ook de belangrijkste audioproblemen van zijn voorganger op, waardoor hij sterker kan uitpakken met zijn krachtige audio-installatie. My Home Screen 5.0, een dubbele tv-tuner en dubbel CI-slot maken van het toestel een zeer volledig pakket. De prijs, tja, wie naar een referentie zoekt mag daar niet op letten.
Reacties (2)