Elke telefoonleverancier biedt ze aan, elk audiomerk heeft ze in het assortiment: oordopjes. Waar we in de jaren ‘90 nog met een hoofdtelefoon op liepen, is het nu vooral het kleinere, subtielere oordopje dat het op audiogebied wint. Tenminste, als het gaat om populariteit. Er zijn namelijk ook veel voordelen te vinden in hoofdtelefoons. Genoeg reden om anno 2022 nog steeds voor de hoofdtelefoon te gaan.
Winkels liggen vol met oordopjes, maar hier en daar vind je ook nog steeds hoofdtelefoons. Dit is waarom je niet argeloos langs dat schap moet lopen, door naar de oordopjes.
Beter voor de noise cancellation
Het is al merkbaar als ze nog niet eens aan staan: als je oordopjes in hebt, dan wordt je oor weliswaar afgesloten, het is niet zo goed als de schelpen van een hoofdtelefoon. Het is makkelijker om een goede noise cancellation te bewerkstelligen met een hoofdtelefoon dan met oordopjes, omdat er als het ware een klein kamertje rondom je oor wordt gecreëerd die zich vult met muziek en het oor zo goed is afgesloten. Naast deze passieve vorm van noise cancellation middels isolatie werkt ook de actieve noise cancellation beter op een volwaardige hoofdtelefoon waarbij microfoons het omgevingsgeluid meten en analyseren en deze middels een antigeluid (je hoort vaak een lichte ruis wanneer de muziek uitstaat) zoveel mogelijk wegfilteren.
Beter qua accuduur
Hoewel oordopjes hun best doen (zeker omdat ze vaak dankzij hun oplaadcase weer kunnen bijladen zonder stopcontact), is het nog steeds zo dat hoofdtelefoons langer meegaan op één keer opladen. Als je non-stop naar muziek wil luisteren, dan zal je je oordopjes op een bepaald moment even uit moeten doen om bij te laden, terwijl een hoofdtelefoon dat niet nodig heeft. Het beste vergelijk kun je doen door de oordopjes en de hoofdtelefoon van Sony te vergelijken. Deze zeer populaire audiogadgets zijn allebei vrij stevig als het gaat om audio, maar het verschil van accuduur tussen de oordopjes en de hoofdtelefoon is maar liefst 24 uur (!). Uiteraard raden we je niet aan om de volledige 30 uur die een hoofdtelefoon kan behalen ook daadwerkelijk non-stop te luisteren, maar als je langer dan zes uur aaneengesloten wil luisteren, dan ben je aanzienlijk beter af met een hoofdtelefoon.
Beter voor de muziek
Audiofielen zweren vaak bij hoofdtelefoons omdat deze muziek beter kunnen doorgeven. Om dezelfde reden als dat noise cancelling meestal beter werkt op hoofdtelefoons, is die ruimte die rond het oor ontstaat en het feit dat die schelpen van de hoofdtelefoon vrij groot zijn, goed nieuws voor de muziek. De ‘klankkast’ is immers groter dan bij de compactere oordopjes, en er kunnen ook veel grotere drivers geplaatst worden in een hoofdtelefoon. Geen wonder dus dat er ook een grotere poest geluid uit komt. Ook bieden hoofdtelefoons over het algemeen vaak manieren om bedraad te luisteren, wat positief is voor het geluid omdat het niet via de lucht hoeft te reizen en er dus minder kwaliteit verloren gaat (en vertraging in zit). Het is dus zowel voor de rijkdom van de audio als de kwaliteit van de audio over het algemeen gezien beter om een hoofdtelefoon te dragen.
Beter voor je oren
Zowel oordopjes als hoofdtelefoons kunnen een slechte invloed hebben op je hoorcapaciteit. Zeker als je langere tijd op luid volume luistert, dan kan dit heel schadelijk zijn voor je oren. Echter bieden oordopjes een groter risico op gehoorproblemen, wat vooral komt omdat oordopjes over het algemeen goedkoper zijn om te maken. Hierdoor vind je bijvoorbeeld bij een supermarkt of warenhuis oordopjes van onbekende merken voor een lage prijs. Echter kan het voorkomen bij vooral goedkopere producten, dat het volume niet stabiel is of niet volgens normen is afgesteld, waardoor de kans groter is dat het bij dit soort goedkopere oordopjes misgaat. Ook zitten oordopjes echt in je oor, waardoor de afstand tussen het harde geluid en je trommelvliezen aanzienlijk kleiner is.
Beter voor het comfort
Het is vaak met oordopjes nogal wat gehannes om ze comfortabel in je oor te krijgen. Er zijn oordopjes, zoals Philips Fidelio, waarvan het soms niet duidelijk is hoe ze nu precies in je oor moeten zitten. Ook willen oordopjes er bijvoorbeeld bij veel zweten makkelijker uitvallen, dan wanneer je een hoofdtelefoon draagt. Hoofdtelefoons hebben vaak enorm zachte kussens die tegen je huid aanzitten, wat prettig aanvoelt, in plaats van die vrij harde oordopjes die zich in je oren klemmen.
Beter voor geluidslekken
Hoewel oordopjes hierin beter worden, kun je vaak als je naast iemand in de trein zit die op het hardste niveau muziek luistert, makkelijk meegenieten. Is het niet van elk woord dat wordt gezongen, dan vaak wel met de beat die dreunt. Dat is bij een hoofdtelefoon veel minder snel het geval. omdat de oorschelp zo goed is afgesloten en geluid er dus niet zomaar uitlekt. Ook fijn als je hem zelf op hebt, dat je niet angstig om je heen hoeft te kijken of mensen horen dat je naar Katy Perry luistert.
Meer informatie
Natuurlijk valt er alsnog veel te zeggen voor in-ears en andere oordopjes, want veel hoofdtelefoons zijn niet heel geschikt om bijvoorbeeld mee te gaan sporten. Ook kan een hoofdtelefoon onhandig zijn als je bijvoorbeeld vaak hoeden draagt of lang haar hebt, want hierin raken ze nog wel eens verstrikt. Oordopjes stop je in je zak, terwijl hoofdtelefoons minder makkelijk opbergbaar zijn. Ook krijg je bij oordopjes al een doosje om ze in op te laden, terwijl het bij de aankoop van een hoofdtelefoon helemaal niet gezegd is dat je er ook een opberghoes bij krijgt. Toch liever oordopjes? Lees dan de pagina met alles over oordopjes.
Reacties (0)