Review: Sony WF-1000XM4 – Sony laat even zien hoe het moet

10 juli 2021 + 10 minuten 1 Reacties
sony-oordoppen-lek-1
FWD award

De laatste tijd ontploft de markt voor true wireless stereo-oordoppen. Weet de Sony WF-1000XM4 zijn mannetje te staan of valt dat vies tegen?

De Sony WF-1000XM4 is een nieuwe set oordoppen van de Japanse elektronicagigant. Met de vorige iteraties van de earbuds gooide het bedrijf hoge ogen, dus de verwachtingen voor de WF-1000XM4 zijn redelijk hooggespannen. Het setje is overigens niet heel goedkoop: met een prijskaartje van ongeveer 280 euro mag je dus het één en ander verwachten. Sony probeert je onder andere te overtuigen met actieve ruisonderdrukking, een prettige pasvorm, een bijbehorende app met extra mogelijkheden en de koppeling met bijvoorbeeld de Google Assistent.

Specificaties en design

Het pakketje wordt geleverd in een kleine doos van gerecycled materiaal. In die doos zit een compacte oplaadcase, de twee oordoppen, een usb-c-oplaadkabel, wat papierwerk (voor het installeren) en drie setjes extra eartips. Die tips zijn gemaakt van polyurethaanschuim (dat is isolatieschuim), waardoor ze heel goed in je oren zouden moeten zitten. De tips zouden zich echt aan de vorm van het oor aanpassen, mits je er natuurlijk goed mee omgaat en mits je het juiste formaat gebruikt. Vergeet ook niet even de Headphones Connect-applicatie te downloaden.

De case waar de oordoppen in zitten is behoorlijk compact en oogt zeer strak en stijlvol. Achterop zit een usb-c-aansluiting waarmee je hem kunt opladen. Maar je kunt de oplaadcase ook opladen middels een draadloze Qi-oplader. Heeft je smartphone omgekeerd opladen (of iets als reversed charging)? Ook dan kun je deze case gewoon van energie voorzien. Bij het opendoen gaat er een smal ledlampje branden, wat het geheel een futuristisch uiterlijk geeft. Plus: zo weet je ook meteen hoe het zit met het energieniveau van de case en de oordoppen.

Ten opzichte van z’n voorganger zijn de Sony WF-1000XM4 een stuk ronder vormgegeven. Ze ogen tevens iets dikker, maar dat is helemaal niet erg. Er zijn geen stengels aanwezig, waardoor je veel meer vrijheid hebt als het gaat om de juiste pasvorm te vinden. Het is de bedoeling dat je de oordoppen zachtjes in je oren draait, zodat het schuim inkrimpt. Vervolgens houd je ze even vast (een seconde of twintig wordt aanbevolen), zodat dat schuim kan uitzetten. Zodoende moeten de oordoppen dus altijd heel fijn in je oren blijven zitten.

De oordopjes hebben drivers met een formaat van zes millimeter. Ze hebben een frequentiebereik van 20 Hz tot en met 20.000 Hz (44.1kHz sampling) of 20 Hz tot en met 40.000 Hz (LDAC 96kHz sampling, 990kbps). Opladen duurt anderhalf uur en dan gaan ze tot acht uur mee, met actieve ruisonderdrukking aan. Laad je ze tussendoor op via de case, dan rek je dat uit tot zestien uur. Er is ondersteuning voor DSEE Extreme (Digital Sound Enhancement Engine), bluetooth 5.2, audiocodecs sbc, aac en ldac, en ze zijn spatwaterbestendig dankzij het ipx4-certificaat.

De nieuwe Sony-oordoppen zijn bovendien voorzien van een verbeterde dac en analoge versterker, die samenkomen in de Integrated Processor V1. Daarnaast moet de DSEE Extreme-ondersteuning ervoor zorgen dat audio kraakhelder en gedetailleerd klinkt, aangezien muziek in lagere kwaliteit opgeschaald wordt naar een veel hogere variant. Helaas is er geen aptX HD-support aanwezig, voor muziek in 24-bit hi-res audio. In plaats daarvan biedt Sony ldac aan, die in principe hetzelfde voor elkaar krijgt (mits de bron dit verzendt).

App, comfort en gebruiksgemak

Terugkomend op die eartips van polyurethaanschuim: die maken echt het verschil in comfort. Bij andere oordoppen kan het zijn dat ze vanwege gladde eartips alsnog uit je oor glijden. Of ze zitten net even te strak in je oor, bijvoorbeeld. Maar door gebruik te maken van dit materiaal, wil Sony die problemen dus elimineren. En dat lukt grotendeels. In de gratis Headphones Connect-app krijg je een stappenplan dat je moet doorlopen, om de juiste tips uit te kiezen. Blijkt er een probleem te zijn, dan kun je dus gebruikmaken van een ander, meegeleverd formaat.

Het is echt raadzaam om die stappen te doorlopen. Want in sommige gevallen kan het zijn dat er toch nog geluid van buitenaf naar binnen komt en dat frustreert wanneer je die ruisonderdrukking aan hebt staan. Daarnaast kan het gebeuren dat je de bas niet goed hoort. Bij ons gebeurde toevallig allebei, waardoor we de installatie met meerdere oordoppen doorlopen hebben. De problemen verdwenen daarna als sneeuw voor de zon. Wellicht is drie setjes aan tips niet heel veel, maar vanwege het karakter van dat uitdijende schuim moet het echt wel goedkomen.

Dat is niet de enige goede reden om de app te installeren. Natuurlijk kun je de oordoppen ook zonder gebruiken, maar dan loop je heel wat mogelijkheden mis. Zo kun je bijvoorbeeld instellen wat er gebeurt wanneer je op de dopjes tapt. Je activeert ruisonderdrukking of juist de ambientmodus, pauzeert content, spreekt de Google Assistent aan en regelt het volume. Daarnaast is er Quick Attention. Die functie zorgt ervoor dat wanneer je een gesprek aangaat met de oordoppen in, de muziek op een lager volume gaat — zo kun je dat gesprek gewoon voeren.

Speak-to-Chat is een soortgelijke functie. Die functionaliteit wordt geactiveerd wanneer je de oordoppen in hebt. Er zit een kleine vertraging in het opmerken van een gesprek. Daarnaast merken we dat de functie erg gevoelig kan zijn. Zing je mee of is er ineens een ander hard geluid, dan heeft dat dus invloed op je luistersessie. Gelukkig kun je binnen de app de gevoeligheid instellen. Wanneer je een oordopje uit je oor haalt, dan wordt de content overigens automatisch gepauzeerd. Zo hoef je dus niets te missen van je muziek of podcast.

Er is tevens een modus die automatisch het geluid van de wind blokkeert. Dat is handig tijdens het bellen, maar ook wanneer je muziek luistert. Tijdens het lopen doet die technologie goed z’n best — maar op de fiets heeft die het moeilijk. Dan is het afhankelijk van de windsterkte. Maar ga jij te hard (of staat er gewoon een stevige wind), dan komt de wind nog steeds binnen. Het helpt wel om bijvoorbeeld de digitale ruisonderdrukking te activeren, maar dan nog lost dat het probleem niet op. Maar dat is de Sony WF-1000XM4 niet helemaal aan te rekenen.

Een functionaliteit die schittert in afwezigheid is Multipoint. Daarmee koppel je een apparaat aan twee devices, zodat je snel kunt schakelen tussen je smartphone en laptop, bijvoorbeeld. Wel is er Fast Pair op Android (dat niet werkt op iOS). Die optie zorgt ervoor dat wanneer je bluetooth activeert op je Android en de case opent (na het opladen), dat beide apparaten elkaar gauw genoeg vinden. Maak je vervolgens gebruik van de app, houd er dan rekening mee dat die niet ontzettend overzichtelijk is. Het is soms even zoeken naar functies.

Audiokwaliteit en ruisonderdrukking

Wanneer je de juiste pasvorm gevonden hebt voor de Sony WF-1000XM4 en je schakelt de actieve ruisonderdrukking in, dan is het hemels. Je bent voor een heel groot deel afgesloten van de buitenwereld, waardoor je optimaal kunt opgaan in je muziek. Dat gezegd hebbende vragen de oordoppen wel wat geduld voor hardlopers. Want tijdens het rennen kan het gebeuren dat een oordop net even scheef komt te zitten, waardoor er bas verloren gaat en toch geluid binnendringt. Met een snelle correctie is dat op te lossen, dus een heel groot probleem is het niet.

De echte harde geluiden gaan niet onopgemerkt voorbij. Lacht er iemand in je omgeving heel hard, dan kan het zijn dat je dat gewoon hoort. Maar dat is ook het enige. De ambientmodus, waarmee je dus geluid juist wel wil toelaten, doet z’n werk eveneens prima. Geluiden worden op een prettige, niet doordringende manier doorgelaten, waardoor je bijvoorbeeld goed kunt blijven opletten in het verkeer. Er is zelfs een automatische modus die dergelijke functies voor je activeert, maar dit handmatig bedienen heeft toch wel de voorkeur.

Wanneer je de app niet gebruikt of de oordoppen qua audio-instellingen niet personaliseert, dan krijg je prima geluid ten gehore. De nadruk wordt dan wel ietwat gelegd op de bass, waardoor hogere tonen een beetje afgemeten binnenkomen. Wil je echt alles uit de oordoppen halen, dan raden we aan met de equalizer te spelen, die je vind in de Headphones Connect-app (Android en iOS). Daar kun je gebruikmaken van vooraf ingestelde profielen en anders heb je meer dan genoeg ruimte om de audio-ervaring helemaal naar je eigen gehoor in te stellen.

Omdat de nadruk vaak op de onderste tonen ligt zonder aanpassing, kan het gebeuren dat de wat hogere tonen vervormd overkomen. Ze klinken in elk geval anders dan wanneer je ze zou horen over een setje speakers. Daardoor kan het zijn dat bepaalde soort muziek, waarbij hoge stemmen flink op de voorgrond treden, een beetje hol klinkt. DSEE Extreme lijkt verder prima te werken. De effecten zijn niet wereldschokkend, maar oudere tracks klinken wel helder, fijn en warm waar nodig. Het hangt er vooral van af hoe je de oordoppen instelt.

Zitten de oordoppen goed en heb je de equalizer naar eigen smaak ingesteld, dan kun je niet anders dan tot de conclusie komen dat de audiokwaliteit weergaloos is. Maar dat kan dus wel even wat tijd kosten. Je moet de juiste eartips hebben en verstand hebben van de frequentie-instellingen. Maar als je dit product op het oog hebt, dan gaan we ervan uit dat er een bovengemiddelde kennis aanwezig is en dat dat dus wel goedkomt. Tot slot klinkt muziek via 360 Reality Audio ook meeslepend, maar daar heb je wel specifieke diensten voor nodig.

Sony WF-1000XM4 - conclusie

De Sony WF-1000XM4 doet echt een hoop héél goed. Het belangrijkste is natuurlijk de audiokwaliteit. De standaardinstellingen vormen een mooie basis, en met een beetje knutselen kom je uit op het geluid dat je wil horen. De applicatie en de oordoppen zelf bieden daarnaast enorm veel functies aan en met een druk op de knop kun je horen wat bijvoorbeeld de Google Assistent te melden heeft. De case is lekker compact en zo opgeladen, de interne accu’s gaan lang mee en de actieve ruisonderdrukking overtuigt (mits je de juiste eartips gebruikt).

Daar tegenover staat dat we een handige functie als Multipoint echt missen, omdat dit het wisselen tussen een laptop en smartphone nou eenmaal gemakkelijker maakt. De windmodus overtuigt niet altijd wanneer je fietst en de app is aanvankelijk best onoverzichtelijk, waardoor je soms zoekt naar specifieke functies. Dat neemt echter niet weg dat Sony met de Sony WF-1000XM4 een zeer uitgebreid pakket aanbiedt voor een relatief hoog bedrag. Maar als je kijkt naar alle functies en hoort hoe die klinkt, dan snap je ook waar dat vandaan komt.

9.0
Sony-WF-1000XM4-lek-2
FWD award

Beoordeling
Sony WF-1000XM4

Pluspunten
  • Pasvorm
  • Audiokwaliteit
  • Design
  • Compacte case
  • Bediening
  • Batterijduur
  • Actieve ruisonderdrukking
Minpunten
  • Geen Multipoint
  • Windmodus op de fiets
  • App is niet heel overzichtelijk
  • Geen aptX HD

Beoordeling Sony WF-1000XM4

De Sony WF-1000XM4 doet echt een hoop héél goed. Het belangrijkste is natuurlijk de audiokwaliteit. De standaardinstellingen vormen een mooie basis, en met een beetje knutselen kom je uit op het geluid dat je wil horen. De applicatie en de oordoppen zelf bieden daarnaast enorm veel functies aan en met een druk op de knop kun je horen wat bijvoorbeeld de Google Assistent te melden heeft. De case is lekker compact en zo opgeladen, de interne accu's gaan lang mee en de actieve ruisonderdrukking overtuigt (mits je de juiste eartips gebruikt).

Daar tegenover staat dat we een handige functie als Multipoint echt missen, omdat dit het wisselen tussen een laptop en smartphone nou eenmaal gemakkelijker maakt. De windmodus overtuigt niet altijd wanneer je fietst en de app is aanvankelijk best onoverzichtelijk, waardoor je soms zoekt naar specifieke functies. Dat neemt echter niet weg dat Sony met de Sony WF-1000XM4 een zeer uitgebreid pakket aanbiedt voor een relatief hoog bedrag. Maar als je kijkt naar alle functies en hoort hoe die klinkt, dan snap je ook waar dat vandaan komt.

Prijsvergelijker Sony WF-1000XM4

Reacties (1)