Het is ontzettend lastig om speakers in te delen naar gebruikers. Geluid is namelijk heel persoonlijk en bij het uitkiezen van speakers letten mensen niet alleen op de klank, maar ook op het design. Op deze pagina plaatsen we speakers in vijf verschillende categorieën en zetten de voor- en nadelen op een rij.
Compacte luidsprekers
Deze speakers worden ook wel boekenplank speakers genoemd. Dat komt door het formaat: ze zijn makkelijk ergens neer te zetten en vallen niet zo op als een grote vloerstaande luidspreker. Er wordt wel eens gedacht dat dit soort speakers minder goed zijn dan grote speakers, maar dat is niet geheel waar. Een kleine speaker past wel in een kleinere ruimte, omdat hij minder geluid verplaatst. Compacte luidsprekers hebben nog wel eens moeite met de lage tonen. In dat geval kun je een aparte bassmodule aanschaffen: een subwoofer. Deze speakers zijn aan te raden voor mensen die geen logge apparaten in het zicht willen hebben en hun luidsprekers onopvallend willen plaatsen.
Voordelen:
- Goed voor relatief kleine ruimten
- Onopvallend in de woonkamer in vergelijking met staande speakers
Nadelen:
- In grote ruimten soms minder goed geluid
- Soms moeite met de basstonen, in dat geval een subwoofer nodig
Voor wie?
- Voor mensen die een goed geluid willen, maar speakers niet opvallend in het interieur willen hebben.
Staande luidsprekers
Een vloerstaande speaker is logischerwijs groter dan een compacte luidspreker en kan daardoor meer en over een grotere afstand geluid verplaatsen. Deze speaker is dan ook beter voor grotere ruimten. Bij staande speakers zijn de lage tonen meestal beter dan bij kleinere speakers, vooral omdat er ruimte is voor die extra driver. Nadeel is dat de speakers in veel gevallen plaats innemen (of lomper ogen) en moeilijker uit het zicht te zetten zijn.
Voordelen:
- Ideaal voor grotere ruimten
- Geven bijna altijd goede bastonen weer
- Hebben vaak het beste overall geluid
Nadelen:
- Groot en opvallend, moeilijker uit het zicht te plaatsen (ogen lomper dan een compacte speaker)
- Relatief gezien duurder dan de compacte speakers
Voor wie?
- Voor mensen die een perfect geluid willen en de vloerstaande speaker als onderdeel van het interieur zien
Surroundspeakers
Toen we dit artikel ruim 12 jaar geleden voor het eerst schreven hadden we onder dit kopje de alles-in-één homecinemasets met kleine surroundspeakers staan. Die sets zijn echter grotendeels vervangen voor de soundbar met (draadloze) achterspeakers. Deze surroundspeakers zijn in veel gevallen zeer compact en kunnen op een tafel of tegen de muur geplaatst worden. Ze zijn bedoeld om achter de luisterpositie te plaatsen. Daarnaast worden ze alleen met een stroomkabel verbonden; de communicatie met de soundbar is draadloos.
Een andere soort surroundspeaker is eigenlijk de hierboven genoemde boekenplankspeaker. In een systeem met losse luidsprekers aangesloten op een receiver/versterker kun je compacte boekenplankspeakers gebruiken als surroundspeaker. In de meeste gevallen gebruik je dan wel een kleine variant, met mindere specificaties. Speciaal voor Dolby Atmos-effecten zijn specifieke Dolby Atmos-modules en -luidsprekers te koop. Deze zijn nog compacter en dienen puur voor de extra Atmos-effecten.
Overigens scharen we de centerspeaker ook voor het gemak onder de surroundspeakers. Hoewel deze speaker zich op totaal iets anders focust (dialogen en middentonen) wordt deze vrijwel alleen ingezet bij surroundsystemen met losse speakers. Dit is in veel gevallen een specifieke speaker, ontwikkeld als centerspeaker.
Voordelen:
- Driedimensionaal geluid (Dolby Atmos, DTS:X, etc.)
- Ideaal voor films
Nadelen:
- Extra speakers..
Voor wie?
- Voor mensen die naast goed geluid voor tv-programma’s en muziek ook van goede kwaliteit surround- en filmgeluid willen genieten.
Subwoofer
Een subwoofer is een luidspreker speciaal voor lage tonen. Je kunt hem eigenlijk alleen gebruiken in combinatie met andere speakers, omdat hij maar een klein spectrum van de klanken kan weergeven. Subwoofers zijn wel los te koop. Wanneer je er een los van je overige speakers aanschaft, let er dan op dat hij bij de andere luidsprekers past. Een subwoofer van hetzelfde merk aanschaffen is soms aan te raden, maar ga in ieder geval luisteren voordat je koopt.
Gebruik een actieve (zelf aangesloten op het stroomnet) subwoofer en sluit deze aan met een tulp (cinch) aansluiting vanaf de versterker/receiver. Neem bij keuze hiervoor niet de goedkoopste kabel. Een goedkope kabel kan zorgen voor een zacht laag gebrom. Het is belangrijk dat deze kabel afgeschermd is tegen storingen van buitenaf. Ook een slechte aarding op je netspanning kan zorgen voor een brom.
Bij soundbarsystemen wordt de subwoofer vaak meegeleverd en is deze draadloos. Wordt er geen subwoofer meegeleverd en wil je er toch een gebruiken, controleer dan eerst welke mogelijkheden met merk van je soundbar biedt.
Soundbar
Het geluid van een platte tv is vaak niet echt goed en om deze reden gaan veel mensen voor het betere geluid van een surroundsysteem of een stereosysteem. Maar, wat nu als je niet al de lasten wilt hebben van veel kabels en lelijke en soms zelfs grote luidsprekers en wel de lusten van een goed en mooi geluid? Daarvoor is de soundbar in het leven geroepen. Een soundbar is een systeem dat bestaat uit één luidspreker die minimale ruimte inneemt, bijna geen bekabeling nodig heeft en vaak ook nog eens mooi is. Wanneer je deze luidspreker gebruikt kun je makkelijk een beter geluid voor tv-programma’s, films en games krijgen.
Soundbars zijn vooral een goede match met flatscreen tv’s. De soundbar biedt in de meeste gevallen een veel beter geluid dan de kleine ingebouwde luidsprekers in de tv en het slanke design past vaak goed bij de stijl van de platte tv’s. Alhoewel een soundbar niet de kwaliteit haalt van een volledig surroundsysteem maakt de grootte en het gemak de soundbar wel ideaal voor diegenen die geen uitbundig (en duur) systeem willen maar toch van goed geluid willen genieten.
Er zijn soundbars die Virtual Surround bieden. Dit houdt in dat de soundbar zelf een surround geluid verzorgd, zonder luidsprekers achter in de kamer te hoeven plaatsen. Let wel; Het is Virtual surround, wat inhoudt dat het surround geluid nagebootst wordt en nooit de realiteit van een echt surround systeem zal kunnen weergeven. Tegenwoordig beschikken soundbars echter ook over de mogelijkheid om surroundgeluid in de vorm van Dolby Digital, Dolby Atmos en DTS:X weer te geven. Dit doen ze middels weerkaatsingen in de ruimte en optionele, draadloze speakers achter de luisterpositie. Meer weten over soundbars? Lees dan verder in onderstaand artikel.
Conclusie
Kijk bij aanschaf van luidsprekers goed naar de ruimte waarin ze komen te staan en probeer er achter te komen wat je verwachtingen. Het is van groot belang dat de speakers in je verwachtingspatroon en ruimte passen. Qua inrichting, maar ook qua geluid. Je kunt een complete soundbarsysteem van goede kwaliteit kopen, maar je kunt ook zelf een luidsprekerset bij elkaar zoeken. Waar je allemaal op moet letten bij aankoop lees je op onderstaande pagina.
Meer informatie
Meer informatie, verkoopadviezen en tips over homecinem systemen, lcd tv’s, oled tv’s, receivers, luidsprekers, smart tv’s, digitale televisie en streamingtechnieken vind je in onze uitgebreide tips en advies-sectie.