Review: Ring Battery Video Doorbell Pro – 3D-bewegingsdetectie werkt goed

23 maart 2024 + 10 minuten 0 Reacties
Ring Battery Doorbell Pro

De nieuwe videodeurbel van Ring is de Battery Video Doorbell Pro. Makkelijk te installeren dankzij de batterij en inclusief diverse geavanceerde functies als 3D-vogelsperspectief. We gaan met de nieuwe videodeurbel aan de slag in deze review.

Ring heeft in februari een nieuwe videodeurbel gelanceerd die nu sinds enkele dagen verkrijgbaar is. De Ring Battery Video Doorbell Pro draait, zoals de naam al zegt, op batterijen en beschikt over 3D-bewegingsdetectie op basis van radartechnologie. Dit moet ervoor zorgen dat beweging veel nauwkeuriger gedetecteerd wordt. Klopt dat in de praktijk ook? Dat gaan we uitzoeken in deze review van de Ring Battery Video Doorbell Pro.

Dit is de Ring Battery Video Doorbell Pro

De Ring Battery Video Doorbell Pro is een echte videodeurbel, maar dan compleet op batterijen. Dit model aansluiten met een belkabel op je bestaande installatie kan dan ook niet. De videodeurbel beschikt over 1536p HD-video, een ietwat afwijkende resolutie, maar daarbij krijg je volgens de fabrikant wel zicht van top tot teen. Nachtzicht is tevens in kleur. Je hebt uiteraard tweerichtingsspraak en de videodeurbel is weerbestendig. Je kunt bewegings- en detectiezones volledig naar wens aanpassen en dit model ondersteunt ook Dual Band Wi-Fi, dus je kunt kiezen of je de 2.4GHz of de 5.0GHz-band pakt. Ook is er ondersteuning voor Amazon Alexa. Ring is ook van Amazon, dus het is niet zo gek dat er wel ondersteuning voor Alexa is niet voor Google Assistant.

Wat kun je nog verbeteren aan een videodeurbel vandaag de dag? Helemaal met de ruime ervaring van Ring, was het product eigenlijk niet al af? Toch niet, want 3D-bewegingsdetectie is de nieuwe smaakmaker van deze videodeurbel. Dit hebben we eerder al gezien bij de Ring Stick Up Cam Pro. De 3D-bewegingsdetectie werkt op basis van radartechnologie en een vogelperspectief. Dit moet jou als gebruiker meer context geven over de gebeurtenissen bij je voordeur. De radarsensoren moeten de afstand tot een bepaald object (in dit geval voornamelijk mensen) meten voor een nauwkeurige waarschuwing. De Ring Battery Video Doorbell Pro is vanaf deze week verkrijgbaar en kost 229,99 euro.

Design en installatie

Het is een typische videodeurbel van Ring. Wie er één kent, die kent ze eigenlijk allemaal. Het is slim ontworpen, stevig en in het kenmerkende design van zwart met een zilveren frontje aan de onderkant. Uiteindelijk gaat het natuurlijk wel om de functies. De drukknop vind je in het midden van het grijze frontje. De camerasensor vind je in het bovenste zwarte deel. Er zijn altijd wel wat subtiele wijzigingen, zoals de grootte van het frontje, een rechthoekig of vierkant kijkgaatje voor de camera, of iets meer zwart of iets meer grijs. In de basis zijn de videodeurbellen van Ring altijd hetzelfde. Dat is ook niet erg, het bedrijf heeft een design gevonden dat niet alleen werkt, maar wat iedereen ook direct weet te herkennen als zijnde een videodeurbel van Ring. Het design is inmiddels net zo kenmerkend als het deuntje wanneer je aanbelt. Erg spannend is het design daardoor niet meer, want het is al jaren hetzelfde. Een klein minpuntje. De knop op de videodeurbel om aan te bellen werkt vrij zwaar. Je moet best een klein beetje kracht zetten. Dit had wat soepeler gemogen.

Voordat je begint met installeren en de stappen in de Ring-app gaat doorlopen is het slim om eerst de batterij even op te laden. Anders moet je de installatieprocedure weer afbreken en na het opladen weer opnieuw beginnen. Het voorste kapje trek je er gemakkelijk vanaf, haal de batterij er aan de onderkant uit en laad deze op met de meegeleverde kabel. Opvallend in 2024 voor een nieuw product: Ring maakt nog gebruik van micro-usb. Het mag nog, maar einde van dit jaar moet Ring ook verplicht over naar usb-c. Dat opladen duurt overigens wel vrij lang, dus dat is iets om rekening mee te houden.

De installatieprocedure via de app is verder heel eenvoudig. Volg de stappen, er is bij iedere stap een duidelijke uitleg, en het kan echt niet fout gaan. Er zijn installatievideo’s beschikbaar wanneer je deze videodeurbel wil gebruiken met je bestaande gong en ook aan de plaatsing en bevestiging is gedacht. Kies je wifi-netwerk en -wachtwoord, er volgt automatisch een update en vervolgens kun je in zeven stappen de videodeurbel helemaal naar wens configureren. Dit kan ook op een later moment. Leuk detail: Maak je gebruik van Amazon Alexa in huis, dan zal de Ring Battery Video Doorbell Pro hier automatisch mee verbinden. Jouw Alexa-speakers doen dan ook direct dienst als gong. Heel makkelijk. Je hoeft er niets voor te doen.

Ring Battery Video Doorbell Pro

Ring-app en Ring Protect

Na de installatie kun je alles naar wens instellen via de Ring-app. Dit werkt allemaal heel eenvoudig. Open de app en je ziet de geïnstalleerde apparaten, in dit geval de Ring Battery Video Doorbell Pro, waarbij je direct de liveview kunt bekijken. Via het hamburgermenu links bovenaan vind je de algemene instellingen en kun je snel klikken naar alle apparaten, geschiedenis, algemene instellingen of je accountinstellingen. Bij algemene instellingen vind je ook opties als ‘Modi en automatiseringen’, waarbij je de verschillende geïnstalleerde Ring-producten met elkaar kan laten samenwerken. De specifieke instellingen van de videodeurbel vind je door op het tandwieltje naast de liveview te klikken. Je krijgt een overzicht te zien met duidelijke tegels. Hier kan je bijvoorbeeld de bewegingsdetectie-instellingen aanpassen, de video-instellingen, lengte van opgenomen clips, de stroominstellingen bekijken of de ‘Snelle antwoorden’ kiezen. En dit kan nu ook in het Nederlands. Ben je niet thuis of kan je niet opendoen? Laat een automatisch bericht achter voor de pakketbezorger dat hij het pakket gewoon voor de deur mag zetten. Er zijn verschillende berichten om uit te kiezen. Het is overzichtelijk en je zult snel de opties vinden die je nodig hebt in de Ring-app.

Nieuw is natuurlijk het vogelperspectief met de 3D-bewegingsdetectie. Het is daadwerkelijk leuk om hiermee te experimenteren. Dit stel je in via de app waar je een kaart van je omgeving te zien krijgt. Sleep de videodeurbel naar de plek op de kaart waar die in het echt hangt en laat deze de goede richting op kijken. Vervolgens kun je de grens aangeven wat wel, of juist niet, meegenomen moet worden. Niet alleen moet dit veel nauwkeurigere meldingen geven, ook kan je goed scheiden tussen privéterrein en de openbare weg. Het is een leuke manier om de grens goed aan te geven. Enkele praktijktests wijzen uit dat de 3D-bewegingsdetectie goed en betrouwbaar werkt. De videodeurbel pakt voor de bewegingsdetectie dan echt de aangegeven grens. En, komt er iemand binnen die grens? Dan kun je zelfs zien waar die persoon gelopen heeft.

De Ring Battery Video Doorbell Pro kan werken zonder abonnement, maar dan is het niets meer dan een doorgeefluik. Wil je gebruikmaken van alle AI-functies en het opslaan van beelden in de cloud? Dan moet je een abonnement op Ring Protect nemen. En dat is meteen eigenlijk het grootste nadeel van Ring. Je bent iedere maand extra kosten kwijt. Dit kan vanaf 3,99 euro per maand per apparaat, of voor 10 euro per maand voor een onbeperkt aantal apparaten. Je krijgt naast cloud-opslag ook pakketmeldingen, persoonsmeldingen, meldingen met afbeelding, korting op producten van Ring en meer. Nieuw zijn geavanceerde videofuncties en verbeterde meldingen. Helaas heb je die laatste twee alleen bij het duurdere abonnement tot je beschikking. Wil je dus beschikken over alle mogelijke functies, dan ben je sowieso 10 euro per maand kwijt.

Beeld en geluid

Bekijk de eerste keer de liveview en je ziet direct hoe breed het beeld is. Ring heeft echt een fisheye-lens gebruikt waarbij je links, rechts, boven en onder een enorm zicht hebt bij je voordeur. Alsof je uitgezoomd er naar kijkt. Het is apart, maar geeft wel een perfect overzicht. Nadeel van een dergelijke groothoeklens is dat het wat vervorming geeft in de hoeken, maar in het midden is hier geen sprake van. Het stoort dus absoluut niet. Je krijgt echt een perfect beeld te zien van alles wat er bij de voordeur afspeelt. Fijn is daarmee ook dat het 1.536p-beeld prima voldoet. Het is scherp genoeg met een fijne verzadiging en helder nachtzicht. Ook het geluid is prima in orde. Zowel je bezoeker via de Ring Battery Video Doorbell Pro als jij via je smartphone kunnen elkaar goed verstaan.

Betrouwbaarheid

De meest belangrijke eigenschap van een videodeurbel is de betrouwbaarheid. Leuk dat je perfect beeld, goed geluid en allerlei AI-functies tot je beschikking hebt, maar als je geen notificatie krijgt als er iemand aanbelt of bij het detecteren van beweging pas minuten later een melding krijgt, dan heb je niks aan al die mooie functies. Gelukkig zit dat bij deze Ring wel goed. Bewegingsdetectie wordt snel als notificatie naar de smartphone gestuurd. Belt er iemand aan? Je krijgt relatief snel de liveview te zien. Niet zo razendsnel als de Yale Slimme Videodeurbel waar we vorige maand mee aan de slag zijn geweest, maar snel genoeg. Dit hangt natuurlijk niet alleen af van de videodeurbel, want ook je wifi-netwerk is hier voor een groot deel de bepalende factor. Let dus op dat je een snel en betrouwbaar wifi-netwerk in huis hebt waarbij er voldoende bereik is op de plek waar de videodeurbel hangt. Een standaard routertje van je provider voldoet al snel niet meer bij een slim huis waar ook de nodige smartphones, tablets op zijn aangesloten. Over de Ring Battery Video Doorbell Pro hebben we echter niets te klagen. Het werkt betrouwbaar en snel, precies wat je van een videodeurbel mag eisen.

Dit is niet voor niets een geavanceerde videodeurbel, want dankzij Advanced Pre-Roll krijg je van iedere gebeurtenis ook enkele seconden vooraf te zien. Zo weet je precies de aanloop en krijg je nog meer informatie over gebeurtenissen rond je huis. Ook snel en betrouwbaar: de werking met een Echo Dot, de Alexa-speaker van Amazon. Heb je zo’n speaker in huis, dan hoef je niets te doen. De koppeling met een Echo-speaker wordt automatisch gemaakt, waarna je direct een gong in huis hebt. Over een gong gesproken. Je kunt ook gewoon je normale gong blijven gebruiken in huis.

Conclusie

De Ring Battery Video Doorbell Pro is een fijne videodeurbel. Het is een typische videodeurbel van Ring, niet alleen qua design, maar ook qua functies. Vandaag de dag is het moeilijk om een videodeurbel nog echt uniek te maken. Het product lijkt in de huidige vorm echt uitontwikkeld. Toch zorgt de 3D-bewegingsdetectie met vogelperspectief ervoor dat dit model nieuw aanvoelt. Ook het enorm brede beeld dankzij de fisheye-camera is echt uniek. Wil je niet alleen een doorgeefluik, maar ook gebruikmaken van cloudopslag en allerlei AI-functies? Dan zit je helaas toch weer vast aan een abonnement op Ring Protect. Dat maakt dit model, samen met de toch al forse aanschafprijs van 229 euro, wel wat minder aantrekkelijk in vergelijking met sommige concurrenten. Buiten het financiële aspect is de Ring Battery Video Doorbell Pro echter wel één van de beste videodeurbellen van dit moment.

8.5
Ring Battery Video Doorbell Pro product

Beoordeling
Ring Battery Video Doorbell Pro

Pluspunten
  • Zeer brede kijkhoek
  • Prima beeld en geluid
  • Ring-app overzichtelijk
  • 3D-bewegingsdetectie werkt goed
  • Pre-roll laat beelden voor de gebeurtenis zien
  • Automatische koppeling met Alexa
Minpunten
  • Aanschafprijs is fors
  • Ring Protect eigenlijk verplicht
  • Stroeve belknop

Beoordeling Ring Battery Video Doorbell Pro

De Ring Battery Video Doorbell Pro is een fijne videodeurbel. Het is een typische videodeurbel van Ring, niet alleen qua design, maar ook qua functies. Vandaag de dag is het moeilijk om een videodeurbel nog echt uniek te maken. Het product lijkt in de huidige vorm echt uitontwikkeld. Toch zorgt de 3D-bewegingsdetectie met vogelperspectief ervoor dat dit model nieuw aanvoelt. Ook het enorm brede beeld dankzij de fisheye-camera is echt uniek. Wil je niet alleen een doorgeefluik, maar ook gebruikmaken van cloudopslag en allerlei AI-functies? Dan zit je helaas toch weer vast aan een abonnement op Ring Protect. Dat maakt dit model, samen met de toch al forse aanschafprijs van 229 euro, wel wat minder aantrekkelijk in vergelijking met sommige concurrenten. Buiten het financiële aspect is de Ring Battery Video Doorbell Pro echter wel één van de beste videodeurbellen van dit moment.

Prijsvergelijker Ring Battery Video Doorbell Pro

Reacties (0)