Review: Teufel Real Blue Pro – kan de concurrentie aan

27 augustus 2023 + 10 minuten 0 Reacties
Teufel Real Blue Pro
FWD award

De Teufel Real Blue Pro is de nieuwste bluetooth-koptelefoon van Teufel en heeft een adviesprijs van 349 euro. Kan dit model de concurrentie in dit prijssegment aan?

Teufel heeft een nieuwe bluetooth-koptelefoon gelanceerd. De Teufel Real Blue Pro is de ‘Pro-versie’ van de vorig jaar verschenen Teufel Real Blue NC. Grotere drivers van 44mm tegenover 40mm, geoptimaliseerde audioweergave voor jouw gehoor dankzij technologie van Mimi Hearing Technologies, verbeterde ANC met drie niveaus, Dynamore-technologie, Dynamic Bass, ondersteuning voor Qualcomm aptX Adaptive, oorkussens van Memoryschuim en een verbeterde batterijduur van 56 uur zonder ANC en 44 uur met ANC. Op papier heeft deze Pro-versie veel te bieden ten opzichte van het normale model van vorig jaar. Daar staat echter wel een flink prijskaartje van 349 euro tegenover, terwijl de Teufel Real Blue NC inmiddels voor 199 euro verkrijgbaar is. Kan deze koptelefoon de strijd met grootmachten als Sony en Bose aan?

Dit is de Teufel Real Blue Pro

Vorig jaar waren we erg tevreden over de Teufel Real Blue NC. De accu van dat model gaat zeer lang mee, de koptelefoon zit comfortabel, via de app kun je het geluid naar wens aanpassen. Niet meer swipen over je oorschelpen, maar een handig klein joystickje waarmee je het volume, nummer en start/stop kunt gebruiken. De koptelefoon had een volwassen geluid, maar de brede soundstage opende zich pas op een wat hoger volume. De echte minpuntjes waren de bouwkwaliteit. Het was allemaal een beetje teveel plastic. Ook de actieve ruisonderdrukking (ANC) haalde het niet bij de concurrentie.

Nu maken we dus kennis met de Teufel Real Blue Pro en het is goed om te zien dat juist die twee minpuntjes aangepakt zijn. De koptelefoon maakt gebruik van hoogwaardigere materialen en tevens is de actieve ruisonderdrukking sterk verbeterd. De voortekenen zijn veelbelovend, maar 349 euro is veel geld. Daarvoor verwachten we wel een koptelefoon die de stevige concurrentie van Sony met de WH-1000XM5, Bose met de QuietComfort 45 en Sennheiser met de Momentum 4 aan kan. De meeste beloftes weet de Teufel Real Blue Pro echter in te lossen, kunnen we al verklappen.

De Teufel Real Blue Pro is een gesloten over-ear koptelefoon met Active Noise Cancelling (ANC) in drie fases. Ook is er een transparantiemodus om geluid juist binnen te laten. De koptelefoon beschikt over grote 44mm drivers en beschikt over bluetooth 5.1 met ondersteuning voor Qualcomm aptX Adaptive en AAC . Je kunt 56 uur muziek luisteren op een enkele lading en 44 uur muziek met ANC aan. De microfoons aan boord zorgen er niet alleen voor dat wind en geluid onderdrukt kan worden, maar kunnen ook gebruikt worden voor bellen. Je kunt het geluid personaliseren door een audiogram te laten maken waarna het geluid wordt aangepast dankzij Mimi Hearing Technologies. Bediening kan ook op dit model met het wederom aanwezige joystickje, maar swipen over de oorschelpen kan nu ook. De Teufel Headphones-app biedt daarnaast een equalizer en diverse andere functies om het geluid naar wens af te stellen. De oorkussens zijn vervangbaar en maken gebruik van memoryfoam voor optimaal comfort.

Design en bediening

We hebben de Teufel Real Blue NC ook in huis, dus een vergelijking tussen beide koptelefoons maken was geen probleem. De bouwkwaliteit van de voorganger was het zwakste punt van die koptelefoon. Qua design is de koptelefoon vrijwel identiek, op een paar details na, maar het kraakt allemaal net wat minder. Het lijkt erop dat de Berlijnse audiofabrikant gekozen heeft voor iets hoogwaardiger kunststof. Het voelt steviger, kraakt minder en ziet er ook luxer uit, ook al mist de echt premium uitstraling. De matzwarte variant die wij hebben heeft koperen accenten wat er gewoon goed uitziet en waardoor de koptelefoon net wat luxer oogt dan het reguliere model. De oorkussens en hoofdband zijn lekker zacht en voorzien van memoryfoam en dat verschil zie je ook goed met de oorkussens van het reguliere model. Na verloop van tijd moet memoryfoam zich gaan vormen rond je oren voor het ultieme comfort. En comfort biedt de koptelefoon zeker, want je oren passen er goed in en de kussens blijken ook na uren dragen zeer comfortabel. We zetten qua bouwkwaliteit dus wel een stapje vooruit, maar er zijn koptelefoons in dit segment die qua bouwkwaliteit net wat beter zijn. Naast een matzwarte versie is er ook een zilveren variant verkrijgbaar.

Links de Teufel Real Blue Pro. Rechts de Teufel Real Blue NC.

De headset wordt geleverd met een case. Dit is dezelfde case als de reguliere Real Blue (NC) en voldoet prima om de koptelefoon goed in te bewaren. Daarnaast krijg je een oplaadkabel en een aux-kabel meegeleverd. Is de batterij van de Teufel Real Blue Pro leeg, dan kan je ook de kabel aansluiten en verder luisteren. De kabel sluit je onderaan de linkeroorschelp aan. Hier vind je ook de usb-c-aansluiting voor het opladen en de aan/uit-knop die tevens de Bluetooth-synchronisatieknop is. Onderaan de rechteroorschelp vinden we de knop voor de Active Noise Cancelling en het joystickje voor de bediening. Het is goed om te zien dat Teufel wederom gebruik maakt van deze fantastische manier om je koptelefoon te bedienen. Het is een klein pookje die je omhoog en omlaag kunt drukken (volume wijzigen) en naar voren en naar achteren (volgend en vorig nummer). Indrukken pauzeert de muziek. Het werkt echt perfect. De aansluitingen, knoppen en het joystickje zijn identiek aan het reguliere model.

Opmerkelijk: Naast de kleine joystick kun je bij de nieuwe Teufel Real Blue Pro ook swipen over beide oorschelpen. Via de Teufel Headphones-app kun je hier zelf functies aan toewijzen. Standaard staan ze ook helemaal niet op muziekbediening, daar is het pookje voor. Je kunt Dynamore in- of uitschakelen, een telefoongesprek aannemen of de transparantiemodus inschakelen. Het is een extraatje en die hoef je ook niet te gebruiken, want je kunt het ook gewoon uitzetten. Als je om wat voor reden dan ook toch liever swiped, dan kun je hier ook de muziekbediening aan toewijzen. De kans is klein dat je dat daadwerkelijk gaat doen, daarvoor werkt het kleine joystickje te goed.

Teufel Real Blue Pro-2

Batterij en Active Noise Cancelling

Grote trekpleister van de vorig jaar verschenen Real Blue en deze nieuwe Real Blue Pro is de fantastische batterijduur. En die is nu nog verder verbeterd. De Teufel Real Blue Pro is een koptelefoon die je 56 uur muziek laat luisteren zonder opladen. Gebruik je de Active Noise Cancelling? Dan kun je 44 uur muziek luisteren. Dat is natuurlijk de geclaimde batterijduur, maar deze koptelefoon maakt het helemaal waar. Opladen is een unicum en dat is een groot compliment. Echt getimed hebben we het niet, dat geven we eerlijk toe, maar na tientallen uren luisteren hoeft de koptelefoon nog steeds niet opgeladen te worden. Dat is in lijn met het reguliere model en dan biedt dit Pro-model nog net even wat extra’s qua batterij met ANC aan.

Over ANC gesproken, de Active Noise Cancelling is volgens Teufel sterk verbeterd bij de Pro. Dat klopt ook wel, maar het is nog niet helemaal zo goed als bij Sony. De ANC is daadwerkelijk beter dan bij het reguliere model, maar in hoeverre dat echt met de ANC-functie zelf te maken heeft is onduidelijk. Passief is er namelijk ook het nodige verbeterd, waardoor je oren beter geïsoleerd zijn. Fijn is wel dat je drie standen hebt op laag, midden en hoog. De kans is groot dat je buitenshuis altijd voor hoog kiest voor de beste noise cancelling. Een transparantiemodus is er ook, wanneer je al het geluid juist binnen wil laten.

We willen ook even het bellen met deze koptelefoon vermelden. Daar zijn we minder tevreden over. Alhoewel je je gesprekspartner goed kunt verstaan is dat andersom niet het geval. Het geluid klinkt hol en ver weg, wat voor je gesprekspartner minder prettig is. Je kunt dus bellen met deze koptelefoon, maar het is geen aanrader.

Geluid

Geluid van een dergelijke bluetooth-koptelefoon is altijd gekleurd, of je nu het high-end model van Sony of Bose hebt, of deze nieuwe Real Blue Pro van Teufel. Van Teufel verwachten we meestal geluid met de nadruk op een stevige bas. Leuk voor de bassheads, maar voor de neutrale luisteraar soms wat teveel. Goed nieuws voor de neutrale luisteraar echter, want Teufel heeft vrij neutraal geluid weten te brengen naar deze nieuwe koptelefoon. Ja, de bas kan diep en laag wanneer dat vereist is, maar dat gaat niet ten koste van het midden en hoog. Het is in balans en dat hebben we in het verleden wel eens anders gezien. Daarmee moeten we wel zeggen dat de extra mogelijkheden als Dynamore (breder stereobeeld) en Dynamic Bass (dat de bas niet wegvalt op lager volume) niet echt bijdragen aan een verbetering van het geluid. Het verschilt een beetje per nummer, maar het is vaak nadeliger voor het geluid dan positief. Het geluid is goed zoals het is. Ik durf zelfs te zeggen dat het geluid neutraler is dan bij de Sony WH-1000XM5, alhoewel het alweer een tijdje geleden is dat we die koptelefoon in huis hadden. Vergeleken met de hier wel aanwezige Sony WH-1000XM3 is dat zeker waar. Is de ene koptelefoon beter dan de ander? Dat is moeilijk te zeggen. Ze zijn beide uitstekend, maar qua geluid net wat anders gekleurd. Het hangt dus echt van je voorkeuren af, waarbij de bas bij de Sony wat meer op de voorgrond is. Wel ligt Sony voor op het gebied van Active Noise Cancelling.

Het grootste kritiekpunt dat ik op de voorganger had was de brede soundstage die ontbrak op lager volume. Teufel is met het geluid aan de slag gegaan en dat heeft tot een serieuze verbetering mogen leiden. We hebben afwisselend geluisterd naar de Teufel Real Blue NC en deze nieuwe Teufel Real Blue Pro. Verschil is er duidelijk te horen, vooral op het gebied van de helderheid. Het geluid is veel meer open, ook op lager volume. De grotere drivers zorgen daarnaast voor meer detail in het geluid, waarbij je het hoog, midden en het laag goed kunt onderscheiden. De bas is straks, maar niet té aanwezig. Wie dat wil kan ook met de Teufel Headphones-app aan de slag. Hier vind je een volledige equalizer met presets, je kunt ook zelf het geluid aanpassen. Ook hier geldt echter dat ‘Neutraal’ de beste optie is. Teufel heeft dit model standaard al fantastisch afgesteld. Leuk al die extra’s, maar ze zijn eigenlijk niet echt nodig. En dat is een compliment aan de fabrikant.

Tot slot de Mimi Hearing Technologies. Via de app kunnen we een audiogram maken en dit duurt ongeveer vijf minuten. Eigenlijk doe je hier een volledige hoortest met continue ruis waar je de piepjes in moet horen. Je drukt op je smartphonescherm op een grote ronde knop zodra je een piepje hoort en laat pas los als dit piepje weer weg is. Je krijgt na afloop geen medisch advies, maar uit de staafdiagram bleek dat ik wat minder goed hoor op de hoge frequenties. Het geluid wordt hier vervolgens op aangepast, zodat de details in het hoog beter hoorbaar voor mij moeten zijn. Nu heb ik niet al te lange tijd geleden nog een echte hoortest gedaan en daaruit bleek dat er helemaal niets mis was met mijn gehoor. Neem deze test dan ook niet te serieus. Je kunt de Sound Personalization volgens deze hoortest zelf aan- en uitzetten in de app. Ondanks dat de hoortest zelf niet echt klopte merken we wel degelijk verschil met Sound Personalization aan of uit. En ondanks dat pakt het toch redelijk goed uit, alhoewel het in mijn geval echt het hoog nu teveel aan blijkt te zetten. Gelukkig kun je de intensiteit hiervan wederom volledig naar wens aanpassen. We zetten het hoog net een beetje meer aan, maar niet zoveel als uit de hoortest zou blijken en maken het hierdoor al goede geluid nog net weer een stukje beter.

Conclusie

De Real Blue Pro is zonder twijfel de beste koptelefoon in het assortiment van Teufel en één van de betere modellen in dit prijssegment. Niet alleen is dit model erg comfortabel dankzij memoryfoam, ook het geluid en de ANC zijn flink op de schop gegaan en dat heeft zeer positief uitgepakt. Het is een rijk uitgeruste koptelefoon met helder, neutraal en open geluid, ook op lager volume. De fantastische batterijduur, het comfort, de handige app en de bediening met het joystickje zijn echte pluspunten. De koptelefoon heeft vele extra’s te bieden als Dynamore-technologie en Dynamic Bass, maar die zijn in veel gevallen eigenlijk onnodig. Het geluid is goed zoals het is. Minpuntjes zijn de bouwkwaliteit dat wel verbeterd is, maar zich niet helemaal kan meten met andere merken in dit prijssegment. De microfoon die gebruikt wordt om te bellen is daarnaast een onding. De Teufel Real Blue Pro is met een prijs van 349 euro wel aan de dure kant. Teufel kennende zal de prijs de komende maanden al snel zakken. Koop je dit model voor 299 euro of zelfs 249 euro? Dan heb je echt een hele goede deal te pakken met de Teufel Real Blue Pro.

9.0
Teufel Real Blue Pro
FWD award

Beoordeling
Teufel Real Blue Pro

Pluspunten
  • Fantastisch geluid
  • Handige joystick voor bediening
  • Geluid naar wens aanpasbaar
  • Handige app
  • Zeer comfortabel
  • ANC aanpasbaar
  • Uitstekende batterijduur
Minpunten
  • Bouwkwaliteit mag net iets beter
  • Microfoon voor bellen is slecht
  • Stevig aan de prijs

Beoordeling Teufel Real Blue Pro

De Real Blue Pro is zonder twijfel de beste koptelefoon in het assortiment van Teufel en één van de betere modellen in dit prijssegment. Niet alleen is dit model erg comfortabel dankzij memoryfoam, ook het geluid en de ANC zijn flink op de schop gegaan en dat heeft zeer positief uitgepakt. Het is een rijk uitgeruste koptelefoon met helder, neutraal en open geluid, ook op lager volume. De fantastische batterijduur, het comfort, de handige app en de bediening met het joystickje zijn echte pluspunten. De koptelefoon heeft vele extra's te bieden als Dynamore-technologie en Dynamic Bass, maar die zijn in veel gevallen eigenlijk onnodig. Het geluid is goed zoals het is. Minpuntjes zijn de bouwkwaliteit dat wel verbeterd is, maar zich niet helemaal kan meten met andere merken in dit prijssegment. De microfoon die gebruikt wordt om te bellen is daarnaast een onding. De Teufel Real Blue Pro is met een prijs van 349 euro wel aan de dure kant. Teufel kennende zal de prijs de komende maanden al snel zakken. Koop je dit model voor 299 euro of zelfs 249 euro? Dan heb je echt een hele goede deal te pakken met de Teufel Real Blue Pro.

Reacties (0)