Review: Teufel Real Blue NC (2021) – Accumonster met ANC

10 april 2022 9 Minuten 2 Reacties
Teufel Real Blue NC (2021)

Teufel lanceerde eind vorig jaar een nieuwe versie van de Teufel Real Blue-serie. De draadloze bluetoothkoptelefoon is in twee versies verschenen, namelijk een versie met active noise cancelling (ANC) en een versie zonder. Wij mochten deze maand met de Teufel Real Blue NC, oftewel de versie met noise cancelling aan de slag. Deze koptelefoon van het Berlijnse Teufel kost op moment van schrijven 199,95 euro.

De Teufel Real Blue NC (2021) moet een stapje vooruit zetten ten opzichte van de voorganger. Zo is de actieve ruisonderdrukking verbeterd, zijn moderne bluetooth audiocodecs aanwezig en is het geluid verder aangepakt. Dit moet volgens Teufel zorgen voor een echte allrounder die goed is in muziek, games, film en voor bij het thuiswerken. Ook het comfort moet prima in orde zijn, want de koptelefoon is ontworpen voor lange luistersessies.

De Teufel Real Blue NC (2021) is een gesloten bluetooth koptelefoon met actieve ruisonderdrukking (ANC) en beschikt over grote lineaire HD-drivers met geventileerde achterkamer voor hoge volumes, nauwkeurige geluidsweergave, extreem diepe bas en is volgens de fabrikant geschikt voor high resolution audio. Zo is er ondersteuning voor bluetooth 5.0 met apt-X en AAC voor muziekstreaming in cd-kwaliteit en levert de bluetooth een reikwijdte tot 20 meter. Bediening kan op de draadloze koptelefoon zelf met een kleine joystick en enkele knoppen.

Ook de batterij is verbeterd. Zo belooft Teufel maar liefst 55 uur muziek luisteren met ANC uit en 41 uur met ANC aan. Daarmee loopt Teufel voorop op het gebied van draadloze bluetooth-koptelefoons. Je kunt handsfree bellen dankzij de ingebouwde microfoon en de Qualcomm cVc-technologie. Tevens is er ondersteuning voor ShareMe (twee koptelefoons draadloos met één smartphone) en Multipoint (twee smartphones met één koptelefoon). Ook is er de Teufel Headphones-app waar je diverse zaken kunt instellen.

Design en bouwkwaliteit

De Teufel Real Blue NC (2021) wordt geleverd in een stevige hardcase met een oplaadkabeltje en een 3,5mm-kabel om bedraad te kunnen luisteren. Een compleet pakket dat je overal mee naartoe kunt nemen en dat is meteen al een pré. Wij hebben de zwarte variant ontvangen. Deze kleur wordt ‘Night Black’ genoemd. Het is niet volledig zwart, maar heeft wellicht een vleugje grijs erdoor. Het resulteert in een kleur zwart dat voor de verandering eens een keer niet saai is. Overigens is dit model ook in een witte en blauwe kleur verkrijgbaar. De koptelefoon beschikt over grote zachte oorkussens die het oor volledig omsluiten en comfortabel aanvoelen, ook na meerdere uren muziek luisteren. De verstelbare hoofdband bovenaan zorgt ook voor het comfort en zelfs voor mijn grote hoofd is de koptelefoon goed te verstellen.

Links onderaan de oorschelp vinden we de aan/uit-knop. Deze gebruik je tevens om de bluetooth-koppeling te maken. Ook de usc-c-aansluiting voor het opladen en de 3,5mm-aansluiting vinden we hier. Aan de rechterkant vinden we twee knoppen. Allereerst de knop om ANC in of uit te schakelen en verder een kleine joystick. En dat is eigenlijk een geniale vondst. Het is niet nieuw voor deze koptelefoon, want we kwamen deze ook al tegen bij de on-ear Teufel Supreme On draadloze koptelefoon. Het joystickje omhoog en omlaag bewegen verandert het volume en naar voren en achteren speelt de vorige/volgende track af. Het werkt geniaal en zeer gemakkelijk en is wat mij betreft een flinke stap vooruit ten opzichte van rare veegbewegingen wat nooit echt goed uit de bus is gekomen.

Verder bestaat de koptelefoon voor het grootste deel uit plastic en oogt het daardoor ietwat fragiel. Ik heb geen problemen tijdens het testen ondervonden qua bouwkwaliteit, maar er zijn andere bluetooth-koptelefoons in deze prijsklasse die daar beter op scoren. Van een afstandje ziet de koptelefoon er prima uit, met het grote T-logo van Teufel op de zijkanten van de oorschelpen, maar dichtbij oogt het allemaal net een beetje goedkoper in vergelijking met andere koptelefoons in deze prijsklasse. Gelukkig zegt het niets over de geluidskwaliteit, want dat is prima in orde.

Geluid en de app

Onlangs zijn we aan de slag gegaan met de nieuwe Teufel Boomster en ook de vloerspeakers van het merk zijn met name basgedreven. Dezelfde verwachting had ik daarom bij de eerste luistersessie met de Teufel Real Blue NC (2021). En dat bleek eigenlijk helemaal niet het geval te zijn. Sterker nog, de Teufel Real Blue NC (2021) laat een ontzettend neutraal geluid horen met een goede balans tussen hoog, midden en laag. De eerste keer zou je het zelfs als ietwat saai kunnen beschouwen, maar niets is minder waar.

Download de Teufel Headphones-app, maak verbinding met de koptelefoon en je hebt een volledige equalizer tot je beschikking. Je kunt het geluid zelf aanpassen op de x- en y-as, maar ook kiezen voor een bepaald genre muziek als bijvoorbeeld rock, techno, klassiek of pop. Het werkt fantastisch en zorgt ervoor dat je het geluid helemaal naar wens af kunt stellen. Zet de equalizer op hiphop en de bas komt flink op de voorgrond. Schakel naar klassiek voor een neutraler geluid of laat de drums flink donderen tijdens rockmuziek. Niet alle presets zijn wellicht even goed gekozen, maar je bent volledig vrij om de equalizer precies zo neer te zetten zoals je zelf wenst.

Teufel Headphones app

Wel is het zo dat de Teufel Real Blue NC (2021) past echt loskomt op een wat hoger volume. De brede soundstage lijkt zich niet te manifesteren wanneer je op laag volume muziek luistert. Dan klinkt het niet alleen een beetje vlak, maar ook vrij smal. Dat betekent gelukkig niet dat je jezelf een oorbeschadiging hoeft te bezorgen. Zet het volume iets omhoog en de soundstage lijkt zich te verbreden en alle details komen veel meer naar voren. En dan blijkt de Teufel Real Blue NC (2021) een uitstekende koptelefoon te zijn met gebalanceerd geluid vol detail. Ondanks het hippe uiterlijk van de koptelefoon, wat toch met name de jongere garde zal aanspreken, laat dit model echt een volwassen geluid horen dat jong en oud zal bekoren.

Teufel Real Blue NC (2021) in gebruik

Ik heb de Teufel Real Blue NC (2021) de afgelopen twee weken volop gebruikt. Niet alleen tijdens iedere lunchwandeling, maar ook tijdens het schrijven van dit artikel en diverse nieuwsberichten de afgelopen tijd. Het goede nieuws? Ik heb deze koptelefoon nul keer hoeven op te laden. De geclaimde 55 uur met ANC uit en 41 uur luisteren met ANC aan lijkt dan ook prima te kloppen. Ter vergelijking met de Sony WH-1000xm3 die ik normaal gebruik. Die had ik waarschijnlijk alweer twee keer moeten opladen in dezelfde tijd, want die geclaimde 30 uur van die koptelefoon heb ik helaas nooit gehaald. De claim van Teufel lijkt tot zover volledig te kloppen qua batterijduur. De Teufel Real Blue NC (2021) is een echt accumonster.

Ook de joystick voor de bediening werkt fantastisch. Je hoeft niet meer raar te vegen, waardoor je altijd iets verkeerds doet en het volume wijzigt in plaats van het volgende nummer kiest. Dit gaat gewoon niet fout. Het is een kleine en discrete joystick die zeer makkelijk in gebruik is dankzij de vier richtingen waar deze in te bewegen is.

Uiteraard is er ook active noise cancelling (ANC) aanwezig, oftewel actieve ruisonderdrukking. Wat opvalt aan deze koptelefoon is dat de passieve isolatie al behoorlijk goed is. Zet de koptelefoon op je hoofd zonder dat deze aanstaat en je merkt gelijk al dat de wereld om je heen een stukje stiller is. Schakel de koptelefoon in en je wereld wordt dankzij ANC nog een stukje stiller, maar je bent niet helemaal op jezelf. Het is een stap vooruit ten opzichte van de voorganger, maar de ANC is nog niet helemaal top in vergelijking met koptelefoons als de Sony WH-1000XM4, de Marshall Monitor II of een vergelijkbaar model van Bose. De passieve noise cancelling middels goede isolatie verbloemt op dit model veel. De Teufel Real Blue, dus zonder NC in de titel, is te koop voor 149 euro. Dat is precies hetzelfde model met dezelfde specificaties, alleen dan zonder active noise cancelling. Heb je ANC niet echt nodig? Dan is dat model ook zeker het overwegen waard.

Conclusie

De Teufel Real Blue NC (2021) is een echt accumonster. Ga je op vakantie? Laad de koptelefoon een keer op en laat de oplaadkabel gewoon thuis, want je kunt de hele vakantie vooruit met je muziek dankzij de uitstekende batterijduur. De bediening met de joystick werkt fantastisch en dan is het ook mooi meegenomen dat het geluid meer dan in orde is en volledig zelf af te stellen met de handige Teufel Headphones-app. Enigszins jammer is de bouwkwaliteit. De plastic behuizing oogt wat fragiel, maar heeft verder niet voor problemen gezorgd en de oorkussens en hoofdband zijn comfortabel genoeg voor lange luistersessies. Ook de actieve noise cancelling is niet top, maar gelukkig is de passieve ruisonderdrukking al van zeer hoog niveau. De prijs van 199,99 euro is deze koptelefoon wat ons betreft meer dan waard.

8.5
Teufel Real Blue NC 2021

Beoordeling
Teufel Real Blue NC (2021)

Pluspunten
  • Accu gaat zeer lang mee
  • Comfortabel
  • Geluid naar wens aan te passen via app
  • Volwassen geluid
  • Joystick voor bediening
Minpunten
  • Bouwkwaliteit kan beter
  • Actieve ruisonderdrukking (ANC) niet top

Beoordeling Teufel Real Blue NC (2021)

De Teufel Real Blue NC (2021) is een echt accumonster. Ga je op vakantie? Laad de koptelefoon een keer op en laat de oplaadkabel gewoon thuis, want je kunt de hele vakantie vooruit met je muziek dankzij de uitstekende batterijduur. De bediening met de joystick werkt fantastisch en dan is het ook mooi meegenomen dat het geluid meer dan in orde is en volledig zelf af te stellen met de handige Teufel Headphones-app. Enigszins jammer is de bouwkwaliteit. De plastic behuizing oogt wat fragiel, maar heeft verder niet voor problemen gezorgd en de oorkussens en hoofdband zijn comfortabel genoeg voor lange luistersessies. Ook de actieve noise cancelling is niet top, maar gelukkig is de passieve ruisonderdrukking al van zeer hoog niveau. De prijs van 199,99 euro is deze koptelefoon wat ons betreft meer dan waard.

Prijsvergelijker Teufel Real Blue NC (2021)

Reacties (2)