Beter geluid voor meer EK-sfeer

12 mei 2024 6 Minuten 0 Reacties
EK Audio

Voetbal dat is passie, beleving en meegesleept worden in pieken en dalen die elke EK-match te bieden heeft. Een groot beeld helpt je elke goal goed zien. Maar de emotie van de gelijkmaker op enkele minuten voordat er wordt gefloten of de gemiste kans? Die ervaar je dankzij het geluid. Welke opties heb je om die stadionsfeer naar je woonkamer te brengen?

Een echte voetbalfan heeft geen beeld nodig om te weten hoe een match verloopt. Los van de stemmen van de commentators, vertelt de verbale reactie van de fans in het stadion alles over het wedstrijdverloop. Bij elke stap die een aanvaller richting de goal doet, verhoogt het volume. Schiet hij ernaast, dan zakt alles in. Wordt er gescoord, dan ontploffen de tribunes. Om maar te zeggen: om echt de EK-sfeer in huis te brengen, moet je voor geluid aandacht hebben.

Heb je het geluk om over een grotere televisie te beschikken of misschien zelfs zo’n topmodel dat uitgerust is met geïntegreerde geluidsoplossing? Dan kom je al heel ver met de ingebouwde speakers. In het bijzonder als er meerdere speakers in de behuizing zijn verwerkt, met name aan de bovenkant. Draai je het volume ver open, dan ga je wellicht wel snel een hard geluid krijgen. Zit je met een hele vriendengroep voor het scherm, dan is iets bijkomend voorzien geen slecht idee.

Stadiongeluid in woonkamer

Een soundbar is de makkelijkste aan te brengen audio-upgrade. Er zijn veel toestellen beschikbaar, startend vanaf circa 200 euro. Bedenk wel dat een kleine soundbar enkel in een bescheiden woonkamer goed zal presteren. Het geluid helemaal opendraaien is ook geen goed idee. Wil je een volle geluidservaring met helder – maar niet felle – details en goede stemweergave, dan moet je toch 400-500 euro rekenen. Uiteraard zijn dit richtprijzen; de soundbarmarkt is heel volatiel en er komen vaak promo’s voor. Voor een sportuitzending is Dolby Atmos niet zo relevant, maar als je later goed geluid wil bij films en games dan is aan te raden een toestel te nemen met ondersteuning voor dit formaat.

Heb je al een soundbar aan je tv hangen? Check dan vooraf eens of er een specifieke sportmodus is. Ga er echter niet vanuit dat het geluid dan echt optimaal is voor jouw situatie. Het vraagt geen moeite om alle geluidsmodi te doorlopen en gewoon diegene te kiezen die je het best bevalt. Is je kamer groot en met reflecterende oppervlaktes, zoals een tegelvloer? Het typische stadiongeluid, waarbij het publiek juicht en lawaai maakt, kan dan wel wat fel zijn. Na enkele tiental minuten wordt dat wat vermoeiend. De treble een beetje verlagen kan helpen.

Een snelle Bluetooth-oplossing

Gebruik je meestal gewoon de tv-speakers maar zoek je nu iets krachtiger? Een optie om vooraf te proberen is een Bluetooth-speaker, mocht je een groter exemplaar in huis hebben. De kans bestaat echter dat er een lichte vertraging optreedt, wat niet ideaal is. Dan komt het gejuich een seconde na de goal. Nieuwere tv’s zullen voor die vertraging veroorzaakt door het draadloos streamen compenseren. Dat moet wel, want veel mensen gebruiken de Bluetooth-functie om ’s avonds een draadloze koptelefoon aan te sluiten. Wat trouwens meteen een tip is als je na een late werkdag toch nog wat hoogtepunten van voorbije EK-matches wil inhalen. Om te ontdekken of jouw toestel met vertraging audio doorstuurt via Bluetooth, verbind je best vooraf eens de speaker.

Gebruik extra speakers

Sommige soundbars komen met extra draadloze speakers. Denk aan betere modellen van LG, Samsung, Sonos en Sony. Die extra luidsprekers dienen om je bij een film of game te omhullen met surroundgeluid. De meeste soundbars bieden je echter een optie waarbij die extra speakers gewoon het tv-geluid volledig afspelen, niet enkel de geluidseffecten van achteraan. Het is wel bij elk merk anders. Soms komt het neer op het selecteren van een geluidsmodus, soms is het een aparte knop in de app. Kies hier vooral voor als je met een groepje de match gaat volgen. Als er echt veel volk aanwezig is, verhuis je die extra speakers best naar vooraan de kamer en iets verder weg van het scherm.

Overal wedstrijdgeluid

Een volledige match duurt even en in die negentig minuten plus blessuretijd én pauze gebeurt het wel eens dat je even naar de koelkast moet voor een snack. Of even een pitstop moet maken. Je wil natuurlijk niets missen op dat moment. De tv meesleuren of inloggen op een app is net te veel moeite. Maar het geluid van een wedstrijd kun je wel naar elders in het huis brengen.

Makkelijk wordt het als je al investeerde in een multiroomsysteem, bijvoorbeeld van Bluesound (BluOS), HEOS, MusicCast of Sonos. Ook het Play-Fi-platform, zoals gebruikt door Philips en Loewe, biedt op dat vlak veel flexibiliteit.

Vooropgesteld dat je televisie verbonden is met een soundbar van zo’n merk, kun je makkelijk via de app van het audiomerk het tv-geluid delen met andere zones. Lees: speakers die je elders hebt geplaatst, zoals in de keuken. Let er wel op dat het delen van tv-geluid vaak enkel kan met stereosignalen. Een voetbalmatch is gelukkig vaak in dat formaat. Maar mocht het anders zijn en krijg je in de andere kamers enkel stilte te horen, probeer dan de audio-uitgang van je tv te schakelen naar ‘PCM’.

Werken met zones

Heb je een AV-receiver aan je scherm hangen? Dan heb je wellicht een manier om het gejuich van de massa in het stadion naar andere kamers te brengen. Een betere receiver zal beschikken over een tweede en misschien wel derde audiozone. Die kun je groeperen met je hoofdzone (tv-geluid). Naargelang het model kun je zo (passieve) speakers met luidsprekerkabel aansluiten. Dat is wat omslachtig, maar voor een finalematch die je met een bende vrienden bekijkt ben je misschien wel bereid om tijdelijk wat kabels te leggen.

Er zijn ook draadloze opties. Sommige AV-receivers zijn uitgerust met multiroomsoftware (zoals MusicCast van Yamaha of BluOS), waardoor je dezelfde mogelijkheden hebt als hierboven beschreven. De Yamaha-toestellen bieden je een bijkomende keuze: je kunt ook streamen naar een Bluetooth-speaker, terwijl je tv-geluid hoorbaar blijft.

Wel je het iets complexer maken, dan heb je op een AV-receiver met een zone 2-pre-out nog een optie. Je verbindt deze dan met een streamer met een line-in (zoals een WiiM-streamer, vanaf 99 euro) die dan dit geluid kan streamen naar een tweede WiiM-toestel. Heb je een WiiM Pro of Pro Plus (vanaf 179 euro), dan kun je dit geluid zelfs naar een AirPlay-speaker sturen.

Reacties (0)