Sony komt met draadloze noise cancelling hoofdtelefoon WH-1000XM4

06 augustus 2020 3 Minuten 1 Reacties
WH-1000XM4

Na geruchten is de opvolger van de WH-1000XM3 een feit. Sony heeft de draadloze hoofdtelefoon WH-1000XM4 aangekondigd. Deze moet zich vooral onderscheiden in de kwaliteit van de noise cancelling en detectie waarmee het apparaat weet wanneer je hem draagt.

Sony’s WH-1000XM3 werd geroemd om zijn noise cancelling en daar borduurt het bedrijf op voort met deze nieuwe hoofdtelefoon. Hij is voorzien van de HD noise cancelling QN1-processor om zo te zorgen voor een nog stillere achtergrond terwijl je muziek luistert of een film kijkt. Je schijnt er ook de motor van een vliegtuig niet meer door te horen, mede omdat de geluiden van midden en hoge frequentie worden verminderd.

Dual Noise Sensor

De Dual Noise Sensor-technologie zorgt ervoor dat omgevingsgeluid dat via de microfoons binnenkomt wordt geanalyseerd. De nieuwe Bluetooth Audio System on Chip past deze constant aan op je muziek of ander geluid dat je wel wilt horen. Ook telefoongesprekken voeren is mogelijk met deze hoofdtelefoon op, want er zitten niet alleen microfoons op om omgevingsgeluid te detecteren.

De over-ear hoofdtelefoon houdt rekening met je situatie. Dat doet hij op meerdere manieren. Enerzijds via de Speak-to-Chat-functie, waarmee je een gesprek kunt voeren zonder dat je de hoofdtelefoon moet afdoen. Als jij spreekt, dan herkent WH-1000XM4 dat en stopt hij automatisch de muziek. Omgevingsgeluid wordt hierbij ook weer even toegelaten, zodat je het stemgeluid van de ander ook hoort. Is het gesprek gestopt, dan speelt de hoofdtelefoon na 30 seconden weer muziek. Dat kan ook sneller door hem even aan te raken: je bedient het apparaat namelijk via aanraking. Quick Attention is ook weer aanwezig, waardoor je via de touchpad op de rechterkant noise cancelling tijdelijk kunt uitschakelen. Handig als de Nederlandse Spoorwegen iets omroept.

Draagdetectie

Er is nog een manier waarop Sony’s nieuwe apparaat rekening kan houden met je situatie. Zo zit er ‘wearing detection’ (draagdetectie) op. Hiermee weet de hoofdtelefoon dat hij wordt gedragen, of juist niet. Wanneer hij weet dat hij is afgezet, stopt hij automatisch. Hij houdt ook in de gaten welk gebruiksmoment het is en kan leren herkennen waar je vaak komt, zodat het geluid aan de situatie kan worden aangepast. Je kunt dit ook instellen via de Sony Headphones Connect-app.

Je luisterervaring verbetert volgens Sony door het nieuwe audiosysteem genaamd Edge-AI. Hierbij wordt uit een flinke database audiotracks aan de AI geleerd om audio te herkennen. Hiermee kan het de kwaliteit worden hersteld die verloren gaat op het moment dat audio digitaal wordt gecomprimeerd. Dit alles gebeurt real-time en kan toegepast worden op alle muziekgenres. Door 360 Reality Audio lijkt het geluid uit allerlei richtingen te komen voor een driedimensionale luisterervaring.

Sony WH-1000XM4

De hoofdtelefoon kan met twee Bluetooth-apparaten tegelijk worden gekoppeld. Komt er een telefoontje binnen, dan herkent je hoofdtelefoon het en wordt de verbinding automatisch tot stand gebracht. Handig als je bijvoorbeeld achter je bureau op de laptop luistert, maar een telefoongesprek ontvangt op je smartphone.

De WH-1000XM4 bevat Bluetooth 5.0 en NFC. Hij gaat zo’n 30 uur mee als noise cancelling is ingeschakeld. Na tien minuten opladen kun je alweer 5 uur muziek luisteren. Het apparaat verschijnt in zwart en zilver, inclusief draagtas, USB-oplaadkabel, vliegtuigadapter en audiokabel. Hij is vanaf volgende week beschikbaar in Nederland en België voor 380 euro.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (1)

Supertje

Supertje
09 augustus 2020 om 13:24

In bezit van de xm3. Dat vind ik al een wereldding. Uitstekende audio, uitstekende noise cancelling (allemaal al bekend natuurlijk). En dit zou nog beter moeten worden? Ik ben benieuwd!

Ik heb het idee dat mijn microfoon bij teleconference of gewoon bellen niet altijd goed is. Kraken enzo. Als ze dat hebben verbeterd, zouden ze zijn grootste zwakte al hebben opgelost, denk ik.
Verder hoop ik dat het nu wel mogelijk is om de koptelefoon te gebruiken tijdens het opladen. Maar 50 procent in 10 minuten? Dan is dat ook geen probleem meer.
Mijn oude is nog steeds goed, naar dat geldt wat ruimte om te sparen voor een de xm4…

Inloggen