Review: Sonos Sub Mini – kleine krachtpatser met diepe bas

12 oktober 2022 8 Minuten 5 Reacties
Sonos Sub Mini

In deze review gaan we aan de slag met de Sonos Sub Mini. Deze compacte, cilindervormige subwoofer moet de ideale partner zijn voor je Sonos Ray of Sonos Beam.

Sonos lanceerde begin september de Sub Mini, een nieuwe subwoofer speciaal voor kleinere kamers en een perfecte compagnon voor de Sonos Ray of de Sonos Beam. De afgelopen weken zijn wij met deze subwoofer met een adviesprijs van 499 euro aan de slag gegaan. Is het de moeite waard om je soundbar te upgraden met deze subwoofer? Je leest het in deze review.

Dit is de Sonos Sub Mini

De Sonos Sub Mini ziet er ten eerste prachtig uit. Dit model beschikt over een cilindrisch ontwerp en is ontzettend strak. Het is gewoon een cilinder, maar dan met een verticale opening aan twee zijkanten. Je kijkt er volledig doorheen en voelt links en rechts een woofer zitten. Sonos belooft een bass zonder vibraties met twee speciale woofers en een geavanceerde verwerking die moeten zorgen voor diepe en dynamisch lage tonen zonder gezoem of getril. De naar binnen gerichte woofers in de akoestisch afgesloten behuizing hebben een kracht-opheffend effect dat vervorming neutraliseert. Je kunt kiezen uit een zwarte of witte variant van de subwoofer.

Geavanceerde digitale signaalverwerking moet de basweergave maximaliseren en zorgen voor volle lage frequenties ter ondersteuning van gekoppelde speakers die zich op de midden- en hoge frequenties kunnen richten. Op de behuizing zie je bovenop het logo van Sonos en een statuslampje. Verder is er niets te vinden waardoor het een ontzettend strak design heeft dat niet misstaat in veel interieurs. Aan de onderkant vinden we vier kleine pootjes uit de behuizing steken. Ook vind je hier de stroomaansluiting en een ethernet-aansluiting voor wanneer je niet via wifi, maar gewoon bekabeld wil aansluiten.

woofer van de Sonos Sub Mini

Wat opvalt na het uitpakken is dat het toch nog een vrij groot apparaat is. Sonos heeft het over een ‘compact design’, maar met een hoogte van 30 centimeter is dit model nog altijd vrij groot. Je kijkt rechtstreeks in de twee verticale openingen van de cilindervormige subwoofer. Zowel links als rechts in de opening zie je een woofer. Bij gebruik kun je deze niet alleen voelen, maar ook zien bewegen. Hoe je de subwoofer plaatst is aan jou. Of je nu de verticale openingen tegen de muur zet of juist vol de kamer in laat blazen. Het moet volgens Sonos geen verschil maken in het geluid en dat doet het ook eigenlijk niet blijkt in de praktijk. Het fijne is dat dit design er echt voor zorgt dat je vloer nauwelijks trilt. Je buren zullen er blij mee zijn.

Let wel dat je deze subwoofer echt binnen je Sonos-systeem moet gebruiken. Vind je het een leuk design hebben en wil je het bij een systeem van een ander merk gebruiken? Dat kan dus niet. Je zit echt vast aan een Sonos-systeem met speakers of een soundbar van Sonos of de IKEA Symfonisk-speakers (samenwerking tussen IKEA en Sonos). Daarbij werkt het dan weer niet met alle Sonos-apparaten, zoals de bluetoothspeakers Sonos Move en Roam.

Installatie en de Sonos-app

De installatie is een fluitje van een cent binnen een Sonos-systeem met de Sonos-app. Sluit de subwoofer aan en voeg in de app de subwoofer toe aan een soundbar of zelfs aan je Sonos One-speakers. Wij hebben de Sonos Ray weer geplaatst voor deze review. Voeg de subwoofer toe, leg je smartphone even bovenop de behuizing en alles wordt snel gevonden en gekoppeld. Daarna volgde er nog even een update en konden we aan de slag. Binnen twee minuten was alles geregeld.

Sonos Sub Mini installatie

Wie al bekend is met Sonos kent de meerwaarde van de Sonos-app. Niet alleen kan je van hieruit een multiroom-opstelling maken, ook heb je in de app toegang tot Sonos Radio of een streamingdienst als Spotify. Zo heb je alles in één app. Het moet wel gezegd worden dat Spotify wat trager werkt binnen de Sonos-app ten opzichte van de eigen Spotify-app, dat is wel iets om rekening mee te houden.

Geluidskwaliteit

Wat direct opvalt is dat de Sonos Sub Mini eigenlijk behoorlijk subtiel is. Geen dreunende bas die door merg en been gaat, maar juist als ondersteuning voor momenten die het vereisen. Het is eigenlijk een fijne gewaarwording dat de Sub Mini niet het hele systeem lijkt over te nemen. Toch heeft de subwoofer voldoende power en kan jij als gebruiker met de equalizer in de app spelen. Is het je te zwak? Dan zet je het schuifje gewoon naar rechts. Op vol volume lijkt de subwoofer toch wat aan zuiverheid te verliezen, waarbij ook de grootte van de kamer een rol speelt. Deze subwoofer is echt voor de kleinere kamers. Wil je een subwoofer van Sonos in een grotere ruimte gebruiken? Dan is de duurdere Sonos Sub Gen3 een betere keuze.

TruePlay behoort ook tot de mogelijkheden en dat gaan we dan ook even testen. Middels TruePlay gaan we metingen uitvoeren gebaseerd op onze testruimte. Zo wordt het geluid, in dit geval de bas, geoptimaliseerd. Het systeem laat pulserende geluiden horen die de iPad op kan vangen. De eerste meting is zittend op je favoriete kijk- en luisterplek en bij de tweede meting moet je al wapperend met je iPad door de kamer lopen. En na afloop merken we een behoorlijk verschil voor en na het uitvoeren van TruePlay. De bas klinkt in ons geval na het uitvoeren van TruePlay wat krachtiger en ondersteunt de Sonos Ray beter voor een meer evenwichtig geluid. Een nadeel is dat je de TruePlay-metingen enkel kan uitvoeren met een iOS-apparaat. Je moet dus een iPad of iPhone gebruiken. Heb je een Android-apparaat? Dan kan je geen TruePlay-meting uitvoeren. Dat is toch wel een minpuntje, maar volgens Sonos technisch haast onmogelijk. Bij Apple weet je welke microfoons de apparaten hebben. Bij de wildgroei aan Android-apparaten is dat onmogelijk om te ondersteunen. Daar zit wel wat in.

De Sonos Sub Mini is een perfecte aanvulling op je Sonos Ray of Sonos Beam. Het neem de bas over van deze soundbars, zodat zij zich op het midden en hoog kunnen focussen. Tijdens het gewone tv kijken blijft het subtiele erg aanwezig. Bij muziek of een spektakelfilm blijkt dan meer weer dat de subwoofer toch echt actief is. Explosies vliegen met geweld de woonkamer in, terwijl denderende drums bij een live concert ook erg goed overgebracht worden. De Sonos Sub Mini levert de diepe bassen alleen wanneer het nodig is. En dat doet deze subwoofer erg goed. Mits de kamer niet al te groot is, want dan verliest dit model toch wel aan kracht.

Toch is de verhouding tussen een Sonos Ray (299 euro) en de Sonos Sub Mini (499 euro) een beetje uit balans. Zoals we ook al in de review van de Sonos Ray hebben opgemerkt is het geluidsbeeld van de goedkoopste sounbar van Sonos vrij smal. Natuurlijk heeft deze soundbar ook een smalle behuizing, maar tenzij je recht voor de soundbar zit mis je het kamervullende geluid. De Sub Mini is daardoor een beetje teveel van het goede en is eigenlijk te krachtig voor de Sonos Ray. Niet alleen qua geluid, maar ook qua prijs is de balans dan zoek. De Sonos Sub Mini past dan ook veel beter bij de Sonos Beam met eenzelfde adviesprijs van 499 euro als de subwoofer. Het geluid zal dan ook meer in balans zijn.

Conclusie

De Sonos Sub Mini is een waardevolle toevoeging aan je Sonos-systeem. Heb je een kleinere kamer en wil je diepe bassen zonder de bijbehorende trillende meubels? Dan zit je bij de Sonos Sub Mini helemaal goed. De subwoofer is subtiel en ondersteunend bij de stillere momenten, maar levert veel power wanneer films of muziek daarom vragen. Persoonlijk vinden we dit model qua prijs en specificaties beter bij de Sonos Beam passen. Bij de Sonos Ray is de verhouding soms wat zoek. Niet alleen qua prijs, maar ook qua power.

8.0
Sonos Sub Mini product

Beoordeling
Sonos Sub Mini

Pluspunten
  • Fraai design
  • Diepe bas zonder trillende meubels
  • Past perfect bij de Sonos Beam
  • Installatie fluitje van een cent
  • Sonos-app
Minpunten
  • Verliest snel aan kracht in grotere kamers
  • TruePlay alleen met iOS
  • Alleen te gebruiken binnen Sonos-systeem
  • Prijzig

Beoordeling Sonos Sub Mini

De Sonos Sub Mini is een waardevolle toevoeging aan je Sonos-systeem. Heb je een kleinere kamer en wil je diepe bassen zonder de bijbehorende trillende meubels? Dan zit je bij de Sonos Sub Mini helemaal goed. De subwoofer is subtiel en ondersteunend bij de stillere momenten, maar levert veel power wanneer films of muziek daarom vragen. Persoonlijk vinden we dit model qua prijs en specificaties beter bij de Sonos Beam passen. Bij de Sonos Ray is de verhouding soms wat zoek. Niet alleen qua prijs, maar ook qua power.

Prijsvergelijker Sonos Sub Mini

Reacties (5)