Review: Rotel RAS-5000 – Compact, veelzijdig en betaalbaar

09 mei 2024 8 Minuten 0 Reacties
Rotel RAS-5000
FWD award

Mikkend op een nieuwe generatie hifi-liefhebbers, biedt Rotel de RAS-5000. Deze alles-in-één versterker heeft streaming ingebouwd en kun je via HDMI aan je tv hangen. Voor het traditioneel ingestelde Japanse merk een grote stap.

Rotel bezet al decennialang een bijzondere positie in de audiowereld. Na al die jaren is het nog steeds een relatief klein familiebedrijf, ooit in 1957 in Tokyo opgericht door de japanner Tomoki Tachikawa en gericht op de fabricage van audio-apparatuur.  In 1961 verscheen voor het eerst de naam Rotel. Vandaag de dag staat er nog steeds een bloedverwant aan het roer, namelijk zijn neef Peter Kao. Inmiddels is de firma gericht op home theatre, versterkers/streamers en cd-spelers in verschillende prijsklassen. Bekend is de prachtige Michi-lijn, die zowel voor- en eindversterkers (mono of stereo) omvat als geïntegreerde versterkers. Door de kleinschaligheid van Rotel werd nooit een wereldmarkt bediend. Daar is enkele jaren geleden verandering in gekomen, toen Rotel ook voor het eerst het Noord-Amerikaanse continent betrad. Kun je nagaan: daar nog redelijk onbekend maar gelijk goed verkopen, dat zegt wel wat over de geboden kwaliteit. Maar er is ook slim gebruik gemaakt van de daar al bestaande dealernetwerken. En dat komt weer door de eigendomsverhoudingen. En ook bij de productie zijn veranderende tijden. Om hoge kwaliteit betaalbaar te houden is de productie verplaatst naar China. Maar bijzonder is dat Japanse ingenieurs mee zijn verhuisd. Veel kennis op het gebied van research en development komt nog voort uit de eerste Rotel-technici, die ooit van Marantz afkomstig waren. En al decennia hanteert Rotel de filosofie van het ‘Balanced Design Concept’: een selectie van elektronische componenten en audiocircuits die met elkaar meer bereiken dan de som van de losse onderdelen.

Wat Geïntegreerde stereoversterker
Vermogen 2 x 140 Watt
Inputs HDMI-eARC, optisch, coaxiaal, cinch, USB klasse B
Outputs sub-out, pre-out, hoofdtelefoonuitgang
Streaming AirPlay 2, Bluetooth (aptX HD), Roon Ready, Spotify Connect, Tidal Connect
Afmetingen 43,1 x 14,4 x 42,5 cm
Gewicht 15,7 kg

De Rotel RAS-5000

Simpel gezegd is de Rotel RAS-5000 een geïntegreerde streaming versterker klasse AB in een hoogwaardige behuizing. Met bijna 16 kilo geen lichtgewicht, en 43,1 cm breed, 14,4 cm hoog en 42,5 cm diep. Ondanks deze bescheiden afmetingen is het intern een geweldenaar. Er wordt maar liefst 220 watt vermogen per kanaal geleverd bij 4 ohm en 140 watt bij 8 ohm. Intern vinden we een forse toroïdale transformator en een overgedimensioneerde power supply. Dat dit te horen is, zien we straks in deze review. De frequentierespons is uitermate breed, van 10 Hz tot 100 kHz (bij de digitale ingangen tot 70 kHz) en een signaal/ruisverhouding die, afhankelijk van de ingang, varieert van 103 tot 105 dB. Dat zijn indrukwekkende specificaties. En wat blijkt? Die RAS-5000 is ook een Zwitsers zakmes. Dat begint al bij de DAC, gebaseerd op een hoogwaardige ESS premium 32-bit DA-converter.

aptX HD

De RAS-5000 bevat een streamer, die moeiteloos overweg kan met Spotify Connect, Qobuz, TIDAL, internetradio, AirPlay 2, Google Cast, Roon of Bluetooth, incluis aptX HD. Wat betreft die laatste: die codec zien we steeds vaker op high-end apparaten verschijnen en biedt geweldig luistergemak met draadloze hoofdtelefoons, smartphones en tablets. Maar we zien ook een HDMI ARC-aansluiting waardoor de RAS-5000 gekoppeld kan worden met een televisie. Leuk voor een tv-avond of bij gaming.

Hoge pride of ownership

Er is een PC-USB klasse 2.0 aansluiting aanwezig die tot 24-bit / 384 kHz signalen kan verwerken, inclusief MQA en MQA Studio. De RAS-5000 is bovendien Roon Ready. Verder zien we op de achterzijde de luidsprekeraansluitingen voor één paar en onder meer de aansluitingen voor de Bluetooth-antenne en twee antennes voor wifi. Dat laatste is een pluspunt. Ik weet vanuit mijn eigen leefomgeving dat veel kleiner behuisden niet direct de mogelijkheid hebben om een vaste netwerkverbinding aan te leggen. Deze RAS-5000 werkt ook perfect op wifi. En dan zit er nog een afstandsbediening bij die werkelijk prachtig is gemaakt, van geslepen zwart aluminium. Inmiddels zijn we dan al een beetje aan het praten over het uiterlijk. Nou, daar kan ik kort over zijn. Wat een prachtig apparaat. De afwerking is werkelijk subliem, met een mooi en scherp kleurenscherm, met prachtig afgeronde hoeken en aluminium panelen. De RAS-5000 is zowel in zilver als zwart verkrijgbaar. Persoonlijk vond ik de zwarte uitvoering het mooist. En tja, dit apparaat kun je zonder enige schaamte gewoon bovenop een dressoir in de huiskamer zetten, de pride of ownership is wel behoorlijk hoog. En dat is dus de case: je hoeft alleen nog maar twee luidsprekers aan te sluiten, en klaar ben je. Op papier dus een fraai verhaal. Maar hoe klinkt die Rotel RAS-5000 dan?

Sonus faber Guarneri G5

In Geldermalsen is het onderste uit de kan gehaald om te ontdekken tot welke muzikale prestaties de RAS-5000 in staat is. Deze werd via een set Audioquest Robin Hood Zero luidsprekerkabels verbonden met de allernieuwste Sonus faber Guarneri standluidspreker van de 5e generatie. De voorganger heb ik al eens in Music Emotion getest en destijds tot een van de beste standluidsprekers ter wereld benoemd. Nou, deze zijn nog beter, met onder meer een waanzinnig goede nieuwe woofer! Een paar kost, afhankelijk van de uitvoering, tussen de € 15.000 en € 18.500, dus qua investering een beetje uit de pas met de aanschafprijs van de RAS-5000, die € 2.990 bedraagt. Maar het biedt wel de mogelijk te achterhalen wat de maximum haalbare geluidskwaliteit van de Rotel is.

Stevie Ray Vaughan

Er is lang via streaming naar de Rotel RAS-5000 geluisterd, voornamelijk op 24-bit / 48 kHz. Allereerst verschillende tracks van ‘Couldn’t Stand the Weather’, het 2e album van Stevie Ray Vaughan, gerealiseerd in 1984. De opnamekwaliteit is subliem. Het sprankelende gitaarspel van Stevie komt glashelder binnen. Af en toe doet het slagwerk een uithaal, de RAS-5000 geeft geen krimp. Als ook de zangstem wordt ingezet, is het stereobeeld heel goed. Prachtig in het midden gesitueerd, bijna tastbaar op het podium. Een mooie luisterervaring, met veel fijne details rondom de gitaarsnaren. En dan ineens die diepe volle bas. Voelbaar op de borstkas, en onvervormd. De RAS-5000 lijkt over een onuitputtelijk vermogen te beschikken, nergens heb je de indruk dat de versterker zich moet inspannen.

Nada

En dan verschijnt zangeres Nada ten tonele, met de prachtige vertolking van La canzone dell’amore. Haar stem schittert in de luisterruime, het volume gaat extra omhoog. Wat een stage-beleving! Het stereobeeld is breed, bijna om je heen, met Nada in het midden. De Sonus faber Guarneri’s genieten van het hoge uitgangsvermogen van de RAS-5000 en klinken fantastisch.

Kiss the Cloud

De track Kiss the Cloud van het album ‘Toy’ van Yello doet er nog een schepje bovenop. In eerdere reviews kwam ik dit nummer bij streaming ook wel eens tegen, maar vaak met een wat blubberige en dunne sound. Nu hoor ik deze track voor het eerst echt goed. Dat komt vooral door de stabiliteit van de combinatie. De streamingkwaliteit van de RAS-5000 is op zich al goed, maar het sterke en stabiele vermogen doet de rest. We zitten echt ontspannen te luisteren en te genieten. Het is zo ongecompliceerd.

Saxnbass

De kers op de taart is het album ‘Saxnbass’ uit 2012 van jazz-musicus Markus Philippe. Enorm veel swing, maar vooral die diepe houtige plukbas en de soms enorm uithalende saxofoon, het is een ultieme hifi-beleving. Dit album is zeer geschikt om luidsprekers mee te testen. Ook de verhouding van de sax met de overige musici is erg goed.

Ook voor serieuze hifi-liefhebbers

Na bijna twee uur luisteren kan een oordeel worden geveld. Allereerst: wat is nou het resultaat van de combinatie met de Rotel RAS-5000 en de high-end kwaliteit Sonus faber Guarneri G5 speakers? Simpel. De Rotel is in staat om in deze combinatie topkwaliteit in geluidsweergave te bieden in een compacte behuizing. Dus, ook de serieuzere hifi-liefhebber die klein behuisd is, kan met deze combinatie prima uit de voeten. Maar ook met een meer mid-priced luidsprekerset en prijstechnisch bijbehorende goede luidsprekerkabel biedt deze Rotel RAS-5000 geweldig veel waarde. Je kunt er alle kanten mee uit, in combinatie met streaming, smartphones en tablets ook geweldig voor een jongere generatie muziekliefhebbers. Internetradio is ook top. Een compleet en betaalbaar apparaat met veel bedieningsgemak waar je jaren plezier van hebt, dat er ook nog eens fraai uitziet. En dan zit er ook nog eens een importeur achter met een hoge servicegraad. Ik voorspel: deze Rotel wordt een verkooptopper. Van harte aanbevolen!

Schrijver: Jan Willem Voogd

Rotel RAS-5000 € 2.990,-  www.finesounds.nl

 

8.0
Rotel RAS5000_4

Beoordeling
Rotel RAS-5000

Pluspunten
 • Veelzijdige en betaalbare all-in-one, prima streamer
 • Volop vermogen klasse AB
 • Goed klinkende ESS Sabre premium 32-bit DAC
 • Stuurt ook prima grotere speakers aan
 • aptX HD / AAC Bluetooth
 • Goed werkende toonregeling
 • Aansluiting voor subwoofer
 • Sublieme bouw en afwerking
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Fraaie aluminium afstandsbediening
Minpunten
 • Geen phono aansluiting

Beoordeling Rotel RAS-5000

Na bijna twee uur luisteren kan een oordeel worden geveld. Allereerst: wat is nou het resultaat van de combinatie met de Rotel RAS-5000 en de high-end kwaliteit Sonus faber Guarneri G5 speakers? Simpel. De Rotel is in staat om in deze combinatie topkwaliteit in geluidsweergave te bieden in een compacte behuizing. Dus, ook de serieuzere hifi-liefhebber die klein behuisd is, kan met deze combinatie prima uit de voeten. Maar ook met een meer mid-priced luidsprekerset en prijstechnisch bijbehorende goede luidsprekerkabel biedt deze Rotel RAS-5000 geweldig veel waarde. Je kunt er alle kanten mee uit, in combinatie met streaming, smartphones en tablets ook geweldig voor een jongere generatie muziekliefhebbers. Internetradio is ook top. Een compleet en betaalbaar apparaat met veel bedieningsgemak waar je jaren plezier van hebt, dat er ook nog eens fraai uitziet. En dan zit er ook nog eens een importeur achter met een hoge servicegraad. Ik voorspel: deze Rotel wordt een verkooptopper. Van harte aanbevolen!

Reacties (0)