Review: Polk MagniFi Mini AX – compacte soundbar met subwoofer

20 maart 2022 + 10 minuten 0 Reacties
Polk MagniFi Mini AX-1

In deze review kijken we naar de Polk MagniFi Mini AX. Deze compacte soundbar komt met een draadloze subwoofer en lijkt op het eerste gezicht van alle moderne gemakken voorzien met ondersteuning voor Dolby Atmos, DTS:X, Wifi, Airplay 2, Chromecast, bluetooth en Spotify Connect. Dit model heeft een verkoopadviesprijs van 479 euro.

In 2017 zijn we met de voorganger van de Polk MagniFi Mini AX aan de slag gegaan in een review. Deze heeft precies dezelfde naam, maar dan zonder AX. En het is interessant om deze review er even bij te pakken, want we komen veel overeenkomsten tegen met dat model. Uiteraard is dit nieuwe model wel van alle moderne gemakken voorzien die bij de voorganger nog niet aanwezig waren.

Compacte soundbar boordevol opties

De Polk MagniFi Mini AX soundbar is anno 2022 helemaal up-to-date. Zo biedt de compacte soundbar met draadloze subwoofer ondersteuning voor Dolby Atmos, DTS:X, AirPlay 2, Chromecast, bluetooth, wifi en Spotify Connect. Dankzij SDA-technologie levert dit model volgens Polk een nog breder en nauwkeuriger klankveld dan Dolby Atmos of DTS:X van zichzelf kunnen leveren. 3D Audio Mode moet zorgen dat standaardgeluid en stereogeluid naar 360-graden virtueel surroundgeluid getild kunnen worden, inclusief virtuele hoogtekanalen.

De Polk MagniFi Mini AX is uitgerust met vijf speakers in een zeer compacte behuizing van 37 centimeter breed. De draadloze down-firing subwoofer maakt automatisch verbinding met de soundbar en kan je ergens binnen een straal van 6,7 meter plaatsen.

Het MagniFi Mini AX-soundbarsysteem is met één kabel op tv aan te sluiten via HDMI eARC/ARC (HDMI-kabel inbegrepen), optisch of AUX-in. De soundbar is voorzien van een klein oled-display waar je informatie op af kunt lezen. Deze gaat uit als het niet wordt gebruikt. De soundbar wordt geleverd met een afstandsbediening waarmee je niet alleen de bas kunt aanpassen, maar ook het stemvolume en kunt kiezen tussen verschillende geluidsmodi. Het soundbarsysteem is te combineren met de Polk SR2 draadloze speakers (vanaf 179 euro) voor echt surroundgeluid.

Design en bouwkwaliteit

Wat ten eerste opvalt wanneer je de grote doos openmaakt is het verschil tussen de subwoofer en de soundbar. Waar de subwoofer een grootte heeft van een flinke pc-systeemkast, daar ziet de soundbar eruit als een vrij compacte bluetoothspeaker. Alle benodigde kabels worden meegeleverd, evenals een flinke papieren handleiding en een hoogwaardige afstandsbediening.

Het woord goedkoop kan je zeker niet in de mond nemen bij het design van de soundbar. We hebben te maken met hoogwaardige materialen met een luxe stof aan de voor-, achter-, en zijkant. Bovenop vinden we een rubberen laag met fysieke knoppen en het logo van Polk. Aan de voorkant, iets links van het midden een oled-scherm met informatie. Aan de achterkant zijn de aansluitingen te vinden. Van links naar rechts HDMI (eARC/ARC), Optical, Aux, Connect button, usb en de power connector. Ook vind je hier statuslampjes of de subwoofer of eventuele achterspeakers zijn toegevoegd. De soundbar zelf is gebouwd als een tank en ziet er premium uit, ondanks het kleine formaat. En dan is het vreemd dat de subwoofer zo’n andere stijl heeft.

De subwoofer lijkt er qua vorm eigenlijk niet zo goed bij te passen. Het zwarte glimmende plastic van de subwoofer wil je wellicht niet vol in het zicht hebben staan. Het oogt wat goedkoper dan de soundbar en qua vorm lijkt het op een systeemkast van je pc. Bovenop vinden we het logo van Polk en aan de achterkant een statuslampje en de stroomaansluiting. De verbinding met de soundbar is draadloos.

Installatie

Het installeren is allemaal zo gepiept. Een hdmi-kabel wordt meegeleverd en de papieren handleiding loodst je overal doorheen. Eenmaal alles aangesloten is het tijd om verbinding met je wifi-netwerk te maken. De setup kan via Google Home of kies voor de Apple Airplay installatie. Wij gingen voor Google Home. De soundbar was vervolgens razendsnel geïnstalleerd. Let op dat je geen equalizer hebt in de Google Home-app voor de Polk MagniFi Mini AX. Gelukkig is het geluid aan te passen (bas en stemmen) via de afstandsbediening van de soundbar. Door het soundbarsysteem in Google Home te installeren kan je dit model ook gemakkelijk opnemen in een zelfgemaakte speakergroep en kan dit soundbarsysteem dus echt onderdeel van je smarthome worden. Ondanks de Google Home-app beschikt de soundbar niet over een microfoon. Google Assistent is dus niet direct oproepbaar, maar je kan wel muziek op de soundbar laten afspelen met je stem via een andere Google Home-speaker.

In gebruik

Eenmaal aangesloten met de hdmi-kabel en na voltooiing van de Google Home-installatie gaat het soundbarsysteem van Polk tegelijk aan en uit met het in- of uitschakelen van de televisie. Het oled-scherm aan de voorkant zit iets links van het midden. Het toont informatie wanneer je bijvoorbeeld het volume wijzigt of kiest voor een andere sound mode, maar verder is het display gewoon uit. Je hebt er dus absoluut geen last van tijdens het kijken.

Het blijft bijzonder om zo’n kleine soundbar voor je televisie te hebben staan, maar door het hoogwaardige design valt het zeker niet uit de toon. Je kunt de Polk SR2 draadloze achterspeakers aansluiten voor echt surroundgeluid, maar dit hebben wij niet kunnen proberen. Op de afstandsbediening vind je surround controls om dit verder naar wens af te stellen. Over die afstandsbediening gesproken. Het geheel is ook vrij compact en ligt goed in de hand. De afstandsbediening is goed gevuld met diverse knoppen, maar is niet overvol. Je kunt de bas aanpassen met het plusje en minnetje, net als de speciale Voice Adjust Mode. Hier kan je stemmen meer naar de voorgrond laten komen, zonder dat dit ten koste gaat van het overige geluid. Handig voor bijvoorbeeld talkshows, waar je de gasten iets duidelijker kunt horen. Het werkt verrassend goed.

Op de afstandsbediening vind je ook een knop voor Sound Mode. Hier kan je wisselen tussen vier verschillende geluidsmodi. Kies uit Music, Movie, 3D en Night. Opzich zijn de categorieën duidelijk, maar wat opvalt is het enorme verschil in volume. En dat is wel een beetje gek. Waarom is Music ontzettend luid en Movie veel zachter? Voor Night snappen we het nog. Schroef de bassen terug, zodat eventuele slapers in huis geen last hebben van jouw entertainment vol explosies, maar het geldt niet alleen voor de nachtmodus. Het wisselen tussen Sound Mode betekent gek genoeg ook spelen met het volume. De verschillende geluidsmodi laten je het geluid verder naar wens afstellen en je zult dan ook zeker verschil horen. Music is echt voor muziek waarbij het algemene geluid meer in balans is, terwijl Movie geschikt is voor films, series en games waarbij vooral actie profiteert van de nadruk die iets meer op de bas ligt. De 3D is een vreemde eend in de bijt. Deze moet standaardgeluid en stereogeluid naar 360-graden virtueel surroundgeluid kunnen tillen, inclusief virtuele hoogtekanalen. Klinkt indrukwekkend op papier en zo af en toe hoor je een vlaag van surround bij bepaalde geluiden, maar over het algemeen is de soundbar echt te klein om dit verschil goed te kunnen waarnemen.

Polk MagniFi Mini AX-3

Geluid bij muziek

Geluid heeft vaak de ruimte nodig om echt goed tot z’n recht te komen. Dat is bij een dergelijke compacte soundbar natuurlijk niet mogelijk. Ondanks dat is dit model helemaal tot aan de nok toe gevuld. En waar de bas met name veel ruimte nodig heeft, daar krijg je voor die behoefte een subwoofer meegeleverd. Mijn verwachtingen waren daarom ook dubbel. Weet dit model het standaardgeluid van de televisie te verbeteren? Waarschijnlijk wel, maar de kleine afmetingen moeten toch zorgen voor wat beperkingen? In de praktijk bleek dit inderdaad ongeveer te kloppen. De soundbar weet soms te verrassen, maar valt op andere vlakken soms weer wat tegen.

In de review van het vorige model uit 2017 viel het collega Wesley Akkerman op dat het leek alsof de soundbar geluidslagen overslaat. Voordat ik die review door had genomen had ik de soundbar en subwoofer al een tijdje staan. Spotify Connect wordt nu ondersteund, dus het is erg gemakkelijk om deze muziekstreamingdienst te openen en direct muziek te selecteren om op de soundbar af te spelen. En na de eerste paar luistersessies kan ik beamen dat Wesley’s conclusie ook geldt voor het nieuwe model. Ten dele dan.

Muziek is namelijk niet het sterkste punt van de Polk MagniFi Mini AX. En dan is de geluidsmode Music nog altijd een stuk beter dan de overige geluidsmodi. Je merkt het voornamelijk bij de hoge tonen. In het lied Senegal Fast Food van Amadou en Mariam missen we het hoge gepingel. Het is er wel, maar heel ver ergens op de achtergrond. Dit zou veel meer op de voorgrond moeten zijn. Tribute van Tenacious D begint goed, maar zodra het nummer loskomt merk je tegen de beperkingen van het systeem aan te lopen en kan het geluid wat schel overkomen. De nieuwe single Poster Child van de Red Hot Chili Peppers klinkt dan weer een stukje beter, waar het funky sausje van Flea’s basgitaarspel extra ondersteuning krijgt door de aanwezige subwoofer. Het fijne van de subwoofer is dat het vaak subtiel bijdraagt aan een betere muziekbeleving. Het is geen subwoofer die heel erg weet te overdrijven, dus bassheads moeten elders zoeken. De lage tonen zijn bij muziek vaak in orde, maar op het gebied van hoge tonen schiet het soundbarsysteem soms tekort. Deze verdwijnen soms volledig naar de achtergrond waardoor het lijkt of er een muzieklaag mist of het begint schel te klinken op hogere volumes. Dan loop je dus echt tegen de beperkingen van het compacte ontwerp aan, ondanks dat de subwoofer de beperkingen voor een deel weet te verbloemen. Maar ja, dat geldt natuurlijk alleen voor de lage tonen.

Geluid bij films en games

Gelukkig zijn de prestaties op het gebied van entertainment vrij goed. We hebben de Polk MagniFi Mini AX ook veel gebruikt tijdens het gamen en hebben af en toe een film of serie bekeken. Tijdens deze vormen van entertainment viel het ontbreken van geluidslagen veel minder op. Tijdens het spelen van Zelda Breath of the Wild hoor je duidelijk de wind suizen of een vuurtje knetteren en zijn ook de andere atmosferische geluiden sterk aanwezig. Bij Far Cry 6 weet het systeem de dreunende helikopterwieken al van verre aan te kondigen en ook wanneer je vol in de bossen loopt weet het systeem puike natuurgeluiden af te spelen.

Bij films en series lijkt de soundstage op sommige momenten dan zelfs veel breder dan je van zo’n kleine soundbar mag verwachten. Zodra je om je heen gaat kijken bij bepaalde geluiden tijdens het kijken van Atmos-content waar dit nu toch precies vandaan komt weet je dat een soundbar een goede virtuele surroundstage weet neer te zetten. De subwoofer is hierbij ook een echte meerwaarde. Ben je een echte basshead? Dan is dit wellicht niet de subwoofer voor jou. De subwoofer is echt ter ondersteuning van de soundbar met diepere lage tonen. Iets dat natuurlijk niet uit het kleine formaat van de soundbar kan komen, maar weet dit niet te overdrijven. Soms mag het zelfs nog een tandje meer bas zijn, maar gelukkig kun je dit met de afstandsbediening nog enigszins bijstellen. Bij een explosie willen we graag een echt diep geluid horen, maar dit valt soms toch wat tegen.

Het past ook wel bij het hele soundbarsysteem. Het levert knappe prestaties voor de kleine behuizing, maar kan zich niet meten met grote soundbarsystemen. We missen echt vol geluid. Dat is wellicht ook niet iets wat we mogen verwachten van de Polk MagniFi Mini AX, maar voor de prijs van 479 euro zijn de verwachtingen toch wat meer hooggespannen. En dat weet deze Polk niet helemaal waar te maken. Is het een verbetering ten opzichte van het standaardgeluid van je televisie? Absoluut, een hele vooruitgang zelfs, maar wellicht niet voor in je woonkamer. Zoek je een compacte soundbar voor een tweede televisie in huis, zoals bijvoorbeeld je slaapkamer of je kantoor? Of wellicht voor op je studentenkamer? Daar is de Polk Magnifi Mini AX bij uitstek geschikt voor, maar de prijs van 479 euro is wat ons betreft te hoog.

Conclusie

Het is behoorlijk knap wat Polk uit een dergelijke kleine behuizing weet te halen. Voor 479 euro mogen we echter hoge verwachtingen hebben. En dat weet de Polk MagniFi Mini AX ondanks het hoogwaardige design van de soundbar en alle aanwezige moderne technologieën niet helemaal waar te maken. Het levert puike prestaties voor het kleine formaat, waarbij de subwoofer een echte meerwaarde biedt voor de lage tonen. Toch loopt het compacte soundbarsysteem tegen beperkingen aan, met name voor de hoge tonen, waardoor de prijs van 479 euro aan de hoge kant is. Als compacte soundbar voor bij een tweede televisie of voor op je studentenkamer is de Polk MagniFi Mini AX absoluut geschikt, maar weet dat je voor echt vol geluid beter ergens anders kunt kijken.

7.5
Polk audio MagniFi Mini AX

Beoordeling
Polk MagniFi Mini AX soundbar en draadloze subwoofer

Pluspunten
  • Dolby Atmos en DTS:X
  • Airplay 2, Chromecast, wifi én bluetooth
  • Soundbar heeft een hoogwaardig design
  • Subwoofer levert meerwaarde in lage tonen
  • Fijne afstandsbediening
Minpunten
  • Subwoofer valt qua design een beetje uit de toon
  • Hoge tonen vallen soms weg
  • Compacte behuizing geeft beperkingen
  • Verschil in volume tussen geluidsmodi
  • Hoge prijs

Beoordeling Polk MagniFi Mini AX soundbar en draadloze subwoofer

Het is behoorlijk knap wat Polk uit een dergelijke kleine behuizing weet te halen. Voor 479 euro mogen we echter hoge verwachtingen hebben. En dat weet de Polk MagniFi Mini AX ondanks het hoogwaardige design van de soundbar en alle aanwezige moderne technologieën niet helemaal waar te maken. Het levert puike prestaties voor het kleine formaat, waarbij de subwoofer een echte meerwaarde biedt voor de lage tonen. Toch loopt het compacte soundbarsysteem tegen beperkingen aan, met name voor de hoge tonen, waardoor de prijs van 479 euro aan de hoge kant is. Als compacte soundbar voor bij een tweede televisie of voor op je studentenkamer is de Polk MagniFi Mini AX absoluut geschikt, maar weet dat je voor echt vol geluid beter ergens anders kunt kijken.

Prijsvergelijker Polk MagniFi Mini AX soundbar en draadloze subwoofer

Reacties (0)