Sennheiser heeft dit jaar veel draadloze modellen uitgebracht. De lanceringen van de Momentum True Wireless 4, de Accentum True Wireless en de Momentum Sport tonen goed aan wat het merk belangrijk vindt. Met de HD 620S keert het echter weer terug naar zijn wortels. Want hoewel Sennheiser al meer dan zeventig jaar lang een grote naam is op vlak van microfoons en hoofdtelefoons voor professioneel gebruik, is het ook het bedrijf dat zoveel jaar geleden het idee van een ‘betere’ hifi-koptelefoon op de kaart zette. Die omschrijving past heel goed bij de Sennheiser HD 620S, een bekabeld én gesloten hoofdtelefoon dat voor 349 euro in de winkel ligt.
Als een van de grootste namen op vlak van hoofdtelefoons is Sennheiser volop op de kar van draadloze koptelefoons en oortjes gesprongen. Daarom is het heel fijn dat het merk ook nog oog heeft voor hifi-hoofdtelefoons. Met kabel én zonder torenhoge kostprijs.
Wat | Gesloten hoofdtelefoon |
---|---|
Drivers | 42 mm dynamisch |
Impedantie | 150 Ohm (nominaal) |
Gevoeligheid | 110 dB |
Extra's | 1,8 m kabel met 3,5 mm jack, 6,3-mm adapter, zakje |
Gewicht | 320 gram |
Geen doorsnee product
Wie Sennheiser kent, zal bij het lezen van de inleiding misschien de wenkbrauwen gefronst hebben. Want die HD 620S is op verschillende vlakken inderdaad best bijzonder. Het is om te beginnen een model met een kabel die je insteekt op een hoofdtelefoonuitgang. Dat zie je tegenwoordig vooral in het budget- en in het hoogste headfi-segment. Bijna alles daartussen is draadloos. Die trend wordt versterkt door de afwezigheid van een hoofdtelefoonuitgang op de meeste smartphones. Kortom, op het eerste gezicht lijkt deze HD 620S bestemd voor mensen die thuis naar muziek willen luisteren. Dat is echter een te enge interpretatie. Vanwege het gesloten ontwerp kun je hem ook elders gebruiken.
Over dat gesloten ontwerp gesproken: ook dit doet ons opkijken. De HD 620S is immers deels van de HD 6xx-familie van Sennheiser. Hier vind je traditiegetrouw de betere hifi-koptelefoons van het merk. En die zijn – even traditioneel – altijd open ontwerpen geweest. Dat sloot beter aan bij de designfilosofie van Sennheiser en bij het streven om een luchtiger, grootser geluidsbeeld te creëren. Dat laatste is makkelijker met een open hoofdtelefoon, waarbij de drivers langs de achterkant geopend zijn naar de buitenwereld. Iedereen rond je hoort wat je beluistert dus, en jij krijgt nog heel wat lawaai van hen binnen. Incluis potentieel de opmerking dat “iemand in de kamer misschien wat moet doen aan zijn of haar muzieksmaak”. Dan is een gesloten model zoals de HD 620S wel wat handiger. Maar toch duurde het verschillende decennia vooraleer Sennheiser met een gesloten evenknie voor legendarische modellen als de HD 600 en HD 650 afkwam. Voor de volledigheid: het biedt al heel lang goedkopere gesloten modellen, en er is ook de high-end HD 820S.
Ten slotte is er ook de prijs van 349 euro. Dat is heel wat lager dan de andere modellen uit de HD 6xx-modellen, die toch eerder 500-600 kosten. Het lagere prijskaartje van de HD 620S komt wel ergens vandaan…
Teruggebracht naar de essentie
Het begint bij de Spartaanse verpakking en accessoires die je bij de HD 620S krijgt. Vergeleken met sommige concurrenten – die wel meer kosten – is de uitstraling hier wel heel Duits-functioneel. Bij de hoofdtelefoon krijg je één kabel van 1,8 mm die eindigt in een 3,5-mm jack. Een adapter naar 6,3-mm krijg je er ook bij. Wil je gebalanceerd luisteren? Waar je pakweg bij de HD 660 S2 een extra kabel met een 4,4-mm stekker kreeg, moet je het hier zelf aanschaffen. Dat verklaart meteen het prijsverschil. Op zich niets mis mee, je betaalt geen meerprijs voor iets dat je misschien niet wil gebruiken. Wie daar wel mee bezig is, koopt het dan maar zelf bij. Om de HD 620S goed op te bergen, ga je ook iets meer moeten investeren. De meegeleverde stoffen hoes is qua bescherming maar heel beperkt, zeker als je het toestel af en toe in de rugzak wil gooien.
Duurzaam chassis
De HD 620S is ook betaalbaar gehouden door de nieuwe drivers in te bouwen in een chassis uit de HD 5xx-familie. Ook dat is geen echt probleem. Toestellen als de HD 599 draaien al lang mee en tonen zich duurzaam. Ook de HD 620S zit goed in elkaar. Zelfs na wat wringen en buigen is er geen gekraak. De scharnieren komen ook degelijk over. Op dat vlak laat Sennheiser meestal zelden steken vallen. De kabel en oorkussens zijn vervangbaar, dat is ook een plus voor wie z’n koptelefoon graag langer dan een jaar of twee gebruikt.
Het betekent wel dat de nieuwe Sennheiser meer op die goedkopere modellen lijkt dan op z’n grote open broers. De HD 620S oogt strakker, bijna als een professioneel toestel – de tuning is wel niet die van een studiomodel, zeggen we er meteen bij.
Het draagcomfort is goed. De dikke oorkussens zijn uit een geventileerd kunstleer dat je niet harder doet zweten. Er is wel wat druk op de oren, wat belangrijk is voor de basrespons en het afsluiten van omgevingslawaai. Oor- en hoofdvormen zijn heel individueel verschillend, maar bij ons werd er niet te veel druk uitgeoefend op de oren of de kruin van het hoofd. De betere Sennheisers hebben op dat vlak wel eens een andere reputatie, dus goed om te ervaren dat het hier anders is.
Voor wie?
Het gesloten ontwerp van de HD 620S maakt deze koptelefoon betrekkelijk flexibel. Omdat omgevingslawaai passief wordt gedempt, kun je op meer plaatsen van de HD 620S gebruikmaken. Zoals op kantoor of onderweg op de bus. Of thuis, als de rest van het gezin zorgen voor de nodige gezellige herrie. Op een vliegtuig of in een luidruchtig treinstel is een product met noise-cancelling een betere keuze.
Gesloten hoofdtelefoons bieden daarnaast doorgaans iets minder ruimtelijkheid maar wel bassen met meer slam. Los van het indringen van het omgevingsgeluid, kiezen liefhebbers van klassiek daarom eerder voor een open model, terwijl pop, techno en elektronische muziek doorgaans indrukwekkender klinken op een gesloten hoofdtelefoon. Eigen smaak primeert natuurlijk, en in realiteit is het verschil qua klank eerder een continuüm dan een echte tweedeling. De HD 620S is daar een perfect voorbeeld van. Sennheiser plaatste de 42-mm drivers ten opzichte van de oren onder een hoek in de behuizingen. Dat verhoogt het volume tussen oor en driver, wat driedimensionaliteit in de hand werkt. Of anders gezegd: je hebt bij de HD 620S een minder ‘ingesloten’ ervaring.
Breed inzetbaar
Op vlak van aansturing is de HD 620S niet bepaald moeilijk maar ook niet de makkelijkste. Je kunt het met de meeste apparaten gebruiken die beschikken over een hoofdtelefoonuitgang. De impedantie van 150 Ohm betekent wel dat je de volumeknop verder moet opendraaien. Dat kan bijvoorbeeld bij een televisie – die vaak basale hoofdtelefoonversterkers aan boord hebben – wel eens lastiger zijn. Het is hierdoor wel goed geschikt om te gebruiken met hifi-versterkers met hoofdtelefoonuitgangen die vaak zelf geen lage uitgangimpedantie bezitten.
Het is een aanrader om deze Sennheiser te gebruiken met een toegewijde DAC/hoofdtelefoonversterker. Of je investeert in een compacte DAC (zelfs in de vorm van een kleine kabel) die je makkelijk met een smartphone kunt gebruiken. De prijzen van zo’n DA-convertor zijn heel redelijk. De HD 620S is ook een goede match voor een digitale muziekspeler, met name een model met een betere hoofdtelefoonversterker.
Ontrouw waar het hoort
We moeten niet lang luisteren om de gelijkenissen én de verschillen met de andere HD 6xx-modellen te detecteren. We vergelijken zo onder meer met de klassieke HD 650 en de HD 660S2, die vorig jaar verscheen als update voor die klassieker. Het grote verschil ligt in de lijn van de verwachtingen: er is een kloeker basfundament. De nummers op ‘Random Access Memories’ van Daft Punk (zeker een nummer als ‘Motherboard’) of op ‘III’ van Moderat klonken opwindend, met een beat die nummers echt voortstuwt. Maar Sennheiser gaat niet te ver, het blijft nog een beleefde bas vergeleken met meer commerciële en goedkopere hoofdtelefoons. Dit is geen Sony of JBL, dat merk je meteen.
Ook het midden springt er wat meer uit, waardoor de HD 620S minder een donker karakter heeft. Je luistert met plezier naar ‘Blue Train’ van Coltrane of ’24 Postcards in Full Colour’, net omdat het de sax en piano heel wat body maar ook nuance geeft.
Een sterkte bij de HD 6xx-hoofdtelefoons is dat ze stemmen mooi centraal zetten. Het warme zuiderse livegevoel is sterk bij de Amerikaanse folk-blues op ‘Freedom Highway’, maar het is vooral de natuurlijkheid van Rhiannon Giddens’ stem die hier overtuigde. Ze is een van de beste zangeressen van dit moment in dit genre, haar technische vaardigheid viel goed te bewonderen op deze Sennheiser.
Conclusie
Met het ontwerp van de HD 620S heeft Sennheiser een perfecte balans weten te treffen. In tegenstelling tot veel audiofiele modellen is luisteren met deze gesloten koptelefoon holistisch en gericht op meer genres, terwijl z’n iets donkere tuning ook minder bronmateriaal aangenaam houdt. Het lagere prijskaartje – in de context van betere headfi – is welkom, ook op vlak van duurzaamheid. Het maakt de HD 620S een aanrader als je een stap richting een meeslepende luisterervaring wil maken zonder het spaarvarken helemaal te slachten.
Beoordeling
Sennheiser HD 620S
- Dempt omgevingslawaai vrij goed
- Draagcomfort
- Laag en midden brengt emotie goed over
- Ruimtelijk (voor een gesloten model)
- Eerder functioneel design (maar ok voor de prijs)
- Betere aansturing welkom
Beoordeling Sennheiser HD 620S
Met het ontwerp van de HD 620S heeft Sennheiser een perfecte balans weten te treffen. In tegenstelling tot veel audiofiele modellen is luisteren met deze gesloten koptelefoon holistisch en gericht op meer genres, terwijl z’n iets donkere tuning ook minder bronmateriaal aangenaam houdt. Het lagere prijskaartje – in de context van betere headfi – is welkom, ook op vlak van duurzaamheid. Het maakt de HD 620S een aanrader als je een stap richting een meeslepende luisterervaring wil maken zonder het spaarvarken helemaal te slachten.
Reacties (0)