Review: Sennheiser Momentum Sport in-ears

21 april 2024 9 Minuten 0 Reacties
Sennheiser Momentum Sport 2
FWD award

Afgelopen januari introduceerde Sennheiser de nieuwe en volledig draadloze in-ear hoofdtelefoon Momentum Sport. In deze review testen we deze in-ears, tijdens het sporten, wandelen en thuisgebruik.

Wat is de Sennheiser Momentum Sport?

Zoals de naam al doet vermoeden is de Sennheiser Momentum Sport een hoofdtelefoon die vooral bedoeld is voor de sporters onder ons. De optionele, siliconen haakjes die op de behuizing gezet kunnen worden moeten er voor zorgen dat de oordopjes goed blijven zitten tijdens actieve trainingen. Niet alleen het haakje aan de bovenkant maakt de oordopjes geschikt voor sporten. De behuizing van de Momentum Sport is waterdicht volgens de IP55-norm en dus zijn ze grotendeels waterdicht en stofbestendig. Door het half-open ontwerp wordt de drager niet volledig afgesloten van zijn omgeving. Een aanpasbare Transparantie-modus, Antiwind-modus en Adaptive Noise Cancelling modus zorgen aanpassing naarmate de omgeving verandert.

Ook voor sporters is de samenwerking met Polar. De Momentum Sport beschikt over Powered by Polar-technologie waarmee de oortjes automatisch je hartslag en lichaamstemperatuur bijhouden. De sensoren zitten in de oortjes en geven je realtime informatie in de app van Sennheiser. Maar, de fanatieke sporter kan deze informatie ook overzetten naar populaire platformen zoals Apple Health, Strava en Garmin Connect. Ook via de Polar Flow-app is alle data inzichtelijk.

De Momentum Sport in-ears gaan tot zes uur mee op een enkele acculading. Het oplaaddoosje beschikt over een extra accu waarmee in totaal 24 uur naar muziek geluisterd kan worden. Ook kan de oplaaddoos draadloos worden opgeladen met de Qi-standaard. De Momentum Sport is vanaf 9 april 2024 te koop en gaat 329 euro kosten. Je hebt keuze uit drie varianten; Polar Black, Burned Olive en Metallic Graphite.

Design en comfort

De Momentum Sport in-ears zijn typische in-ears qua uiterlijk en vooral ontworpen om zo comfortabel mogelijk in de oren te zitten. Ze zien er hoogwaardig uit, zijn licht van gewicht en liggen comfortabel in het oor. Er worden drie sets tips en drie sets haakjes meegeleverd zodat de oortjes in vrijwel elk oor passen, en het moet gezegd worden; de pasvorm is perfect. Ook bij lange wandelingen gaan de oortjes nooit irriteren, voel je nauwelijks dat je ze in hebt en sluiten ze je (desgewenst) perfect af van de buitenwereld.

Zelf ben ik al jaren voorstander van een over-ear headphone tijdens het sporten, puur omdat al die oortjes nooit echt goed passen. De Momentum Sport in-ears zijn, in volledige eerlijkheid, de eerste oortjes die ongeacht de activiteit perfect blijven zitten. Ook is het fijn dat de oortjes inclusief haakjes in de oplaadcase geplaatst kunnen worden zodat ze worden opgeladen. De case zelf is eenvoudig mee te nemen en komt met een usb-c-aansluiting om hem op te laden.

Bediening

De in-ears kunnen op twee manieren bediend worden; met een touch op de oortjes zelf of met een tap op je kaakbeen vlak voor de oortjes. De eerste optie werkt prima, maar het is vaak lastig het oortje precies juist te raken. Daarom is het positief dat de tap-bediening ook heel goed werkt. Door relatief hard te tikken op je kaakbeen registreren de oortjes het aantal tikken waarmee, afhankelijk van links of rechts, de muziek bediend kan worden, de ANC-functie gewijzigd kan worden en een telefoongesprek opgenomen kan worden. Negen van de tien pogingen om de in-ears met tap te bedienen werkten perfect. Het enige nadeeltje is dat het volume alleen met een lange touch op de oortjes zelf bediend kan worden, maar dat is een beperking die te begrijpen is. De Controls kunnen overigens via de app (zie hieronder) nog naar eigen wens aangepast worden. Bijvoorbeeld het twee of drie keer tappen kan een andere functie toegewezen krijgen. Ook kun je de gevoeligheid van het tappen aanpassen.

App en gebruik

Voor het bedienen en instellen van de Sennheiser Momentum Sport in-ears gebruik je de Smart Control-app van Sennheiser. Het aantal functies hierin is te groot om op te noemen, maar we lichten er een aantal uit. Zo zie je in de app direct wat de verbindingsstatus is, kun je de batterijpercentages van de oortjes en de case inzien en wordt – wanneer de oortjes in gebruik zijn – de data over de hartslag en lichaamstemperatuur getoond.

Middels de equalizer kun je de audioweergave naar eigen wens afstellen. Je hebt de keuze uit een aantal presets, maar je kunt ook handmatig aanpassingen doen. Daarnaast kun je middels de Sound Check een preset aanmaken die perfect past bij jouw eigen muziekstijlen. De Noise Control-functie laat je kiezen tussen Active Noise Cancelling (ANC), Anti Wind (wanneer er harde wind staat) en Transparency (wanneer je een gesprek wilt voeren of de omgeving wilt horen).

Middels Sound Zones kun je handige zones aanmaken op basis waarvan de audioinstellingen aangepast worden. Je moet hiervoor een account aanmaken bij Sennheiser, maar eenmaal gedaan kun je jouw favoriete presets en Noise Control-instellingen automatisch laten activeren zodra je bijvoorbeeld het huis uitloopt of bij de sportschool aankomt. Tot slot is er een Fit Test waarmee automatisch gekeken wordt naar hoe de oortjes in de oren zitten.

In de algemene instellingen van de Smart Control-app zien we onder meer de keuze tussen Standard audiokwaliteit of High Resolution audiokwaliteit, een Battery Eco-modus en een Auto Power Off-functie wanneer de oortjes niet in gebruik zijn. Al met al is de Smart Control-app een hele overzichtelijke en gebruiksvriendelijke app om de oortjes volledig naar eigen wens af te stellen.

Audiokwaliteit

Tot voor kort had ik een premium over-ear hoofdtelefoon op tijdens het wandelen en sporten, met natuurlijk ook een premium audiokwaliteit. De lat lag dus hoog, maar de Sennheiser Momentum Sport heeft geen enkel moment teleurgesteld. Op het gebied van audiokwaliteit doen de oortjes zelfs nauwelijks onder voor zo’n flinke over-ear. Sennheiser weet veel techniek in de kleine oortjes te stoppen en gecombineerd met slimme algoritmes krijg je met elk muziekgenre een comfortabele, warme en dynamische luisterervaring voorgeschoteld.

Na wat spelen met de equalizer om de weergave naar mijn eigen smaak aan te passen moet gezegd worden dat de oortjes een hele positieve indruk achterlaten. Deze in-ear hoofdtelefoon biedt een comfortabele luisterervaring, met een nauwkeurige timing, levendige plaatsing en een overtuigende soundstage met veel dynamiek. En dat voor hele kleine oortjes. Vocalen zijn warm, helder en komen naar de voorgrond, terwijl instrumenten breed rondom worden gepositioneerd. En voor dit soort kleine oortjes is het belangrijk om te vermelden dat zelfs de lage tonen met een goede punch naar voren komen. Het overall gevoel is samenhangend, gestructureerd en helder, zonder te scherp of koud over te komen. In deze prijsklasse weet de Sennheiser Momentum Sport zich dus positief te onderscheiden.

Noise Control en sensoren

Ook de Noise Control-functies hebben mij positief kunnen verrassen. Sennheiser heeft natuurlijk al een goede reputatie op dit vlak, maar met de Momentum Sport wordt dit nogmaals onderstreept. De ANC-functie werkt bijzonder goed. In de sportschool sport je in een eigen bubbel, zonder last van muziek die door de zaal blaast, en ook het wandelen langs een drukke weg laat je denken dat je door een rustig bos wandelt. En mocht de wind hard opsteken dan schakel je de ANC zelf over naar de Anti Wind-modus waardoor je zelfs van de meest stevige wind – en het waaide nogal de afgelopen weken – nauwelijks last hebt. Mocht je toch wat van de omgeving mee willen krijgen dan is de Transparency-modus handig.

Uniek aan de Momentum Sport is de integratie met Polar. De oortjes houden je hartslag en lichaamstemperatuur bij middels sensoren die in de oortjes zitten. De hartslagsensor doet zijn werk prima, wat we zien door de data te vergelijken met de Garmin Fenix die we om onze pols hebben. Hier zitten nauwelijks noemenswaardige verschillen in. De lichaamstemperatuursensor heeft even de tijd nodig om ‘op temperatuur te komen’ maar geeft daarna een vrij nauwkeurige weergave van jouw lichaamstemperatuur. Deze data is in de Smart Control-app te bekijken maar kan via Polar Flow ook gekoppeld worden aan een Polar-product. Wil je de data gebruiken op andere platformen, zoals Strava of Garmin Connect, dan moet je de oortjes als sensor aan de app of een product koppelen, waarna helaas alleen de hartslag uitgelezen kan worden. De lichaamstemperatuur is alleen beschikbaar voor Polar.

Conclusie

De Sennheiser Momentum Sport oortjes zijn de beste sport-oortjes die ik de afgelopen jaren getest heb en eigenlijk zijn er geen grote minpunten aan te ontdekken. Ja, het zou fijn zijn als alle data van de sensoren eenvoudig via andere platformen uit te lezen is, maar ik begrijp de samenwerking met Polar. Voor de rest doen de oortjes precies wat ze beloven, is het draagcomfort hoog, zijn ze eenvoudig te bedienen, heb je de mogelijkheid ze via de app geheel naar eigen wens af te stellen en is de audioweergave van hoge kwaliteit. Ben je dus op zoek naar premium oortjes voor tijdens het sporten of wandelen, dan mag de Sennheiser Momentum Sport niet op je verlanglijstje ontbreken.

9.5
Sennheiser Momentum Sport
FWD award

Beoordeling
Sennheiser Momentum Sport

Pluspunten
  • Premium audiokwaliteit
  • Zeer goede ANC
  • Gebruiksvriendelijk
  • Hoog draagcomfort
  • Handige sensoren voor hartslag en temperatuur
Minpunten
  • Temperatuursensor alleen voor Polar

Beoordeling Sennheiser Momentum Sport

De Sennheiser Momentum Sport oortjes zijn de beste sport-oortjes die ik de afgelopen jaren getest heb en eigenlijk zijn er geen grote minpunten aan te ontdekken. Ja, het zou fijn zijn als alle data van de sensoren eenvoudig via andere platformen uit te lezen is, maar ik begrijp de samenwerking met Polar. Voor de rest doen de oortjes precies wat ze beloven, is het draagcomfort hoog, zijn ze eenvoudig te bedienen, heb je de mogelijkheid ze via de app geheel naar eigen wens af te stellen en is de audioweergave van hoge kwaliteit. Ben je dus op zoek naar premium oortjes voor tijdens het sporten of wandelen, dan mag de Sennheiser Momentum Sport niet op je verlanglijstje ontbreken.

Reacties (0)