ADV: Waarom zijn de Reserve-speakers zo belangrijk voor Polk?

28 maart 2021 4 Minuten 1 Reacties
Polk Reserve surround review 1

Met de lancering van de Reserve-speakers wil het Amerikaanse Polk zichzelf ook in Europa op de kaart zetten. Maar wie is Polk eigenlijk en wat moet die betaalbare Reserve-speakers nu succesvol maken? Het korte antwoord: een ruim aanbod, een scherpe prijs en technologie uit de high-end.

Het Amerikaanse Polk lanceerde recent de Reserve-luidsprekerlijn, een wel heel uitgebreide familie van luidsprekers met voldoende modellen om de meeste muziekliefhebbers en filmfans tevreden te stellen. Of ze nu heel klein wonen of net een grote toegewijde thuisbioscoop willen bouwen. Die laatste groep werd altijd wel goed door Polk bediend, wat te maken heeft met de Amerikaanse roots van het merk. In Noord-Amerika zijn grotere tv-kamers nu eenmaal meer ‘een ding’ dan bij ons.

Bij de Reserve-lijn wilden de ontwerpers echter ook meer rekening houden met de noden van Europeanen. Het hangt uiteraard van land tot land en van budget tot budget af, maar over het algemeen wonen wij toch wat kleiner dan de Amerikanen. Dat vereist een iets ander luidsprekerdesign, onder meer om te zorgen voor een laagweergave die beter tot zijn recht komt in een woonkamer in een flat of kleinere woning.

Meer over de ingrepen die Polk deed om de Reserve-speakers universeler te maken lees je in onze uitgebreide review van een Polk Reserve-surroundopstelling en in de test van de goedkope R100-boekenplankspeakers. In beide tests lees je dat de Reserve-luidsprekers veel techniek van de veel duurdere Legend-modellen bevatten. Het gaat dan onder meer over de Turbine-conus bij de middenweergevers en de opmerkelijke, spitse Pinnancle-tweeter. Strakke bassen worden geleverd door een baspoort die zelfs een verdere ontwikkeling is van die bij de high-end modellen.

Surround én stereo

Bij surroundliefhebbers is Polk veel beter bekend dan bij stereopuristen. Die focus op surround is zeker niet verdwenen. Als je kijkt naar de Reserve-lijn valt bijvoorbeeld op dat er heel veel liefde is gegeven aan het centerkanaal. Dat is een cruciaal deel van een surroundopstelling. Daarom zijn er niet minder dan drie Reserve-centerspeakers, elk geschikt voor een ander type thuisbioscoop. Het is ook de eerste lijn van Polk met toegewijde speakers voor de hoogtekanalen. Deze R900HT’s zijn ontworpen om hoog op de muur op te hangen of boven op een Reserve-vloerstaander te rusten. Ze werken dan als een Dolby-speaker die geluid van het plafond laat weerkaatsen.

Tegelijkertijd willen de Amerikanen ook duidelijk maken dat muziekliefhebbers ook hun gading vinden bij de nieuwe generatie Polk-speakers. Het vele werk dat gedaan is om de bassen gecontroleerder en strakker te maken is daarbij belangrijk, want zo wordt muziek accurater weergegeven. Ook bij de andere ingrepen draait het allemaal rond meer controle en het elimineren van resonantie. Hoewel ook de kleine R100- en R200-boekenplankspeakers hiervan profiteren, is het toch bij de grotere vloerstaanders dat er het maximale is gedaan om een goede geluidsweergave te krijgen. Met name het topmodel, de R700, moet daardoor een betaalbare uitdager zijn voor de luidsprekermerken die bij ons meer top-of-mind zijn.

Polk Reserve surround review 1
Lees ook

Review: Polk Reserve-speakers in surround – High-end techniek, betaalbare toppers

Wie is Polk?

Polk is bij ons niet zo bekend. Nochtans is het aan de andere kant van de oceaan wel een grote naam. Samen met zustermerk Definitive Technology is het marktleider, in het bijzonder als het gaat om betaalbare speakers.

Het merk bestaat ook al even. Het werd bijna vijftig jaar geleden, in 1972, opgericht door de fysicus Matthew Polk en zijn partners George Klopfer en (later) Sanford Gross. Vanuit een kleine garage in Baltimore groeide het uit tot een van de grootste luidsprekerbouwers van de V.S. Een groot deel van dat succes beruste op het bieden van een meer high-end geluidskwaliteit aan een betaalbare prijs. Inmiddels is Polk deel van de grote Sound United-holding, waar ook bekende merken als Bowers & Wilkins, Classé, Definitive Technology, Denon en Marantz huizen. Dat is een heel diverse groep waarin Polk een belangrijke rol moet spelen, met name in combinatie met de Denon-versterkers en -receivers. En dat niet enkel in de V.S. maar ook bij ons en elders ter wereld. Met de Reserve-luidsprekerlijn neemt het merk alvast een goede start om die ambitie waar te maken.

Polk Reserve R100
Lees ook

Review: Polk Reserve R100 – Kleine speakers met high-end roots

Reacties (1)