Review: Polk MagniFi Max AX SR – de beste soundbar van Polk

13 november 2022 + 10 minuten 2 Reacties
Polk MagniFi Max AX SR
FWD award

De afgelopen weken hebben we de nieuwste soundbar van Polk het geluid laten verzorgen bij onze televisie. Hoe presteert de Polk MagniFi Max AX SR tijdens het kijken van films en series en het beluisteren van muziek? We vertellen je het in deze review van de Polk MagniFi Max SR.

Eerder dit jaar hebben we de Polk MagniFi Mini AX uitgebreid kunnen testen. In tegenstelling tot die compacte soundbar is de Polk MagniFi Max AX SR echt de tegenhanger en beschrijven de namen Mini en Max precies hoe de soundbar in het echt is. Heb je een 55-inch tv in huis? Deze soundbar is net zo breed en heeft maar liefst 11 drivers aan boord. Het is een 7.1.2 Dolby Atmos- en DTS:X soundbarsysteem met draadloze surrounds en een 10-inch subwoofer.

De soundbar en subwoofer zijn verkrijgbaar voor 799 euro. Wij gaan echter met de versie met surroundspeakers aan de slag, deze heeft de toevoeging SR in de titel. Deze versie kost 899 euro. Dat is overigens een goede deal, want de normale prijs is 199 euro voor de Polk SR2 Wireless Rear Surround Speakers.

Dit is de Polk Audio MagniFi Max AX SR

Polk heeft enkele jaren geleden al een MagniFi Max gelanceerd. Dat systeem kreeg toch flink wat kritiek met de veel te harde bassen, het gebrek aan een goede equalizer, verbindingsproblemen en het veelvoorkomende probleem van ruis. Polk heeft de kritiek ter harte genomen. Je vindt de equalizer op de afstandsbediening waarmee je alles kan aanpassen en ruis en verbindingsproblemen hebben we geen enkele keer ervaren. De subwoofer levert standaard nog altijd een enorme bak met herrie die men zelfs aan het einde van de straat kan ervaren, maar gelukkig kun je dit nu volledig aanpassen. Daarnaast is deze tweede versie voorzien van de nieuwste technologieën en streamingopties.

De nieuwe soundbar moet entertainment tot leven brengen dankzij 11 drivers met speciale middenkanalen, naar boven gerichte drivers en de door Polk gepatenteerde Stereo Dimensional Array (SDA)-technologie. Dit moet zorgen voor een multidimensionaal Dolby Atmos- en DTS:X-geluid en creëert een grote soundstage dat de gehele ruimte moet vullen. De soundbar beschikt over een naar beneden gerichte draadloze 10-inch subwoofer. Voor muziekstreaming heeft Polk de soundbar uitgerust met wifi-streaming via Apple AirPlay 2, Google Chromecast, Spotify Connect en alle muziekdiensten die compatibel zijn met Alexa. Ook bluetooth wordt ondersteund en je kunt de soundbar combineren binnen een multiroom-muzieksysteem middels de Google Home-app.

De MagniFi Max AX beschikt over drie ingangen en één uitgang voor high-speed 4K HDMI-aansluitingen met hoge bandbreedte en ingangsschakeling. Sluit de soundbar aan op gameconsoles, blu-ray-spelers, streamingapparaten en meer. Je kunt hem aansluiten op de tv via HDMI eARC of ARC met de meegeleverde HDMI-kabel; via de optische ingang kun je oudere apparaten aansluiten. De soundbar werkt na het aansluiten gewoon met de meeste tv-afstandsbedieningen, alhoewel er ook een afstandsbediening voor de soundbar wordt meegeleverd. Eventuele aanpassingen die je doorvoert zie je direct op het kleine oled-display. Je kunt de soundbar voor de tv plaatsen, maar ook ophangen met het meegeleverde bevestigingsmateriaal.

Design en installatie

De Polk MagniFi Max AX SR heeft een luxe uitstraling met een stofje over vrijwel de gehele lengte. De soundbar heeft een minimalistisch, doch stijlvol design. Rechts voorop vinden we het Polk-logo en bovenop aan de achterkant vind je enkele fysieke knoppen. Het kleine display vinden we aan de voorkant, links van het midden. Deze zie je enkel en alleen oplichten als je daadwerkelijk met de afstandsbediening actief bent. Achterop vind je alle aansluitingen.

De subwoofer is echt heel groot, zelfs voor een 10-inch subwoofer. Eigenlijk is het gewoon een bijzettafel dat we nu in de hoek hebben staan. Deze down-firing subwoofer sluit je aan op het stopcontact en verbind automatisch met de soundbar. Dit model heeft een matzwarte kleur en is van (hoogwaardig) plastic.

De beide Polk SR2 Wireless Rear Surround Speakers zijn dan wel weer voorzien van een luxe stofje. De speakers hebben wel wat weg van een driehoek en lopen naar achteren naar elkaar toe. Ook deze steek je alleen in een stopcontact. Verbinden gaat automatisch en werkt zowel bij de subwoofer als achterspeakers zeer goed.

Eenmaal alles uitgepakt en in het stopcontact aangesloten doe je de verdere installatie via de Google Home-app. Dat werkt eigenlijk heel simpel. De soundbar wordt automatisch al gevonden, je kunt deze toevoegen aan een kamer, eventueel een multiroom-groep maken met andere speakers en vervolgens worden updates automatisch gedownload. Verder heb je de Google Home-app eigenlijk niet meer nodig. Het aanpassen van het geluid doe je namelijk volledig via de afstandsbediening, die overigens zeer fijn in de hand ligt.

Polk MagniFi Max AX SR in gebruik

De afstandsbediening stelt je in staat om verschillende geluidsmodi te kiezen als Movie, TV, Surround of bijvoorbeeld de nachtmodus, waarbij de bas flink wordt teruggeschroefd, zodat huisgenoten en eventuele buren van hun nachtrust kunnen genieten. Ook de bas, treble, height, surround en zelfs stemmen kun je aanpassen met de afstandsbediening. Het werkt allemaal erg goed.

Het klinkt misschien als een stapje terug om de equalizer niet met een app, maar gewoon met de afstandsbediening aan te passen. In de praktijk heb ik dit als erg fijn ervaren. Het werkt gewoon goed. Toch kom je wel snel achter een nadeel en dat is het oled-display. Deze is vrij klein en vanaf de bank kan ik echt niet zien op welk volume de soundbar staat of welke andere wijzigingen ik met de equalizer heb doorgevoerd. Nu heb ik geen bril en zijn mijn ogen nog best goed in orde, maar ik kon het toch echt niet aflezen en moest dichterbij gaan zitten. Een tweede minpunt is het Polk-logo voorop de soundbar, aan de rechterkant. Het logo is gelukkig vrij klein, maar glimt wel veel. Met name in de avond met lamplicht aan schittert het logo. Je hebt de neiging om het logo eraf te trekken of te bedekken.

Het spreekt echter ook voor zich dat dit eigenlijk de enige minpunten zijn die we tegen zijn gekomen qua gebruiksgemak. De afstandsbediening voldoet goed en het volume kan ook gewoon met de afstandsbediening van je televisie. Stemmen zijn bij talkshows zeer goed te horen en is dat toch niet het geval? Dan pas je de Voice Adjust gemakkelijk even aan om direct effect te horen.

Het geluid

Wat direct opvalt aan het geluid is dat de subwoofer naar onze smaak standaard veel te aanwezig is. Dat is ongetwijfeld goed nieuws voor de bassheads, maar van ons mag het wel een tandje minder. Sowieso staat de enorme subwoofer al eigenlijk niet in verhouding met de grootte van de soundbar. De enorme dreunen zijn standaard echt allesoverheersend. Diepe bassen die de ramen doen trillen. Het is goed om te zien wat een geluid uit de enorme subwoofer kan komen, maar ik heb toch liever geluid dat wat meer in balans is. En gelukkig is dat bij dit model helemaal niet erg, want je kunt het met de afstandsbediening gewoon aanpassen. We schroeven de bas terug tot -5. Toen hadden we een goed compromis en gebalanceerd geluid en pas dan valt op hoe goed deze soundbar van Polk eigenlijk is.

Tijdens de testperiode verscheen de nieuwe oorlogsfilm ‘Im Westen nichts neues’, de nieuwe Duitse versie van ‘All Quiet on the Western Front’ op Netflix (Dolby Atmos). De oorlogsfilm was bij uitstek geschikt om de surroundcapaciteiten van de Polk MagniFi Max AX SR te testen. En het is bij een oorlogsfilm sowieso eens leuk om de subwoofer eens voluit te testen. Explosies denderen door de woonkamer, terwijl het stof aan de achterkant via de rear speakers weer neerdaalt en de kogels ons om de oren vliegen. Indrukwekkend wat deze soundbar qua geluid weet voort te brengen! De soundbar wisselt moeiteloos tussen actiescenes en intiemere momenten. Op HBO Max keken we naar House of the Dragon, de prequel van Game of Thrones over de Targaryens. Subtiele dialogen worden afgewisseld met zwaardgevechten en rondvliegende draken. Van een krakende deur in de Red Keep die je linksachter vanuit de linker Polk SR2 hoort tot de rondstampende draken die door de subwoofer en soundbar nog eens extra indrukwekkend neergezet wordt. Geluid klinkt vol op de momenten die dat vereisen, maar de Polk MagniFi Max AX SR weet ook relatieve stilte ontzettend goed neer te zetten met bijvoorbeeld druppend water of bosgeluiden. Even moeiteloos schakel je weer over naar je favoriete talkshow. Een compromis hoef je nauwelijks te maken, want stemmen komen luid en duidelijk van voren. Het geluid klinkt over het algemeen zeer gebalanceerd, mits je de subwoofer onder controle hebt gekregen. Dat lukt echter prima.

Ondanks dat het geluid erg goed is, zijn er soundbars die een ruimtelijker geluid weten te produceren. Het komt voornamelijk echt van voren, ook bij Dolby Atmos-content. Zonder surroundspeakers valt de ruimtelijkheid van het geluid misschien zelfs een beetje tegen. Het blijft toch wat meer gecentreerd bij de televisie hangen. Gelukkig hebben we de SR-versie en samen met de Polk SR2-speakers krijg je alsnog een indrukwekkende surround-ervaring. Het zijn, ondanks het kleine formaat, goede surroundspeakers die echt van meerwaarde zijn. Voor die 100 euro extra (de Polk SR2 zijn anders zelfs 199 euro) zou ik ze absoluut aanraden.

Luister je liever naar muziek? Ook dat kan met de Polk MagniFi Max AX SR. Via Spotify Connect luisteren we naar ‘The Car’, het nieuwe album van Arctic Monkeys. De gitaren zijn verdwenen en de romantiek heeft de intrede gedaan bij de band rond Alex Turner. Alsof je zo naar de soundtrack van de nieuwe James Bond-film aan het luisteren bent. Het bombastische geluid valt bij muziek wellicht nog meer op. De nadruk ligt op het laag en het midden voor een vol geluid. En dat is wat je niet in alle gevallen wilt horen, want het hoog delft dan een beetje het onderspit. In ieder geval is dat niet wat je wil horen bij het subtielere werk van de Arctic Monkeys. Schakelen we over naar Gorillaz, dan komt de muziek beter tot z’n recht. Stevige beats, daar presteert dit model het beste bij. De Polk MagniFi Max AX SR presteert fantastisch bij films en series, waar je juist dat volle en bombastische geluid wilt horen. Voor muziek is de soundbar dus wat minder geschikt, alhoewel dat afhankelijk van het genre muziek is.

Conclusie

Polk heeft met de MagniFi Max AX SR een zeer goede soundbar weten neer te zetten. Vrijwel alle minpunten van de eerste generatie zijn verdwenen. We zijn geen enkele vorm van ruis of verbindingsproblemen tegengekomen en de nog altijd zeer aanwezige subwoofer is nu volledig aan te passen via de equalizer op de afstandsbediening. Alhoewel het geluid net niet zo ruimtelijk is als andere modellen in deze prijscategorie is het geluid met name bij films en series zeer indrukwekkend te noemen. Bombastisch en vol, maar toch ook ruimte voor het subtiele. De Polk MagniFi Max AX SR is een echte aanrader, helemaal in combinatie met de achterspeakers.

8.5
Polk MagniFi Max AX SR-6

Beoordeling
Polk MagniFi Max AX SR

Pluspunten
  • Veel controle over het geluid
  • Genieten met films en series
  • Rijk uitgerust
  • Veel power
  • Goede achterspeakers
Minpunten
  • Storend logo voorop de soundbar
  • Display is wel erg klein
  • Subwoofer standaard te aanwezig
  • Mist net een beetje ruimtelijkheid

Beoordeling Polk MagniFi Max AX SR

Polk heeft met de MagniFi Max AX SR een zeer goede soundbar weten neer te zetten. Vrijwel alle minpunten van de eerste generatie zijn verdwenen. We zijn geen enkele vorm van ruis of verbindingsproblemen tegengekomen en de nog altijd zeer aanwezige subwoofer is nu volledig aan te passen via de equalizer op de afstandsbediening. Alhoewel het geluid net niet zo ruimtelijk is als andere modellen in deze prijscategorie is het geluid met name bij films en series zeer indrukwekkend te noemen. Bombastisch en vol, maar toch ook ruimte voor het subtiele. De Polk MagniFi Max AX SR is een echte aanrader, helemaal in combinatie met de achterspeakers.

Prijsvergelijker Polk MagniFi Max AX SR

Reacties (2)