OnePlus is actief op de smartphonemarkt, maar maakt ook oordoppen. Uiteraard zodat je die gebruiken kunt met de telefoons van het bedrijf. Gelukkig kun je ze ook aan andere smartphones en apparaten koppelen voor je muziek. De vorige oordoppen vielen niet heel erg in de smaak, zelfs voor een product met zo’n lage adviesprijs. De OnePlus Buds Pro heeft een adviesprijs van 149 euro en bevinden zich dus in een hoger segment. Merk je dat ook aan de audiokwaliteit en de gebruiksvriendelijkheid? In deze review nemen we de oordoppen goed onder de loep.
OnePlus waagt een volgende poging binnen de markt voor oordoppen. Hoe bevallen de OnePlus Pro Buds en kunnen we ze aanbevelen?
Specificaties en design
De OnePlus Buds Pro hebben een design dat sterk doet denken aan de Apple AirPods. Een ronde kop met daarop plastic doppen en een lange steel aan de onderkant. Het aanzicht oogt een stuk frisser en strakker dan de OnePlus Buds uit 2020. Daarnaast zijn de stengels dit keer een stuk korter, waardoor ze voor veel mensen mogelijk comfortabeler zitten. De plastic dopjes die in je oor gaan kun je overigens vervangen voor grotere of kleinere versies. Zo vind je hoogstwaarschijnlijk een oordop die goed in je oor past, waardoor ze beter blijven zitten.
Het oplaadhoesje heeft ook een flinke upgrade gehad. Dit keer zet je hem niet rechtop, maar is die wat platte en vierkanten. Je legt de oordoppen er netjes in. De plek waar de Buds Pro in liggen en de Buds Pro zelf zijn magnetisch, waardoor ze vanzelf op hun plek vallen. Daardoor weet je zeker dat de contactpunten elkaar altijd treffen en de oordoppen opgeladen worden in het doosje. De oordoppen gaan zelf tot zeven uur mee op een volle accu. Die gebruikersduur kan verlengd worden tot 38 wanneer je de oplaadcase ook helemaal opgeladen hebt voor het gebruik.
Dat aantal wordt teruggebracht tot in totaal 28 uur met active noise cancellation geactiveerd. Maar dan nog is het best een respectabel resultaat. De OnePlus Buds Pro hebben drivers van 11 millimeter groot, beschikken over bluetooth 5.2 en beschikken over draadloos opladen. Zo kun je het oplaaddoosje op de achterkant van een OnePlus- of Samsungtelefoon plaatsen, mits die omgekeerd opladen ondersteunt natuurlijk. Maar je kunt ook gewoon het meegeleverde kabeltje gebruiken. Tien minuten opladen betekent heel verrassend tien uur luisterplezier.
De oordoppen hebben verschillende trucjes gekregen. Zo kan de mate van ruisonderdrukking aangepast worden tussen minimaal en maximaal. En anders kies je voor de optie Slim, waardoor de oordoppen het voor je bepalen. Daarnaast kun je een geluidstest ondergaan, waarna de Buds Pro de instellingen aanpassen op jouw gehoor. Dat is vergelijkbaar met wat Skullcandy onder meer doet met zijn oordoppen, en het is een welkome toevoeging. Verder heeft het product een IP55-certificaat, en is het stof- en sproeidicht. De oordopjes wegen 4,35 gram per stuk.
De OnePlus Buds Pro zijn verkrijgbaar in de kleuren zwart en wit. Wij hebben de witte versie getest. Ze ondersteunen de audiocodecs aac, lhdc en sbc. De minimale frequentie is 20 Hz, de maximale frequentie ligt op 20 kHz. De in-ears komen uit op het moment dat de concurrentie moordend is. Zo heeft Sony natuurlijk zijn marktleider uitgebracht en maken we onder meer de vergelijking met de Indy ANC van Skullcandy en de Sennheiser CX True Wireless. De JBL Live Pro+ TWS is iets duurder, maar ondanks dat nog steeds prima vergelijkingsmateriaal.
App, comfort en gebruiksgemak
Je bedient de oordoppen op twee manieren: via de stengels en via de bluetoothinstellingen van je smartphone. Via de bluetoothinstellingen zet je HD-audio aan en stel je in dat het geluid van media en telefoongesprekken via de oordoppen verlopen. Heb je een OnePlussmartphone, dan krijg je ook toegang tot uitgebreide instellingen met betrekking tot actieve ruisonderdrukking, de persoonlijke audio en meer. Heb je een andere smartphone? Dan moet je een extra app downloaden, genaamd HeyMelody, beschikbaar voor Android en iOS.
Wij hebben de oordoppen getest met de OnePlus 9 Pro en de Sony Xperia 1 III. Op de Xperia 1 III kom je via die app bij de instellingen van ruisonderdrukking, de bedieningsfuncties van de oordoppen en de persoonlijke geluidsversterking. Draagdetectie en zoek mijn Buds zijn niet beschikbaar. Die twee functies zitten wel in het menu op je OnePlussmartphone, waardoor je toch iets van functionaliteit kwijtraakt. Vooral het missen van draagdetectie is jammer, aangezien de muziek niet automatisch pauzeert bij het uitdoen van de doppen.
In de softwareomgeving wordt uitgelegd wat de stengels doen. Gelukkig staat die informatie ook in de korte handleiding. Anders is het lang zoeken naar de mogelijkheden. Zonder de uitgebreide instellingen kun je geen aanpassingen verrichten en moet je het doen met de standaardinstellingen. De oordoppen fysiek bedienen gaat verder prima. De stengels zijn lang en breed genoeg voor een fijne knijpbeweging. Verschillende keren knijpen of de stam geknepen vasthouden levert verschillende resultaten op. De bediening is wat dat betreft prima.
Qua pasvorm kan het soms even zoeken zijn voor mensen met grote of juist kleine oren. Bij ondergetekende passen de standaardoordoppen meteen goed. Ze vallen niet uit tijdens het rennen of fietsen en voelen vederlicht aan. Koppelen met een OnePlussmartphone is ook zo gelukt (doosje opendoen en bluetooth inschakelen op je smartphone), terwijl je bij smartphones van andere fabrikanten op de enige knop moet drukken in dat doosje voor het koppelen. Vervolgens werkt het zoals je verwacht en zoals dat gaat bij elk ander setje oordoppen.
Een tip voor iedereen: de persoonlijke geluidsversterking een functie die je moet uitproberen. De oordoppen meten middels een aantal piepjes hoe het gesteld is met je gehoor en passen op basis van die info de geluidsweergave aan. Net als bij de oordoppen van Skullcandy kan dit voor subtiele en grote verschillen zorgen. Hier klinken bepaalde tonen in het midden en de hoogte ineens veel duidelijker, terwijl dat niet ten koste gaat van de zachtheid van de bas. Tenminste, in de meeste gevallen dan… Het soort muziek heeft invloed op die ervaring.
Audiokwaliteit en ruisonderdrukking
Laten we vooropstellen dat de OnePlus Buds Pro vanaf het eerste moment verrassen, op een goede manier. De audio uit de compacte oordoppen hebben een heldere sound, die het na het instellen niet verliest. Toegegeven, je hebt weinig invloed op hun de muziek klinkt, los van de exclusieve, persoonlijke geluidsversterking. Daar waar bijvoorbeeld Sennheiser een equalizer in de app gebouwd heeft, heeft OnePlus dat niet. Daar heb je dus muziekstreamingdiensten of andere apps voor nodig die dergelijke functies aanbieden.
Dankzij de drivers van elf millimeter krijgen de baslagen voldoende ruimte. Zeker bij elektronische muziek hoor je dat heel goed, aangezien vaak de meest aanwezige laag is. Ga je naar andere genres, zoals bijvoorbeeld wat oude discotracks, dan valt die laag al wat meer weg. Hij is niet afwezig, maar dreunt subtiel op de achtergrond door. Dat had wel iets sterker gemogen. Het laat zien dat de OnePlus Buds Pro bij wat drukkere muziek dus voorrang geeft aan tonen in het midden- en hogere segment. Dat is niet erg, dat is gewoon een keuze geweest.
Het is aan de luisteraar of die daarmee akkoord gaat. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de CX True Wireless van Sennheiser klinkt de audioweergave in elk geval nooit modderig. Rock- en metalmuziek komt ook goed uit de verf, aangezien gitaren en drums de ruimte krijgen die ze verdienen. Heeft de muziek ergens een scherp randje, omdat een artiest nou eenmaal zo klinkt, dan krijg je dat ook te horen. Ondanks de persoonlijke audio-ervaring, hebben we niet het idee dat OnePlus de muziek dusdanig beïnvloedt dat alles ineens anders klinkt.
De actieve ruisonderdrukking werkt minder fijn dan je zou willen. Over het algemeen hoor je weinig vanuit je omgeving, maar hogere tonen – van ver en zeker dichtbij – vinden nog altijd doorgang. Daarnaast hoor je ook nog steeds de toetsen van je toetsenbord, wanneer de drukte van de muziek afneemt. De sterke wind kan ook roet in het eten gooien. Omdat je niet de hoofdprijs voor het setje betaalt, mag je ook geen topprestaties verwachten. Maar soms moesten we even dubbelchecken of de functie wel geactiveerd was of niet. Dat zegt veel.
OnePlus Buds Pro - conclusie
Met de OnePlus Buds Pro laat OnePlus zien dat het bedrijf wel degelijk in staat is een goed setje oordoppen af te leveren. Het belangrijkste is altijd de audiokwaliteit en daar scoort de fabrikant dit keer hoog op. Muziek klinkt helder, gedetailleerd en gelaagd, maar geeft duidelijk de voorkeur voor hogere en middentonen. Dat betekent niet dat de basweergave slecht is, maar in onze ervaring is het zo dat die wat vaker naar de achtergrond verdwijnt. Ruisonderdrukking valt een beetje tegen, maar de transparante modus is dan weer prima.
Als eigenaar van een OnePlussmartphone krijg je toegang tot geïntegreerde bedieningselementen binnen het menu van de bluetoothinstellingen. Dat is een zeer nette, Apple-achtige oplossing waar je dan niets extra’s voor hoeft te doen. Heb je een andere smartphone, dan ben je aangewezen op een extra app die je moet downloaden. Maar dan krijg je toegang tot bijna alle functies. Het oogt wat minder mooi, er is geen naadloze integratie en je mist twee opties. Dat je draagdetectie mist is wel jammer, want dan pauzeert de audio niet automatisch na het uitdoen.
Beoordeling
OnePlus Buds Pro
- Helder en gedetailleerd
- Modern en strak design
- Persoonlijke geluidsversterking
- Bediening via stengels
- Actieve ruisonderdrukking
- Software incompleet op andere smartphones
- Bas verdwijnt soms naar achtergrond
- Geen equalizer
Beoordeling OnePlus Buds Pro
Met de OnePlus Buds Pro laat OnePlus zien dat het bedrijf wel degelijk in staat is een goed setje oordoppen af te leveren. Het belangrijkste is altijd de audiokwaliteit en daar scoort de fabrikant dit keer hoog op. Muziek klinkt helder, gedetailleerd en gelaagd, maar geeft duidelijk de voorkeur voor hogere en middentonen. Dat betekent niet dat de basweergave slecht is, maar in onze ervaring is het zo dat die wat vaker naar de achtergrond verdwijnt. Ruisonderdrukking valt een beetje tegen, maar de transparante modus is dan weer prima.
Als eigenaar van een OnePlussmartphone krijg je toegang tot geïntegreerde bedieningselementen binnen het menu van de bluetoothinstellingen. Dat is een zeer nette, Apple-achtige oplossing waar je dan niets extra's voor hoeft te doen. Heb je een andere smartphone, dan ben je aangewezen op een extra app die je moet downloaden. Maar dan krijg je toegang tot bijna alle functies. Het oogt wat minder mooi, er is geen naadloze integratie en je mist twee opties. Dat je draagdetectie mist is wel jammer, want dan pauzeert de audio niet automatisch na het uitdoen.
Reacties (0)