Review: JBL Xtreme 4 – Veel power, maar te duur

14 juli 2024 + 10 minuten 0 Reacties
JBL Xtreme 4

De Xtreme 4 is een draagbare en waterbestendige bluetoothspeaker uit de stal van JBL. Weet deze grote bluetoothspeaker ook extreem geluid voort te brengen?

Onlangs las je in ons zomerdossier welke bluetoothspeaker tot 100 euro het beste bij je past. Dit keer is een veel grotere bluetoothspeaker aan de beurt. In deze review gaan we aan de slag met de JBL Xtreme 4, een draagbare en waterbestendige bluetoothspeaker met veel power aan boord. Weet dit model te overtuigen?

Dit is de JBL Xtreme 4

Volgens JBL is het ‘time to live loud’ met de JBL Xtreme 4. Kijken we naar de specificaties, dan kunnen we het ons voorstellen. De bluetoothspeaker is uitgerust met een 2 x 30W RMS Woofer, 2x 20W RMS tweeters en twee passieve basradiatoren. Het frequentiebereik is 44 Hz – 20k Hz. Volgens de fabrikant staat de speaker hierdoor garant voor dynamisch geluid met een diepe bas en veel detail. Qua audiocodecs moet je het doen met SBC en de speaker ondersteunt bluetooth 5.3. De speaker gaat 24 uur mee op de batterij en dankzij de functie Playtime Boost kun je dit nog eens met zes uur verlengen, alhoewel het vermogen dan iets wordt teruggeschroefd. Tien minuten laden staat garant voor twee uur muziek. De volledige oplaadtijd bedraagt 3,5 uur.

In de doos vind je een schouderband, zodat je de speaker ook gemakkelijk mee kunt nemen. Deze kun je bevestigen aan de bovenkant. Meenemen naar het strand is ook geen probleem, want dankzij IP67 is de JBL Xtreme 4 water- en stofbestendig. Een AI-algoritme helpt het geluid te analyseren en te perfectioneren, terwijl er ook ondersteuning is voor Auracast om makkelijk te verbinden met andere JBL-speakers. Stereo kan ook met een tweede JBL Xtreme 4. Je kunt de bluetoothspeaker tenslotte ook gebruiken als powerbank voor je smartphone.

Leuk detail is dat de batterij zelf makkelijk te vervangen is, mocht deze aan vervanging toe zijn. Ook is de speaker gedeeltelijk gemaakt van gerecyclede materialen. De JBL Portable-app is aanwezig om de speaker te updaten of om de equalizer te gebruiken om het geluid naar wens aan te passen. De speaker kent de afmetingen 29.7 x 14.9 x 14.1 cm en weegt 2.1 kilogram. De JBL Xtreme 4 is verkrijgbaar in drie kleuren, namelijk zwart, blauw en camo en heeft een adviesprijs van 349,99 euro.

Design en bediening

De JBL Xtreme 4 is echt een flinke speaker van bijna 30 centimeter lang. In eerste instantie lijkt de speaker op een uit de kluiten gewassen JBL Flip 6 met een cilindrische vorm, maar wie goed kijkt ziet dat de speaker in het midden breder is dan aan de zijkanten. Daarnaast zit er echt een voet onder, dus ook de onderkant is niet rond. LEDjes geven de status aan bij de knoppen en voorop tijdens het opladen. De uitstekende bouwkwaliteit valt direct op. Rubberen zijkanten en een zeer stevige stof rondom. De speaker is water- en stofbestendig en dit valt haast al af te lezen aan de zeer goede bouwkwaliteit. Dit model kan vrijwel alles hebben. Ons reviewmodel is de zwarte variant. Persoonlijk vind ik dit de minst spannende kleur van de drie, ietwat saai zelfs, maar wellicht is dat voor jou anders. Wil je als een blaag door het stadscentrum lopen met je pompende speaker onder de arm? Dan kan dat ook. De JBL Xtreme 4 heeft een meegeleverde draagband van goede kwaliteit, dus dat moet zeker lukken.

Opvallend is dat de speaker verder geen aansluitingen heeft, daar waar de JBL Xtreme 3 dat nog wel had. Behalve de usb-c-aansluiting voor het opladen achterop kun je dus verder geen andere apparatuur op de speaker aansluiten. De speaker is uitgerust met fysieke knoppen bovenop. Je vindt hier de aan/uit-knop bovenaan in het midden, geflankeerd door de Auracast-knop en bluetoothverbindingsknop. Een rijtje naar voren vind je de play/pauze en volumeknoppen. Daarnaast is er ook een app beschikbaar. Via de JBL Portable-app vind je geluidspresets en kun je ook zelf aan de slag met een equalizer om het geluid naar wens aan te passen. Verder vind je hier de optie PlaytimeBoost om de batterijduur te verlegen, kun je een stereogroep maken, vind je algemene informatie en kun je eventuele firmware-updates downloaden. De app is vrij basic, maar een equalizer is altijd welkom en dat is aanwezig.

Geluid

Er zit veel power achter de JBL Xtreme 4, dat kun je direct wel horen. Het dendert de kamer in met veel kracht, alhoewel misschien anders dan je zou denken. JBL is vaak van het warme en ietwat gekleurde geluid met een voorkeur voor de lage tonen. Dat valt eigenlijk een beetje tegen bij dit model. Midden en hoog wordt fijn in balans en met kracht weergegeven. Stemmen klinken ontzettend helder, terwijl ook hoge tonen als een snap of hi-hat met veel detail gebracht wordt. De lage tonen is echter een ander verhaal, want met name in grotere ruimtes (of buiten) valt de bas gewoon een beetje weg. De dubbele basdrum van een gemiddeld metalnummer valt een beetje in het niets en zelfs de lage tonen in de nieuwe single Tobey van Eminem hoor je niet zoals je zou wensen en klinkt de bas erg bedrukt. Het verdwijnt voor een deel in het niets zonder oog voor detail van de lage tonen. Dat is niet iets wat we gewend zijn van het merk waar de lage tonen vaak de boventoon voeren. De speaker probeert het wel door het laag te boosten, maar het klinkt in de vrije ruimte eigenlijk nergens naar. In kleine ruimtes presteert de speaker beter met de lage tonen, maar je koopt natuurlijk niet zo’n forse speaker om vervolgens op het toilet te gaan luisteren. Toch blijft het binnen bedrukt klinken en buiten verdwijnen de lage tonen in het niets. Het geluid leeft niet echt en wordt niet ruimtelijk gebracht.

Speelt de equalizer dan nog een rol? Ten dele. Standaard staat de speaker op JBL Signature, een warme geluidspreset die het laag wat meer naar voren haalt. Normaal gesproken de beste optie voor een speaker van JBL, maar in dit geval kiezen we toch liever een andere. Chill bijvoorbeeld schroeft de bedrukte bas al wat omlaag (liever minder bas dan een bedrukte bas dat nergens naar klinkt), maar een custom preset bevalt ons het beste. Het is even lastig zoeken, maar scroll je horizontaal door de presets dan vind je daar de vijfbandsequalizer. Zet alles op neutraal en de speaker klinkt al een stuk beter. Toch blijft het een beetje hit-and-miss, afhankelijk van het genre. Voor dit bedrag verwachten we ook wel wat betere audiocodecs dan alleen SBC. PlaytimeBoost tenslotte schroeft het vermogen iets terug voor een langere batterijduur, maar de muziek wordt er niet echt beter door. Het laag verdwijnt dan nog meer naar de achtergrond en het geluid begint schel te klinken.

Zijn we dan te streng voor de JBL Xtreme 4? Nee, want voor 349,99 euro mag je gewoon echt meer verwachten dan van een gemiddelde bluetoothspeaker. En dat maakt de JBL Xtreme 4 niet waar. Voor een prijs van rond de 150 euro was dit een prima optie geweest voor veel mensen en had deze speaker echt een goed cijfer gescoord, maar nu is de speaker gewoon veel te duur voor wat je krijgt en zijn er betere alternatieven. Je kan je geld tenslotte maar één keer uitgeven. Het is niet iets wat we van JBL gewend zijn. De JBL Flip 6, JBL Clip 5 en de fantastische JBL Live 3 Buds (binnenkort de review!) zijn uitstekende producten. De JBL Xtreme 4 hoort niet in dat rijtje thuis.

Alternatieven

In vergelijking met de JBL Xtreme 3, die toch al weer heel wat jaartjes oud is, horen we eigenlijk geen verschil. Ook bij die review viel al op dat de lage tonen en het warme geluid niet helemaal is wat je van JBL gewend bent. Het geluid klinkt bij deze vierde iteratie vrijwel identiek, ondanks dat het frequentiebereik bij de nieuwe versie net iets groter is. De JBL Xtreme 4 zou dus iets verder de diepte in moeten kunnen, maar in de praktijk horen we dat niet. Een upgrade voor mensen die versie 3 in huis hebben is dan ook niet nodig, ondanks de betere batterijduur, nieuwere bluetoothversie en Auracast-ondersteuning. Dat laatste werkt overigens prima, maar alleen met andere JBL-speakers die Auracast ondersteunen. Heb je nog geen JBL Xtreme-speaker in huis? Dan kun je de goedkopere JBL Xtreme 3 ook prima overwegen, mede door de aansluitingen op dat model die in deze nieuwe versie zijn verdwenen.

Toch zijn er betere alternatieven als we kijken naar de prijs en de grootte van deze speaker. De Teufel Boomster is goedkoper in aanschaf, maar heeft een volwassener geluid dat meer detail en ruimtelijkheid laat horen. De speaker is wel een stukje groter dan de JBL Xtreme 4, maar heeft ook DAB+-radio aan boord en ondersteunt de betere audiocodecs met aptX. De Soundcore Boom 2 is ook een goed alternatief en verreweg de goedkoopste optie met een adviesprijs van 129 euro en een vermogen van 80W. Is je dat nog niet genoeg? De Soundcore Boom 2 Plus van 199,99 euro is net een slagje groter en heeft een vermogen van maar liefst 140W.

Conclusie

Concluderend kunnen we zeggen dat de JBL Xtreme 4 een beetje een teleurstelling is. Het is geen slechte speaker, maar de prijs is veel te hoog. Voor de helft van de adviesprijs snappen we wel waarom je voor de JBL Xtreme 4 zou kiezen. Voor 349,99 euro zijn er echter veel betere alternatieven.

6.5
JBL Xtreme 4-2

Beoordeling
JBL Xtreme 4

Pluspunten
  • Veel power
  • Goede bouwkwaliteit
  • Makkelijk mee te nemen door de draagband
  • App met equalizer
  • Stof- en waterbestendig
  • Verbeterde batterijduur
Minpunten
  • Aansluitingen van JBL Xtreme 3 zijn verdwenen
  • Bedrukt in de lage tonen
  • Presteert minder dan je mag verwachten
  • Alleen SBC
  • Te duur

Beoordeling JBL Xtreme 4

Concluderend kunnen we zeggen dat de JBL Xtreme 4 een beetje een teleurstelling is. Het is geen slechte speaker, maar de prijs is veel te hoog. Voor de helft van de adviesprijs snappen we wel waarom je voor de JBL Xtreme 4 zou kiezen. Voor 349,99 euro zijn er echter veel betere alternatieven.

Prijsvergelijker JBL Xtreme 4

Reacties (0)