Review: JBL Charge 6 – Eenzaam aan de top

13 juli 2025 7 Minuten 0 Reacties
JBL Charge 6
FWD award

De JBL Charge 6 is de zesde bluetoothspeaker die getest wordt voor ons zomerdossier. Nadat we zeven bluetoothspeakers tot 200 euro getest hebben lees je in ons zomerdossier welk model het meeste waar voor je geld biedt.

Genieten van mooi geluid tijdens je welverdiende vakantie? Vorig jaar las je op FWD.nl ons zomerdossier met bluetoothspeakers tot 100 euro. Dit jaar doen we daar nog een schepje bovenop en kijken we welke bluetoothspeakers tot 200 euro de moeite waard zijn. Is het geluid een segment hoger ook echt beter? Heb je meer functies tot je beschikking? Of zijn er andere verschillen? We hebben alle zeven fabrikanten van vorig jaar bereid gevonden om opnieuw mee te doen in ons nieuwe zomerdossier, maar dan met een nieuwe bluetoothspeaker tot 200 euro. We kijken hierbij naar de verkoopprijs en niet naar de adviesprijs. Ook dit jaar willen we natuurlijk zoveel mogelijk speaker voor zo weinig mogelijk geld, want je kan je vakantiegeld tenslotte maar één keer uitgeven.

Deze review van de JBL Charge 6 is onderdeel van ons zomerdossier. Nadat we zeven verschillende bluetoothspeakers hebben getest in een review komen we met ons zomerdossier waarin we antwoord geven op de vraag welke bluetoothspeaker tot 200 euro het beste bij je past deze zomer. We gaan aan de slag met de volgende bluetoothspeakers in de komende weken:

  • Artsound PWR04
  • Teufel MOTIV GO
  • Sony ULT Field 3
  • Fresh ’n Rebel Bold L3
  • Marshall Emberton III
  • JBL Charge 6
  • Soundcore Boom 2 Plus

Dit is de JBL Charge 6

Denk je aan een bluetoothspeaker? Grote kans dat je aan JBL denkt. JBL heeft ons zelfs twee modellen gestuurd ter test, namelijk de Flip 7 en de Charge 6. Uiteindelijk kunnen we niet beide modellen meenemen in ons zomerdossier en dus hebben we de keuze gemaakt voor de Charge 6 dat qua formaat beter past bij de andere bluetoothspeakers in ons zomerdossier en ook net even beter klinkt. De adviesprijs van de Charge 6 bedraagt 199,99 euro, maar wie goed zoekt vindt de speaker voor tientallen euro’s goedkoper. Het leuke is dat er heel veel verschillende kleuren verkrijgbaar zijn, dus voor ieder wat wils.

De JBL Charge 6 is een water-, stof- en valbestendige speaker (IP68) met een afspeeltijd tot 28 uur. Opladen duurt drie uur. Volgens de fabrikant levert dit model krachtig JBL Pro-geluid dat met AI Sound Boost (een slim algoritme voor audioverwerking) altijd goed moet klinken. Het uitgangsvermogen is 45W (30W woofer en 15W tweeter). Je kunt meerdere speakers onderling met elkaar verbinden middels Auracast. De speaker ondersteunt bluetooth 5.4, weegt 1,37 kilogram en heeft de afmetingen 228,8 x 98,5 x 94 mm. Daarmee is dit één van de kleinere speakers in ons zomerdossier. Een draagriem wordt meegeleverd, de speaker kan als powerbank dienen en ook is daar de JBL Portable-app met onder andere een equalizer om het geluid naar wens aan te passen.

Design en bediening

De JBL Charge 6 is echt een typische JBL-speaker qua design. In de basis lijkt het een iets grotere JBL Flip 7. Het is voor het grootste deel ook een koker, maar onderaan is die breder (en plat) om stevig te kunnen staan. De zijkanten lopen ook onderaan verder door. Qua bouwkwaliteit doet de JBL Charge 6 niet onder voor de andere speakers van het merk. Dat zit bij JBL altijd heel goed. Gebruik van rubber, een stevige stof, passieve radiatoren aan de zijkant en stevige pootjes. JBL heeft het design inmiddels echt uitontwikkeld en je merkt aan alles dat dit model tegen een stootje kan. Er wordt ook een draagband meegeleverd, maar die is een beetje vreemd en niet voor iedereen. Het laat de speaker lijken op een handtasje. Alhoewel de bouwkwaliteit erg goed is begint het kenmerkende JBL-design inmiddels wellicht een beetje saai te worden. Aan de andere kant, never change a winning team.

De bediening kan met de knoppen bovenop. Hier vind je in twee rijen van drie knoppen de Auracast, aan/uit-knop en bluetoothknop en de rij daaronder volume omlaag, play/pauze en volume omhoog. De knoppen drukken goed in en de bediening werkt prima. Daarnaast is daar de JBL Portable-app. De app ziet er fraai uit en werkt erg simpel. Zo kun je hier een stereogroep aanmaken, PlayTimeBoost inschakelen (om de speeltijd te verlengen) en vind je hier de equalizer. Je kunt een aantal voorinstellingen kiezen als JBL Signature Sound, Chill, Energetic, Vocal en Custom. Middels die laatste optie heb je toegang tot een 7-bands equalier en deze heeft grote impact op de muziek. Leuk dat deze equalizer zo goed werkt en zo kun je de muziek echt naar wens aanpassen. Via de app kun je ook firmware-updates downloaden en er was inderdaad een update beschikbaar. Ook deze app biedt verder niet heel veel opties, maar ziet er goed uit en heeft in principe alles wat je nodig hebt om het geluid naar wens af te stemmen.

Geluid

JBL is natuurlijk niet voor niets zo populair. Toch zijn onze ervaringen zelf wat wisselend als het gaat om de bluetoothspeakers van het merk. Zo zijn we erg tevreden over de Flip-serie en de erg draagbare Clip 5, maar viel de JBL Xtreme 4 (lijkt op deze Charge 6, maar dan veel groter) echt een beetje tegen. Deze JBL Charge 6 echter: Wow!

We kunnen er wel omheen draaien, maar dat doen we niet. De JBL Charge 6 klinkt echt fantastisch. Groots, rijk en vol geluid, maar toch in balans om alle lagen van de muziek goed weer te geven. De bas kan lekker diep, maar zonder dat de hoge tonen verloren gaan. Het is ongekend knap wat JBL heeft gepresteerd met deze JBL Charge 6. Het geluidsprofiel is standaard al erg goed (maar natuurlijk wel aanpasbaar), maar van welke muzieksoort je ook fan bent, de JBL Charge 6 kan ermee overweg. Een flinke punch wanneer nodig, rustig en ingetogen wanneer vereist en bombastisch wanneer de muziek daar om vraagt. Van stevige beats in je fitnesskamer tot jazz op een luie vrijdagavond met een whisky in je handen, het allround geluidsprofiel van deze speaker presteert onder alle omstandigheden. Het meest verrassende is dat de speaker veel grootser klinkt dan die in werkelijkheid is met ruimtelijk en kamervullend geluid en dat is een uitermate knappe prestatie van JBL.

Om toch ook even de Flip 7 te noemen van JBL: Ook die speaker maakt enorm veel indruk, maar kan iets minder goed de lage tonen weergeven dan de grotere Charge 6. dat de bas met meer punch weet weer te geven. De Flip 7 klinkt op momenten soms wel iets helderder dan de Charge 6, maar kan bij sommige nummers doorschieten naar te kunstmatig geluid. Qua prijs scheelt het niet zoveel, maar de Charge 6 is wat ons betreft de betere speaker. De Flip 7 is wel draagbaarder.

Conclusie

De bluetoothspeakers van het JBL hebben een beetje een verkeerd imago en dat komt voor een groot deel door de marketing van het bedrijf. Deze Charge 6 is echt niet alleen voor de jeugd, maar echt voor jong én oud met een zeer evenwichtig (en aanpasbaar) geluidsprofiel dat alle muziekliefhebbers zal weten in te pakken. De goede bouwkwaliteit, de fantastische app en de zeer goede allround geluidsprestaties zorgen ervoor dat de JBL Charge 6 de beste keuze voor een bluetoothspeaker tot 200 euro is.

9.0
JBL Charge 6
FWD award

Beoordeling
JBL Charge 6

Pluspunten
  • Voor alle muziekgenres
  • Klinkt veel grootser dan die is
  • Vol en gedetailleerd geluid
  • Veel power
  • Kan tegen een stootje
  • Equalizer in de JBL Portable-app
  • Knoppen drukken goed in
Minpunten
  • Design begint wat saai te worden
  • Alleen SBC

Beoordeling JBL Charge 6

De bluetoothspeakers van het JBL hebben een beetje een verkeerd imago en dat komt voor een groot deel door de marketing van het bedrijf. Deze Charge 6 is echt niet alleen voor de jeugd, maar echt voor jong én oud met een zeer evenwichtig (en aanpasbaar) geluidsprofiel dat alle muziekliefhebbers zal weten in te pakken. De goede bouwkwaliteit, de fantastische app en de zeer goede allround geluidsprestaties zorgen ervoor dat de JBL Charge 6 de beste keuze voor een bluetoothspeaker tot 200 euro is.

Reacties (0)