Review: JBL Bar 1000 – Machtig actiebeest met heldere dialogen

04 februari 2023 + 10 minuten 3 Reacties
JBL Bar 1000

Als een van de grootste audiomerken kan JBL niet ontbreken als het gaat om soundbars. Met de Bar 1000 heeft het Amerikaans bedrijf een nieuw topmodel in huis met afneembare draadloze speakers en een potige subwoofer. Maar is dat het beste recept voor een geslaagde tv-avond?

De JBL Bar 1000 is een high-end 7.1.4-soundbar die een omhullend geluid beloofd tijdens het kijken naar een film of serie met Dolby Atmos-soundtrack. Om dat te realiseren, zet JBL een aantal zaken in. Zo komt de Bar 1000 met de Multibeam-technologie, die we al kennen van de eerder geteste Harman Kardon Citation Multibeam 700 en de 1100. Dit is daarnaast een next-level soundbar uitgerust met loskoppelbare zijspeakers die je achteraan de kamer plaatst. JBL is daarnaast een merk dat veel belang hecht aan een stevige baslaag onder soundtracks. De Bar 1000 wordt dan ook geleverd met een kloeke draadloze subwoofer.

Dankzij de losse speakers van de Bar 1000 zou je een echte surroundervaring moeten krijgen. Geluidseffecten achteraan in de mix worden immers niet weerkaatst van de muren maar worden door echte speakers aangeleverd. Op een gewone tv-avond laat je die zijspeakers dan weer zitten. Zo dragen ze bij aan het geluid dat uit de soundbar komt.

JBL Bar 1000

Inmiddels zijn er nog wel wat soundbars die hetzelfde soundbar plus losse speakers-concept volgen, zoals de Samsung HW-Q990B. Maar bij die toestellen blijven de draadloze speakers altijd op hun plaats. Ook zijn er een aantal soundbars die je kunt uitbreiden met aparte draadloze luidsprekers, zoals de Sonos Arc of de Sony HT-A7000. Maar bij deze JBL kun je dus kiezen. Dat maakt het een interessante keuze voor wie zijn woonkamer niet wil volstouwen met speakers.

Wat 7.1.4 soundbar
Codecs Dolby Atmos (en lager), DTS:X (en lager)
Streaming JBL One-app, Chromecast, AirPlay 2, Spotify Connect, Bluetooth
Ingangen HDMI-eARC, 3 x HMDI-in, optisch, Bluetooth
Extra's Kalibratiefunctie, Multibeam, afneembare rear-speakers
Afmetingen 119,4 x 5,6 x 12,5 cm (soundbar)
Gewicht 3,7 kilogram
Afmetingen 30,5 x 44 x 30,5 cm (subwoofer)
Gewicht 10 kilogram

Er is nog een grotere Bar

Onder normale omstandigheden zou de 999-euro kostende Bar 1000 de eindbaas van JBL’s soundbarafdeling zijn. Het merk heeft echter in het late najaar een nog hoger model gepresenteerd, de Bar 1300 van 1.499 euro. Maakt dat de JBL Bar 1000 dan opeens voorbijgestreefd? Niet bepaald. De Bar 1000 hoort bij dezelfde generatie als de Bar 1300. Beide soundbars bieden dan ook grotendeels hetzelfde qua mogelijkheden en functies. Ook het softwareplatform en de appbediening is identiek. Zelfs het design verschilt amper, want beide komen met afneembare zijspeakers. De Bar 1000 is echter veel minder breed. Dit toestel past (met de speakers bevestigd) perfect bij een 55-inch tv. De forsere Bar 1300 is dan weer ontworpen om bij een 65-inch scherm te passen. De meegeleverde subwoofer met 10-inch naar beneden gerichte woofer is identiek bij beide toestellen.

Bigger is better? Twee bedenkingen daarbij: dat ‘passen’ is puur een esthetisch ding én als je de zijspeakers afneemt om bij de sofa te plaatsen wordt de soundbar zelf heel wat kleiner. De extra breedte van de Bar 1300 zorgt op papier ook voor een betere stereoscheiding, omdat speakers wat verder uit elkaar staan.

Betere afwerking

In het verleden vonden we de JBL-soundbars qua materialen en design een tikje achterblijven op de concurrentie. Dat was bijvoorbeeld het geval bij de Bar 9.1, de voorganger van de Bar 1000. Het was nooit slecht gedaan, maar er miste iets. Met name Samsung, wat eigenlijk het moederhuis is van JBL, wist zijn hogere soundbars voor dezelfde prijs strakker en luxueuzer aan te kleden. De Bar 1000 maakt die designachterstand grotendeels goed, al blijft JBL een voorliefde koesteren voor grijze kunststof. Los daarvan presenteert het toestel best knap. De afgeronde lijnen, discrete speakerroosters en de afwezigheid van flashy elementen leveren een gestroomlijnd resultaat op. Dit jaar werkt JBL ook met een toppaneel die iets donkerder is en verzonken lijkt in de behuizing. Je vindt hier een paar knoppen, heel discreet aangebracht.

Op eerste zicht is er geen display op de Bar 1000. Toch is er wel een scherm, verstopt achter het rooster aan de voorkant. Je ontdekt hem zodra je het volume aanpast of er video begint met een bepaalde indeling. Heel even zie je dan pakweg ‘Dolby Atmos’ langsscrollen. Zo’n schermpje dat tijdelijk oplicht vinden we wel positief. Het heeft als voordeel dat je niet afgeleid wordt tijdens het kijken in een verduisterde kamer.

De meegeleverde remote is strak en futuristisch. Ligt goed in de hand en doet z’n werk helemaal zoals het hoort. Wel voelt het een tikje goedkoop aan, weer door de keuze voor een lichtere kunststof. Positief is dan weer dat JBL aparte toetsen voorziet voor het volumeniveau van de subwoofer en de draadloze speakers.

Over de subwoofer kunnen we je vooral vertellen dat hij groot is. De woofer wijst naar beneden, wat de plaatsing makkelijker moet maken. Er is echter ook een baspoort aan de achterkant. Dat betekent dat je hem best niet tegen de muur zet of al te dicht bij een hoek.

Streamingopties genoeg

Alle ingangen zijn in een nis achteraan de Bar 1000 aangebracht. Kabels discreet wegwerken is dus makkelijk, altijd leuk. Op dit vlak is de soundbar goed uitgerust. Naast een HDMI-eARC-poort voor de verbinding met de televisie, zijn er drie HDMI 2.1-ingangen voor next-genconsoles en mediaspelers. Een optische ingang laat het aansluiten van een audiobron, zoals een cd-speler, toe.

Wil je muziek streamen, dan zijn er nog andere opties: Chromecast, AirPlay 2 en Bluetooth. Spotify Connect is er ook. Dat maakt het eenvoudig om met die dienst muziek af te spelen op de Bar 1000. Het staat niet op de doos, maar de Bar 1000 blijkt ook DLNA-compatibel te zijn.

Slimme accessoires

Het ongewone aan deze JBL is dat de uiteinden losgekoppeld kunnen worden. Ze functioneren dan niet meer als zijspeakers van de soundbar, maar als draadloze luidsprekers die in de surroundmix zorgen voor geluiden die naast en achter je komen. Bij de Bar 1000 krijg je zelfs toestellen die elk twee kanalen voor hun rekening nemen: surround (links of rechts) en een achterste hoogtekanaal (links of rechts). Dat laatste extra kanaal heb je nodig voor de 3D-ervaring die bij Dolby Atmos of DTS:X hoort.

De bedoeling is dus dat je die afneembare luidsprekers in de buurt van je zitplaats plaatst. Om het geheel strak te houden vind je in de doos vier afdekkappen: twee om op de soundbar te klikken en twee die passen op de draadloze speakers. Zo hoef je niet te kijken op blote connectors. Door gebruik van magneten is het verwijderen en aanbrengen van de zijspeakers bij de JBL 1000 heel eenvoudig. Bij de eerste soundbars met deze feature was het vaak gedoe met stekkers die moesten vastklikken en meer ongein. Hier gaat het heel vlot, wat je ook sneller zal overtuigen om echt die speakers in hun losgekoppelde stand te gebruiken.

Bij deze JBL Bar 1000 kun je dus naargelang je stemming kiezen of je de zijspeakers ontkoppeld of op hun plaats laat. Ze werken volledig draadloos en met een accu. Vind je dat lostrekken, naar achteraan verhuizen en later weer vastkoppelen vermoeiend, dan kun je de zijspeakers een vaste plaats geven. Via een USB-C-kabel voorzie je ze dan permanent van stroom. Handig is de aanwezigheid op elke speaker van schroefdraad, zodat je ze kan ophangen.

Instellen op drie manieren

Om de JBL Bar 1000 in te stellen kun je op verschillende manieren te werk gaan. Een voor de hand liggende is de nieuwe JBL One-app installeren (iOS en Android). De app detecteert automatisch de Bar 1000 en zal je via een stappenplan leiden om het toestel met het WiFi-netwerk te verbinden. Een ethernetkabel blijft een optie, dat durft soms te ontbreken bij een soundbar. De kans is groot dat je meteen na het instellen een update moet installeren, een klusje van ongeveer een kwartier.

Je kunt er ook voor kiezen om de Bar 1000 eerst in te stellen met de Google Home-app. Ook dan volgt er een stappenplan om het te koppelen met het draadloze netwerk. Sowieso moet je in de Home-app zijn om Chromecast te activeren, ook als je hem eerst instelt via de JBL One-app. Tenslotte is optie drie de JBL One instellen via AirPlay op je iPhone of iPad. Welke optie je kiest, de Bar 1000 met het netwerk verbinden gaat vlot. Tegenwoordig is dat bij soundbars zelden een probleem meer.

JBL One-app

De JBL One-app is ontworpen om meerdere JBL-producten te bedienen. Dat merk je onder meer bij het instellen, maar ook als je zaken wil aanpassen. Wanneer je tikt op de Bar 1000 in de app kom je inderdaad bij instellingen terecht. De app heeft echter ook ingebakken streamingdiensten (waaronder Deezer, Qobuz en Tidal). Die zie je niet als je met de soundbar bezig bent, enkel als je terugkeert naar het hoofdscherm. Je kunt dan bij een ingelogde dienst zoeken naar muziek en favorieten afspelen. We zijn wel verrast dat JBL geen enkel geluidsmodi biedt, zelfs geen nachtmodus. Het lijkt er ook op dat alles geupmixt wordt.

Kalibreren is een must

De JBL Bar 1000 zit propvol drivers om een surroundveld te creëren. De eigenlijke soundbar telt vier brede speakers die voor links en rechts zorgen, plus eenzelfde ovale woofer én een tweeter voor het middenkanaal verantwoordelijk voor dialogen. Aan de twee uiteinden is er opnieuw telkens een tweeter. Deze is schuin gemonteerd in een diepe uitsparing die functioneert als waveguide om geluid naar de zijkanten te sturen. Bovenaan vind je twee speakers die gekanteld naar boven uitstralen. De loskoppelbare speakers bevatten elk een bovenliggende speaker plus een tweeter in een van de hoeken.

Veel speakers dus, maar gelukkig is er Harman Multibeam-technologie om ze op een slimme manier aan te sturen. De Multibeam-functie werkt het best als de soundbar meer weet over de vorm en eigenschappen van je woonkamer. Om die zaken te bepalen, voert de soundbar een kamerkalibratie uit. Dat klinkt ingewikkeld, maar je wordt in de JBL One-app goed bij de hand genomen. Tijdens het kalibreren, dat je moet doen met de zijspeakers ontkoppeld, worden er twee keer testtonen afgespeeld. De eerste keer moet je de draadloze luidsprekers links en rechts van je leggen in de sofa, de tweede keer op hun definitieve parkeerplekken. Op basis van wat er gemeten wordt, wordt de geluidsweergave aangepast om te compenseren voor akoestische problemen in de woonkamer. Te overheersende bastonen bijvoorbeeld.

De kalibratie vonden we redelijk z’n werk doen. Het resultaat maakte de bassen wat minder wollig. Maar we vonden wel lager-midden frequenties iets te, waardoor stemmen nasaal overkomen. Gelukkig was een kleine aanpassing via de equalizer in de app voldoende om het te fiksen.

Iets later daagde het dat we de eerste meting verkeerd hadden aangepakt. Het is heel belangrijk dat de speakers echt naast je zitplek worden gelegd, met de juiste kant naar de Bar 1000 gericht. Dat hadden we dus verkeerd gedaan. Na een tweede kalibratie was het resultaat beter, met een egaler surroundveld.

Het is bovendien de bedoeling dat die draadloze speakers uiteindelijk net achter de zitplaats (op een bijzettafel bijvoorbeeld) of op de rug van de sofa worden geplaatst. Bij andere soundbars kun je vaak die luidsprekers naast of schuins achter de bank parkeren. Hier is dat niet aangewezen. De draadloze speakers zijn niet zo krachtig, het lijkt ons geen goed idee om ze ver weg op een vensterbank of kastje te leggen.

Klinkt dat beperkend? Als we in de handleiding duiken, merken we dat JBL behoorlijk strikt omschrijft hoe de Bar 1000 mag gebruikt worden. De afstand tussen zitplaats en soundbar moet 2,5 tot 3 meter zijn bijvoorbeeld. Het is goed dat de fabrikant dit aangeeft, want soundbars worden inderdaad vaak als heel flexibel te plaatsen verkocht. In realiteit zijn ze echter ontworpen om in heel specifieke omstandigheden goed te presteren. Vaak in wat de ontwerpers denken dat de doorsnee woonkamer is.

Machtig, maar ook frisse dialogen

Het eerste wat we altijd doen bij een nieuwe soundbar is een reeks Dolby-demo’s doorlopen. De Bar 1000 komt er overtuigend uit. Bij ‘Audiosphere’ is een grote geluidsbubbel, waarbij geluidseffecten uit de hoogtekanalen betrekkelijk hoog in de lucht weerklinken. Het verschil tussen de hoogtekanalen vooraan en achteraan is niet zo uitgesproken. Ook ‘Amaze’ wordt goed afgehandeld. De donderslag is impactvol maar zuiver, de vogels bewegen door de lucht (al is de positionering niet helemaal correct) en klanken zijn goed gedefinieerd. Die lage overheersende toon op het einde weerklinkt ook zuiver, een teken dat de kalibratie goed z’n werk heeft gedaan.

Je merkt snel dat de Bar 1000 een echte JBL is die inzet op een machtige filmervaring. Mocht die forse subwoofer je nog niet overtuigd hebben, dan merk je dat wel als je een spectaculaire filmscène afspeelt. Als dinofluisteraar Owen Grady in ‘Jurassic World: Dominion’ als een hedendaagse cowboy een kudde dino’s achterna zit bijvoorbeeld. De scène begint met een kudde Parasaurolophus (ja, we hebben dit gegoogled) die achter de camera een sneeuwlandschap in stormt. Die plotse opening wordt heel doeltreffend gebracht: met de juiste bewegende geluidseffecten en met een pakkende dynamische basexplosie. Beeldvorming rond de tv is ook excellent. De kreten van de gevangen dino komen uit het scherm, en er is veel detail te bespeuren. Dialogen – en dat merken we keer op keer – worden helder gebracht en met een komt-uit-het-scherm-gevoel dat zo belangrijk is. Je kunt dit ook fijn afregelen via de remote, handig als je tv hoger hangt en de soundbar laag op een meubel staat.

Eigenlijk is het wel een bijzondere mix van eigenschappen die de Bar 1000 bezit: bij actiefilms heb je een subwoofer die heel prominent z’n werk doet, terwijl de soundbar bij de televisie net wat meer op detail inzet. Een beetje onevenwichtig misschien, maar zolang je de subwoofer dicht bij het tv-scherm plaatst niet echt erg.

Iets zwakker vinden we dan weer die rear-speakers. Ze doen wel hun werk, maar het is wat minder overtuigend dan, bijvoorbeeld, bij de HW-Q990B die we een tijdje terug getest hebben. We missen vooral een stukje definitie, ze lijken wat doffer dan we graag hebben. Bij een chaotische scène, zoals het gevecht tussen Rey en Kylo Ren op de watermaan in Star Wars IX, gebeurt er op audiovlak zoveel dat dit niet opvalt. Maar bij de bombingrun bij de final van ‘Top Gun: Maverick’ had iets meer helderheid de snelle hectiek van de luchtgevechten net iets scherper overgebracht. Het is een beetje een bewuste keuze, denken we, niet zozeer iets dat technisch tekortschiet. Ja, actiefilms hebben dat machtige wall of sound-gevoel, er is veel immersie, maar er is vooraan ook fris detail.

We bekeken ‘Black Widow’ (Dolby Atmos) met de zijspeakers gekoppeld, en daarbij viel op dat de ervaring eigenlijk niet zo veel anders was. De soundstage was zelfs wat breder – logisch, want de extra speakers staan vooraan.

Waar soms bij actiefilms geluidseffecten achteraan niet zo overtuigend werden gebracht, zorgde de Bar 1000 wel voor veel sfeer bij de ‘Dawn FM Experience’ van the weeknd op Amazon Prime Video (DD+, 5.1). De soundbar bleef de dominante weergever, maar die twee rear-speakers maken het driedimensionaler, wat een fraaie geluidsbubbel opleverde. Ook bij een aflevering van ‘Fight The Power’, een boeiende BBC-docu over de opkomst van hiphop, wordt de onderliggende soundtrack ook als een dikke laag onder de heldere spraak gebracht. Aan body geen gebrek!

Conclusie

De Bar 1000 heeft veel te bieden. Voor een prijs die toch iets lager ligt dan veel topmodellen krijg je een echte surroundervaring via afneembare speakers en met een goede kalibratiefunctie. Er zijn veel streamingopties en de krachtige subwoofer zorgt voor een overtuigende filmervaring, met name bij spectaculaire actiefilms. Het presteert ook echt op z’n best als het volume wat hoger staat. Klinkt dat als een brute ervaring? Niet helemaal, want JBL heeft ook goed zorg gedragen voor het centerkanaal. Dat maakt deze soundbar ook sterk in dialoogweergave. Met de speakers vastgekoppeld aan de soundbar krijg je een grootse en gedetailleerde surroundervaring, uiteraard ondersteunt door stevige bassen (die je wel kunt dimmen via de remote). Met de zijspeakers losgekoppeld is er wel immersie, maar missen we wat definitie en kracht achteraan. Het echt omhullende ontbreekt wel een beetje. Misschien ga je daarom snel geneigd zijn om ze toch maar vooraan te laten.

8.0
JBL Bar 1000

Beoordeling
JBL Bar 1000

Pluspunten
  • Prima dialogenweergave
  • Goede bombastische prestaties bij actiefilms
  • Makkelijk zelf bij te regelen
  • Kamerkalibratie
  • Met bevestigde speakers een grootse soundstage
Minpunten
  • Rear-speakers spelen niet heel luid
  • Plaatsing rears kan niet overal

Beoordeling JBL Bar 1000

De Bar 1000 heeft veel te bieden. Voor een prijs die toch iets lager ligt dan veel topmodellen krijg je een echte surroundervaring via afneembare speakers en met een goede kalibratiefunctie. Er zijn veel streamingopties en de krachtige subwoofer zorgt voor een overtuigende filmervaring, met name bij spectaculaire actiefilms. Het presteert ook echt op z’n best als het volume wat hoger staat. Klinkt dat als een brute ervaring? Niet helemaal, want JBL heeft ook goed zorg gedragen voor het centerkanaal. Dat maakt deze soundbar ook sterk in dialoogweergave. Met de speakers vastgekoppeld aan de soundbar krijg je een grootse en gedetailleerde surroundervaring, uiteraard ondersteunt door stevige bassen (die je wel kunt dimmen via de remote). Met de zijspeakers losgekoppeld is er wel immersie, maar missen we wat definitie en kracht achteraan. Het echt omhullende ontbreekt wel een beetje. Misschien ga je daarom snel geneigd zijn om ze toch maar vooraan te laten.

Prijsvergelijker JBL Bar 1000

Reacties (3)