Review: Harman Kardon Aura Studio 4 – Terug in de tijd

05 november 2023 + 10 minuten 0 Reacties
Harman Kardon Aura Studio 4

De Harman Kardon Aura Studio 4 is een luxe bluetoothspeaker met subtiele verlichting. Kan dit kunstwerk ook muzikaal overtuigen?

De Harman Kardon Aura Studio 4 is een luxe bluetoothspeaker met een uniek design. Voorzien van een 5,2″ naar beneden gerichte subwoofer en een 6-speaker array laat de Aura Studio 4 ook geanimeerde lichtthema’s zien op de maat van de muziek. Weet de Aura Studio 4 van Harman Kardon te overtuigen? Dat gaan we uitzoeken in deze review. De bluetoothspeaker heeft een adviesprijs van 329 euro.

Dit is de Harman Kardon Aura Studio 4

De Harman Kardon Aura Studio 4 is een unieke bluetoothspeaker met een transparante koepel. Krachtig genoeg om een kamer te vullen dankzij een 5,2″ (130mm) naar beneden gerichte subwoofer en zes luidsprekers (40mm) die voor een breed klankbeeld moeten zorgen. Het totale vermogen is 130 watt. Onderin de transparante koepel vinden we 324 ‘diamantjes’, zoals de fabrikant het noemt. Deze diamantjes kunnen licht laten schijnen en laten bewegen. Je kunt kiezen uit vijf verlichtingsthema’s die passen bij de stemming van de muziek. Aan boord vinden we bluetooth 4.2 en de speaker heeft de afmetingen 283,6 x 232 x 232 mm en weegt 3,6 kilogram. Multi-point connection is aanwezig om maximaal twee apparaten tegelijk te verbinden. Wie dat wil kan ook een aux-kabel aansluiten om de speaker te gebruiken.

Het is ook goed om te weten wat de Harman Kardon Aura Studio 4 niet is. In de huidige tijd waar veel bluetoothspeakers beschikken over wifi-verbindingen, Spotify Connect, apps met equalizers, DAB+ of TuneIn-mogelijkheden is dit allemaal niet het geval bij de Aura Studio 4. Dit is echt een pure bluetoothspeaker. Niets meer, niets minder.

Design en bediening

Harman Kardon staat bekend om de hoogwaardige afwerking van de eigen producten en dat is hier niet anders. De speaker ziet er luxe uit met een hoogwaardige stof om het onderste deel van de speaker. De transparante glazen koepel aan de bovenzijde ziet er allesbehalve goedkoop uit en het reliëf aan de onderkant binnenin de speaker ziet er futuristisch uit. Aan de voorkant, net onder de transparante koepel, vinden we een aantal knoppen naast elkaar. Deze touchknoppen, van links naar rechts, zijn de aan/uit-knop, de bluetooth-verbindingsknop, de volumeknoppen, de verlichtingsknop om tussen verlichtingsthema’s te wisselen, en de helderheidsknop om verlichting uit te zetten, op 50 procent helderheid en op volledige helderheid. Achterop vinden we de stroomaansluiting en een aansluiting voor een aux-kabel, mocht je het apparaat bekabeld aan willen sluiten.

Dit zijn ook alle mogelijkheden om de Harman Kardon Aura Studio 4 te bedienen. Ja, natuurlijk kun je je smartphone verbinden via bluetooth. Maar er is geen bijbehorende app en dus ook geen equalizer om het geluid naar wens aan te passen. Het is gewoon verbinden via bluetooth, je favoriete streamingdienst openen en afspelen maar. Geen ingewikkeld gedoe met apps en een equalizer. Dat is voor sommige mensen wellicht een verademing. Persoonlijk mis ik mogelijkheden om het geluid naar wens af te stemmen. Een dergelijk luxe ogende bluetoothspeaker kan mijns inziens alleen maar profiteren van een bijbehorende companion-app, helemaal in deze prijscategorie. Je kunt de speaker ook niet verbinden met je wifi-netwerk. Het is een bluetoothspeaker, niets meer en niets minder.

Harman Kardon Aura Studio 4-3

Bluetoothversie en audiocodecs

In eerste instantie schrok ik een beetje van bluetooth 4.2, de bluetoothversie uit 2014 en dus al bijna tien jaar oud. Voor de audiokwaliteit maakt het geen verschil, maar op het gebied van de afstand, snelheid en betrouwbaarheid maakte ik me wel zorgen. Dit bleek gelukkig in de praktijk mee te vallen. De verbinding was snel gemaakt en ook de andere zorgen omtrent de oudere bluetoothversie bleken in de praktijk mee te vallen.

Op het gebied van audiocodecs is Harman Kardon nogal vaag. Waar het bij bluetoothkoptelefoons inmiddels standaard is om ons met allerlei hi-res audiocodecs om de oren te smijten, daar is dat bij bluetoothspeakers nauwelijks het geval, afgezien van diverse modellen van Teufel en Anker Soundcore en hier en daar een verdwaald model van Kef of Q Acoustics. Toegegeven, vaak hoor je dat verschil bij een bluetoothspeaker ook echt niet, maar ik kan me voorstellen dat je als klant wel precies wil weten wat je nu eigenlijk in huis haalt. We zetten de ontwikkelaarsopties op onze Pixel 6 even aan, omdat we vanuit daar kunnen kijken welke bluetoothcodecs de Aura Studio 4 precies mee overweg kan. En dat blijkt alleen SBC te zijn, de basiscodec waar alle apparaten met bluetooth gebruik van kunnen maken, maar waarbij je nogal tegen wat beperkingen aanloopt en we allesbehalve audio in hoge kwaliteit kunnen beluisteren. Van een bluetoothspeaker in deze prijscategorie mogen we toch echt meer verwachten. Zelfs AAC is er niet.

Geluidskwaliteit en verlichting

Bij de voorgangers van dit model viel het laag volgens veel mensen nogal tegen. Dat heb ik absoluut niet ervaren bij de Harman Kardon Aura Studio 4. Sterker nog, persoonlijk vind ik het zelfs een beetje teveel op de voorgrond. Het geluid uit de Aura Studio 4 klinkt heel erg bombastisch. Is dit echt jouw ding, dan is dit misschien wel de bluetoothspeaker voor jou. Ik mis een beetje de subtiliteit. De Harman Kardon Aura Studio 4 heeft dat typische Harman Kardon-geluid, iets wat we jaren geleden al zagen bij de Harman Kardon Citation One. Veel power, een iets te aanwezige bas en helder geluid. Perfect voor genres als dance, trance en alles met een beat, maar het geluidsprofiel past dan weer niet bij het nieuwe album Hackney Diamonds van The Rolling Stones. En dan is het inderdaad heel jammer dat er geen equalizer aanwezig is. Zelfs het nummer Sweet Sounds of Heaven met Lady Gaga en Stevie Wonder krijgt ineens een danssausje met het aanwezige geluidsprofiel. Subtiel is niet iets wat de Harman Kardon Aura Studio 4 hoog in het vaandel heeft staan. Je kunt niets aanpassen aan het geluidsprofiel en dat missen we echt.

Wel is duidelijk dat de plaatsing van de speaker veel verschil maakt. In principe zorgen de zes luidsprekers ervoor dat het geluid helemaal rondom geprojecteerd wordt en dat hoor je ook. Het geluid wordt rondom de kamer in gebracht en het valt op hoeveel kracht deze speaker heeft. Zet de speaker in een hoek en de bas is nog meer aanwezig. Te dichtbij de hoek in en het laag begint modderig te klinken, dus een beetje afstand van de muur is wel gewenst. Eigenlijk presteert dit model qua power misschien wel boven z’n macht, want zelfs in onze grote woonkamer valt het geluid absoluut niet weg. Helaas is de meegeleverde kabel net een beetje te kort om echt flexibel qua plaatsing te zijn. Je moet de speaker toch vrij dicht in de buurt van een stopcontact plaatsen. Concluderend kunnen we zeggen dat het geluid best ok is. Echt hoogstaand kunnen we het niet noemen, maar wel met voldoende power en met name voor liefhebbers van muziek met een stevige beat. Is dat helemaal jouw ding, dat is het geluidsprofiel van de Harman Kardon Aura Studio 4 echt op jouw wensen afgestemd.

Je kunt het bluetoothgedeelte ook gewoon overslaan en een aux-kabel aansluiten. En dat gaf een veel beter resultaat. Mits je een goede bron kunt gebruiken, en dus geen goedkope smartphone met 3,5mm-aansluiting en een goedkope DAC aan boord, krijg je een veel neutraler en fijner geluidsbeeld te horen. Dat bombastische gaat er een beetje af en afhankelijk van de bron heb je daar natuurlijk opties om het geluid aan te passen. Pas dan laat de Aura Studio 4 horen waar het echt toe in staat is. Ik kan me zo voorstellen dat dit een erg fijne speaker is om op je thuiskantoor te gebruiken.

Dan de verlichting. Vooraf had ik een halve partyspeaker in mijn hoofd met schreeuwerige ledverlichting, maar dat is hier absoluut niet het geval. Het is subtiel en misschien zelfs wel fascinerend. Er komt weinig licht vanaf, dus het schreeuwerige is absoluut niet waar. De diamantjes, zoals Harman Kardon het reliëf noemt aan de binnenzijde, onderaan de koepel zorgt er juist voor alsof het licht lijkt te dansen. Naast het toch al fraaie design van deze speaker heb je zo echt een geanimeerd kunstwerk in huis. Wat mij betreft een leuke extra en het geeft een nieuwe dimensie aan het beluisteren van muziek. Je kunt kiezen uit vijf verschillende lichteffecten met namen als Polar Light, Galaxy, Fireplace, Rainy Night en Cloud. De verlichting synchroniseert met de muziek, maar doet dit heel subtiel. Het is absoluut niet druk of schreeuwerig. En ja, ook met een aangesloten aux-kabel werkt de verlichting gewoon door.

Conclusie

De Harman Kardon Aura Studio 4 brengt me een beetje terug naar de bluetoothspeakers van vijf jaar geleden. Toegegeven, het design is prachtig met de transparante glazen koepel, oplichtende diamantjes en de hoogwaardige stof. De oudere bluetoothversie zonder hoogwaardige audiocodecs, geen wifi-verbinding, geen DAB+-radio, het gebrek aan een bijbehorende app en de ontbrekende equalizer om het geluid naar wens te kunnen aanpassen zijn wel echte minpunten. Misschien niet bij een goedkopere speaker, maar je moet voor de Harman Kardon Aura Studio 4 maar liefst 329 euro betalen. Dan mag je toch echt wat meer verwachten dan alleen een pure bluetoothspeaker.

De Aura Studio 4 is een typisch geval van vorm boven functie. De speaker ziet er prachtig uit, helemaal als de verlichting aangezet is. Tijdens het beluisteren van de muziek is de verlichting echt van meerwaarde, alsof je kijkt naar een bewegend kunstwerk. Maar daar blijft het verder ook wel bij. Het geluidsprofiel is echt voor liefhebbers van muziek met een beat, bombastisch en de nadruk op het laag. Ben je dat? Dan kun je deze bluetoothspeaker gerust kopen. Liefhebbers van andere muziekgenres kijken beter even verder. Kan het bluetoothdeel je gestolen worden? Je kan deze speaker ook middels een aux-kabel aansluiten. Mits je een goede bron gebruikt geeft dat een veel neutraler geluidsbeeld en dan blijkt pas echt goed waar de speaker toe in staat is. De Harman Kardon Aura Studio 4 is een goede speaker, alleen niet zo’n goede bluetoothspeaker.

7.5
Harman Kardon Aura Studio 4-product

Beoordeling
Harman Kardon Aura Studio 4

Pluspunten
  • Schitterend design
  • Veel power met kamervullend geluid
  • Verlichting echt van meerwaarde
  • Makkelijk te bedienen
  • Beter met aux-kabel
Minpunten
  • Bluetooth 4.2 met alleen SBC
  • Geen wifi-verbinding
  • Geluidsprofielen niet aan te passen
  • Niet voor alle muziekgenres

Beoordeling Harman Kardon Aura Studio 4

De Harman Kardon Aura Studio 4 brengt me een beetje terug naar de bluetoothspeakers van vijf jaar geleden. Toegegeven, het design is prachtig met de transparante glazen koepel, oplichtende diamantjes en de hoogwaardige stof. De oudere bluetoothversie zonder hoogwaardige audiocodecs, geen wifi-verbinding, geen DAB+-radio, het gebrek aan een bijbehorende app en de ontbrekende equalizer om het geluid naar wens te kunnen aanpassen zijn wel echte minpunten. Misschien niet bij een goedkopere speaker, maar je moet voor de Harman Kardon Aura Studio 4 maar liefst 329 euro betalen. Dan mag je toch echt wat meer verwachten dan alleen een pure bluetoothspeaker.

De Aura Studio 4 is een typisch geval van vorm boven functie. De speaker ziet er prachtig uit, helemaal als de verlichting aangezet is. Tijdens het beluisteren van de muziek is de verlichting echt van meerwaarde, alsof je kijkt naar een bewegend kunstwerk. Maar daar blijft het verder ook wel bij. Het geluidsprofiel is echt voor liefhebbers van muziek met een beat, bombastisch en de nadruk op het laag. Ben je dat? Dan kun je deze bluetoothspeaker gerust kopen. Liefhebbers van andere muziekgenres kijken beter even verder. Kan het bluetoothdeel je gestolen worden? Je kan deze speaker ook middels een aux-kabel aansluiten. Mits je een goede bron gebruikt geeft dat een veel neutraler geluidsbeeld en dan blijkt pas echt goed waar de speaker toe in staat is. De Harman Kardon Aura Studio 4 is een goede speaker, alleen niet zo'n goede bluetoothspeaker.

Prijsvergelijker Harman Kardon Aura Studio 4

Reacties (0)