Review: Denon DNP-2000NE – Streamer met een portie meer

22 juli 2023 + 10 minuten 0 Reacties
Denon DNP-2000NE
FWD award

Denon heeft wel vaker streamers op de markt gebracht. Maar echt een toestel dat ontworpen is voor digitale audio over het netwerk én beschikt over een betere DAC? Daarvoor was het wachten op de DNP-2000NE. Het krijgt meteen een HDMI-ARC-ingang mee.

Met de lancering van de PMA-1700NE-versterker en DCD-1700NE cd/SACD-speler zorgde Denon eind vorig jaar voor een nieuw en fraai aanbod in de hogere middenklasse. Stereominnaars die echter wilden streamen blijven echter op hun honger zitten. Het was duidelijk dat het 111 jaar oude hifi-merk nog een streamer mistte. Liefst een die ook zou passen bij andere Denon-modellen, zoals die exclusieve PMA-A110.

Denon DNP-2000NE product

Die leemte in het assortiment wordt nu gevuld met de DNP-2000NE, Denons eerste behoorlijk high-end streamer. Wat dit toestel nog interessanter maakt, is dat de ontwerpers niet enkel dachten aan muziekliefhebbers die via streamingdiensten hun dagelijkse muzikale fix binnenhalen. De DNP-2000NE wordt eveneens gepositioneerd als een betere DAC en als digitaal schakelbord. Heel intrigerend op dit vlak is de HDMI-ARC-poort op de achterzijde. Met dit toestel kun je dus die PMA-versterkers van Denon eindelijk inzetten voor beter tv-geluid in stereo. Uiteraard kun je ook hetzelfde doen met een versterker van een ander merk. De Denon DNP-2000NE van 1.599 euro kan dus zorgen voor een fikse update aan je muzieksysteem.

Wat Netwerkspeler
Streaming HEOS-app, AirPlay 2, Spotify Connect, DLNA, Bluetooth
Ingangen HDMI-ARC, USB, USB klasse B, 2 x optisch, coaxiaal
Uitgangen 2 x cinch (variabel en vast), optisch, coaxiaal
Afmetingen 43,4 x 10,7 x 42,1 cm
Gewicht 9,7 kg

Een vertrouwd design

Je moet van Denon geen plotse koersveranderingen verwachten qua design. De solide DNP-2000NE is ontworpen om bij de bestaande toestellen van de Japanners te passen. En misschien toekomstige Denons ook wel. Want waar zit die opvolger voor het PMA-2500NE-topmodel eigenlijk? Qua design wordt er wel een keer buiten de lijntjes gekleurd. De DNP-2000NE is immers beschikbaar in drie kleuren, eentje meer dan normaal. Intern werd er immers met succes gelobbyd voor een uitvoering in grafietgrijs, zodat er ook een versie van de DNP-2000NE zou passen bij de exclusieve kleur van de PMA-A110-jubileumversterker. Of daar een grote vraag naar is, weten we niet. Maar het is wel een fijne zet van Denon, een cadeau voor de lui die zwaar geïnvesteerd hebben in de gelimiteerde verjaardagmodellen. De grafietgrijze uitvoering kost wel 200 euro meer dan de zwarte of zilveren uitvoeringen. Dat is minder een geschenk. Ziet er wel strak uit.

De neutrale uitstraling van de DNP-2000NE laat wel toe om deze streamer met apparaten van andere merken te combineren. Het is strak vormgegeven met relatief weinig knoppen; enkel het voorpaneel dat bovenaan wat naar binnen buigt en het grote groenmonochrome display breekt de monotonie wat. Het scherm is heel bruikbaar op afstand, meta-informatie scrollt voorbije met grotere letters die ook vanuit de bank leesbaar zijn. Op dit vlak is de Denon uiteraard wel wat soberder dan hippe streamers met grote kleurenschermen. Maar niet iedereen vindt dat zo noodzakelijk.

Maximale hi-res via USB

Er zijn twee vragen echt belangrijk bij een streamer: hoe klinkt het en hoe is de streamingervaring? De DNP-2000NE biedt op die laatste vraag verschillende antwoorden. Je kunt immers via Spotify Connect werken of AirPlay 2 gebruiken om vanaf je Apple-toestel muziek van elke streamingdienst denkbaar af te spelen. Er is Bluetooth aan boord.

Roon-adapten en mensen die liever werken met een ander streamingoplossing hebben wel een interessante uitwijkmogelijkheid. Er is namelijk een USB klasse B-poort achteraan de Denon waarmee je de ingebouwde DAC kunt voorzien van streams in de allerhoogste kwaliteit (incluis DSD256 en PCM tot 384 kHz/32-bit). Sluit je hier bijvoorbeeld een Raspberry Pi of, iets duurder, een Volumio Rivo op aan, en je voegt nog meer streamingopties aan dit toestel toe. Ook niet vergeten dat Denon een goede implementatie van UPnP/DLNA implementeert. Met een app zoals BubbleUPnP of Mconnect kun je dus pakweg Qobuz in hoge kwaliteit naar de DNP-2000NE sturen. Dat gaat heel vlot.

HEOS en meer

Denon heeft natuurlijk z’n eigen streamingplatform: HEOS. Deze ontbreekt uiteraard niet op het appel. Dit stukje software is in feite op elk compatibel Denon-toestel zowat hetzelfde. Op dat vlak is het merk heel consistent – maar is er ook niet iets bijzonders gedaan voor deze duurdere streamer. Al hoefde dat ook niet per se, HEOS is een volwassen platform met heel wat sterktes en een paar zwakkere punten. Als het gaat om de sterke punten is de ondersteuning voor hi-res-materiaal (incluis DSD) wel belangrijk. Hoewel streamingdiensten dé manier zijn om digitale audio af te spelen, zijn er toch muziekliefhebbers die liever werken met eigen bestanden. Dankzij goede ondersteuning voor bestandsformaten speelt de DNP-2000NE alle bestanden probleemloos af, vanaf de gewone USB-poort of over het netwerk. Omdat HEOS een multiroomfunctie heeft, kun je de bestanden die je vanaf USB-opslag afspeelt laten spelen op een ander HEOS-toestel in huis. Een Marantz AV-receiver of een Denon Home 250 op het terras, we zeggen maar wat.

Een andere handigheid aan de HEOS-app is dat je de fysieke ingangen kunt selecteren. En zelfs het geluid dat binnenkomt elders afspelen, incluis het tv-geluid dat via de HDMI-ARC binnenkomt. Qua bediening is de HEOS-app helder en makkelijk te gebruiken. Inmiddels zijn we wel in het jaar 2023, met streamingdiensten die rijke apps presenteren vol beeldmateriaal, lyrics en meta-informatie. Dat mis je wel een beetje in deze app. Qua streamingdiensten is Amazon Music, Deezer, Napster, Soundcloud en Tidal ingebakken, het grote gemis is Qobuz. Er is ook internetradio via TuneIn.

Perfecte implementatie

Slim is ook dat de HEOS-app ook integreert met bepaalde Denon-versterkers, zoals de PMA-1700NE. Door een kabel tussen de streamer en PMA-versterker te leggen, kun je in de HEOS-app beide toestellen in- en uitschakelen. Ook het volume regelen kan. Het is maar een kleine tweak, maar wel bijzonder handig.

Echt positief is dat we merken dat die HDMI-ARC niet zomaar op de DNP-2000NE werd aangebracht om weer iets extra op de specificatielijst te hebben. HDMI-CEC werkte prima met onze Sony OLED-tv, waardoor we gewoon het volume konden regelen met de tv-afstandsbediening tijdens het kijken. Ja, ook als we de Denon-streamer via de fixed-uitgang op de PMA-1700NE-versterker hingen. De integratie tussen streamer en versterker is zelfs zo goed dat je met je tv-kastje rechtstreeks het volumeniveau op de versterker regelt. Je gebruikt dus de betere analoge volumeregeling op de Denon-versterker, niet de digitale versie op de streamer. Dit gaat wellicht niet werken met een versterker van een ander merk. De combinatie met de PMA-1700NE toonde hier wel z’n kracht, want het krachtige maar toch open Denon-huisgeluid past goed bij films en tv-series.

Vier DAC’s in één huis

Een DAC is een belangrijk onderdeel in een toestel zoals deze. Het is heel bepalend voor het klankkarakter, al is even belangrijk hoe dit onderdeel geïmplementeerd is in het totale design. In dit geval opteert Denon voor een grootschalige aanpak. Het DA-conversieluik van de Denon is gebouwd rond vier ES9018K2M-chips. Dat lijkt op het eerste zicht misschien overkill voor een stereoapparaat. Maar de chips worden op een vernuftige wijze ingezet: twee per kanaal, in een differentiële modus zodat noise nog verder geëlimineerd wordt. Deze techniek wordt wel vaker gebruikt, meestal in wat duurdere toestellen. De geselecteerde ESS-chips mogen niet de absolute high-end zijn, het gaat wel om vier stuks van een zeer degelijke DA-convertor.

Denon voegt hier ook z’n Ultra 32-processing aan toe. Deze upsamplet de digitale audiostroom naar een hoge resolutie, waardoor de DAC meer data heeft om mee te werken. Hoewel de buitenkant knap is uitgevoerd, zit de meerprijs van dit toestel vooral in de binnenkant. De opbouw is heel wat complexer dan bij goedkopere toestellen, met meer aandacht voor het scheiden van de digitale en analoge gedeelten. Bij de laatste output-stage is gekozen voor een ontwerp met korte signaalpaden – zo hoort het.

Detailrijk en met emotie

We brengen de DNP-2000NE onder in zijn natuurlijke habitat: bij een systeem bestaande uit een PMA-1700NE en DCD-1700NE. Die toestellen waren nog niet teruggekeerd naar het moederschip van Denon na een eerdere test omdat we graag deze streamer in het ruimere systeem wilden proberen. Wat je hier verder leest zijn dan ook impressies met deze Denon-componenten, met de PMA-1700NE die een paar DALI Rubicon 2-boekenplankspeakers aanstuurt. Een relatief eenvoudig systeem, maar wel een eentje dat belooft goed te klinken. Overigens hebben we de DNP-2000NE tussendoor eveneens met andere configuraties getest, onder meer met de NAD C 3050 en zelfs met de high-end Musical Fidelity Nu-Vista 800.2-versterker die momenteel aan onze Sopra N°2’s hangt. In geen van die systemen toonde de Denon zich op weergavevlak de zwakke schakel, zelfs bij dat kostbaar high-end systeem. En dat is toch wel een compliment. Als we een ding misten, was het wel Roon Ready-status. Dat is bij een streamer op hoger niveau toch wel een noodzaak. Er is wel een oplossing. Via RooExtend (goedkope software dat draait op een Raspberry Pi) konden we probleemloos PCM-audio tot 192 kHz / 24-bit vanuit Roon naar de Denon-streamer sturen. Het is een aanrader als je een apparaat bezit dat wel DLNA-compatibel is maar niet volledig Roon-vriendelijk is. Overigens is de DNP-2000NE dankzij AirPlay 2 wel Roon Tested. Je bent dan wel gelimiteerd tot PCM-streams van 48 kHz / 24-bit.

Terug naar het Denon-systeem, waar de synergie toch wel een mooi eindresultaat opleverde. De basis is dan ook zeer goed. We waren tijdens een eerdere test van de PMA-1700NE en DCD-1700NE zeer te spreken over het bronapparaat van Denon. Het Japanse merk houdt nog echt van fysieke schijven, dat merk je. Het klonk uitmuntend. We stoften zelfs een aantal SACD’s af en realiseerden dat dit dode medium toch nog springlevend kon klinken.

Maar kon Denon die hattrick herhalen als het gaat om streaming? Luisterend naar onze Grote Testplaylist via Roon, kregen we snel de indruk van wel. Nummers als ‘Supertanker’ van Efterklang, ‘Mustt Mustt’ van Nusrat Fateh Ali Khan in de Massive Attack-remix en zelfs bij het grijsgedraaide ‘Money’ van Pink Floyd maakt de Denon een goede beurt. Die laatste track kennen we van buiten, want vroeg of laat komt het wel eens voorbij tijdens een hifi-show. Over show gesproken, dat zet de Denon hier zonder twijfel neer. Gitaren hebben een knetterend, rauw karakter en ook de vocals van Gilmour klinken zeer authentiek, maar het is vooral de expansieve soundstage waarop alle geluidseffecten – de kassa’s! de geldstukken!– heel gedetailleerd verschijnen. Dezelfde ruime beeldvorming noteerden we eveneens bij de Efterklang-track, wat echt voer is voor postrockfans. Het is ook terwijl onze playlist ons nog aan serieuze genrehopping onderwerpt dat het Denon-karakter duidelijk zichtbaar wordt. Muziek heeft body en het is verre van wollig, maar percussie en snaarinstrumenten worden net goed omschreven. Als er tracks worden gespeeld waar wat vaart in zit, zoals ‘Mettavolution’ van Rodrigo y Gabriela, dan wordt de energie en attack perfect overgebracht. Net als de DCD-1700NE dat doet voor schijven, weet de DNP-2000NE muziekstreams en -bestanden met veel emotie over te brengen. Als voorgaande je het idee geeft dat de Denon-streamer subtiliteit mist, dan is dat toch een foute lezing. Hoewel de DNP-2000NE misschien niet voor ultieme resolutie gaat, ervaren we dat nooit als een gemis. Analytisch wezen is z’n ding niet, maar wel zorgen voor een coherent geheel met een hoog detailgevoel en vooral veel emotie.

Conclusie

Met de DNP-2000NE heeft Denon eindelijk een netwerkspeler en streamer op hetzelfde hoge niveau als zijn betere versterkers en schijfjesspelers. Verwacht expansief geluid dat rijk aan detail in alle frequentiebanden wordt geserveerd. Niets klinisch aan, zo horen we het graag. Er zijn ook voldoende manieren om muziek af te spelen. De HEOS-app is functioneel eerder dan verleidelijk, maar er zijn voldoende alternatieven als dat je echt dwarszit. Een waardevolle bonus is de HDMI-ARC-poort. Het is een handige manier om nu eindelijk je Denon- of ander stereosysteem in te zetten voor tv-geluid. De kans is heel groot dat dit geheel beter zal klinken dan een soundbar.

9.0
Denon DNP-2000NE product
FWD award

Beoordeling
Denon DNP-2000NE

Pluspunten
  • Zeer goede ondersteuning bestandsformaten
  • Ultra32-processing
  • HDMI-eARC
  • Digitale in- en uitgangen
  • Meeslepend en betrokken sound
Minpunten
  • Niet Roon Ready
  • Weinig meta-informatie in app

Beoordeling Denon DNP-2000NE

Met de DNP-2000NE heeft Denon eindelijk een netwerkspeler en streamer op hetzelfde hoge niveau als zijn betere versterkers en schijfjesspelers. Verwacht expansief geluid dat rijk aan detail in alle frequentiebanden wordt geserveerd. Niets klinisch aan, zo horen we het graag. Er zijn ook voldoende manieren om muziek af te spelen. De HEOS-app is eerder functioneel dan verleidelijk, maar er zijn voldoende alternatieven als dat je echt dwarszit. Een waardevolle bonus is de HDMI-ARC-poort. Het is een handige manier om nu eindelijk je Denon- of ander stereosysteem in te zetten voor tv-geluid. De kans is heel groot dat dit geheel beter zal klinken dan een soundbar.

Prijsvergelijker Denon DNP-2000NE

Reacties (0)