Bezoek Canton: Vijftig jaar oud, maar met blik naar toekomst

16 november 2023 + 10 minuten 0 Reacties
Homecinema mit Sofa L. Ercolani

Canton is de grootste luidsprekerfabrikant van Duitsland. Dat is onder meer te danken aan het eigen designteam, maar ook aan het rijke portfolio gevuld met luidsprekers op alle prijspunten. Minder geweten is dat het een heel flexibel en slim platform ontwikkelde waarmee je stereo- en surroundopstellingen kunt bouwen – zonder een kabel in zicht.

Een bezoek brengen aan Canton betekent ergens net na het stadje Limburg de autobahn verlaten en het Duitse platteland inrijden. Snel kom je het dorpje Weilrod tegen, thuishaven van Canton. Het is wel een heel rustige omgeving voor de kantoren en de productie van de grootste luidsprekerbouwer van Duitsland.

We zijn daar omdat het merk nieuws heeft, onder meer over de Reference-lijn die we op de High End-beurs in München in primeur ontdekten. Maar het was niet de eerste ontmoeting met Canton en dat is meteen nog een reden om naar Weilrod af te zakken. In alle stilte sleutelt het Duitse merk al jaren aan een platform dat het kloppende hart is van een heel uitgebreid assortiment draadloze speakers. Als je nu spontaan denkt als iets als Sonos, HEOS of Bluesound, dan zit je niet helemaal op het goede spoor. Het vertrekpunt voor het Smart-platform was immers de hifi-speakers waarvoor Canton al decennialang bekend staat. Het eindresultaat: draadloze stereoluidsprekers en audiotoestellen met unieke mogelijkheden en functies op.

Een halfeeuw oud

Net als in Groot-Brittannië of Denemarken zijn er in Duitsland veel audiomerken te vinden. Een aantal zijn verdwenen, maar er bestaan er nog behoorlijk wat. Duitsland zit dan ook vol met veel hifi-liefhebbers die bovendien graag vallen voor een ‘Made in Germany’-label. Canton neemt in de markt een bijzondere positie in. Het is een van de grootste én een van de weinigen die nog volledig in oorspronkelijke handen is. Dat merk je ook op de werkvloer, waar veel medewerkers rondlopen die al lange tijd bij het bedrijf zijn. Ook aan kleine dingen die veel zeggen over de werkcultuur en -sfeer, zoals een gezellige kantine en goed ingerichte werkplekken.

Canton huist al sinds de oprichting in 1972 in het dorpje Weilrod. Begin jaren zeventig nam het bezit van een oude school. Doorheen de jaren bleef het uitbreiden en werden er stelselmatig gebouwen bijgeplaatst. “In 2000 hadden we echt een groot stuk grond nodig voor een fabriek. De aanpalende terreinen waren echter te vochtig. Uiteindelijk hebben we dan net over de Tsjechische grens een tweede fabriek gebouwd”, vertelt verkoopdirecteur Dirk Klingels. Daar worden de goedkopere Canton-modellen gebouwd, in Weilrod de duurdere. Op het Canton-hoofdkwartier vindt ook de ontwikkeling van nieuwe producten en speakers plaats. De naam die daarbij altijd valt is die van technische directeur Frank Göbl, evenens verantwoordelijk voor de diepe samenwerking met Skoda. Op een aantal van hun grotere modellen kun je een uitgebreid Canton-geluidssysteem krijgen. Toevallig hebben we er ervaring mee, want tot voor kort reden we rond met een Superb met audio van Canton.

Dat is niet de enige link met de autowereld. Canton bouwt ook al lang een opvallende lijn speakers voor een prestigieus sportwagenmerk uit Duitsland, gemaakt uit onderdelen van bekende modellen. Nu wil je wellicht over welk merk het juist is, maar: “Het is niet echt een geheim, maar we mogen officieel de naam niet verklappen. De speakerverkoop verloopt ook volledig via de dealers van het merk.”

 

Günter Seitz

Vorig jaar vierde het bedrijf zijn vijftigste verjaardag, een mooie aanleiding voor het creëren van twee jubileummodellen die in 2022 op de beurs München gepresenteerd werd. Het gaat om twee remakes van succesvolle speakers uit het verleden: de Ergo GS and Karat GS. De Ergo is wel heel vintage van uiterlijk, de Karat sprak ons meteen aan in de fraaie lichtgroene uitvoering.

Die ‘GS’ in de naam van de twee jubileumnummers is een verwijzing naar een van de vier oprichters van Canton, Günther Seitz. Van het viertal is de Seitz nog de enige die betrokken is bij het bedrijf. Toen we op bezoek waren bij Canton hebben we de oprichter niet ontmoet. Uitzonderlijk was de gepensioneerde topman niet aanwezig. “Het dagelijkse bestuur is in handen van een familielid, maar Seitz loopt hier bijna dagelijks langs omdat hij nog zoveel houdt van het bedrijf”, horen we van Dirk, die samen met exportmanager Anca Fernengel ons bij Canton ontvangt.

Crossover tussen passief en actief

Bij Canton staat het najaar in het teken van de nieuwe Reference-lijn (zie kader) en de recent gelanceerde generatie van Vento-speakers. Kenners van het merk kennen die namen natuurlijk al, want net als andere grote namen Bowers & Wilkins, KEF en Monitor Audio behoudt Canton luidsprekerfamilienamen en krijgen ze om de zoveel jaar een generationele update. De focus op de twee luidsprekerfamilies is daarom wel begrijpelijk. Reference en Vento zijn heel belangrijk omdat ze de nieuwste technieken toepassen én omdat heel wat hifi-liefhebbers uitkijken naar de nieuwste update. Je ziet bovendien aan de nieuwe Vento en Reference dat het bedrijf een grote stap wil nemen op vlak van audio-ontwerp en industriële design.

Maar er is ook dat Smart-platform. Het is op veel vlakken heel bijzonder. Om te beginnen is het iets dat naast het enorme aanbod aan passieve luidsprekers staat. Tegelijkertijd is er ook wisselwerking. Het Smart-assortiment omvat een 25-tal producten, waarvan een aantal afgeleid zijn van een passieve luidspreker. De Smart Vento 9 S2 bijvoorbeeld, bestaat uit een paar grote vloerstaanders die sterk lijken op de Vento 90. Het verschil is dat het Smart-model beschikt over ingebouwde versterking die de speaker optimaal laat spelen en draadloze technologie, terwijl de Vento 90-speakers gecombineerd worden met een losse versterker die je zelf kiest en aansluit met luidsprekerkabel. Ongeveer de helft van het Smart-aanbod zijn ze ‘crossovers’ of afgeleiden van hifi-modellen. Dat is wel heel interessant, want als muziekliefhebber heb je vaak bij Canton een keuze tussen een actief of passief. Bij veel merken zijn de actieve speakers radicaal anders dan de passieve speakers. Zie bijvoorbeeld KEF’s LS60 Wireless.

De Soundbox 3 kun je omschrijven als een draadloze speaker die concurreert met de Sonos One of Era 100. Er zijn daarnaast aardig wat Smart-soundbars en Smart-subwoofers bij Canton, net als een Smart Amp 5.1 (een AV-receiver die draadloze en bekabelde speakers ondersteunt) en de Smart Connect 5.1 (een AV-voorversterker).

Slim gevonden

De enorme variëteit aan Smart-speakers op vlak van modellen is maar een deel van het Smart-verhaal. Wat echt uniek is, is hoe je Smart-producten kunt combineren. De draadloze technologie die Canton gebruikt laat heel veel toe, horen we in Weilrod. Niet enkel in een multiroom-systeem, waarbij je meerdere Canton-speakers in verschillende kamers hebt staan. Je kunt ook in een kamer op vele manieren een opstelling bouwen. Een subwoofer draadloos toevoegen aan een paar Smart-boekenplankspeakers pakweg, gaat heel makkelijk. Of je kunt een surroundsystem langzaam opbouwen door te beginnen met een soundbar en dan later extra speakers toe te voegen. Vrij uniek is dat je bijvoorbeeld twee grote vloerstaanders voor je muziek kunt gebruiken en bij het tv-kijken een soundbar als centerkanaal laat werken en de twee vloerstaanders als links en rechts. Het is ook mogelijk om een volwaardige Dolby Atmos-opstelling te bouwen, incluis draadloze hoogtekanalen. “Je kunt zelfs twee subwoofers instellen, helemaal draadloos.”

Een bezoek aan een hifi-bedrijf kan maar op één manier eindigen: met een sessie in een toegewijde luisterkamer. Het is zoals autojournalisten altijd eindigen met een testrit, nemen we aan. Naast de technische luisterruimte bij het labo heeft Canton twee toegewijde luisterkamers. Een die akoestisch in orde is gebracht en een tweede die meer het karakter van een woonkamer heeft. Het is in die laatste dat we ook Smart-speakers te zien krijgen. Niet onze eerste ontmoeting, want er was onder meer een uitgebreide test van Smart Soundbar 10 niet zo lang geleden. In het verdere verleden kwamen ook de AV Amp 5.1 en Smart Connect 5.1 aan bod. Genoeg om al een goed beeld te vormen van wat het platform kan. Misschien wel het belangrijkste is dat de ruime functionaliteit niet ten koste gaat van geluidskwaliteit en een dynamisch geluid die past bij de hifi-wortels van Canton. Dat ook die nieuwe producten trouw zijn aan de voorbije vijftig jaar, dat is wel fijn om te zien.

Wachten op de app

In de achtergrond wordt de laatste hand gelegd aan een bijhorende Smart-app. Die zal wat extra mogelijkheden bieden qua streaming, naast de huidige mogelijkheden (Chromecast, AirPlay en Bluetooth). Instellen doe je nu via de tv-interface of een display op de speaker zelf, dat zal dan ook mogelijk zijn.

Al enkele maanden geleden konden we aan de slag met een proefversie, maar als we dit schrijven is het nog niet beschikbaar voor het grote publiek. “Komt eraan”, horen we ter plekke. Het is duidelijk dat de perfectionistische ingenieurs van Canton echt eisen dat de app honderd procent in orde is vooraleer hem los te laten op het grote publiek. Misschien hebben ze wel gelijk.

Een nieuwe referentie

Het zal deel uitmaken van de nuchtere en directe Duitse aanpak, maar Canton maakt het je niet moeilijk om te weten welke speakers hun referentiemodellen zijn. Die heten simpelweg ‘Reference’. De speakerfamilie werd in mei in München gepresenteerd, met de bedoeling om de producten dit najaar effectief in de winkels te leggen. Aan de nieuwe Reference-lijn is er bijzonder lang gewerkt, hoorde we toen van Göbl. Het volgt de gewaardeerde Reference K-familie op, die al sinds 2015 op de markt was. In acht jaar is de kennis over materialen en design natuurlijk danig toegenomen. Dat heeft geleid tot een speakeraanbod dat echt anders is dan bij de Reference K. De nieuwe modellen zijn slanker en hebben een meer afgeronde kast, wat de Reference-speakers een eigentijdse en strakkere look geeft. Dat is zeker het geval bij de nieuwe kleuruitvoeringen die Canton aanbiedt. Naast de hoogwaardige zwarte pianolak waar het merk altijd dol op is geweest, is er ook een heel fraaie satijnwit en een organische walnootafwerking. Weg is ook het onderscheid qua kastvorm tussen de hogere en lagere Reference K-modellen. Vroeger had je topmodellen met een compactere bovenbouw voor de tweeter en midrange-driver en een breder kastgedeelte voor de woofers. Ook de opbouw van de luidsprekerfamilie zelf is best wel bijzonder. Er is één standmount of grotere boekenplankspeaker, de Reference 9, en vijf vloerstaanders. Naast deze (van klein naar groot en van 3.000 tot 10.000 euro/stuk) Reference 7, Reference 5, Reference 3, Reference 2 en Reference 1 is er nog een Reference Center en een Reference Sub.

Voor meer informatie verwijzen we je graag naar de distributeur MIKA en Canton.nl of Canton.be.

Reacties (0)