Review: Bose Smart Soundbar 900 – Verfijnder dan verwacht

14 mei 2022 + 10 minuten 0 Reacties
Bose Smart Soundbar 900

Bose is een van de grootste namen in audio, maar op vlak van Dolby Atmos-soundbars bleef het lang stil. Met de Smart Soundbar 900 brengt Bose een toestel dat de strijd aangaat met de vele rivalen in het topsegment. Kan het bedrijf zijn vele knowhow inzetten om iets uitzonderlijk te creëren?

Hoe hard iedereen ook zijn best doet, de soundbarmarkt werd in het verleden vooral beheerst door Sonos en Bose. Dat is al even anders, onder meer omdat Samsung en andere tv-merken massaal nieuwe en ook wel innovatieve producten uitbrachten. Je kunt niet stellen dat het bij Bose stilviel, maar voor een of ander reden liep het Amerikaanse merk de laatste jaren minder in de kijker. Er werden nochtans wel nieuwe toestellen uitgebracht. Je ziet trouwens een gelijkaardige evolutie bij noise-cancelling-hoofdtelefoons, waar Sony zeer dominant is geworden. Maar nu is er deze Smart Soundbar 900. Het is een nieuw topmodel voor Bose, uitgerust met streamingopties, stembediening via Google Assistant en ondersteuning voor Dolby Atmos. Ook op designvlak poogt Bose een statement te maken. De Bose Smart Soundbar 900 kost 999 euro, en komt standaard zonder subwoofer of andere extra’s. Maar die kun je wel optioneel toevoegen, ook later.

Wat 5.0.2-soundbar
Ingangen HDMI-eARC, optisch
Streaming Bluetooth (SBC), Chromecast, AirPlay 2, Spotify Connect, Bose Music-app
Surroundcodecs Dolby Atmos (en ouder)
Extra's Bluetooth-koptelefoon, uitbreidbaar met rear-speakers en sub, spraakbediening (Google Assistant en Alexa), ADAPTiQ-kamerkalibratie
Afmetingen 5,81 x 104,5 x 10,7 cm
Gewicht 5,75 kg

Strak design met glas

Bose heeft altijd een voorliefde gehad voor strakke lijnen en ‘harde’ materialen als aluminium en glas. Daar wijkt het met de Smart Soundbar 900 eigenlijk niet van af. De bovenkant van dit toestel is volledig in glas bijvoorbeeld. Er zijn enkel twee ovale uitsparingen waar de bovenliggende speakers naar boven uitstralen. Bijzonder is dat deze glaslaag iets boven de behuizing lijkt te zweven. Knap, vinden we dat. In tegenstelling tot bij de Sony HT-A7000 ervaren we geen afleidende reflecties vanaf het scherm. Maar net als bij de Sony moeten we opmerken dat dit afhangt van hoever je de soundbar van je tv afzet en de situatie. In een donkere kamer en met felle content – games, bijvoorbeeld – kan dat wel eens een ding zijn. We moeten je het wellicht niet vertellen: zo’n glanzende oppervlakte is wel echt een stofmagneet en toont vingerafdrukken snel. Bose is zeker niet de enige die daar mee af te rekenen heeft. Overigens hadden wij de zwarte uitvoering op bezoek, er is ook een witte Smart Soundbar 900 met een witte glasplaat.

De Smart Soundbar 900 is vergeleken met het Bose-verleden in elk geval een stukje subtieler en eleganter. De zwevende glasplaat, de afgeronde hoeken en de smalle metalen grille die de voorkant vormt leveren een fraai resultaat op. Het toestel is zelfs betrekkelijk compact te noemen. Het is minder breed dan de meeste concurrenten, die doorgaans exact dezelfde breedte bezitten als een 55-inch tv. Dat is bij deze Bose niet het geval. Als we hem bij onze muurgemonteerde LG OLED55C9 plaatsen, is het toch aan elke kant 10 cm korter. Qua diepte valt het ook wel mee. Door zijn bescheiden hoogte van net geen 6 cm zal de Bose Smart Soundbar 900 probleemloos voor een tv op een voet kunnen staan. Schuif hem er echter niet onder, want die bovenliggende speakers moeten echt wel vrij naar het plafond gericht zijn.

Qua aansluitingen gaat Bose voor minimalisme. Er is één HDMI-eARC-poort en een optische ingang. Dan heb je een reeks van vier identiek ogende 3,5-mm jack-inputs, die echter allemaal een andere functie hebben. Zo kun je hier een IR-blaster aansluiten, al is het niet duidelijk in welk scenario je dat zou willen doen.

Past zich aan de kamer aan

De meeste soundbars die we tegenwoordig op bezoek krijgen, stel je in via de Google Home-app of via AirPlay. Hier is dat niet zo. Je gebruikt de Bose Music-app (iOS en Android), die je stap voor stap door de setup zal leiden. Naargelang welke functies je wenst, zal je wel omgeleid worden naar een app van Google. Bijvoorbeeld om de spraakbediening in te stellen.

Een van de laatste dingen die je tijdens de setup moet doen: de soundbar afregelen in functie van je woonkamer. Dat doe je via ADAPTiQ, een functie die Bose al langer aanbiedt. Er zijn wel meer soundbars met kamerkalibratie, want het is nu eenmaal een heel nuttige functie die akoestische problemen in een ruimte kunnen oplossen waardoor het geluid meer in balans is. Ongewoner is dat Bose de meting uitvoert via een soort headset die je op je hoofd moet plaatsen tijdens het afspelen van de testtonen. Het duurt niet lang, maar het oogt wel apart. En de lange, dunne kabel van de ADAPTiQ-headset krijg je nooit meer van je leven netjes opgerold, je bent gewaarschuwd. Daarna kun je in de Bose Music-app makkelijk de ADAPTiQ-aanpassing in- en uitschakelen, zodat je zelf kunt vergelijken en beslissen. We besloten het aan te laten, onder meer omdat het een kamermode die een basfrequentie fel aandikte weghaalde. Luisterimpressies die je verderop leest zijn allemaal gemaakt met ADAPTiQ aan.

In de app vind je nog meer tweakingopties. We zijn heel blij dat je het volume van kanalen (zoals het middenkanaal dat voor spraak wordt gebruikt) afzonderlijk kunt afregelen. Daar even tijd voor nemen kan de ervaring veel beter maken, hebben we al vaker bij soundbars gemerkt. Een tikje verrassend is dat je geen geluidsmodi of equalizeraanpassingen hebt. Anderen bestoken je met aparte modi voor muziek, film en gaming, maar hier is dat dus niet.

Spotify in de app

Bose doet wel meer dingen op zijn manier. En dat is ook te merken als het gaat om streaming. Je kunt heel snel muziek afspelen via Bluetooth, maar je in de Bose Music-app inloggen bij een klein aantal streamingdiensten is een andere optie. Verrassend genoeg is Spotify er één van. Daarmee is Bose naast Sonos nog de enige die van de streamingdienst toestemming krijgt om het te integreren in een eigen app. Bijna alle andere soundbars en andere audiotoestellen moeten het stellen met Spotify Connect, waarbij je via de Spotify-app werkt. Bij de Smart Soundbar 900 kies je: of je werkt via de Bose Music-app of je kiest je muziek via de Spotify-app. De integratie van Spotify in de Bose Music-app is trouwens relatief uitgebreid. Je kunt zoeken, neuzen door playlists, genre-lijsten en hitlijsten. Je eigen bibliotheek moet je echter via de Spotify-app opzoeken.

In de Bose Music-app is eveneens standaard TuneIn geïntegreerd. Dat maakt het makkelijk om internetradio te beluisteren, incluis lokale zenders. Deezer en Amazon Music zijn de twee andere opties als het gaat om muziekdiensten. Een minpunt is toch wel dat je per mobiel toestel moet inloggen op een dienst. De soundbar onthoud de gegevens niet, waardoor iedereen in het gezin apart op pakweg Spotify moet inloggen in de app. Dat mocht wel gecentraliseerd worden.

Ingebouwde microfoon

De Bose Smart Soundbar 900 is wel Chromecast- en AirPlay 2-compatibel. Via deze wegen kun je dus ook andere diensten, zoals YouTube Music en Apple Music, streamen. Beide technologieën laten toe dat je de soundbar voor muziek groepeert met compatibele speakers van andere merken.

We hebben het nu uitgebreid over de Bose-app, maar er wordt weldegelijk een fysieke remote meegeleverd. De afstandsbediening is iets klein, schijnbaar ontworpen om tussen de kussens van de sofa te verdwijnen. Als je hem terugvindt biedt het essentiële controls en iets dat typisch is voor Bose: zes genummerde presets of favorieten. Deze zijn best handig, vooral als je de soundbar regelmatig gebruikt om naar muziek te luisteren. Als je op een van die knoppen drukt, start automatisch de gekoppelde playlist of het radiostation. Je stelt deze favorieten in via de app of door een knop lang ingedrukt te houden.

Dankzij een ingebouwde microfoon werkt de Bose-soundbar met spraakbediening. Ondersteuning is er voor de Google Assistant of Alexa van Amazon. We stelden de eerste in, omdat enkel Google Nederlands ondersteunt. Zelf zijn we niet zo overtuigd van het nut van spraakherkenning op een soundbar. Het is vaak omslachtiger dan gewoon in een app te duiken of een remote te gebruiken, om maar te zwijgen van het fenomeen ‘spraakbediening en kinderen’. Niettemin werkt het wel goed op deze Bose. De microfoon wist ook probleemloos onze stem op te pikken terwijl er een film afspeelde en er waren ook geen echte problemen qua verstaanbaarheid. Al kregen we wel een keer een playlist van Queen aangeboden toen we vroegen voor wat jazz. Maar dat ligt aan de slechte muziekkennis van Google.

Uitbreiden kan – tegen een prijs

Zoals wel vaker bij Bose-soundbars (en high-end soundbars van andere merken) kun je de Smart Soundbar 900 uitbreiden met bijkomende toestellen. Wil je een betere basbeleving dan haal je er de Bose Bass Module 700 bij. Deze subwoofer verbindt draadloos met de soundbar. Er zijn daarnaast extra draadloze speakers die je kunt verbinden met de Smart Soundbar 900. Je plaatst ze achter en naast de sofa, zodat je een betere surroundervaring krijgt. We vinden het wel positief dat je zowel die Bass Module als de Surround Speakers 700 in het zwart of in het wit kunt krijgen. Vooral bij de rear-speakers is dat handig, bijvoorbeeld als je ze ophangt op een witte muur.

De extra speakers zijn echter wel prijzig. Je betaalt 800 euro extra voor de Bass Module 700 en 600 euro voor een paar draadloze Surround Speakers. De volledige surroundopstelling draagt dus een prijskaartje van net geen 2.400 euro. Hoewel de Smart Soundbar 900 met zijn 1.000-euro competitief geprijsd is, is het totaalpakket wel prijzig dan rivalen zoals Samsung HW-Q950A.

Omdat dit een ‘Smart’ product is van Bose, kun je sowieso deze soundbar combineren met andere Smart-toestellen. Bose biedt daarnaast nog een uniekere functie, SimpleSync. Via SimpleSync kun je echter ook geluid delen met een willekeurige Bluetooth-luidspreker van het merk. Kan handig zijn als je wat verder in een naastliggende kamer muziek wil dat synchroon met de soundbar afspeelt. ’s Avonds laat kun je bovendien een Bluetooth-koptelefoon verbinden.

Niet helemaal wat we verwacht had

Bij eerdere Bose-soundbars kwamen we vaak tot de conclusie dat ze wel sterk aanwezig tekenen qua bassen, maar dat die lage tonen vaak wollig en detailloos overkwamen. Het was machtig maar ook soms overweldigend naar details toe. Dat is bij de Smart Soundbar 900 wel anders, zeker na toepassing van ADAPTiQ. De beats en de diepe orgelachtige synthtonen van de Daft Punk-scores en eindthema bij ‘Tron: Legacy’ komen relatief beheerst en evenwichtig over. Globaal genomen is dat zelfs een treffende beschrijving voor deze soundbar. Het lijkt niet specifiek afgesteld op actiefilms met grote explosies, zoals goedkopere toestellen vaak wél zijn. Een voordeel dat we merken bij het bekijken van verschillende soorten content is dat we minder gauw aan de volumeregeling zitten te rommelen. Dat is wel fijn.

Bij het doorlopen van Dolby-demo’s krijgen we al een eerste zicht op de Atmos-prestaties. Bij ‘Amaze’ klinkt het gedonder diep en ver, en is de regen relatief realistisch (maar wat dof). De bewegende tonen en klokkenspel van ‘Audiosphere’ is driedimensioneel, met heldere hoge tonen. De ruimteschepen bij ‘Horizon’ komen ook duidelijk van links en rechts het scherm ingevlogen; de hoogte-effecten zitten hoog maar niet enorm ver boven het scherm. Dat is ook de indruk dat we later bij het bekijken van films krijgen: de Smart Soundbar 900 creëert een soundstage die groot is, maar ook niet extreem. Het luider maken van de hoogtekanalen via de app helpt wel een beetje, maar heel expansief wordt het niet.

Bose besteedt met deze soundbar veel aandacht aan hogere frequenties. Hierdoor springen sfeervolle effecten soms enorm uit de mix. Als James Bond in ‘No Time To Die’ het graf van Vesper Lyn boven op een heuveltop bezoekt, hoor je bijvoorbeeld het zand dat door de wind worden weggewaaid. De explosie die volgt is wat understated, maar de brokstukken die neerregenen en de motorfiets van de Spectre-agent vallen dan wel weer op. Ook bij de hectische achtervolging door het Italiaanse stadje valt op dat de Smart Soundbar 900 opteert voor een wat terughoudende presentatie van machtige geluidseffecten. Dat verbaast ons wel wat, en geeft deze soundbar toch een ander profiel dan rivalen die inzetten op bombast. Misschien dat de toevoeging van de extra Bass Module de zaak zou veranderen, maar dat hebben we dus niet kunnen testen.

‘Paddington 2’ is even Brits als Bond maar inhoudelijk iets helemaal anders. Buiten zijn feelgood-verhaal blinkt de soundtrack uit door het geslaagde gebruik van ludieke muziek en speelse effecten. Die mix brengt de Bose goed over, net als de dialogen die door de aparte speaker voor het centerkanaal zuiver worden aangeleverd. Een tikje dof misschien, maar de spraakmodus is dan weer té nasaal. Anderzijds moesten we bij bij het tv-kijken ’s avonds laat bij lage volume wel echt naar de spraakmodus grijpen om het verstaanbaar te houden. Maar dat werkte wel heel goed. De Dolby Digitale 5.1-mix van Paddington 2 klinkt ook lekker horizontaal breed in de kamer.

Voor de tuning van de Smart Soundbar 900 valt zeker wel iets te zeggen. Hoewel je dus geen knallende ervaring krijgt, zit er wel voldoende dynamiek en openheid in de presentatie om de meeste effecten een plaats te geven. De scène in de Noorse bossen van ‘No Time To Die’ blijven bijvoorbeeld sfeervol en meeslepend, geweerschoten en motorfietsen die in de verte rijden galmen beperkter na wat het 3D-gevoel bescheiden houdt. Je krijgt een bioscoopervaring die een upgrade is ten opzichte van de tv-speakers (en goedkopere compacte soundbars), maar enorm groot is die soundstage nu ook niet. Wel verfijnd op zijn manier, en dat gaan sommigen mensen verkiezen boven een heftige, dynamischere weergave.

Conclusie

De Bose Smart Soundbar 900 is een beetje een buitenbeen in het topsegment van soundbars. Qua afwerking en design is het meer dan in orde. Met name de glazen bovenplaat is echt knap – al trekt het wel stof aan. Dat de Smart Soundbar 900 ook wat compacter is zullen sommigen zeker een plus vinden. Andere topmodellen zijn beduidend groter. Op prestatievlak biedt de Bose-soundbar degelijke Atmos-prestaties die meer in evenwicht zijn dan je misschien verwacht had. Misschien net omdat er geen sub is meegeleverd, komt de Smart Soundbar 900 niet als een spektakelbeest over. Het is meer in balans, waardoor films en tv-reeks evenwichtiger worden voorgesteld. Maar sommigen zullen daardoor een wow-gevoel missen. Muziek doet ‘em dan wel weer prima.

8.0
Bose Smart Soundbar 900

Beoordeling
Bose Smart Soundbar 900

Pluspunten
  • Luxueus en compact design
  • Prima app met Spotify ingebouwd
  • Chromecast, AirPlay 2 en Bluetooth, spraakbediening
  • Allround-weergave die detail en totaalbeleving eerst zet
  • Uitbreidbaar naar echte surround
  • Goed voor muziek
Minpunten
  • Hoogtekanalen zijn wat zwakker
  • Levert niet de machtigste ervaring
  • Uitbreidingen kosten wel wat
  • Geen DTS

Beoordeling Bose Smart Soundbar 900

De Bose Smart Soundbar 900 is een beetje een buitenbeen in het topsegment van soundbars. Qua afwerking en design is het meer dan in orde. Met name de glazen bovenplaat is echt knap – al trekt het wel stof aan. Dat de Smart Soundbar 900 ook wat compacter is zullen sommigen zeker een plus vinden. Andere topmodellen zijn beduidend groter. Op prestatievlak biedt de Bose-soundbar degelijke Atmos-prestaties die meer in evenwicht zijn dan je misschien verwacht had. Misschien net omdat er geen sub is meegeleverd, komt de Smart Soundbar 900 niet als een spektakelbeest over. Het is meer in balans, waardoor films en tv-reeks evenwichtiger worden voorgesteld. Maar sommigen zullen daardoor een wow-gevoel missen. Muziek doet ‘em dan wel weer prima.

Prijsvergelijker Bose Smart Soundbar 900

Reacties (0)