Eerder dit jaar zijn we met de Anker Soundcore Space One aan de slag gegaan. En dat is misschien wel één van de beste audioproducten van dit jaar, want voor minder dan 100 euro krijg je heel veel koptelefoon voor je geld. Niet voor niets scoorde dit model een dikke 9.0 in de review. We zijn een half jaar verder en nu is daar al een opvolger met de Soundcore Space One Pro. De koptelefoon is op verschillende vlakken van een update voorzien, maar de prijs is wel verdubbeld tot 199 euro. In deze review kijken we naar de verschillen tussen beide modellen. Moet je een upgrade overwegen?
De Soundcore Space One Pro is de duurste koptelefoon in het assortiment van Anker. Is het ook de beste koptelefoon van het merk?
Dit is de Soundcore Space One Pro
De Anker Soundcore Space One Pro is een draadloze over-ear koptelefoon. Deze bluetooth-koptelefoon is voorzien van 40mm-drivers en biedt ondersteuning voor Hi-Res Audio met LDAC-ondersteuning en bluetooth 5.3. Dit model beschikt over Adaptive Active Noise Cancelling (ANC), een batterijduur van 40 uur met ANC aan en 60 uur met ANC uit, multipoint, een transparantiemodus en appbediening. Middels de Soundcore-app vind je een equalizer en kun je niet alleen het geluid, maar ook de knoppen naar wens instellen. Ook biedt de app mogelijkheden om een eigen geluidsprofiel aan te maken middels HearID 2.0.
De bovenstaande tekst is vrijwel een kopie van de tekst die we gebruikten om de Soundcore Space One aan je voor te stellen. Zijn beide koptelefoons dan identiek? Nee, zeker niet. Maar de verschillen zijn wel subtieler. In principe is de Soundcore Space One Pro een verbetering op alle vlakken. Betere noise cancelling, beter geluid, beter comfort, stevigere bouwkwaliteit, betere microfoons en tevens een net iets langere batterijduur. Toch is 100 euro meer voor het Pro-model misschien wel een beetje teveel van het goede, maar daarover later meer.
De koptelefoon wordt geleverd met een draagzak, een aux-kabel en een usb-c-kabel om op te laden. Wij gaan aan de slag met de Cream White-variant, maar je kunt ook kiezen uit Jet Black.
Bouwkwaliteit en comfort
Kijk snel naar de Soundcore Space One en de Soundcore Space One Pro en ze lijken identiek. Toch is dat zeker niet het geval. Kijk maar eens naar de koptelefoonband die bij het Pro-model in de oorkussens valt, terwijl de hoofdband bij het reguliere model aan de buitenkant doorloopt. De oorkussens zijn daarnaast veel dikker, de koptelefoon zit strakker om je hoofd (maar zeker niet minder comfortabel) en de gebruikte materialen zijn net wat meer premium dan bij Space One die soms toch wel een beetje teveel die plastic look-and-feel had. Ook de Space One Pro is grotendeels van plastic, maar het oogt allemaal net wat luxer. De fysieke knoppen onderaan beide oorschelpen zijn identiek bij beide modellen, maar dat werkt ook gewoon goed.
Opvallend detail en echt een minpunt van de nieuwe Soundcore Space One Pro: de draagdetectiesensor in de linker oorschelp is verdwenen. Een heel opvallende keuze, want deze detecteert of jij de koptelefoon draagt. Trek je deze van je hoofd, dan pauzeert de muziek. Dat doet de Space One Pro dus niet meer. Heel apart dat het Pro-model hiermee een functie mist ten opzichte van het reguliere model.
Je kunt de Soundcore Space One Pro volledig opvouwen tot een heel klein pakketje en deze in de meegeleverde draagzak meenemen. Over die draagzak gesproken, die is van erbarmelijke kwaliteit. Voor 199 euro mogen we toch gewoon een hardcase verwachten? Let wel, Soundcore heeft nu een tijdelijke actie op de website waarbij je de ‘Space One Pro Travel Case’ gratis meegeleverd krijgt. En die biedt wel veel meer stevigheid. Concluderend kunnen we zeggen dat de koptelefoon van een luxere afwerking is voorzien en meer comfort biedt dan het reguliere model.
Soundcore-app
We zijn al eens eerder lyrisch geweest over de app van Soundcore en dat is ook nu weer het geval. De app biedt alles wat je nodig hebt. Van geluidspresets tot een equalizer en van het maken van een persoonlijk luisterprofiel tot aan het kiezen van de juiste ANC-instellingen. Je schakelt hier ook makkelijk LDAC-ondersteuning in (wel eerst even een firmware-update downloaden). We beginnen echter met HearID 2.0, een vernieuwde versie van de hoortest waarbij het gehoor middels piepjes wordt getest. Aan de hand van de uitslag krijg je een persoonlijk geluidsprofiel dat op je gehoor is afgestemd. Het geluid is na afloop daadwerkelijk anders en de hoge tonen worden in mijn geval iets meer geboost. Leuk detail is dat je na afloop van de luistertest snel kunt wisselen tussen standaard en jouw eigen profiel, wat echt een verschil maakt.
Wie nog niet tevreden is met het geluid kan met de voorgeprogrammeerde geluidspresets aan de slag. Daarnaast is er een 8-bands equalizer om het geluid helemaal naar wens aan te passen. Ook Safe Volume is weer terug, wat mij betreft verplichte kost voor iedere koptelefoonfabrikant. Je kan live meekijken hoeveel decibel je te horen krijgt, kunt een limiet instellen en zo je gehoor optimaal beschermen. De Soundcore-app is wederom fantastisch.
ANC en bediening
Eén van de paradepaardjes van Anker bij de Soundcore Space One Pro is dit keer het vernieuwde Adaptive Noise Cancelling. Die moet beter dan ooit zijn. Het merk noemt het de ‘Exclusive 4-Stage Noise Cancelling System’, wat in feite gewoon is hoe adaptive noise cancelling werkt. Een microfoon detecteert meer omgevingsgeluid, er komt een beter geluidsfilter aan te pas, geluid wordt in real-time weggefilterd door de noise cancelling te vergroten. Als het beestje maar een naam heeft.
Het moet gezegd worden, de noise cancelling werkt inderdaad beter op de Soundcore Space One Pro dan op de Soundcore Space One. Het is echter lastig te duiden waar dit precies aan ligt. Is het de noise cancelling zelf? Of is het de veel betere passieve isolatie van de oorschelpen van de Soundcore Space One Pro? Zet je namelijk beide koptelefoons op je hoofd terwijl deze uit staan, dan biedt het Pro-model standaard al een veel betere demping van het omgevingsgeluid. Hoe dan ook, de noise cancelling is echt wel goed en echt beter dan bij het reguliere model. Helemaal ‘on par’ met Sony is het nog niet, maar Anker laat wel zien dat de Soundcore Space One Pro qua adaptieve noise cancelling (in vijf stages, automatisch of handmatig aan te passen) tot de top van de markt behoort. Radiogeluid wordt effectief weggefilterd, in de trein hoor je nauwelijks ruis of geroezemoes en buiten op straat hoor je het verkeer nauwelijks nog. Dat kan ook gevaarlijk zijn, maar gelukkig is er een goedwerkende transparantiemodus waarbij je je omgeving juist wel weer kunt horen. Deze schakel je makkelijk in met één van de fysieke knoppen op de koptelefoon.
Over de knoppen gesproken, dat werkt uitstekend. Je hebt knoppen voor aan/uit en ANC/transparantie op de linkeroorschelp, samen met de usb-c-aansluiting en de 3,5mm-koptelefoonaansluiting en volumeknoppen en play/pause onder op de rechteroorschelp. Niks geen geveeg of geswipe gelukkig. Fysieke knoppen werken altijd goed, of je nu stil zit of in beweging bent. In de app kun je de knoppen overigens aanpassen. De microfoons zijn ook verbeterd, want telefoongesprekken zijn veel beter te verstaan dan voorheen.
De batterijduur wordt zeker niet overdreven, dat was bij het reguliere model ook al het geval. We hebben de Soundcore Space One Pro de afgelopen twee weken continue gebruikt, zowel privé als tijdens werktijd, en hebben deze slechts één keer hoeven opladen. De geclaimde 40 uur met ANC aan lijkt dan ook te kloppen. Je haalt 60 uur met ANC uit, wat thuis gewoon prima kan als het rustig is.
Geluidskwaliteit
Inmiddels leren we het geluidsprofiel van Soundcore al een beetje kennen. Nadruk op het midden-laag, met een stevige beat en toch best wel gekleurd met de standaard geluidspreset. Dat is ook bij de Soundcore Space One Pro niet anders. Standaard dus goed voor pop en muziek met een beat, maar wil je echt even wat anders luisteren? Dan moet je met de presets en equalizer aan de slag. En de muziek laat zich goed aanpassen waardoor je hier veel uit kunt halen.
Horen we verschil met de reguliere Soundcore Space One? Jazeker. De bas heeft wat meer definitie en ook het sublaag komt goed naar voren in een nummer als Fantasy van The XX. Ook vocalen worden goed in de ruimte neergezet en lijken echt de muziek te overstijgen. De koptelefoon biedt een goed stereobeeld met veel detail in de muziek. Het geluidsbeeld blijft altijd wel een beetje gekleurd. Het blijft ontzettend vol en dendert met brute kracht je oren binnen, echt lekker voor metalcore of nu-metal. Dat gaat echter soms wat ten koste van de helderheid en de ruimtelijkheid. Het echte midden lijkt soms een beetje een ondergeschoven kindje te zijn vergeleken bij het laag en ook bij het hoog, dat verrassend goed naar voren komt. Een echte V-shape qua geluid dus, maar net wat minder scherp dan bij de reguliere Space One.
Kritiek op het reguliere model was dat de bas het echte laag soms niet kon bijhouden. Daar is nu absoluut geen sprake van en daar lijkt de grootste winst behaald te zijn. Alhoewel flink gekleurd biedt de Soundcore Space One Pro een goede geluidskwaliteit. Voor 199 euro mogen we echter toch wat strenger zijn. En kijken we naar concurrenten in deze prijscategorie, dan is bij een goede aanbieding ook de Teufel Real Blue Pro, Sennheiser MOMENTUM 4 Wireless of de Sony WH-1000XM4 binnen handbereik. En die schatten we toch net even wat hoger in op het gebied van bouwkwaliteit en geluid.
Conclusie
De reguliere Space One kent geen gelijke voor minder dan 100 euro, bij een goede aanbieding is dit model zelfs voor rond de 60 euro verkrijgbaar. De reguliere Soundcore Space One is daardoor echt uniek en vult een gat in de markt voor de echt goedkope koptelefoons. De nieuwe Anker Soundcore Space One Pro is in vrijwel alles een verbetering ten opzichte van de reguliere Soundcore Space One, maar wellicht toch niet altijd de beste keuze.
Voor 199 euro biedt de Soundcore Space One Pro op alle vlakken net even wat meer en is deze ook daadwerkelijk beter op het gebied van bouwkwaliteit, comfort, ANC en geluidskwaliteit, maar de prijsstijging is fors en je komt in het vaarwater van enkele zeer goede concurrenten. Anker kennende zal de prijs nog wel gaan zakken, of komt er een goede aanbieding bij Black Friday. De Soundcore Space One Pro is echt een goede koptelefoon, maar zoek wel even naar de juiste aanbieding. Anders is de reguliere Space One toch de betere keuze, ook voor de portemonnee.
Beoordeling
Anker Soundcore Space One Pro
- Lekker vol geluid (doch gekleurd)
- Zeer comfortabel te dragen
- Compact op te vouwen
- ANC van zeer goed niveau
- Batterijduur
- LDAC-ondersteuning
- Soundcore-app is perfect
- Prijs
- Draagdetectiesensor is verdwenen
- Draagzak
- Veel concurrentie
Beoordeling Anker Soundcore Space One Pro
De reguliere Space One kent geen gelijke voor minder dan 100 euro, bij een goede aanbieding is dit model zelfs voor rond de 60 euro verkrijgbaar. De reguliere Soundcore Space One is daardoor echt uniek en vult een gat in de markt voor de echt goedkope koptelefoons. De nieuwe Anker Soundcore Space One Pro is in vrijwel alles een verbetering ten opzichte van de reguliere Soundcore Space One, maar wellicht toch niet altijd de beste keuze.
Voor 199 euro biedt de Soundcore Space One Pro op alle vlakken net even wat meer en is deze ook daadwerkelijk beter op het gebied van bouwkwaliteit, comfort, ANC en geluidskwaliteit, maar de prijsstijging is fors en je komt in het vaarwater van enkele zeer goede concurrenten. Anker kennende zal de prijs nog wel gaan zakken, of komt er een goede aanbieding bij Black Friday. De Soundcore Space One Pro is echt een goede koptelefoon, maar zoek wel even naar de juiste aanbieding. Anders is de reguliere Space One toch de betere keuze, ook voor de portemonnee.
Reacties (0)