Review: Philips W6205 en W6505 speakers met DTS Play-Fi en Ambilight

05 december 2020 + 10 minuten 6 Reacties
Review Philips W6505 en W6205 1

In september van 2020 introduceerde TP Vision het Philips TV & Sound Wireless Home System, bestaande uit twee draadloze luidsprekers: de compacte W6205 en de grotere W6505. Beide speakers zijn actief, draadloos en beschikken over DTS Play-Fi. Een unieke feature is de toevoeging van Ambilight. In deze review testen we beide modellen, ook in combinatie met een Philips OLED984 televisie.

Philips W6205 en W6505

De Philips W6205 en W6505 zijn beiden draadloze speakers, al moet natuurlijk altijd nog een stroomkabel richting het stopcontact. De W6205 is de kleinste van de twee en is voorzien van een 1-inch soft dome tweeter en een 3,5-inch woofer. Deze worden ondersteund door twee passieve basradiatoren die Philips’ eigen wOOx multi-suspension driversysteem gebruiken om de maximale basuitbreiding te bieden, met in totaal 40 Watt aan vermogen. De grotere W6505 is voorzien van twee 1-inch soft dome tweeters plus twee 3,5-inch woofers en twee wOOx-geactiveerde passieve basradiatoren. Deze worden aangedreven door een 80 Watt-versterker.

Beide speakers draaien op het DTS Play-Fi platform. Simpel gezegd is dit een draadloos multiroom audiosysteem waarmee compatibele speakers met elkaar kunnen communiceren en muziek in hoge kwaliteit vanuit verschillende bronnen kunnen streamen. De Play-Fi-communicatie zit in de speakers zelf maar ook de bijbehorende Philips Sound-app is gebaseerd op het Play-Fi platform. Via Play-Fi krijg je toegang tot nagenoeg alle grote streamingdiensten. De speakers zelf bieden daarnaast nog ondersteuning voor bluetooth, Google Chromecast en Apple Airplay 2.  Beide luidsprekers zijn tevens voorzien van Spotify Connect en Amazon Alexa, Google Assistant en Siri (iOS) worden ondersteund als handsfree bedieningsopties.

Als additionele unieke functie zijn beide luidsprekers voorzien van LED-verlichting en kunnen ze worden aangesloten op het Philips Ambilight-systeem. De speakers kunnen worden gesynchroniseerd met de Philips-tv om het effect van Ambilight te vergroten. De Philips W6205 (199,99 euro) en W6505 (299,99 euro) zijn beschikbaar sinds november 2020.

Design

Als we kijken naar het uiterlijk van beide speakers dan is het duidelijk dat TP Vision nog altijd aan de European Design-strategie vasthoudt. Beide modellen komen met een strakke afwerking die een combinatie van lichtgrijze metalen elementen, donkergrijze plastic onderdelen en grijze akoestische luidsprekerstof is. Weinig toeters en bellen, puur een rechthoekige, eenvoudige en strak vormgegeven luidspreker. Beide modellen zijn netjes afgewerkt, voelen kwalitatief hoogwaardig aan en komen met plastic knoppen op de bovenzijde voor een snelle bediening. Op de achterzijde zien we de Ambilight-leds terug, vergezeld door een aux-ingang, WiFi- en bluetooth-knoppen, een usb servicepoort en natuurlijk de ac-aansluiting.

Installatie

Om de speakers te installeren kun je de Philips Sound-app gebruiken. Deze is gebaseerd op de DTS Play-Fi-app, die je net zo goed kunt gebruiken. Voor deze review gebruiken we de app van Philips zelf. Het toevoegen van beide luidsprekers aan de app is een kwestie van de speakers aanzetten, de WiFi-knop ingedrukt houden, in de app een nieuw apparaat toevoegen en via de WiFi-instellingen van je smartphone de betreffende speaker selecteren. Eenmaal met de speaker verbonden keer je terug naar de app en kun je de installatie afronden door de luidspreker aan je WiFi-netwerk te koppelen en deze een eigen naam te geven en te koppelen aan een specifieke ruimte. De installatie is eenvoudig, waarna de speakers snel in de app verschijnen.

 

Philips Sound-app

Voordat we op het gebruik en de audiokwaliteit ingaan introduceren we de Philips Sound-app. En die app behoeft ook wel een introductie want het is niet de meest intuïtieve app die we ooit gezien hebben. De app is gebaseerd op de software van DTS zelf, met een Philips-sausje er overheen. Hoewel DTS dus al even meedraait met DTS Play-Fi en Philips ook geen nieuwkomer is in de audiomarkt is de app niet super eenvoudig. Het is hier en daar te druk of onlogisch ingestoken, bijvoorbeeld op het homescherm. Dit scherm bevat tijdens het afspelen (zeker met meer dan één speaker en het gebruik van groepen en stereoparen) veel elementen en knoppen. Wat doet nu precies wat? Zoals je in het screenshot hieronder ziet: er zijn maar twee speakers maar ze worden zes keer in het homescherm getoond. Daarbij staan er veel verschillende icoontjes en sliders en kunnen sommige functies niet gebruikt worden.

Na wat uitproberen kom je er wel achter wat elke functie doet en waarom sommige opties niet aan te tikken zijn, maar intuïtief is het niet echt. Het bovenste, blauwe venster is de zone en staat los van het zwarte afspeelvenster eronder. Maar het staat ook niet helemaal los aangezien de zone bezet is door het afspeelvenster eronder. Via het +-menu rechtsboven kun je dan weer een zone toevoegen om te bedienen en via het zwarte afspeelvenster voeg je een specifieke speaker toe aan de huidige zone. Je moet er echt even mee spelen voordat je goed weet hoe je het multiroomsysteem snel kunt bedienen. Een groot probleem is het niet, maar in vergelijking met de zeer gebruiksvriendelijke app van Sonos is hier nog wel ruimte voor verbetering.

In het homescherm kun je middels het +-icoontje nog meer zaken aanpassen of toevoegen. Zo kun je hiermee een zone toevoegen, kun je een stream starten vanuit de tv, soundbar of aux-ingang van een speaker en kun je recent afgespeelde bronnen starten. Daarnaast kun je vanuit dit menu de afspeellijst bekijken, voorkeursinstellingen (favoriete bron met specifieke zone/speaker) wijzigen/selecteren en het volume op afstand bedienen.

De Sound-app bevat ook een hele hoop instellingsmogelijkheden. Zo kun je alle beschikbare muziekdiensten- aan of uitzetten, kun je luidsprekers samenvoegen in een specifieke groep (wat geen zone is, want een zone is een aantal speakers of groepen dat dezelfde bron afspeelt. Een groep is een groep speakers die altijd samenspeelt), kun je speciale groepen aanmaken voor Spotify (dat zijn dus weer andere groepen dan in de app want Spotify herkent die niet), kun je twee speakers koppelen als stereopaar en kun je de speakers koppelen met Alexa of de Google Assistant. Je kunt ook de instellingen voor Surroundgeluid bekijken en een surroundsysteem gaan instellen, maar dit wordt voor de speakers nog niet ondersteund. Voor de nieuwe soundbars wel, maar dat wordt in de app niet duidelijk. Je kunt overigens aan de nieuwe soundbars ook de W6205 toevoegen als surroundspeaker, inclusief Ambilight-verlichting. Ook staat de Fine Tune-app (voor de afstelling van de audioweergave) in de instellingen maar klik je erop dan wordt er aangeven dat de app niet beschikbaar is.

Gebruik

Als je de Philips Sound-app eenmaal onder de knie hebt en alles optimaal hebt ingesteld dan is het gebruik van de Philips W6505 en W6205 eenvoudig, ware het niet dat we hier en daar nog wat stabiliteitsproblemen zijn tegengekomen. Soms viel de verbinding weg of startte een speaker spontaan opnieuw op. Ook bleef zo nu en dan de led-verlichting aan de achterzijde branden wanneer de muziek gestopt is. Allemaal bugs die relatief eenvoudig middels firmware-updates opgelost kunnen worden en gelukkig verhielp de laatste firmware-update deze issues dan ook grotendeels. Heel soms is er echter even geen verbinding en de leds willen soms een eigen leven leiden. Het zijn echter geen grote issues meer en er wordt dus aan gewerkt.

Afgezien van wat kleine bugs zijn de speakers eenvoudig en snel in een multiroom-opstelling te gebruiken. Je voegt een speaker in een andere kamer toe en binnen enkele seconden klinkt ook daar de muziek. Ook in combinatie met de OLED984-televisie werkt het prima. Je downloadt de DTS Play-Fi app op de tv, selecteert de luidsprekers die je wilt koppelen en begint met het streamen. Let wel dat er een hele kleine vertraging zit tussen het geluid van de tv en het geluid van de speakers. Deze functie is dan ook bedoeld voor luidsprekers die zich niet in dezelfde ruimte als de tv bevinden. Dan levert die kleine vertraging ook geen probleem op en kun je dus ook die voetbalwedstrijd (qua geluid) volgen in een andere ruimte. Ook positief is de grote verscheidenheid aan streamingdiensten- en technieken die je kunt gebruiken. De speakers zijn zeer compleet uitgerust waardoor iedereen zijn favoriete muziek simpel kan afspelen. Zo kun je aan de slag met Airplay 2, Chromecast, bluetooth, DTS Play-Fi, Spotify Connect en zelfs de aux-aansluiting. Muziekdiensten die ondersteund worden zijn onder meer Amazon Music, Deezer, Napster, Pandora, Spotify en Tidal. Daarnaast kun je dus ook audio van de tv (dus ook muziek) als bron nemen en lokale muziek op je smartphone of NAS afspelen. Er is eigenlijk niets dat ontbreekt. En als de fysieke bediening of bediening via de app niet handig genoeg is, dan vraag je simpelweg aan Google, Siri of Alexa of ze de muziek op die specifieke speaker of in die specifieke zone willen starten.

Er is ook nog de mogelijkheid om speakers in een stereopaar te koppelen en hier ontstond tijdens onze review wat verwarring. We probeerden namelijk de W6505 en W6205 als stereopaar in te zetten, wat voor problemen zorgde. In veel gevallen werd maar één van de twee speakers geactiveerd. Na twee weken testen bleek echter dat de W6505 niet als onderdeel van een stereopaar gebruikt kan worden aangezien het een stereospeaker is. Sommige fabrikanten bieden deze optie wel voor stereospeakers maar Philips kiest er bewust voor de stereofunctie alleen beschikbaar te maken voor de W6205.

Een unieke feature van beide modellen is de integratie van Ambilight. De speakers beschikken over leds aan de achterzijde die mee kunnen kleuren met de Ambilight-verlichting van je televisie. Hiervoor moet je de speakers eerst aan je televisie toevoegen middels de functie ‘Ambilight uitbreiden’ en ‘Ambilight + Philips Wireless Home Speakers’. Vervolgens koppel je de speakers die zich in de buurt van de tv bevinden en geef je op de tv aan waar ze zich ongeveer bevinden zodat de juiste kleuren van het scherm overgenomen worden. Ook kun je de helderheid aanpassen. De kleuren worden correct overgenomen, al is het even spelen met de plaatsing en helderheid om ook echt de kleurintensiteit van Ambilight op de tv over te nemen. Wij hebben het tot op heden nog niet 100 procent hetzelfde gekregen. Ook zit er een minimale vertraging in de weergave van de tv en de weergave van de speakers. Zet je de speakers achterin de kamer of aan de zijkanten van de kijkpositie dan vallen beide kleine verschillen nauwelijks op. Maar, het aparte is wel dat de Ambilight-koppeling bedoeld is voor bij/rondom de tv terwijl de audiokoppeling bedoeld is voor verschillende ruimten in huis. Mede door de vertraging in het geluid (wat opgelost wordt volgens Philips) en het vooralsnog ontbreken van een surroundmodus zul je audio en Ambilight niet snel samen gebruiken in de tv-opstelling.

Heb je geen Ambilight-televisie? Geen ramp. Je kunt dan alsnog een kleur meegeven aan de leds achterop de speakers. Je kunt hierbij kiezen uit zes standaard kleuren, waaronder Hot Lava, Deep Water, Lemon en Lavender. Het zijn statische kleuren die je alleen met een fysieke druk op de knop van het apparaat kunt veranderen. Je kunt er daarnaast voor kiezen om de kleur te laten pulseren op basis van de muziek of deze statisch te laten tonen. Ook kun je de helderheid aanpassen. Helaas kun je geen kleuren combineren of zelf kleuren kiezen. Dit wordt in 2021 wel mogelijk wanneer de kleurinstelling via de app zal verlopen. In de meeste gevallen komt deze functie dus neer op een leuk sfeerlichtje, want continu pulserende verlichting is na een tijdje storend. Al met al is de Ambilight-functie op dit moment meer een leuk extraatje dan iets dat veel waarde toevoegt.

Geluidskwaliteit

Op het gebied van gebruiksgemak is er ruimte voor verbetering, maar op het gebied van geluidskwaliteit zijn we positief verrast. Zowel de W6205 als de W6505 biedt een meer dan prima audioweergave. Het enige dat ontbreekt is een functie om die weergave naar eigen wens aan te passen. Een equalizer is onderweg maar momenteel dus niet in de app terug te vinden.

Het kleinste model, de Philips W6205, is qua formaat te vergelijken met onder meer de Sonos One en Denon Home 150. De geluidsweergave komt dicht bij deze modellen in de buurt, al zijn de Denon Home 150 en Sonos One iets opener en vrijer in de weergave. De W6205 weet flink wat volume te produceren en kan een kleine tot middelgrote ruimte zonder problemen van muziek voorzien. Zet je er twee in een stereo-opstelling dan wordt het geluidsveld een stuk breder en krijg je veel meer dynamiek in de weergave. Het geluidsbeeld wordt meteen een stuk vrijer. De W6205 klinkt op zichzelf ietwat klein en gesloten maar weet wel een goede balans te vinden tussen laag, midden en hoog. Zang komt helder en warm naar voren, terwijl hoge tonen strak en comfortabel voor de oren weergegeven worden. De lage tonen kunnen afhankelijk van de muziekkeuze wat overheersen (equalizer please..) maar al met al geeft dit kleine model een strakke en krachtige punch. Het is een speakertje waar prima voor lange tijd naar te luisteren valt, al is het met één model vooral voor de achtergrondmuziek.

Als je de W6505 aanzet dan merk je meteen een groot verschil. Dit model komt met het dubbele aantal drivers en weet hierdoor meer richting een relatief brede stereoweergave te gaan als stand-alone speaker. Er zit ook net wat meer diepgang in, met een betere scheiding tussen instrumenten. Ook voel je direct dat er meer power achterzit en dat die power ook wat beter beheerst wordt. Draaien we het volume wat verder open dan houdt de W6505 zeer netjes de controle. Het is een gecontroleerde en tegelijkertijd levendige weergave. Een grote kamer kan met gemak gevuld worden voor een feestje, zonder dat hoge tonen schel gaan klinken of de lage tonen te sterk gaan overheersen. Toch zouden we de lage tonen ook op dit model een tandje terug willen zetten. De W6505 klinkt warm, dynamisch en gecontroleerd. Het is voor 300 euro een serieuze speaker voor diegenen die wellicht naast hun goede av-installatie ook in andere ruimten in huis niet veel op de audiokwaliteit willen inleveren. De W6505 is wat bombastischer dan de Denon Home 150 of Sonos One en zorgt voor een veel ruimtelijkere weergave die de kamer meer weet te vullen. De Denon Home 250 en Sonos Five zijn echter een stap te ver, maar die kosten dan ook minimaal 200 euro meer.

Conclusie

Kijkend naar de geluidskwaliteit, het complete pakket aan mogelijkheden en het design dan bieden de Philips W6505 en W6205 absoluut waar voor je geld. Als je het budget hebt dan is de W6505 de beste keuze want het is simpelweg de best klinkende speaker van de twee, met een ruimtelijke weergave en een levendig geluidsbeeld. Je kunt er echter ook voor kiezen twee W6205’s te koppelen voor een stereoweergave. Kies je voor meer speakers dan kun je gebruikmaken van een prima werkende multiroom functionaliteit, inclusief de mogelijkheid om je Philips tv er onderdeel van uit te laten maken. Een groot pluspunt is het aantal streamingtechnieken- en diensten dat je kunt gebruiken. Met AirPlay 2, Chromecast, bluetooth, aux-in, DTS Play-Fi, Spotify Connect en lokale muziek kun je alle kanten op. Ook de meest populaire streamingdiensten zitten in de app gebakken en je kunt ze middels elke spraakassistent bedienen. Ambilight is een leuke functie, maar de vraag is of je het vaak zult gebruiken aangezien de speaker bij de tv plaatsen voor de audio-koppeling geen gewenste oplossing is en de pulserende kleurweergave na een tijdje ook leuk genoeg is geweest. Wanneer de surroundmogelijkheden beschikbaar komen zal deze functie meer toegevoegde waarde hebben.

Er is echter ook ruimte voor verbetering. Hoewel de stabiliteit van de verbinding sinds onze eerste test al flink verbeterd is door firmware-updates kan hier nog wat gewonnen worden. Het streven is natuurlijk perfectie op dit vlak. Ook behoeft de app, net als verschillende instellingen, wat extra uitleg. Het kan dus even duren voordat je de werking en mogelijkheden onder de knie hebt. Het zijn veelal kleine zaken die samen de gebruikservaring iets naar beneden halen, maar daar wordt volgens Philips aan gewerkt. Voor nu dus een dikke voldoende voor beide speakers die qua geluidskwaliteit en mogelijkheden aan te raden zijn, maar die qua stabiliteit en gebruiksgemak nog wel ruimte voor verbetering hebben.

8.0
Philips W6505

Beoordeling
Philips W6505 en W6205

Pluspunten
  • De belangrijkste streamingdiensten
  • Alle belangrijke streamingtechnieken
  • Ambilight is een leuk extraatje
  • Compatibel met Siri, Alexa en Google
  • Goede geluidskwaliteit
  • Prima bouwkwaliteit en strak design
Minpunten
  • Hier en daar nog wat buggy
  • App is niet heel intuïtief
  • Nog geen equalizer of audiomodi
  • Wachten up updates voor nieuwe functies

Beoordeling Philips W6505 en W6205

Kijkend naar de geluidskwaliteit, het complete pakket aan mogelijkheden en het design dan bieden de Philips W6505 en W6205 zeker waar voor je geld. Als je het budget hebt dan is de W6505 de beste keuze want het is simpelweg de best klinkende speaker van de twee, met een ruimtelijke weergave en een levendig geluidsbeeld. Je kunt er echter ook voor kiezen twee W6205's te koppelen voor een stereoweergave. Kies je voor meer speakers dan kun je gebruikmaken van een prima werkende multiroom functionaliteit, inclusief de mogelijkheid om je Philips tv er onderdeel van uit te laten maken. Wat heel positief is, is het aantal streamingtechnieken- en diensten dat je kunt gebruiken. Met AirPlay 2, Chromecast, bluetooth, aux-in, DTS Play-Fi, Spotify Connect en lokale muziek kun je alle kanten op. Ook de meest populaire streamingdiensten zitten in de app gebakken en je kunt ze middels elke spraakassistent bedienen. Ambilight is een leuke functie, maar de vraag is of je het vaak zult gebruiken aangezien de speaker bij de tv plaatsen voor de audio-koppeling geen gewenste oplossing is en de pulserende kleurweergave na een tijdje ook leuk genoeg is geweest. Vooral wanneer de surroundmogelijkheden beschikbaar komen zal deze functie toegevoegde waarde hebben.

Er is echter ook ruimte voor verbetering. Hoewel de stabiliteit van de verbinding sinds onze eerste test al flink verbeterd is door firmware-updates kan hier nog wat gewonnen worden. Het streven is natuurlijk perfectie op dit vlak. Ook behoeft de app, net als verschillende instellingen, wat extra uitleg. Het kan dus even duren voordat je de werking en mogelijkheden onder de knie hebt. Het zijn veelal kleine zaken die samen de gebruikservaring iets naar beneden halen, maar daar wordt volgens Philips aan gewerkt. Voor nu dus een dikke voldoende voor beide speakers die qua geluidskwaliteit en mogelijkheden aan te raden zijn, maar die qua stabiliteit en gebruiksgemak nog wel ruimte voor verbetering hebben.

Prijsvergelijker Philips W6505 en W6205

Reacties (6)