DALI breidt uit met actieve speakers en brengt MoFi naar de Benelux

05 oktober 2021 6 Minuten 0 Reacties
NAD C 700 1

Actieve speakers groeien aan belang bij DALI – en daarom creëert het Deense bedrijf het nieuwe EQUI-label voor zijn verschillende actieve modellen. Ook bij zustermerk NAD staan verschillende nieuwe toestellen op de rol, waaronder een eerste versterker met het MDC2-platform. Wat ook nog ontbrak bij de groep was een sterke focus op vinyl. Dat komt er nu wel, want in de Benelux start DALI met de distributie van het Amerikaanse merk MoFi. Dit vult de bestaande samenwerking met NAD aan.

DALI is de voorbije jaren aanzienlijk gegroeid. Hierdoor is het Deense bedrijf in bepaalde segmenten van de luidsprekermarkt wereldwijd in de top beland. Maar ondanks die sterke focus op passieve luidsprekers (lees: speakers die je aanstuurt met een aparte versterker) timmert het de voorbije jaren ook aan de weg qua actieve luidsprekers. Het gaat dan om ‘echte’ hifi-luidsprekers, maar dan met ingebouwde elektronica, niet om compacte, Sonos-achtige toestellen. Ze verbinden draadloos en lossless met een Sound Hub.

Sinds 2018 introduceerde DALI snel op elkaar de Callisto C-familie en C-versies van bestaande Oberon en Rubicon-modellen. Inmiddels zijn er ook twee Sound Hub-apparaten bijgekomen: een grotere Sound Hub die via insteekkaarten meer functionaliteit kan krijgen (zie verder) en een Sound Hub Compact met minder functies maar die wel een HDMI-aansluiting bezit.

Een nieuwigheid voor het najaar is de langverwachte stap naar surround. Waar de Sound Hub voorheen (schijnbaar) enkel met een enkele stereopaar kon connecteren, wordt het nu mogelijk om tot 7.1-surroundopstellingen draadloos aan te sturen. Wij schrijven ‘schijnbaar’ omdat het al vanaf het begin duidelijk was dat de Sound Hub tot tien kanalen draadloos kon aansturen. Dat kan volledig lossless en indien gewenst in hi-res (tot 96 KHz), dankzij een aangepaste vorm van de Kleernet-technologie.

Om surround mogelijk te maken wordt een nieuwe insteekkaart geïntroduceerd, de NPM-2i. Die past ook in bestaande Sound Hubs. Er verschijnen daarnaast ook een aantal nieuwe toestellen die de gaten in de line-up vullen zodat je een surroundopstelling kunt bouwen. Een actieve center was er bijvoorbeeld niet, maar nu komt die er wel in de vorm van de Oberon Vokal C. Een subwoofer die draadloos met de Sound Hub kan verbinden is er (nog) niet, maar wel reeds beschikbaar is een draadloze kit (Wireless Subwoofer Receiver) die je kunt gebruiken met subwoofers van DALI en derden. Dit luciferdoosje ontvangt het LFE-kanaal draadloos vanaf de Sound Hub en geeft het signaal door aan de ingangen van de sub.

EQUI

Door de snelle groei van het actieve aanbod bij DALI was het echter niet voor iedereen duidelijk wat de samenhang tussen alle producten was. Daarom creëren de Denen een overkoepelende label: EQUI. Dit is geen nieuwe luidsprekerlijn, maar groepeert alle bestaande en toekomstige actieve DALI-speakers, plus alle producten die er bij horen, zoals de Sound Hubs. Dat moet het communiceren over de actieve speakers vereenvoudigen en ook duidelijk maken dat je elementen uit verschillende actieve lijnen kunt combineren. Alle actieve DALI’s vormen immers deel van hetzelfde ecosysteem. In een surroundopstelling is het bijvoorbeeld een optie om twee draadloze Rubicon 6 C-speakers in te zetten voor de stereokanalen, en voor het middenkanaal en de surroundkanalen te kiezen voor Oberon C-modellen.

MoFi

MoFi of Mobile Fidelity is een van de grotere draaitafelbouwers, mede dankzij een sterke positie in de V.S. In 2019 won het bovendien een EISA Award voor zijn Ultradeck-draaitafel. Het is daarnaast een platenlabel met focus op audiofiele releases van bekende artiesten en die beschikbaar zijn op SACD, Ultradisc One-Step-platen en zelfs cd’s in 24K goud. Zoals wel vaker bij Amerikaanse merken, werd MoFi bij ons voorheen niet heel sterk in de markt gezet. Dat verandert nu. DALI neemt de draaitafels, cartridges en accessoires van MoFi Electronics op in zijn portfolio, naast zijn eigen producten en de elektronica van NAD. Die laatste heeft ook wel platenspelers, maar het gaat dan om instapproducten terwijl MoFi in het hoger segment te vinden valt.

Toeval of niet, net nu raakte bekend dat MoFi samen met Fender een platenspeler op de markt brengt. De Fender x MoFi PrecisionDeck Limited Edition Turntable valt op door de karakteristieke Sunburst-afwerking die doet denken aan legendarische gitaarmodellen. Het gaat echter om een toestel waarvan er slechts 1.000 stuks worden geproduceerd en waarvoor al veel voorbestellingen zijn ontvangen. De kans dat het in grote getallen bij ons beschikbaar is, is eerder klein.

Nieuw bij NAD

Nagenoeg alle elektronicabouwers hebben af te rekenen met logistieke problemen, tekorten aan chips en stijgende grondstofprijzen. Op het DALI-event was te horen dat ook het Deense merk en NAD daar niet aan ontsnappen. Dat maakt dat bepaalde producten later naar de markt komen dan verwacht. De recent geteste Opticon MK2-lijn bijvoorbeeld, heeft daardoor meer tijd nodig gehad om winkels te bereiken. NAD van zijn kant introduceert dit najaar de M10 v2 (2.999 euro), de C 700 (1.499  euro) en de C 399 (1.999 euro). Het eerste is een update van de compacte M10 alles-in-één-versterker met touchscreen, BluOS en Dirac, met als belangrijkste highlight dat deze stereoversterker met de toevoeging van twee Bluesound Flex-speakers of een Bluesound PowerNode kan omgetoverd worden tot een surroundsysteem dat 4.0 levert. De NAD C 700 is een afgeleide van deze versterker uit de Master-reeks, uitgerust met HybridDigital-versterking in plaats van de nCore en zonder touchscreen van de M10v2. Maar het chassis van dit toestel in de Classic-lijn is hetzelfde (minus de bovenplaat in Gorilla Glass), waardoor het nog altijd een slank en klein ding blijft. De C700 mist ook het Dirac-kamercorrectiesysteem dat je bij de luxuezere Master-modellen wel vindt.

Dirac is wel een optie bij de pas aangekondigde C 399 met nCore-versterking van 2 x 250 Watt. Het is een krachtige geïntegreerde versterker die vooral opvalt omdat er voor het eerst MDC2-kaarten kunnen gebruikt worden. Een eerste MDC2-insteekkaart is er al, de BluOS-D met BluOS-streaming en Dirac. Een verschilpunt met de vorige generatie MDC-kaartjes met BluOS is dat de kaarten geen add-on meer zijn maar echt passen in het geheel. Dat betekent dat je bijvoorbeeld een platenspeler die op de C 399 hangt kunt streamen naar Bluesound-speakers in andere kamers.

Reacties (0)