Smart Living Project: installatie witgoed, keukenapparatuur en wijnklimaatkast

25 juli 2021 7 Minuten 2 Reacties
FWD SLP keuken-3

In dit artikel over het Smart Living Project bespreken we de installatie en plaatsing van de slimme keukenapparatuur, het witgoed en de wijnklimaatkast.

In de afgelopen maanden hebben we uitgebreid stilgestaan bij de bouw van en voorbereidingen voor ons slimme huis. Inmiddels staat het huis en zijn de eerste installaties en apparaten geplaatst. In dit artikel over het Smart Living Project kijken we naar de installatie van diverse slimme producten, waaronder de wasmachine, droger, oven en wijnklimaatkast.

Eerder schreven we al uitgebreid over de slimme apparatuur voor wassen, drogen en koken, en in dit artikel bespreken we kort de installatie zelf en de eerste koppeling met het domoticasysteem. Later gaan we dieper in op het gebruik met het domoticasysteem.

Wat is het FWD Smart Living Project?

Samen met een groot aantal partners maakt FWD een nieuwbouwhuis compleet ‘smart’. We gaan ruim een jaar mee in het proces van oriënteren, kiezen, vergelijken, installeren, programmeren en gebruiken. We laten zien wat de verschillende mogelijkheden zijn, wat de verschillende partijen te bieden hebben en waarom er bij de specifieke behoeften van deze nieuwbouwwoning voor de betreffende systemen gekozen is. Wil je meer weten over het idee achter dit project? Lees dan verder op onze projectpagina.

FWD SLP logo
Lees alle updates, bekijk onze partners en kom alles te weten over het bouwen van een slim huis!

FWD Smart Living Project

Home Connect als basis

Zoals je in ons eerdere artikel over koken, drogen en wassen hebt kunnen lezen hebben we gekozen voor de slimme apparatuur van Siemens. Dit merk, onderdeel van de BSH-groep, biedt namelijk de mogelijkheid om producten te koppelen met het Home Connect-platform. Met dit platform heb je via de app toegang tot al je apparaten, kun je ze op afstand bedienen en heb je de mogelijkheid ze via een API-functie te bedienen of uit te lezen met andere systemen. Ook EEBUS wordt ondersteund. Met dit protocol is het mogelijk de apparatuur te laten communiceren met de energiemanager in huis, wat in ons geval de Sunny Home Manager is. Met deze koppeling spelen de apparaten in op de beschikbare hoeveelheid zonne-energie van dat moment. Bijvoorbeeld: de vaatwasser staat in standby en gaat pas draaien wanneer de zonne-energie maximaal is.

Nieuwe witgoed-apparatuur is misschien niet het eerste waar je aan denkt wanneer je een huis gaat bouwen of verbouwen, maar het zijn wel belangrijke producten waar je dagelijks mee te maken hebt. Slimmigheid kan het comfort verhogen, maar dat komt wel vaak tegen een aardige meerprijs. Een wasmachine, vaatwasser of oven koop je echter niet voor de korte termijn dus je wilt het in één keer goed doen. We hebben voor ons smarthome een lijst van witgoed-producten gemaakt die we willen gaan gebruiken, met daarbij beschreven of een slimme versie gewenst is.

  • Koffiemachine (slim)
  • Droger (slim)
  • Wasmachine (slim)
  • Vaatwasser (slim)
  • Oven (slim)
  • Magnetron/oven (slim)
  • Vriezer (dom)
  • Ijskast (dom)
  • Wijnklimaatkast (dom)
  • Kookplaat en afzuiging (dom)

De slimme keuken

De keuken is inmiddels geplaatst en is dus voorzien van aardig wat slimmigheid. De eerste stap om hiervan te kunnen profiteren is de koppeling met de Home Connect-app. Hiervoor doorloop je simpelweg een aantal stappen op het scherm van het betreffende apparaat, waarna je ze binnen enkele minuten met je WiFi-netwerk verbonden hebt. Vervolgens kun je ze eenvoudig aan de Home Connect-app toevoegen, de belangrijkste instellingen aanpassen, de naam wijzigen en direct bedienen. Let wel dat voor alle apparaten geldt dat de functie voor het bedienen op afstand op het apparaat zelf geactiveerd moet worden voordat je het apparaat via de app op afstand kunt bedienen.

De koppeling met Home Connect is kinderlijk eenvoudig, maar ontsluit wel direct handige mogelijkheden. In onze review van de Siemens EQ.9 s700 espressomachine lees je meer over de slimme mogelijkheden van dit apparaat. Met overige apparaten gaan we de komende weken uitgebreid aan de slag, ook voor de koppeling met het domoticasysteem. Wel kunnen was de eerste toepassing al meteen handig; in de supermarkt de oven voorverwarmen zodat je bij thuiskomst meteen je pizza kunt afbakken!

Overigens staat er in de keuken ook een belangrijk ‘dom’ product: de wijnklimaatkast. Dit model, de WK-150B-VG van wijnklimaatkast.nl, is in de basis helemaal niet slim. Er zijn wel slimme wijnklimaatkasten maar onze ervaring is dat de slimmigheid vaak te wensen overlaat en juist andere issues introduceert. En een wijnklimaatkast heeft eigenlijk maar één belangrijke functie: de kast (en zones) op de juiste temperatuur en luchtvochtigheid houden. We hebben dus gekozen voor een chique en bij de keuken passende kast die netjes ingebouwd kan worden. Om toch wat slimmigheid toe te voegen en de kast in de gaten te houden plaatsen we hier later een sensor in. Het domoticasysteem kan zo uitlezen of de temperatuur en luchtvochtigheid in orde zijn.

Wassen en drogen anno 2021

In de wasruimte hebben we ook gekozen voor apparatuur van Siemens: een wasmachine en droger uit de IQ800-serie. Deze modellen hebben op zichzelf al een aantal handige en slimme functies, waaronder het onderling communiceren zodat de droger precies weet wat hij moet drogen zodra de wasmachine klaar is. Maar beide modellen zijn ook uitgerust met Home Connect. Net als bij de keukenapparatuur betekent dit dat je de apparaten met een app kunt bedienen en statusupdates kunt ontvangen. Ook is er dus dankzij de API-functie de mogelijkheid om het domoticasysteem te koppelen en bijvoorbeeld de lampen te laten knipperen als de was klaar is. Daarnaast is EEBUS-ondersteuning ook op de droger en wasmachine aanwezig. Dit houdt in dat je de apparaten in stand-by kunt laten staan en ze automatisch aangezet worden wanneer de zonne-energie maximaal is.

Na het plaatsen van alle apparatuur en het koppelen van de apparaten met Home Connect hebben we de Home Connect-app metteen we ook al op één van de iPads die we als dashboard aan de muur inzetten gezet. De iPad hangt op de overloop, bij de muur van de wasruimte, waarmee we bij de wasruimte ook direct meldingen krijgen van fouten, statussen of andere belangrijke zaken die droger en wasmachine ons willen mededelen.

De komende weken

De eerste fase van voorbereidingen en bouw is inmiddels afgerond, al moeten er nog wat zaken in en rondom het huis gebeuren. Op het gebied van domotica kunnen we echter aan de slag en dat betekent dat we in de komende weken artikelen publiceren over de installatie van verschillende systemen en productgroepen. Zo gaan we nog dieper in op de installatie en plaatsing van de energie- en klimaatsystemen (warmtepomp, zonnepanelen en airco), raamdecoratie en zonwering, audio- en video-apparatuur, de tuin en natuurlijk de basis van dit alles; de smarthomehub en sensoren die als basis dienen voor vele flows. Vervolgens is het tijd voor fase 3, waarin we daadwerkelijk gaan automatiseren en dus het huis echt slim gaan maken.

Houd de website en social media in de gaten!

Ben je benieuwd naar hoe wij het aanpakken, voor welke producten en technieken we kiezen en hoe het bouwproces verloopt? Houd dan de website in de gaten. Houd vooral ook onze FWD Smart Living Project pagina in de gaten voor links naar alle artikelen, social media-kanalen en partners. Volg het FWD Smart Living Project op de voet via Instagram of Facebook. Hier plaatsen we regelmatig korte updates, foto’s en video’s over de bouw van het slimme huis.

Reacties (2)