Een slimme deurbel met accu is superhandig, maar dat je hem steeds moet opladen kan irritant zijn. Zo haal je meer uit je deurbel.
Natuurlijk beloven fabrikanten van de slimme deurbel gouden bergen als het gaat om de accuduur van hun producten. In de meeste gevallen is wat de bedrijven stellen niet per se onwaar, maar de praktijk schetst vaak een ander beeld. Accuduur is namelijk afhankelijk van ontzettend veel factoren, waardoor iedereen let op gemiddeld gebruik. Over het algemeen zou je daarom kunnen stellen dat slimme deurbellen op accu’s ergens tussen de twee en twaalf maanden mee moeten gaan, voordat je ze opnieuw van stroom moet voorzien.
Dat is echt een enorme marge. Maar als je er rekening mee houdt dat je minimaal vijf tot zes keer per jaar de accu van je slimme deurbel moet opladen, dan kom je niet bedrogen uit. En anders kun je de slimme bel wellicht aansluiten op het stroomnetwerk, mits die over de juiste aansluitingen beschikt én je al deurbelbedrading hebt hangen (of kunt installeren). Dan hoef je nooit meer rekening te houden met energieniveaus en opladers en hoef je dus nooit een aanbeller te missen. Maar goed, als dat geen optie is, hoe verleng je de accuduur dan?
Beginnen met smarthome? Zo start je laagdrempelig in 2024
De accuduur van je slimme deurbel verlengen
Het ligt er maar net aan welke functies jouw slimme deurbel heeft en welke je daar daadwerkelijk van gebruikt. Die bepalen niet alleen de accuduur, maar ook de manieren waarop je kunt bezuinigen op stroomverbruik. Heeft jouw slimme deurbel bijvoorbeeld bewegingszones waarin je verplaatsingen van mensen, dieren of pakketjes registreert? Dan kun je al heel wat verspilde energie winnen door die gewoon uit te schakelen of het meetgebied te verkleinen. Sommige sensoren zijn namelijk heel gevoelig, en anders woon je wellicht aan een drukke straat.
Door bewegingssensoren te beperken, zorg je ervoor dat de deurbel minder actief is en derhalve minder stroom verbruikt. Daarnaast bieden de betere slimme deurbellen een schuifregelaar voor de gevoeligheid aan. Dan hoef je wellicht het gebied niet te verkleinen of de sensor uit te schakelen; door hem minder gevoelig te maken, zorg je er immers voor dat die niet op elk vallend blaadje of voorbij rijdende auto reageert. Per deurbel verschilt waar je deze opties aantreft, maar meestal kom je die al vrij snel tegen binnen de algemene instellingen van de deurbel.
Daarnaast bieden slimme deurbellen soms ook gewoon energiebesparende mogelijkheden aan. Dan schakelt het apparaat zelf bepaalde functies uit of beperkt die onderdelen die ondanks het hoge energieverbruik toch belangrijk zijn. Je kunt bovendien een schema instellen voor het opnemen en waarnemen van bewegingen. Vaak kun je ook kiezen hoe lang de videoclip moet zijn die opgenomen wordt. Hoef je overdag niet zozeer te weten wat er bij de voordeur gebeurt, dan stel je in dat de deurbel alleen ’s nachts actief is. Op die manier vind je een soort balans van specifiek gebruik en accuduur, zonder een hoog energieverbruik.
Tot sloten raden we het aan om de slimme deurbel goed te onderhouden. Neem niet alleen het apparaat geregeld af, maar houd ook de lens goed schoon. Zodoende kunnen alle sensoren en onderdelen hun werk goed doen. Als het apparaat te lang vies is, kan dat de werking tegengaan. Of het gebeurt dat die harder moet werken voor hetzelfde resultaat en dat kost allemaal extra batterijkracht. Zorg er ook voor dat de deurbel altijd draait op de meest recente software om eventuele problemen op te lossen of te voorkomen; alles voor een goed energiebeheer.
Reacties (0)