Vandaag de dag is ventileren en schone lucht belangrijker dan ooit. Je hebt hele dure oplossingen voor slimme luchtreinigers, maar Xiaomi laat zien dat het ook anders kan met de Xiaomi Smart Air Purifier 4 Lite. Naast het reguliere model en de 4 Pro is dit het goedkoopste model binnen de serie. Deze luchtreiniger is geschikt voor oppervlakten van 25 m2 tot 43 m2 en kost 139,95 euro.
In deze review gaan we aan de slag met de Xiaomi Smart Air Purifier 4 Lite, een slimme luchtreiniger die er ook nog eens goed uitziet.
Dit is de Xiaomi Smart Air Purifier 4 Lite
De Xiaomi Smart Air Purifier 4 Lite ziet er qua design identiek uit aan de andere luchtreinigers van het merk. Het is een wit en rechthoekig apparaat dat rechtop staat, maar wel over afgeronde hoeken beschikt. Het oogt zeker niet goedkoop en heeft voor een luchtreiniger best een fraai design. Het zuigt aan de zijkanten lucht aan door het rooster, waarna het gezuiverd wordt in het apparaat dankzij Xiaomi’s ‘High Efficiency Filter’. Volgens de fabrikant combineert dit filter twee technologieën, namelijk elektrostatische lading met mechanische filtratie. Dit verwijdert 99,97 procent van de schadelijke deeltjes, PM2.5, rook, huidschilfers van dieren, pollen en andere schadelijke stoffen tot 0,3 micrometer. De schone en gefilterde lucht wordt vervolgens aan de bovenkant weer uitgestoten. Volgens Xiaomi zorgt dit speciale filter daarom voor meer schone lucht, minder geluid en een lagere energieconsumptie dan een luchtreiniger met een traditioneel HEPA-filter.
De luchtreiniger is uitgerust met een klein rond display aan de voorkant. Bediening kan uiteraard met een app en ook stembediening is aanwezig middels Google Assistant en Amazon Alexa. Je kunt de Xiaomi Smart Air Purifier 4 Lite een jaar lang gebruiken zonder dat je het filter hoeft te vervangen. Een nieuw filter kost ongeveer 40 euro. Op papier klinkt het allemaal prima, maar hoe bevalt de luchtreiniger in de praktijk?
Installatie
De installatie kan eigenlijk niet simpeler. In de doos vind je namelijk de luchtreiniger, een stekker en de handleiding. Het filter is al geplaatst. Haal de luchtreiniger uit de doos, sluit deze met de stekker aan op een stopcontact en klaar ben je. Het display aan de voorkant toont PM2.5, de temperatuur, luchtvochtigheid en de status van de schone lucht in huis. Bovenop vind je twee touchknoppen. Zo is daar links vooraan een aan/uit-knop en rechts vooraan een knop om de modus te wijzigen van automatisch naar een stillere nachtmodus naar handmatig. In het laatste geval heb je de app nodig om instellingen te wijzigen. Achterop de luchtreiniger vind je een knop om de helderheid van het ronde display aan te passen en vind je de sensoren die de luchtkwaliteit daadwerkelijk meet. Net zoals bij mijn eigen Dyson weet ik uit ervaring dat je dit soms even schoon moet maken. Zit er teveel stof voor de laser, dan kan de luchtreiniger op hol slaan. In de handleiding van deze Xiaomi-luchtreiniger staat ook dat je dit af en toe schoon moet maken.
Volgens Xiaomi kun je ongeveer een jaar met het filter doen, daarna moet je deze vervangen. Een filter kost ongeveer 40 euro. Aan de zijkanten van de luchtreiniger vind je twee brede delen die je in kunt drukken. De bovenkant til je er vervolgens gemakkelijk af, waarna je het filter (een holle koker) uit het onderste deel kunt halen.
Xiaomi Home
Voor slimme bediening downloaden we de Xiaomi Home-app uit de Google Play Store of Apple’s App Store. Deze app is niet specifiek voor de luchtreiniger, maar is een overkoepelende app van Xiaomi voor de smarthome-producten van het bedrijf. Ook de beveiligingscamera’s, slimme lampen of slimme stekkers van het bedrijf bedien je met Xiaomi Home. Hoe soepel het tot nu toe allemaal ging, des te stroever ging het met de app. Het begon al bij het aanmelden, waarbij het onmogelijk was om een nieuw account aan te maken en er continue een foutmelding in beeld verscheen.
Na even nadenken en door oude mails zoeken bleek ik nog een Xiaomi-account te hebben, dus heb ik die gebruikt om in te loggen. Dat bleek uiteindelijk te lukken. Eenmaal in de app verscheen er op het thuisscherm minutenlang een zandloper met de tekst ‘Data verwerken’. Wat er gedaan werd? Geen idee. Uiteindelijk bleek de app klaar te zijn en konden we het apparaat gaan toevoegen. Dat bleek gelukkig soepel te gaan. Achterop vind je de sync-knop die je zeven seconden ingedrukt moet houden om wifi te activeren. In de app kun je de Xiaomi Smart Air Purifier 4 Lite makkelijk vinden, waarna het apparaat snel werd toegevoegd.
De app geeft je net wat meer bedieningsmogelijkheden dan de touchknoppen op het apparaat zelf. Uiteraard kan je de luchtreiniger in- of uitschakelen of wisselen tussen standen, maar je kan het ook handmatig bedienen. De app visualiseert het geheel met het aantal vierkante meters dat in die stand wordt gereinigd. De geschatte filterduur, schermhelderheid van het display, een kinderslot en het meldingsgeluid kan je ook instellen. Wie dat wil kan ‘Slimme scenes’ gebruiken. Middels een als/dan-scenario kun je bijvoorbeeld een tijdschema instellen. Heb je ook andere slimme producten van Xiaomi, dan kan je die uiteraard ook gebruiken via deze scenes.
Je krijgt in de Xiaomi Home-app meer informatie over de luchtkwaliteit te zien dan bij de IKEA STARKVIND, maar het is allemaal ook vrij karig. Je ziet alleen de PM2.5 (µg/m3) in beeld te zien, net als op het display. Complete grafieken over allerlei soorten schadelijke stoffen zoals in de app van Dyson, dat heb je hier niet. PM2.5 (µg/m3) staat voor fijnstof in de lucht. Een waarde van 0 tot 100 kun je zien in de app, net als een groene, gele, oranje of rode kleur of de lucht schoon is of niet. Verder zie je, net als op het display, de temperatuur en de luchtvochtigheid, maar dat was het. Meer mogelijkheden en informatie zijn er niet via de app, behalve dan stembediening. Maak je gebruik van Amazon Alexa of Google Assistant? Je kunt deze slimme luchtreiniger ook met je stem bedienen met je favoriete stemassistent. Eigenlijk kunnen we de app precies vergelijken met de luchtreiniger zelf. Duidelijk en overzichtelijk, zonder franje, maar gewoon heel degelijk. De app is overigens volledig optioneel. Je kunt het gebruiken als je wil en hebt net wat meer handmatige opties, maar ook zonder app werkt het prima.
Xiaomi Smart Air Purifier 4 Lite in gebruik
In hoeverre deze luchtreiniger daadwerkelijk voor schone lucht in huis zorgt, dat is altijd lastig meten zonder professionele apparatuur. Wel kunnen we de luchtreiniger vergelijken met de hier ook aanwezige Dyson Pure Cool en de IKEA STARKVIND luchtreiniger. Deze apparaten geven ook aan hoe schoon de lucht in huis is, waarbij met name de Dyson via de app allerlei mogelijkheden biedt. Het is interessant om te zien in hoeverre deze metingen overeen komen, helemaal omdat je vier keer een Xiaomi Smart Air Purifier 4 Lite kunt kopen in vergelijking met één luchtreiniger van Dyson.
Het lijkt erop alsof de luchtreiniger zelf het reinigen goed onder de knie heeft. Daar koop je het apparaat tenslotte voor. Even een bus deodorant spuiten en zowel de Dyson als de Xiaomi slaan snel op hol. Sneller dan de luchtreiniger van IKEA, die alles wat langzamer doet. Qua snelheid hebben we dus niets te klagen met deze Xiaomi-luchtreiniger. De waardes komen daarnaast aardig overeen met de Dyson, dus de sensoren lijken allemaal prima in orde.
Een probleem wat misschien persoonlijk is, is de locatie waar de schone lucht uit het apparaat komt. Dat is namelijk aan de bovenkant. Nu kun je de luchtreinigers van Dyson en zelfs de IKEA STARKVIND ook als ventilator gebruiken, want in al deze luchtreinigers zit een krachtige ventilator om de lucht te verplaatsen. Dat is natuurlijk altijd lekker in deze zomerperiode met hele warme dagen. De Dyson blaast de lucht gewoon aan de zijkant uit, net als de STARKVIND, waar je lekker in kunt gaan zitten om af te koelen. De Xiaomi? Die blaast het aan de bovenkant uit. Tenzij je er bovenop gaat zitten heb je dus niets aan de krachtige ventilator in het apparaat. Daar had toch qua design een andere oplossing voor gekozen mogen worden. Er zit een sterke ventilator in, maar daar heb je nu niets aan. Je kunt het apparaat dus echt alleen puur als luchtreiniger gebruiken. Tenzij je hem op z’n kant legt, maar dat is niet de bedoeling. Ik snap dat het de bedoeling is dat de gereinigde lucht er aan de bovenkant in 360 graden weer uit kan komen, maar zo beperk je de mogelijkheden van het apparaat.
Conclusie
Xiaomi lanceert een betaalbare slimme luchtreiniger met de Smart Air Purifier 4 Lite. Het apparaat ziet er goed uit, heeft een handig display en, stap je over de aanmeldproblemen heen, ook een handige app. Qua statistieken en grafiekjes is het allemaal wat beperkt, maar de sensoren werken vergelijkbaar met een veel duurdere Dyson. De lucht reinigen is een fluitje van een cent met dit apparaat.
Weet alleen wel dat het puur een luchtreiniger is. De sterke ventilator blaast de lucht er aan de bovenkant uit, dus je kunt er niet even lekker voor gaan zitten om af te koelen. Qua verdere mogelijkheden weet het niet boven de concurrentie uit te stijgen, maar in hoeverre heb je die extra’s ook echt nodig? De Xiaomi Smart Air Purifier 4 Lite is gewoon een hele degelijke luchtreiniger.
Beoordeling
Xiaomi Smart Air Purifier 4 Lite
- Fris design
- Handig display
- Gemakkelijke bediening met touchbediening en app
- Betaalbaar
- Sensoren werken vergelijkbaar met een veel duurder apparaat
- Niet geschikt als ventilator
- Aanmeldproblemen in de app
- Inzicht in luchtkwaliteit is beperkt
Beoordeling Xiaomi Smart Air Purifier 4 Lite
Xiaomi lanceert een betaalbare slimme luchtreiniger met de Smart Air Purifier 4 Lite. Het apparaat ziet er goed uit, heeft een handig display en, stap je over de aanmeldproblemen heen, ook een handige app. Qua statistieken en grafiekjes is het allemaal wat beperkt, maar de sensoren werken vergelijkbaar met een veel duurdere Dyson. De lucht reinigen is een fluitje van een cent met dit apparaat.
Weet alleen wel dat het puur een luchtreiniger is. De sterke ventilator blaast de lucht er aan de bovenkant uit, dus je kunt er niet even lekker voor gaan zitten om af te koelen. Qua verdere mogelijkheden weet het niet boven de concurrentie uit te stijgen, maar in hoeverre heb je die extra's ook echt nodig? De Xiaomi Smart Air Purifier 4 Lite is gewoon een hele degelijke luchtreiniger.
Reacties (0)