Smarthome Beoordeling 8.5

Review: Dyson Pure Cool – ventileert en reinigt de lucht

08 augustus 2020 + 10 minuten 0 Reacties
Dyson Pure Cool

In deze review kijken we naar de Dyson Pure Cool, een krachtige ventilator die je inzage geeft in de luchtkwaliteit en de luchtkwaliteit meteen voor je verbetert.

Het streven naar een gezond binnenklimaat is de laatste jaren steeds belangrijker geworden. Bij nieuwbouw kun je dit verwezenlijken door bijvoorbeeld het gebruik van andere soorten verf en een goed ventilatiesysteem. In huizen zonder deze aanpassingen of in ruimten waar geen ventilatie is kun je kiezen voor een luchtreiniger. In deze review kijken we naar de Dyson Pure Cool, een ventilator die meteen de lucht voor je reinigt.

Wat is de Dyson Pure Cool?

De Dyson Pure Cool is een 2-in-1-apparaat dat zowel kan ventileren (koelen) als reinigen. Het apparaat dient op de grond geplaatst te worden en kan een kleine tot middelgrote ruimte voorzien van frisse lucht. De belangrijkste functie van de Pure Cool is het reinigen van de lucht. Het apparaat kan verschillende stoffen en deeltjes herkennen en verwijderen om zo de lucht binnenshuis zo schoon mogelijk te houden. De Pure Cool komt met de volgende sensoren:

  • PM2,5 (fijnstof: microscopische deeltjes tot 2,5 micron, waaronder rook, bacteriën en allergenen)
  • PM10 (fijnstof: iets grotere microscopische deeltjes tot 10 micron, waaronder stof, schimmel en pollen)
  • VOS (vluchtige organische stoffen in onder meer schoonmaakproducten, verf en nieuwe meubels)
  • NO2 (Stikstofdioxide en andere oxiderende gassen, waaronder uitlaatgassen van auto’s en gas van het fornuis)
  • Temperatuur
  • Luchtvochtigheid

De Pure Cool analyseert de hoeveelheden van de stoffen in de lucht, desgewenst continu, en past hier de luchtreiniging op aan. De reiniging zorgt ervoor dat de lucht door de filters in de voet gaat en daarna weer door de kamer verspreid wordt. Je kunt de Pure Cool bedienen met de meegeleverde afstandsbediening of met de bijbehorende Dyson Link-app. Via de app krijg je ook inzage in het binnenklimaat van je huis.

De Dyson Pure Cool heeft een prijs van 549 euro en komt in een witte en zwarte variant.

Design Dyson Pure Cool

De Pure Cool is qua design een echte Dyson; afwijkend van de standaard en geen zichtbare bewegende onderdelen. Het is een strak vormgegeven toren met een groot ovalen vlak waar de luchtstroom richting voren of achter uit kan komen. Het maakt de Pure Cool meteen ook geen onopvallende luchtreiniger. Hij is bedoeld om aanwezig te zijn en kwaliteit uit te stralen. Wij hebben de witte variant met zilverkleurige voet en in die voet zitten de filters verwerkt. Net boven de voet zien we een kleurendisplay terug waarop alle belangrijke informatie over de luchtkwaliteit en de status van het apparaat verschijnt.

De Pure Cool wordt geleverd met een kleine, zilverkleurige afstandsbediening. Deze afstandsbediening kan bovenop de luchtreiniger geplaatst worden en blijft dankzij een paar magneetjes op zijn plek. Al met al is de afwering van de toren zeer netjes en straalt het apparaat de kwaliteit uit waar je bij Dyson ook voor betaalt.

Installatie en positionering

Wanneer je de doos opent kom je een aantal losse onderdelen tegen, inclusief een handleiding. Binnen enkele minuten is de toren in elkaar gezet, zonder dat je hoeft te schroeven. Je plaatst simpelweg de filters en klikt de mantels er omheen. Vervolgens is het een kwestie van de juiste plek voor de Pure Cool vinden. Dit kan in principe overal in een ruimte zijn, mits in de buurt van een stopcontact. We raden wel aan dat luchtreiniger niet te dicht bij een plek te zetten waar je bijvoorbeeld tv kijkt of werkt, want zodra de lucht gereinigd moet worden kan er nogal wat lawaai uitkomen. In de buurt van een muur (minimaal 50cm afstand) is ook geen probleem, aangezien Dyson belooft dat de luchtstromen ook dan door de hele ruimte zullen gaan. De luchtstroom kun je vanuit de voorzijde of de achterzijde van het apparaat laten komen, waardoor je ook geen last hebt van wind in je gezicht.

De installatie van de Dyson Pure Cool was iets lastiger dan verwacht, en dat is te wijten aan een bug in de software. Je downloadt de Dyson Link-app, maakt een account aan en voegt de luchtreiniger toe. Dit kan handmatig of via bluetooth. Tot zover geen enkel probleem. Het probleem zat hem echter in de WiFi-verbinding. Voor de eerste stappen tijdens de installatie verliep dit goed – en deze verscheen ook in de app -, maar daarna verloor het apparaat om de paar seconden zijn verbinding. Na wat speurwerk online kwamen we erachter dat meer gebruikers hier last van hadden. De oplossing die zij vonden was een hotspot op je smartphone aanmaken, de luchtreiniger hiermee verbinden en wachten totdat de nieuwste firmware gedownload is. Dit hielp direct, al moesten we wel een paar uur wachten voordat die firmware-download gestart werd. Het lijkt dus puur in de software te zitten waardoor sommige netwerken niet goed verbinden met de Pure Cool. Hopelijk brengt Dyson deze update binnenkort in de fabriek al naar zijn luchtreinigers. Na wat frustraties en lang wachten was de luchtreiniger eindelijk verbonden met het netwerk en bleef de verbinding gelukkig stabiel.

Zodra je de Dyson toevoegt aan de app heb je een aantal opties waaruit je kunt kiezen. Zo kun je de ruimte selecteren waarin de luchtreiniger staat, kun je de firmware-updates activeren en je woonplaats invullen. Dat laatste zorgt ervoor dat Dyson je ook informatie kan geven over het klimaat buitenshuis. De verdere instellingsmogelijkheden zijn minimaal. Zo kun je de meldingen beheren, de status van de filters bekijken en de doorlopende controle aanzetten of uitzetten. Die doorlopende controle is wel van belang wanneer je echt wilt weten hoe het met het binnenklimaat gesteld is. Wanneer geactiveerd controleer het apparaat de luchtkwaliteit continu en past hierop zelf de luchtstroom stroom. Voor deze review hebben we deze functie aangezet.

Mogelijkheden en bediening

De Dyson Link-app is de plek waar je alle informatie over de luchtkwaliteit in huis, de luchtkwaliteit buitenshuis en je apparaat zelf terugvindt. Het is een strak vormgegeven en overzichtelijke app met alleen de informatie die ook echt wat toevoegt. Het homescherm geeft je in één oogopslag alle belangrijke informatie. Hier zie je de temperatuur, de luchtvochtigheid, de hoeveelheid fijnstof en de hoeveelheid pollen in de buitenlucht, gebaseerd op informatie die Dyson online vindt. In het huisje eronder zie je alle informatie over de luchtkwaliteit binnenshuis. Naast de WiFi-sterkte, de algemene luchtkwaliteit, de temperatuur en de luchtvochtigheid vind je hier de hoeveelheid waargenomen fijnstof en middels balkjes wordt de hoeveelheid waargenomen PM10, VOC en No2 getoond.

Zowel de omgeving van het huis (buitenlucht) als het huisje zelf kleuren mee met de kwaliteit van de lucht. Is de lucht buiten slecht dan wordt de omgeving rood, is de luchtkwaliteit binnen matig dan kleur het huisje rood. In het huisje zien we ook de ventilator zelf staan, waaraan je kunt zien hoe de luchtstroom gericht is. Links en rechts in de onderhoeken vinden we de afstandsbediening waarmee de luchtreiniger bediend kan worden en een schema-functie waarmee je zelf kunt instellen wanneer het apparaat in- of uitgeschakeld wordt.

De afstandsbediening-functie biedt dezelfde mogelijkheden als de fysieke afstandsbediening. Hiermee kun je het apparaat aan- of uitzetten, de snelheid van de luchtstroom bepalen (1-10), de oscillatie activeren (van 90 tot 350 graden draaien), een timer activeren, de automatische stand activeren of deactiveren, de nachtstand inschakelen en de richting van de luchtstroom bepalen (naar achteren of naar voren). Boven de virtuele knoppen toont een afbeelding van het apparaat hoe hij op dat moment ingesteld staat.

Rechtsboven in het homescherm zien we een wieltje terug voor een aantal instellingen. Zo kun je de luchtreiniger hier koppelen aan Amazon Alexa of Siri voor spraakbediening. Helaas is ondersteuning voor de Google Assistant nog altijd niet aanwezig, al kan dit wel via een omweg, waarop we later terugkomen. Daarnaast kom je via dit menu bij de handleiding en de algemene instellingen, waaronder de status van de filters, je WiFi-netwerk en de doorlopende controle.

Vanuit het homescherm kun je in het huis op een grafiek-icoontje tikken om toegang te krijgen tot gedetailleerde informatie over je binnenklimaat. Hier krijg je in zijn algemeenheid en per sensor te zien hoe de luchtkwaliteit in de loop van de dag veranderd is en wat de huidige status is. Alle waarden worden in eigen lijngrafieken getoond en zo zie je snel wanneer een bepaalde waarde (te) hoog was, bijvoorbeeld tijdens het koken of toen de deur openstond. Helaas is het niet mogelijk om in de grafiek te scrollen en exacte tijdstippen en waarden op die tijdstippen te bekijken. Je moet het doen met een schatting op het oog. Daarbij worden de grafieken elke 15 minuten ge-updatet waardoor je niet altijd de huidige status terugziet in de grafiek. Onder de grafiek van de waarden zie je hoe de luchtreiniger erop gereageerd heeft in de vorm van de snelheid van de luchtstroom. Bij vervuilde lucht (een van de waarden is te hoog) zul je zien dat de snelheid van de luchtstroom toeneemt zodat de lucht gereinigd kan worden. De waarden voor temperatuur en luchtvochtigheid hebben deze extra grafiek niet omdat de Pure Cool hier in principe geen verandering in aan kan brengen. Het is immers geen luchtbevochtiger of actieve koeler.

Alle data is niet alleen gedetailleerd per dag te bekijken, je kunt ook de data per week bekijken. Met kleuren wordt overal duidelijk aangegeven hoe het met de luchtkwaliteit of één specifiek onderdeel daarvan gesteld is, maar mocht je nog meer informatie willen dan kun je met een simpele tik op het vraagteken precies achterhalen wat de data zegt en hoe de luchtreiniger hierop zou moeten reageren.

Met de informatievoorziening in de app zit het dus wel goed, al hebben we een aantal momenten ervaren dat de data ineens verdwenen was. Na een dag verscheen deze weer, terwijl de luchtreiniger continu aanstaat. Gelukkig gebeurde dat niet al te vaak en kregen we voldoende inzage in de luchtkwaliteit binnenshuis en buitenshuis, en daarbij hoe de luchtreiniger hierop inspeelt. Overigens zie je de meeste data zoals hierboven omschreven ook op het display van de luchtreiniger zelf. Dit is minder gedetailleerd maar in één oogopslag kun je scrollend door de verschillende schermen zien hoe het met de algemene luchtkwaliteit, specifieke waarden en je filters gesteld is.

Werkt het?

Al die data is natuurlijk interessant en handig, maar het valt of staat bij het effect. Hoe reageert de Dyson Pure Cool op al die data en hoe heeft dit invloed op de luchtkwaliteit binnen? Laten we voorop stellen dat niemand in huis hier last heeft van allergieën, pollen of andere luchtdeeltjes, dus daarin kunnen we het effect niet exact bepalen. We moeten dus vooral afgaan op het gevoel en de data die de Pure Cool ons voorschotelt.

Op het gebied van data moeten we de Pure Cool simpelweg vertrouwen, maar kijkend naar andere sensoren die in huis hangen lijken in ieder geval de temperatuur, luchtvochtigheid en PM2.5-waarden betrouwbaar te zijn, dus we gaan er vanuit dat de rest ook dichtbij de realiteit komt. Dat is nog beter te merken wanneer we voor langere tijd de tuindeur openzetten terwijl de luchtkwaliteit buiten niet optimaal is of wanneer we aan het koken zijn (op gas). Kleine veranderingen worden vrijwel direct opgemerkt door de luchtreiniger en binnen enkele seconden wordt hierop gereageerd door de luchtstroom te activeren en naar de gewenste snelheid te brengen. Dit is natuurlijk alleen het geval wanneer je de Pure Cool zijn werk zelf, automatisch laat doen. Je kunt alles handmatig doen mocht je het willen, maar de functie van luchtreiniger komt pas echt tot zijn recht wanneer het apparaat zelf bepaalt wat er wanneer gedaan wordt. Neemt de kwaliteit van de lucht af, dan reageert de Pure Cool meteen door de luchtstroom te versnellen.

Afhankelijk van hoe slecht de luchtkwaliteit is kan het even duren voordat de luchtstroom langzamer afgesteld wordt. Meestal heeft het apparaat een minuut of 15 nodig om de gehele ruimte op te schonen, maar dit is geheel afhankelijk van de luchtkwaliteit en diverse variabelen in huis. Is het druk in huis? Dan zal de luchtreiniger vrijwel continu draaien. Maar, onze ervaring is dat de Pure Cool nauwkeurig werkt, snel reageert en ook effectief de lucht weet te zuiveren. Merken we het in onze gezondheid? Niet per se, maar het gevoel van een schone lucht doet al veel. Toch kleeft er wel een klein nadeeltje aan al dat lucht reinigen, zeker op de automatische stand. De Pure Cool wil de lucht zo snel mogelijk gereinigd hebben en dat betekent dat de luchtstroom vaak op hoog niveau gezet wordt. Wanneer het apparaat in de buurt van je zithoek staat of in de ruimte waar je ook werkt dan kan het lawaai irritant zijn. Je kunt dan de luchtreiniger tijdelijk uitschakelen of de nachtmodus activeren waardoor de snelheid van de luchtstroom maximaal op niveau 4 gezet wordt.

Het reinigende werk wordt gedaan door twee filters, beiden een HEPA-filter van glasvezel met actief koolstoffilter. Dit soort filters is zeer effectief maar niet goedkoop. Volgens Dyson is het verstandig de filters elk jaar te vervangen en dat is met een prijs van 78 euro geen kleine uitgave. Dat is wel iets om rekening mee te houden. En het loont om online te zoeken naar de beste aanbieding, want er zijn partijen die ze voor een of twee tientjes minder verkopen. Wij hebben de Pure Cool nu ongeveer een maand staan en het percentage van de filters staat op 97 procent. De kans dat we hiermee een jaar niet halen is dus klein.

De Dyson Pure Cool is niet alleen een luchtreiniger maar ook een ventilator, en ook op dat vlak gooit het apparaat hoge ogen. Er zit geen actieve koeling in dus wonderen hoef je niet te verwachten, maar op een hoge stand weet de Pure Cool toch een gevoelsmatige koele luchtstroom door de ruimte te verspreiden. Er ontstaat dankzij een vermogen van 361 liter per seconde een licht koelend briesje door de gehele ruimte, wat bij buitentemperaturen van 30 graden en geen zonwering of airconditioning toch een verschil maakt.

Tot slot hebben we nog de koppeling van de luchtreiniger met andere platformen, de zogenaamde smarthome-integratie. Qua spraakbediening is hiervoor ondersteuning voor Siri en Amazon Alexa aanwezig. Waarom Dyson nog altijd geen Google Assistant ondersteunt is niet duidelijk. Daarbij ontbreekt het aan echt goede integraties met andere smarthome-platformen. Zo is er geen IFTTT-ondersteuning aanwezig en is de integratie met de Homey smarthomehub matig. Het apparaat laten reageren op andere sensoren of modi in huis werkt prima, maar de sensoren van de Dyson zelf kunnen niet gebruikt worden en – belangrijker nog – de verbinding met Dyson moet elke 3-5 dagen handmatig hersteld worden. Kortom, op het gebied van slimme integraties is nog wel ruimte voor verbetering.

Conclusie

Als we alles bij elkaar nemen dan moeten we zeggen dat de Dyson Pure Cool geen goedkope luchtreiniger is, maar wel op alle belangrijke vlakken zeer goed scoort. De luchtkwaliteit wordt met verschillende sensoren nauwkeurig in de gaten gehouden, de luchtreiniger reageert snel op alle data om de luchtkwaliteit te verbeteren en als gebruiker heb je diepgaande inzage in de luchtkwaliteit van de betreffende ruimte. Ook als ventilator stelt de Pure Cool niet teleur en ervaren we een aangenaam, koel briesje in huis terwijl het buiten tropisch warm is. Op het gebied van design is het een echte Dyson, en daar hou je van of niet, maar het apparaat presteert buitengewoon goed. Ruimte voor verbetering is er echter wel, want de installatie verliep niet soepel door een bug met betrekking tot het WiFi-netwerk, de grafieken zijn niet tot in specifiek detail in te kijken en de smarthome-integratie is nog mager. Toch overheerst het feit dat de Pure Cool datgene wat hij belooft te doen erg goed doet. Ben je op zoek naar een apparaat waarmee de luchtkwaliteit in huis gemonitord en verbeterd wordt, en een apparaat dat tegelijkertijd dienst doet als krachtige ventilator? Dan is de Dyson Pure Cool zeker een aanrader.

8.5
Review Dyson Pure Cool

Beoordeling
Dyson Pure Cool

Pluspunten
  • Handige inzage in alle data over luchtkwaliteit
  • Gebruiksvriendelijke app
  • Strak en hoogwaardig design
  • Goede luchtreiniging
  • Ook als ventilator ideaal
Minpunten
  • Geen goedkoop apparaat
  • Installatie met WiFi is frustrerend
  • Smarthome-integratie is mager

Beoordeling Dyson Pure Cool

De Dyson Pure Cool is geen goedkope luchtreiniger, maar scoort wel op alle belangrijke vlakken zeer goed. De luchtkwaliteit wordt met verschillende sensoren nauwkeurig in de gaten gehouden, de luchtreiniger reageert snel op alle data om de luchtkwaliteit te verbeteren en als gebruiker heb je diepgaande inzage in de luchtkwaliteit van de betreffende ruimte. Ook als ventilator stelt de Pure Cool niet teleur en ervaren we een aangenaam, koel briesje in huis terwijl het buiten tropisch warm is. Op het gebied van design is het een echte Dyson, en daar hou je van of niet, maar het apparaat presteert buitengewoon goed. Ruimte voor verbetering is er echter wel, want de installatie verliep niet soepel door een bug met betrekking tot het WiFi-netwerk, de grafieken zijn niet tot in specifiek detail in te kijken en de smarthome-integratie is nog mager. Toch overheerst het feit dat de Pure Cool datgene wat hij belooft te doen erg goed doet. Ben je op zoek naar een apparaat waarmee de luchtkwaliteit in huis gemonitord en verbeterd wordt, en een apparaat dat tegelijkertijd dienst doet als krachtige ventilator? Dan is de Dyson Pure Cool zeker een aanrader.

Prijsvergelijker Dyson Pure Cool

Reacties (0)