Vijf dingen die een slimme luchtreiniger voor je kan doen

14 augustus 2022 5 Minuten 0 Reacties
Hama Smart luchtreiniger

Een slimme luchtreiniger is zeker niet alleen voor mensen met allergieën: er zijn veel meer redenen om te kiezen voor zo'n joekel in de woonkamer.

Het is nogal een gevaarte in huis, een luchtreiniger. Hierdoor is het niet per se een gadget die je zo even op de bonnefooi koopt. Sowieso is het een item dat je vaak weloverwogen in huis haalt. Niet iedereen ziet er het nut van in, maar toch kan een slimme luchtreiniger veel voor je betekenen.

Luchtreiniger

Een luchtreiniger werkt vaak door middel van een HEPA-filter. Zo’n filter kan stoffen die zelfs 0,3 micron groot zijn nog wegfilteren. Er zijn daarnaast luchtreinigers met geactiveerde koolstoffilters om geurtjes vast te houden en varianten die door UV-licht of elektrostatische energie zorgen dat allerlei bacteriën worden gedood. Als er ook nog een ionisator inzit, dan heb je een zeer complete luchtreiniger. Om hem slim te maken, mist er dan nog een ding, namelijk een app waarmee je het apparaat vanaf een afstandje kunt aansturen.

Het voordeel van een app is bovendien dat hij je vaak inzicht kan geven over hoe het met de lucht in je huis is. Sommige luchtreinigers zetten dat af tegen de luchtkwaliteit in je dorp of stad. Er zijn exemplaren die heel specifiek op het type stof en luchtkwaliteit kunnen aangeven waar het hem in je huis aan schort. Hierdoor is een slimme luchtreiniger een goede manier om stappen te zetten naar schone lucht in huis, wat aanzienlijk gezonder is.

Het bestrijden van ziekten

Niet voor niets was één van de adviezen in de coronatijd om vooral de deuren en ramen even goed open te zetten: je krijgt dan weer frisse lucht in huis en dat betekent dat virussen minder goed de kans hebben om te blijven plakken. Een luchtreiniger kan goed helpen bij het bestrijden van ziekten die zich door de lucht verplaatsen, omdat hij zijn naam waarmaakt: hij reinigt de lucht. Dat betekent dat ziektes zich minder makkelijk kunnen verspreiden, want de luchtreiniger werkt daarin als een soort horde of drempel.

Allergische reacties voorkomen

Mensen met een luchtreiniger in huis schijnen minder snel een astma-aanval te krijgen. Bovendien worden er ook veel stoffen uit de lucht gefilterd, die kunnen zorgen voor een allergische reactie. Zelfs asbestdeeltjes zouden er door een luchtfilter uit kunnen worden gefilterd, waardoor je longen een langer leven beschoren zijn. Zeker mensen die erg gevoelig zijn voor stof, kunnen baat hebben bij een luchtreiniger, omdat de lucht aanzienlijk minder stofdeeltjes bevat nadat het uit de reiniger komt.

Geurtjes laten verdwijnen

Iedereen die een luchtreiniger in huis heeft kent dit: ga aan de andere kant van de kamer een ei bakken, deo spuiten of roken (hoewel, liever niet), en je luchtreiniger slaat aan en gaat ineens als een gek tekeer. Zelfs het branden van een kaarsje is al een aanslag op de lucht in je kamer. Hangt er niet zo’n frisse geur in je huis, dan zal dat er door een luchtreiniger sneller worden uitgefilterd. Denk bijvoorbeeld ook aan huisdieren: de geur zal natuurlijk nooit helemaal verdwijnen, maar wordt wel een stuk minder aanwezig dankzij de gefilterde lucht van je luchtreiniger.

Een betere nachtrust

Veel mensen zetten een luchtreiniger in de woonkamer, maar hij kan ook goed dienst doen in de slaapkamer. Onderzoek heeft uitgewezen dat een luchtreiniger zorgt voor een betere nachtrust. Sowieso spendeer je natuurlijk veel tijd in de slaapkamer, dus heb je ook daar baat bij schone lucht. De lucht is schoner, waardoor je goed kunt ademhalen en daarmee beter kunt doorslapen. Zeker als er een ingebouwde ionisator in de luchtreiniger zit, dan zorgen die er extra voor dat de lucht schoon blijft. En het fijne aan een slim exemplaar is dat je hem lekker lui vanuit je bed kunt aanzetten.

De lucht bevochtigen

Er zijn naast luchtreinigers ook exemplaren die meteen de lucht bevochtigen, zoals Dyson Pure Humidify+Cool. In de app kies je dan voor lucht bevochtigen en kun je instellen hoe vochtig het mag zijn. Een luchtbevochtiger zorgt dat je geen droge ogen of een droge huid krijgt. Bovendien is een goede luchtvochtigheid ook belangrijk voor planten en voor hout, waardoor ze minder snel doodgaan of scheuren. Een goed bevochtigde lucht zorgt voor een beter klimaat in huis en daar hebben bijvoorbeeld ook huisdieren baat bij, omdat ze hierdoor minder snel last van hun luchtwegen krijgen. Net als jijzelf.

Meer informatie

Overweeg je een luchtfilter te kopen? Kijk dan goed hoeveel ruimte je ervoor hebt, hoeveel geluid de luchtreiniger maakt en zorg dat je luchtreiniger een HEPA-filter gebruikt. Over het algemeen zijn het vrij zuinige apparaten, maar als je hierop erg gebrand bent, dan is dat zeker iets om te controleren bij aankoop van zo’n gadget. Wil je meer weten over luchtreinigers, dan raden we je aan een bezoek te brengen aan onze luchtreiniger-verzamelpagina.

Reacties (0)