Review: Twinkly Squares – Pixel Art op je muur

16 oktober 2022 + 10 minuten 0 Reacties
Twinkly Squares
FWD award

In deze review gaan we aan de slag met Twinkly Squares. Modulaire lichtpanelen met 64 ledjes per paneel. Zo creëer je je eigen kunstwerk op de muur.

De aankondiging van de Twinkly Squares maakte meteen enthousiast. Pixel Art op je muur? En via de app kun je zelf helemaal kiezen wat weergegeven moet worden? Je kent Twinkly misschien al wel van de slimme kerstverlichting. Met de Twinkly Squares doen ze het echter helemaal anders. Het doet denken aan fabrikant Nanoleaf, dat je zelf laat knutselen op je wand met LED-lichtpanelen in diverse vormen. Onlangs nog zijn we met de Nanoleaf Lines aan de slag gegaan. Twinkly doet het anders. Waar je bij Nanoleaf beperkt bent tot één of twee verschillende kleuren per paneel, daar krijg je met de Squares vierkante LED-lichtpanelen die ieder weer bestaan uit 64 ledjes. Zo kun je je eigen kunstwerk maken, want in feite doet het dienst als 64 pixels per paneel. Laten we in deze review snel kijken of dit product in de praktijk net zo leuk is als op papier. Het starterspakket met zes panelen kost 249,99 euro.

Design en installatie

De Twinkly Squares worden geleverd in een zwarte vierkante doos die ietwat saai oogt. Dat is toch jammer en zorgt er misschien voor dat je de doos zo voorbij loopt in de winkel. Achterop de doos zie je gelukkig wel de mogelijkheden die de Twinkly Squares bieden. Gelukkig gaat het om wat er in de doos zit. Je krijgt zes verschillende panelen, verbindingsmateriaal, kabels en stekkers en verschillende boekjes. Oh ja, en stickers. Daar houden we natuurlijk allemaal van.

De panelen hebben standaard een grijze tint, maar zijn wel enigszins doorzichtig. Het zijn plastic panelen die je zelf met elkaar moet verbinden. En we komen meteen bij het eerste nadeel. Met zes panelen kun je geen vierkant maken. Dit terwijl alle voorbeeldfoto’s van de Twinkly Squares vierkante designs tonen. In het boekje word je meteen geattendeerd op een Extension Pack met drie extra panelen voor 99,99 euro. Eigenlijk word je meteen op extra kosten gejaagd, want je kunt alleen met deze Extension Pack erbij een vierkant maken. Laten we eens kijken wat we met een rechthoek kunnen. Je hoeft overigens geen rechthoek te maken. Je kunt de panelen plaatsen zoals je zelf wil, zolang er altijd maar panelen met elkaar verbonden kunnen worden. Verder zijn ze volledig modulair en kun je ze plaatsen in iedere denkbare vorm.

Om te starten pakken we het masterpaneel. Deze ziet er eigenlijk hetzelfde uit als de andere panelen, maar heeft een usb-c-aansluiting voor de stekker. Je kunt aan één masterpaneel maximaal vijftien panelen verbinden. Plaats het masterpaneel vervolgens in het stopcontact, download de Twinkly-app en je kunt het masterpaneel installeren via bluetooth en wifi. Kies je wifi-netwerk en dit is allemaal een fluitje van een cent. Is het gelukt? Trek de stekker dan weer uit het stopcontact en verbind de overige panelen. Dit doe je met een stekkertje van het ene paneel naar het andere paneel en via plastic verbindingspunten die de panelen op de plek houden. Het handige is dat je de kabels hier ook onder langs kunt laten lopen, zodat ze niet in de weg zitten bij het ophangen van de Twinkly Squares. Klein minpuntje. De QR-code achterop het masterpaneel werkt niet. Gelukkig is de Twinkly-app gewoon in de App Store en Play Store te downloaden.

Het ophangen is net wat anders dan bij Nanoleaf. Waar je Nanoleaf eigenlijk gewoon op je muur kunt plakken met meegeleverde 3m-tape, daar moet je bij de Twinkly Squares echt gaan boren en schroeven. Tenminste, zo staat het in de handleiding. Wie de panelen aan de achterkant bekijkt ziet kleine inkepingen waar je zelf met plakgom of 3m-tape aan de slag kunt. We kiezen dus ook maar voor dat laatste. Wel moet je dit optioneel aanschaffen, zowel de schroeven als de tape. Bevestigingsmateriaal wordt niet meegeleverd en dat is een minpuntje.

Heb je het gewenste design inmiddels gemaakt? Dan vraagt de app je om een korte video te maken van je design. De Twinkly-app analyseert vervolgens de video om direct het juiste design in de app te zetten en je hier vervolgens de mogelijke effecten aan te kunnen bieden. Dit maakt namelijk per design verschil. Als ik een rechthoek heb gemaakt en jij bijvoorbeeld een lange streep, dan krijgen we beide voor een deel andere mogelijkheden.

Twinkly Squares in gebruik

Eenmaal helemaal geïnstalleerd kunnen we los gaan met de Twinkly-app. De app is zeer simplistisch in gebruik en biedt ook eigenlijk helemaal niet zoveel mogelijkheden. Dat hoeft gelukkig ook niet, want op een paar zaken na missen we eigenlijk niets. Je hebt vijf tabbladen tot je beschikking. Op het eerste tablet genaamd ‘Besturingselement’ zet je de Twinkly Squares aan of uit en kies je met een slider de helderheid van 0 tot 100 procent. Je kunt hier bij dit eerste tabblad verder een effen kleur kiezen voor alle panelen of kiezen voor een opgeslagen effect. Wie dat wenst kan ook een timer zetten wanneer de Twinkly Squares aan of uit moeten gaan. Wie dat wil kan ook het kleine fysieke knopje op het masterpaneel gebruiken. Even wat langer indrukken zet de panelen aan en uit. Kort indrukken wisselt tussen je gebruikte effecten.

Interessanter wordt het bij het tweede tabblad ‘Galerij’. Afhankelijk van je gekozen design compileert de app hier de verschillende effecten die voor jouw design mogelijk zijn. Denk aan vallende herfstblaadjes, sneeuwvlokken, een Amerikaanse vlag of vuurwerk. Het zijn echt effecten, dus geen statische plaatjes. Het nadeel hiervan is dat Twinkly bepaalt welke effecten jij te zien krijgt. Afhankelijk van je design compileert de app een lijst met geschikte effecten. Ik heb altijd veel moeite met dergelijke beperkingen. Laat gewoon alles zien, dan kan de gebruiker heel goed bepalen of het toonbaar is op de huidige opzet van de lichtpanelen. Dit voelt te erg als het op kosten jagen van de gebruiker om maar meer panelen te moeten kopen om meer effecten te krijgen. Dat is jammer, want dat heeft dit product helemaal niet nodig.

Gelukkig wordt het bij het derde tabblad genaamd FX Wizard echt interessant. Hier kun je namelijk zelf je eigen creaties maken. Je kunt een eigen effect maken waarbij je een standaardpatroon kiest om aan te passen, maar ook zelf kunt tekenen. Hiermee kun je helemaal van scratch je eigen effect maken. Het werkt erg gemakkelijk en is erg leuk om te doen. De derde optie is een .gif-bestand importeren. Ken je al die plaatjes in de promo-afbeeldingen van dit product? Van Marilyn Monroe tot een gewichtheffer tot de Mona Lisa? Deze afbeeldingen vind je namelijk niet in de app (copyright enzo), maar kun je allemaal importeren. En dus bestond een groot deel van de testperiode uit het zoeken naar leuke gifjes. Rekening houdend met 64 ledjes (pixels) per paneel, keer zes panelen, kun je wel nagaan dat de gifjes niet al te gedetailleerd moeten zijn. Dan zie je namelijk niet wat het is. Des te meer panelen je hebt, des te gedetailleerde je afbeeldingen weer kunt laten geven. Twinkly heeft de marketing wat dat betreft goed op orde, want op veel promo-afbeeldingen zie je zestien panelen voor hele gedetailleerde effecten. Het starterspakket heeft er maar zes, dus dat beperkt behoorlijk. Gelukkig staat het internet vol met schitterende plaatjes waar de Twinkly Squares heel goed mee om kan gaan. Je importeert gewoon een .gifje in de app, selecteert de verhoudingen waarin het weergegeven moeten worden en drukt op toepassen. Dat is alles! Zo heb je in een razend tempo een springende Mario, draaiende zandloper of een rennende Master Chief op de panelen. En let wel, beweegt het .gifje. Dan beweegt het ook op de panelen. De volledige animatie is te zien.

Op het vierde tabblad ga je bezig met de layout en kun je ook gemakkelijk wisselen door een nieuwe video te maken. Zo hebben we vaak de rechthoek gewijzigd in een verticale of horizontale rechthoek, afhankelijk van het gekozen .gifje, en hebben we zelfs even een vierkant met vier panelen geprobeerd. Op het vijfde tabblad zie je al je apparaten van Twinkly. Ook je kerstverlichting van het merk komt hier dan te staan. Tot slot heb je nog het tandwieltje voor de instellingen. Veel kun je hier niet wijzigen. Je kunt een koppeling maken met Amazon Alexa, een effect carrousel kiezen waarbij de Squares zelf wisselen tussen gekozen effecten en je opgeslagen filmpjes van de layout wissen.

We missen in de app eigenlijk één ding en dat is een shop waar gebruikers afbeeldingen in kunnen zetten die anderen weer kunnen downloaden. Er is een kleine shop waar je gratis effecten van Twinkly zelf kunt downloaden, maar dat houdt met dertig effecten wel op. Waarom niet een shop waar gebruikers zelfgemaakte effecten kunnen uploaden? Dan heb je zelf als gebruiker veel meer keuze. Nu moet je vooral zelf gaan googelen naar leuke afbeeldingen en deze in de app zetten. Een gebruiker-gedreven shop is heel wat makkelijker. Toch snap ik wel dat Twinkly hier niet aan wil beginnen. Je moet hier dan fulltime mensen op zetten om alles te controleren en Twinkly is tenslotte maar een klein bedrijf. Doordat de Twinkly Squares alles weer kunnen geven zijn ongepaste afbeeldingen door vervelende gebruikers zo in de shop te plaatsen. En laten we de rechten ook niet vergeten. Voor je het weet heb je rechtszaken aan de broek hangen. Je moet dus echt zelf in actie komen en googelen om het meeste uit de Twinkly Squares te halen.

Hoe lang blijft dit leuk?

De vraagt blijft natuurlijk. Hoe lang blijft dit leuk? Waar Nanoleaf echt de kamer kan verlichten, daar kan de Twinkly Squares dat niet. Daarvoor zijn de ledjes te zwak. Je gebruikt het echt als kunst aan de wand. De mogelijkheden zijn echter eindeloos. Het nadeel is dat je meer panelen nodig hebt om echt mooie kunstwerken te maken. Het maximale aantal van vier bij vier panelen (zestien in totaal) red je alleen als je meerdere extension packs koopt en met 3-packs kom je niet eens uit op zestien panelen naast het starterspack. Zo wordt het wel heel duur en dat is toch een beetje een zure nasmaak bij dit product. Twinkly probeert je wel heel erg richting de Extension Packs te bewegen. In de aankondiging van het product waren ook afbeeldingen te zien van losse panelen die je zou moeten kunnen kopen. Helaas zijn die, in ieder geval op dit moment, nergens te koop.

Toch kun je met het starterpack ook al leuke dingen doen. Grappige 8-bit personages als Mario of Sonic kun je gemakkelijk weergeven op een rechthoek van zes panelen voor je eigen Pixel Art op de wand. In principe maakt het niet uit waar je de Twinkly Squares plaatst. In de woonkamer, in de slaapkamer of wellicht bij je computer. Twinky Squares ondersteunt namelijk ook Razor Chroma RGB en Omen Light Studio, dus je kunt de lampen synchroniseren met je games of andere software op de computer. Ook Google Assistant, Amazon Alexa, Homey en Apple HomeKit worden ondersteund en je kunt de Twinkly Squares zelfs synchroniseren met muziek. Veel mogelijkheden dus waar je wel een tijdje zoet mee bent. Het antwoord op de vraag hoe lang dit leuk blijft ligt dan ook volledig aan jezelf. Blijf je met gifjes bezig? Ga je zelf effecten maken met FX Wizard? Dan kun je hier maandenlang zoet mee zijn. De potentie is er, maar de uitwerking mist nog net wat finesse om het echt een topproduct te maken. Twinkly moet daarmee beginnen bij de effecten. Er is nu nog veel te weinig keuze.

Conclusie

De Twinkly Squares is een uniek product. Het is licht, het is kunst, het is creatief bezig zijn. Niet alleen met de plaatsing van de modulaire panelen, maar ook het maken van lichteffecten of het uitzoeken van de juiste gifjes. Twinkly moet echt aan de slag met het aanbieden van meer effecten, al dan niet met input van gebruikers. Op dit moment moet je voornamelijk zelf creatief aan de slag gaan en beperkt de fabrikant teveel wat je wel of niet kunt zien, afhankelijk van het aantal panelen dat je hebt. Zo word je toch op kosten gejaagd. Gelukkig zijn de mogelijkheden eindeloos en kun je ook met alleen het starterpack de mooiste effecten in elkaar zetten. Twinkly Squares is een duur product in de aanschaf, maar wel een product waar je veel lol uit kunt halen. De volledige potentie wordt op dit moment nog niet helemaal benut, maar wat ons betreft is de Twinkly Squares één van de leukste smarthome-producten van het jaar.

8.5
Twinkly Squares product
FWD award

Beoordeling
Twinkly Squares

Pluspunten
  • Uniek en origineel product
  • De mogelijkheden zijn eindeloos
  • Maak je eigen effecten
  • Gifjes worden kunst op de muur
  • Volledig modulair
  • Smarthome-integratie
Minpunten
  • Aanbod van effecten moet beter
  • Geen bevestigingsmateriaal meegeleverd
  • Prijzig

Beoordeling Twinkly Squares

De Twinkly Squares is een uniek product. Het is licht, het is kunst, het is creatief bezig zijn. Niet alleen met de plaatsing van de modulaire panelen, maar ook het maken van lichteffecten of het uitzoeken van de juiste gifjes. Twinkly moet echt aan de slag met het aanbieden van meer effecten, al dan niet met input van gebruikers. Op dit moment moet je voornamelijk zelf creatief aan de slag gaan en beperkt de fabrikant teveel wat je wel of niet kunt zien, afhankelijk van het aantal panelen dat je hebt. Zo word je toch op kosten gejaagd. Gelukkig zijn de mogelijkheden eindeloos en kun je ook met alleen het starterpack de mooiste effecten in elkaar zetten. Twinkly Squares is een duur product in de aanschaf, maar wel een product waar je veel lol uit kunt halen. De volledige potentie wordt op dit moment nog niet helemaal benut, maar wat ons betreft is de Twinkly Squares één van de leukste smarthome-producten van het jaar.

Prijsvergelijker Twinkly Squares

Reacties (0)